icon

Ztracené dítě ve školce: Jak bychom měli reagovat?

vesper
20. dub 2023

Ahoj holky,
už jsem zoufalá a chtěla bych se zeptat na váš názor.
Mám 2 děti, 1,5 roku od sebe, které šly v září do školky.
Hned první den ve školce šok, protože jsem si přišla pro dítě a učitelky mi tvrdily, že tam není. Že jsem ho prý dala jinam.. když jsem tam už začala pištět, že má v šatně věci a kde je, tak že prý neví a hledají ho.. po cca 45 minutách dohadování, hledání, už jsem chˇla volat policii, se zjistilo, že je v koupelně. Učitelky o něm věděli, ale myslely, že to je jiné dítě a jmenuje se jinak. Malý tam brečel a bál se..
Dnes sem šla pro dceru (3,5 roku). Byla ze školkou na výletě autobusem, ve kterém ji zapomněli a autobus s ni odjel.. než to zjistily a zavolaly řidiče zpátky.. mala prý brečela a už nechce do autobusu..
Co byste dělaly? Podaly trestní oznámení, informovaly školní inspekci? Daly byste děti do jiné školky?
Jsem zoufalá, je mi dětí líto..
Omlouvám se za tak dlouhé psaní..

Strana
z3
helen_h
21. dub 2023

@vesper Je to pro mě nepředstavitelný, naše pan í učitelky i na zahradě, kde si děti hrály na různých místech, vždy při příchodu rodiče věděly přesně, kde dítě je, případně že si teď odskočilo na záchod, až jsem to nechápala. A nikdy jsem je nikde neviděla třeba vykecávat, opravdu měly dobrý systém a o dětech prostě věděly.

helen_h
21. dub 2023

A splést si, že jsem jedno dítě už rodičům předala a myslím si, že mi tu zůstalo jiné... To bych si myslela, že snad ty děti ani neznají jménem 😨

helinkaaa
21. dub 2023

tak tohle neexistuje, podávám stížnost, požaduji vysvětlení, a rozhodně si hledám jinou školku. Bezpečí dětí je na prvním místě a pokud je učitelka/učitelky nedostačující a mají jiní rodiče obdobné zkušenosti tak bych podala návrh ať přiberou nějaké asistenty nebo sníží počet dětí..Mimo to, pokud by mi v prvních 5-10 minutách nebyla schopna předat dítě, volám ihned polici

tereza0111
21. dub 2023

Ty blaho, tak pres to bych se neprenesla. Urcite bych neskoncila u stiznosti reditelce - ta nese stejnou vinu jako ucitelky. Uz je to, ze se dite po tak strasne dlouhe dobe naslo v koupelne - to do te koupleny celou dobu nikdo z pedagogu nesel?

Muze se stat pochybeni, kde se rodice i ucitele vystresuji. Stalo se mi napr. ve skolce - prisla jsem vyzvedavat, ucitelka se rozhledla po tride, nastal panicky vyraz, ze moje dite nevidi. Po asi tak 2 minutach uz hledala naprosto cela skolka, nakonec nasli zcela vysmatyho hajzlika ve skrini, kam se zcela cilene schovala a ani nedutala a stejne se mi vsichni omlouvali jako o zivot.
Tobe se ani neomlouvali a snazili se ti tvrdit, ze dite nemaji? Nespocitali si deti po vystoupeni z autobusu? Kde ji priste zapomneou? Na prochazce v lese? Nebo rovnou nekde u rybnika?
To preci neni mozne, to je naprosty amaterismus a takova skolka potrebuje noveho reditele a pokud nenastanou opatreni, ktera zamezi tomu, aby se to opakovalo, tak asi nema byt provozovana. Vzdyt na takovyhle pristup drive nebo pozdeji nektere dite doplati :(

gdpr
21. dub 2023

Keby sa toto stalo tak ďaľší deň moje deti by do nej nevkročili... A to 45min o ňom nikto nevedel, nikto nepočul keď sa hľadal kde je? Akože u nás v škôlke je kúpeľňa vždy s otvorenými dverami tak si to neviem predstaviť ani, že tam je plačúce dieťa a neviem o ňom alebo žeby ani nevybehlo skôr keď by ma počulo... A k tomu autobusu sa ani nevyjadrujem radšej...

