Jak vaše děti usínají ve 12 letech?
Hezký večer, dcera bude mít v květnu 12 let a má problém s usínáním. Ve všední den ji ženu v osm do postele. Možná okolo půl deváté se do ní dohrabe. Ve 22:30 jdu spát já a je stále vzhůru. Je v posteli a nemůže usnout. V pokoji má světýlko bez kterého neusne, takže rušivý element. Ale být tam musí. Je hodně přemýšlivá, takže asi rozhodně dost přemýšlí před spaním. Ani nechci pomyslet, v kolik usne. Možná vám v tomto věku taky usinaji pozdě a je to normální. Já už si to moc nepamatuji. Nebo spíš vůbec. Jak je to u vás u předpuberťáků?
Já si netroufám radit, mému nejstaršímu bude teprve 10.
Ale jsem teď pod vlivem podcastu o světle, tak si říkám, jestli dcera není vystavena "nevhodnému" světlu - viz třeba rozhovor zde https://www.e15.cz/magazin/hynek-medricky-povid... nebo ten podcast
Anebo je dcera opravdu sova, ale i tak by asi bylo dobré dohlédnout, aby spala dostatečně, určitě přes 8 hodin. A ona jen leží a přemýšlí nebo si třeba čte?
@herminka Kdyby to šlo. Světlo bych ji sebrala úplně. To neusne vůbec. Asi je to sova. Hodně přemýšlí a to hraje velkou roli. To má i moje máma a brácha. Ráda bych aby spala před školou aspoň 8 hodin, ale to asi nebude.... Zkusím ji na noc vařit nějaký čaj. Počtu internet, ale to asi neklapne 🧐
@jade85 Všichni se učíme z toho co vidíme v okolí. Proto neuznávám svobodnou výchovu. Já osobně ji měla. Ale je mi úplně jedno, když tak někdo vychovává. Úplně jedno. Mě jen zajímalo, jak spí ostatní děti stejného věku a to už vím. Nejsme v tom sami. Tak už si Ne der těžkou hlavu a užij si hezký zbytek dne. Já jdu domu se synem dovařit kuře na paprice a frčím na odpolední 🙂
@pasiba Jsem ve skupině rodičů dětí s nadáním a tam je to celkem běžný jev. https://prosvet.cz/utecha-pro-rodice-jejichz-de...
Je to běžný vývoj. Další změna režimu spánku přijde v dospělosti a pak ještě na stáří. U nás taky tak po té 22 hod.
Upřímně mi ji přijde docela líto,ze má v osm ve 12 letech jít spát..A v kolik má tedy vstavat,když je klasicky spanek 8hodin? To byla vždy doba kdy jsme spolu tak nějak zalehli k televizi,knížce,nebo povídání apod..proste už klidový režim,ale taková ta klidná “rodinná pohoda” A spanek následoval okolo desáté..Každý to má asi jinak,ale jelikož jsem přišla v 17-18 z prace,ukoly,pomoc s učením pokud to nezvládla sama odpoledne,jidlo apod..tak bychom už se nestihli ani užit navzajem..projít večer se psem atd..No asi jsem to víceméně nechala na ni jak kdy se cítí na spanek,ale když jsem zkoušela dřív stejně tři hodiny zirala do stropu..Já ve12ti chodila spát též okolo desáté a vyhovovalo ..Tohle je vec asi každé rodinky..😉
@romi85 Vše sis špatně přečetla. Když usíná okolo půlnoci a v stává v po šesté, tak to 8 hodin není. Nechci aby usnula v 8. Budu šťastná za desátou. V osm přichází teprve příprava. Od včerejška jsme domluvený na deváté. Kdyby usnula v 8 tak je mi jasné, že to hodinově nevychází. Vůbec nevím, kde jsi na to přišla. Po usnuti okolo půlnoci a vstávání po šesté spí něco málo přes šest hodin pokud já dobře počítám. Ale plést se můžu. Jestli spí u vás od 22:00 celých 8 hodin tak vám to závidím. Spánek je hodně důležitý na dobré soustředění ve škole
Čtu zrovna moc zajímavou knihu o spánku. Podle výzkumu je pro člověka nejzdravější spat a vstávat podle svého přirozeného rytmu, ve spánku se upevňují vědomosti a znalosti, obnovuje se tělo a pokud člověk spí jinak, než má, pak se tak neděje správně. Pokud je člověk nucen jít spát dřív, než mu velí rytmus, nemůže usnout a nedá se s tím nic dělat. V puberte se potřeba spánku posouvá a je normální chodit pozdě vstát a pozdě vstávat. Bohužel náš školský systém tomuto nepřeje a nutí pubertaky vstávat dřív, než by pro ně bylo vhodné, a tím paradoxně snižuje úroveň toho, do se naučí. Takže za mě, pokud vstává v 6, pak bohatě stačí, když půjde spát v 10, a i tak je normální, když nebude moct usnout. O víkendu nechat dospat podle potřeby
@elwe to podepíšu, já kvůli tomu i skončila v práci a začala pracovat sama na sebe (chápu, že ne každý má tu možnost). I když jsem se snažila jít brzo spát, stejně jsem neusnula a vstávání v 6 mě zabíjelo, byla jsem pořád nemocná Od té doby, co jedu dle svého, se toho hodně upravilo.
Nečetla jsem všechno, ale i když je v pokoji se sestrou, nemusí chodit spát spolu. Starší syn také chodí, dost později než mladší dcery, mezitím si může sednout s námi v obýváku, jestli by to třeba nepomohlo.
@hafika To ne. Už byla i každá sama v pokoji. Chtějí chodit spát spolu. Jedna bez druhé nejde ani sama nahoru 🙄
A přitom se taaaaak nesnášejí 🙄
Byla dokonce doba, kdy muselo být rosviceno na společné chodbě a já nemohla jít spát, dokud neusnou. To už máme naštěstí za sebou 🙈
Sama doufám, že brzy se dostaví čas, kdy budou každá sama v pokoji 🙂
@pasiba
Omlouvám se za špatne pochopení.Pochopila jsem to tak,ze je zahnána ve 20 hodin sama do postele a dej se co dej čeká na spanek,který v těchto letech se nedivím ze nepřichází,protože na osmou hodinu ve 12 letech mi to přijde zbytečně brzo..a proto ne a ne usnout..což holt chápu..a proto chudak usina až to pozde..takže možná kdyby do postele odchazela později,spanek by přišel dříve,než takto.kdy tam jde relativně čilá a ještě se na nej necítí..
V osm hodin chodila spát dcera v šesti letech co si pamatuji a už tenkrát s tím měla problem a na par pohádek to byvavalo ☺️.teď je ji 15,takže už je to zas o něčem úplně jiném 😉 Takže třeba ten nás malej co se vyklube bude zas jiný ..kdo ví..😉

@pasiba to já se vůbec neopovažuju ti radit, jsi mnohem zkušenější matka a hlavně sama víš nejlíp, co je pro tvoji rodinu nejlepší. Jen jsem chtěla poskytnout úhel pohledu na to, jak funguje samostatnost ve vztahu ke svobodě 🙂