Velká kazivost zubů u tříletého dítěte
Ahoj, mám teprve tříletou holčičku a už od ledna měla dva kazy, které jí zubařka vrtala. Pro mě, která měla dva kazy za celý život je to naprosto nepochopitelné. Zuby čistíme jak nejlépe umíme, sladké samozřejmě jí, ale určitě ne nějak výrazně více než ostatní děti, k pití má šťávu ze sirupu, pije z brčka. Zubařka mě neustále přesvědčuje, že tím problémem je právě sladké pití. Ale ona nepije žádné ty dětské limonády, pije to co pijeme celá rodina, Dobrý sirup, snažím se ho dělat spíš méně sladký, je to opravdu tak škodlivé? Vodu nebo neslazený čaj mi pít nebude, samozřejmě zvykne si, ale bude pít jen tak aby neumřela žízní, rozhodně ne množství, které by měla vypít. Bohužel si myslím, že největší vinu na tom má genetika, já mám sice zuby skvělé, zato manžel je má od malička děsné. Je mu 33 a už nemá tři zuby. Pomůžu něčemu, když jí odstřihnu úplně od cukru? Upřímně si to nedokážu představit, je to normální dítě, nejsme žádná bio rodina. Ale samozřejmě mě to trápí, hlavně do budoucna se bojím, že bude mít se zuby problémy jako její táta.
Dcera má taky poprvé vrtané v cca 5ti letech. Byla velice spokojená, dostala od paní dr za statečnost prstýnek :D
Paní dr nám vysvětlovala že ty mléčné zoubky se vrtají, protože stoličky v té pusině jsou nejdéle a mohli by ovlivňovat stav druhých zoubků. Naše paní dr je úžasná, všechno mladé předem vysvětlí a ukáže na nečisto. Jinak syn, 4 roky a v puse má jen 4 zuby bez kazu. Ostatní má už takové že už je ani nemá :( tak počítám s tím, že je budeme muset nechat v nejbližší době dát pryč pod narkózou. Jinak zoubky čistíme, ještě tak cca 2 roky zpět je měl pěkňoučké a pak to pomalu odcházelo jeden zub za druhým. on to bobek bude mít po tatínkovi, ten má taky ve svých 30ti letech jen 4 svoje docela zdravé zuby a nic víc...
Chtěla bych se zeptat či máte zkušenost ze zoubky které se cele rozdrolili. A když tak co s tím
@monkey1986 jak rozdrobily?
@lichtakova normálně se mu během měsíce rozpadli po dásně ale jenom horní spodní má v pořádku
@monkey1986 to je zvlastni...vyfot
@monkey1986 co na to zubar?
@monkey1986 nebyl úraz?
@lichtakova nic ešte jsem nebyla nechce otvírat pusu ale už je go dost zly a nechcem čekat až ho to začne bolet.všychni posilej do Motola ale tam se dlouho čeká tak by som potřebovala poradit kde dělají tak malim dětem zoubky
@lajla nebyl spíše si myslím že to je z čaje lebo toho mi v noci hodne pijaval když jsem přestala kojit
@monkey1986 jestli to byl slazeny caj a jeste v noci,tak to ma zkazene. Pokud chodite k nejakemu zubari,at ti da zadanku (pokud nechces do Motola),ze zada o prevzeti do pece na pedostomatologii 1.Lf VFN,Katerinska 32. Delaji os.v analgosedaci,popr.i v narkoze (na stomatochirurgii vfn)
@monkey1986 vyfot mi to
Jestli muzes,treba mobilem.
@monkey1986 diky,je to teda videt spatne,ale vypada spis opravdu vykazene. Je to tvrde nebo mekke,kdyz do toho "stouchnes" treba nehtem?
@lichtakova spíše měkké.ja už hledam odbornika ale do Motola se mi moc nechce tam ne t nedlouho a bojím se aby se mu nezničili aj spodní
@lichtakova ty kazy tam chytnul až když se mu rozpadli
@monkey1986 myslilm,ze je to z kazu-treba to bylo kridove bile (to je kaz) a pak se to ulomilo,kaz neni vzdy tmavy, proto sis toho treba nevsimla. Ty prijdou bohuzel pryc a u takhle maleho ditete bude na zvazeni zhotoveni mezerniku,aby se naucil mluvit.Jeste zminim #leiladelly, aby se taky mrkla.
@monkey1986 a to resite až teď??? Kazy se neudělají že dne na den...
Aha,spatne napsane,takze @leiladelly 😉
@lajla nepsala jste nekde drive,ze nenechate zuby vrtat nebo to byl nekdo jiny?
@lichtakova právě o tom som aj ja četla.a zatím mluví aj papá hezky
@monkey1986 to je hlavne kvuli sykavkam,ale nezhotovuje se to moc casto,vlastne jsem se s tim setkala jen ve skole,nevim,ze by je nekdo delaval ve sve praxi.
@lichtakova nepsala jsem že bych zuby nenechala vrtat, ale že naše dr má takový přístup kdy vyvrtne a nějak zalepí, nejde do hloubky... ano psala jsem že pro dítě je to menší trauma než vyvrtat a nebo dat pod narkózu jak to některé maminky dělají
Zatím máme pouze stále jeden,tuk tuk tuk
Jinak nevím co to má společné s autorkou a případem
Jen mi přišlo divné mít rozdrolene zoubky, nic neudělat a začít plasit až když cernaji...tak jsem.to.pochopila já, pokud je to jinak a autorka case řešila ihned...pak je mi divné že to zubař nechal tak a zoubky nevytáhl...
Resi-neresi,ja jsem ji psala,ze to treba nepoznala,dost rodicu se detem do pusy vubec nediva a pak jsou prekvapeni. Vrtam tak,abych tam s klidem mohla plombu dat,to ze neco "zalepimm" shora a pod tim necham kaz, je horsi,nez kdyby se to nechalo tak. Proto taky nejsem velky fanda peceteni.
@lichtakova a ano máte pravdu v tom, že než narkózu a stresy a bolest...tak bych dítěti zoubek nenechala vrtat,ale raději vytáhnout...sama vím jak.to bolí...a nevěřím že dětem.se to dělá precizně
A taky je dost zubaru,kteri deti neberou,obzvlast takhle male.

Já jsem ráda, že jí ty kazy nenechali být, protože si občas stěžovala, že jí bolí zoubky. Kdybych to nechala být, byl by čím dál tím větší. Bohužel/dík si ty děti asi zvyknou. Dcera sice vyvádí, ale jak vyjdeme ze dveří už o tom neví. Já se klepala ještě doma a ona každému ukazovala modelínu v puse.