emillyhk
21. dub 2023

Nevím, jestli tomu dobře rozumím, ale ty dáváš dítě od září do školky a učitelka ti teď v dubnu řekne, že jsi ho odvedla jinam? Jako že jsi uprostřed školního roku zblbla a vzala dítě do jiné školky, tam ho předala cizí učitelce a nikomu to nepřišlo divné? 🤦‍♀️ A celou dobu, co to s tebou řešila (předpokládám, že v šatně), tak na ostatní děti dohlížel kdo? Nás školka teprve čeká, tak úplně přesně nevím, jestli si to předávání nepředstavuju jako Hurvínek válku, ale myslela jsem, že ráno dítě odevzdám "do ruky" učitelce, té potom přijde na odpolední směnu kolegyně, řeknou si, kdo přišel, kdo chybí, kdo jde po obědě a kdo až po spaní, a odpoledne mi zase dítě někdo fyzicky předá. Já bych teda tak dlouho jako ty nevydržela, už po 5 minutách bych volala ředitelku, pokud by ani to situaci nevyřešilo, tak PČR. K tomu že zapomenou dítě v autobusu se radši vyjadřovat nebudu, to je selhání jako prase.
Teď probíhají zápisy do MŠ, tak okamžitě přihlásit jinam. Blbý je je, že většina školek ti děti přijme až od září, co do té doby, to si vůbec neumím představit...

jana_a_jan
21. dub 2023

@emillyhk autorka tam píše ,ze se to stalo hned první den ve školce v září .. a to s tím autobusem včera

veronicka89
21. dub 2023

V Zarin sli do školy a oni nevi jak se Vase dítě jmenuje 😀 ...

Po tom co bych ho nasla bych sbalila věci a rvala že jedine co ode mě ještě uvidi je stiznost 😀

No ty vogo ...

emillyhk
21. dub 2023

@jana_a_jan Aha, to jsem přehlédla 🤦‍♀️ Děkuju za dovysvětlení.

patricieh
21. dub 2023

Tak to je naprosto šílený zážitek! Chápu,že učitelky jsou také jenom lidi,ale tohle se prostě stát nesmí.Děti bych přehlásila jinam a určitě bych to řešila na kompetentních místech,jak tady píšou ostatní,aby se to pokud možno třeba nestalo dalším rodičům a dětem...Když byly mému bráchovi 3 roky utekl ze školky a přišel sám domů.Mamka ho okamžitě odvedla zpátky,jestli jim jako nechybí dítě a učitelky o tom vůbec nevěděly....
Dlouho jsem do žádné zdejší diskuse nepřispěla,ale tohle mě vážně nadzvedlo ze židle...

karkulka63
21. dub 2023

Do takové školky bych už dítě v žádném případě nedala. A stěžovala bych si školní inspekci.

eviicka
21. dub 2023

Holky čtěte, situace č. 1 se stala první den, přesto pro ni neznám omluvu ani rozumné vysvětlení (i kdyby si mysleli že v koupelně s asistentkou pláče místo Petříka Pavlík)

Situace 2, tam si to představit umím.
Děti vystupují, druhá učitelka prochází autobus, holčičce upadne na zem čepice a zrovna se sehne, takže ji přehlédne. Vystoupí se, první učitelka počítá děti, jednomu dítěti rukou pokyne ať stojí v klidu, toto gesto řidič pochopí jako že může odjet. Učitelka dopočítá, chybu zjistí hned, ale než řidič zvedne telefon, dostane zprávu od vedení uběhnou nekonečné minuty...

Co bych dělala nevím, protože u nás jen tak volná místa jinde nejsou...

eviicka
21. dub 2023

Jinak se situací jedna nic neuděláš, u dvojky bych asi postupovala podle toho, co se stalo. Pokud by to byla shoda blbých náhod, a školka by se k tomu postavila odpovědně (zdokumentovaná mimořádná událost, včetně důkazů, dost věcí jde ověřit-kamery, telefony), asi by mi stačil postih pro učitelky + omluva. Pokud by ale byl někde jen náznak lehkomyslnosti, neplnění práce, tak minimálně zřizovatel, inspekce...

dyechampion
21. dub 2023

@eviicka myslim ze bys jednala uplne jinak kdyby to byly tvoje deti.

janule0123
21. dub 2023

@vesper obvolat školky, jestli mají místo a případně budou zápisy, tak začít řešit, nečekala bych ze se tam ten přístup nějak dramaticky změní…možná na chvíli .. nevím kde bydlíte, ale třeba na hřišti nebo tak zjistit reference na školky okolo…tak jsme vybírali my.. a nejvíc spokojeni… pani učitelky si ty “nováčky” hlidali víc, i se jim víc věnovali .. takže jsem byla prekvapena ze při 25 dětech me hlásí i jak pila nepila … a děti se počítají i ve škole, natož ve skolce … 😵takovýho bobika někde zapomenout …a hned dvakrát

eviicka
21. dub 2023

@dyechampion jenže jak? Je fakt, že se člověk nevžije, ale fakt nevím co víc.
A to odhlášení dítěte... pokud bych dítě na konci roku vzala ze školky, potrestám tím nejvíce jeho (pokud by tedy nemělo ze školky trauma).

dyechampion
21. dub 2023

@eviicka spis tim riskujete ze se situace zopakuje. Jako pardon ale rikat matce ze dite nemaji ze ho dala nekam jinam???to je hned prvni bod co bych resila!

Musite proste obvolat jine skolky, soukrome skolky, priorita je bezpeci ditete a ne vase pohodlnost.

Pardon, ale furt me ta situace vytaci ikdyz nejde o moje deti. Tohle se proste dit nema.

hafika
21. dub 2023

Nevím, co bych dělala, ale tohle se může stát i v poměrně dobře fungujícím systému, když je blbý den. Děti chodily delší dobu do školy a školní družiny, vždy vše fungovalo dobře, děti učitelky pouštěly z družiny, až když pro ně přišli rodiče. Přesto se stalo, že moje děti omylem odešly z družiny dříve, čekaly 45 min na mrazu, než přijel manžel, a už uvažovaly, že půjdou domů pěšky (je to asi hodina pěšky a už se stmívalo). Učitelka, řekla dceři, ať zavolá na spolužáka, co se shodou okolností jmenuje stejně jako syn, že má jít, že na něj čeká maminka. Dcera ale pochopila, že má vzít bráchu, který právě přicházel do družiny z kroužku, a můžou jít. Jinak vím, že učitelky o děti pečují spíš nadstandardně, tak jsem je jen upozornila, že to nebylo ok a mají dát víc pozor.

bara88
21. dub 2023

@hafika tyjo ,ty srovnáváš úplně jiné věci proboha

rebe
21. dub 2023

@hafika Tady jde o školku a o 3,5leté dítě, které zůstalo samo v autobusu, ne o školáka, co může klidně dojít domů sám.

hafika
21. dub 2023

@rebe Jenže oni dojít domů sami bezpečně nemohli, bylo to hodinu pěšky po silnici, kde jezdí auta, kus cesty je mezi obcemi zcela bez osvětlení a oni by už šli za tmy. Oni nevěděli, co dělat, mobil neměli a nikdo jim nepomohl. Nenapadlo je jít zpět do školy, měli strach. Dcera brečela, když je muž přijel vyzvednout. Brečela ještě, když přišli domů.

hafika
21. dub 2023

@rebe Jinak ano, mělo to spoustu lepších řešení, ale oni byli ještě malí a nenapadlo je to. A byla jsem dost rozhozená, že se děti chystaly vydat po úzké, zasněžené silnici, kterou jen protahuje pluh, zcela samy a v začínající tmě bez reflexních prvků, světýlka apod.

rebe
21. dub 2023

@hafika Chápu, to zní jako hodně nepříjemná situace. Ale tvůj příspěvek zněl trochu jako omluva, že se to prostě stát může. Ale nemůže. Jenže prostě nesmí. I v té škole z toho mohl být průšvih. Ale ve školce? To je průser, i když se "nic" nestalo.

hafika
21. dub 2023

@rebe Asi to vyznělo jinak, než jsem chtěla. Samozřejmě souhlasím, že takovéto věci by se neměly stávat a že je to vždy obří průšvih. Ale zas to vidím, že jsme jen lidé a někdy prostě uděláme přes veškerou snahu chybu. A pokud se mi něco takového stane, měl bych si zhodnotit, jaký je můj celkový dojem ze zařízení. Pokud šlo o ojedinělý exces, ideálně následovaný ze stany školy/školky nejen omluvou, ale zjištěním, proč se to stalo a co udělat, aby se to nestalo příště, tak je možné učitelům věřit dál. Pokud jsem s péčí celkově nespokojen a je to ta poslední kapka, tak je to něco jiného.

bara88
21. dub 2023

@hafika jenže tohle byly dvě hodně velké chyby a tohle omluvit prostě nejde, hotovo.na to není žádná omluva

ai30
21. dub 2023

@hafika Souhlasim, prusery to jsou, to jednoznacne. Uprimne mi to vypusteni (byt starsich) deti do divociny prijde horsi, nez to zapomenuti prtete v autobusu (z toho popisu jsem pochopila, ze to byj jejich pronajaty autobus, ne verejna doprava, coz by samozrejme byl horor).
@vesper Bylo by pro me dulezite, jak jinak ta skolka funguje a promluvila bych si s ostatnimi rodici, abych zjistila, jestli tam byly jeste nejake dalsi excesy, nebo byla blba nahoda, ze se obe tyto chyby staly u vas. Podle toho bych to resila. Pokud je tam tech red flags vic, hledala bych jinou skolku a dala podnet k prosetreni procesu na teto. Pokud ne, resila bych to s ucitelkami a vedenim.

rebe
21. dub 2023

@hafika Jasně, stát chyba se může. Ale musí existovat kontrolní mechanismy pro jejich nápravu. Jasně, to, co popisuješ se stát může. Ale nepochopím, když zjistila, že dítě, které mělo odejít, tam pořád je, že jí to nebylo divné, děti nezkontrolovala a nezjistila, že jí chybí dvě jiné. Takže jo, pokud bych tam jinak byla spokojená, nepožadovala bych propuštění družinářky nebo podobné řešení, ale požadovala bych zavedení kontrolního mechanismu, který by podobné chybě předešel. Stejně tak ve školce se dá pochopit, že dítě nevystoupí z autobusu. Ale nedá se pochopit, že učitelky děti hned po vystoupení nepřepočítají a nezjistí to.

hafika
21. dub 2023

@rebe U nás to bylo ještě tím, že je to malotřídka, která má společnou družinu pro všechny děti. Z hlavní skupiny si pak děti některé dny odchází na kroužky. V tu chvíli se ve třídě ocitly dvě učitelky, jedna tam byla s částí dětí, druhá přivedla děti z kroužku. Normálně vždy učitelky říkají dětem, že už jsou tam jejich rodiče a mohou jít. Tentokrát se prostě blbě domluvily, jak se začaly mísit deti, co už v družině byly, a děti z kroužků. Dětí odcházelo víc, rodiče chodili postupně a ucitelky s nimi střídavě komunikovaly přes interkom, tak ztratily přehled, které dítě poslala domů která.

rebe
21. dub 2023

@hafika To vysvětluje, jak to vzniklo, ale ne, jak to, že se na to nepřišlo. Ten systém přece nemůže fungovat tak, že učitelky doufají, že odejde jen ten, kdo má. Učitelky musejí mít přehled a hlídat, aby odešly jen ty děti, které mají. Pro mě by tohle "vysvětlení" byl jednoznačný signál, že ten systém je úplně špatný a kontrolní mechanismy naprosto chybí.

ai30
21. dub 2023

@vesper Ale jeste takhle teda, z pozice cloveka, jehoz deti jsou od nizkeho veku v jeslich/skolce.. Res to, ale neres to v afektu, podivej se na to s klidnou hlavou. Soustred se na to, jak se v te skolce citi tvoje deti, jaky pocit z ni mas ty a jestli v ni mas duveru, kterou ted teda podkopal ted kiks, ale kterou by bylo mozne obnovit. Zmena skolky je pro deti stres. Nicmene nemuzes deti davat nekomu, komu neveris a trepat se doma pokazde, kdyz budou mit opustit budovu, ten pocit se totiz na deti prenese a nebude to delat dobrotu.

Strana
z3