Uspávání dvouleťáka - 1,5 hodiny

kajos12
30. lis 2017

Má dcera má 27, skoro 28 měsíců. Se spánkem bojujeme od narození. Máme podezření na ADHD syndrom. Je obrovský problém ji uspat. V poledne i večer ji uspáváme min. 1,5 hodiny - pořád po posteli skáče, kope, bouchá do stěny, hraje si s plyšáky nebo polštářem, vymýšlí, že che tamto nebo tamto atd... Problém je i v tom, že k tomu máme půlroční mimčo a já prostě nemůžu být 1,5 hoďky u dcery a druhé dítě nechat samotné. A dohromady taky nemůžou být - budí se navzájem... Už mě to unavuje....

Dcera vstává mezi půl šestou, šestou. V poledne ji dávám spát v 11.30-12.00 (usne ale až kolem jedné, půl druhé). Spí tak hodinku, max. dvě. A večer jde do postele v osm...

Prosím, co dělám špatně? Jde na ni vidět, že se ji chce spát, ale prostě tím, že pořád skáče a nedokáže se zklidnit, tak neusne.
Zkoušíme čtení pohádek, ležíme s ní, hladíme ji... Nebo ji tam prostě nechám jen tak a jen za ní chodím se dívat co dvě minutky... Ale to si vždy přitáhne do postele nějakou hračku, knížku a hraje si s tím....

Manžel říká, že prostě když nechce spát, tak neusne. Že já jdu taky spát, až se mi chce. Že by bylo dobré ji nechat v pokoji samotnou a až bude chtít, usne si sama.... Jenže ona prostě neusne, to vím. Bude si hrát a nějaké spaní ji bude jedno...
Nebo je to podle vás dobrý nápad? Co byste poradily?
Děkuji moc. Už jsem z ní na prášky... ☹

horsiee
30. lis 2017

Co jí nedat spát v poledne? A nebo ji posunout to večerní usínání třeba na tu půl desátou, když stejně dřív spát nejde?

kajos12
autor
30. lis 2017

@horsiee To jsme taky zkoušeli... Je pak zbytek dne protivná, mrzutá a večer usíná stejně tak dlouho... Také mám strach, co pak se spánkem ve školce...
Večerní usínání ve 21.30 - podle mě to u tak malého dítěte není v pořádku, chodit spát tak pozdě. Měla bych pak pocit, že jsme ji dovolili všechno, co chce, že je vše podle jejího a za chvíli nám bude "skákat po hlavě", jak se říká. Já sama bych nejraději ulehla v osm, nemít další povinnosti. A chci mít také čas sama na sebe i manžela, dodělat věci, které jsou potřeba atd... Ale i o tomto řešení jsme se s manželem bavili.

beruda
30. lis 2017

Já nevím, neoháněla bych se hned ADHD. Třeba prostě opravdu nepotřebuje spát. Zkoušela jsi ji nechat celý den vzhůru? Moje dcerka třeba nespí po obědě cca od necelých dvou let. Taky dělala všechno možné, usnula jen, když byla přikurtovaná v kočárku, takže jsem taky nějakou dobu křižovala s golfkama sídliště. \ale časem nefungovalo ani to, tak jsem prostě akceptovala a je to. Vstává mezi šestou, půl sedmou, celý den si hraje, a spát jde v osm naprosto bez potíží. Ano, po obědě si trošku zívne (ale kdo ne, že?), ale vím, že by prostě neusnula. Teď je jí 3,5. Ale musím se přiznat, že mi chvíli trvalo, než jsem si zvykla na to, že jsem přišla o tu svou hodinku klidu po obědě 🙂.
Prostě zkuste den bez spaní, pár dní bude odpoledne vzteklá, než si zvykne na nový režim, ale večer ti usne určitě rychleji a ejhle - máš ušetřené tři hodinky času. Za to dlouhý uspávání totiž ta hodina klídku nestojí. Držím palce.

semonka
30. lis 2017

Možná se ti to bude zdát hloupý ale zkusila si ji říct co od ní chceš?? "Beruško moje, teď bych potřebovala aby si si šla na chvilku lehnout a spát, a říct jí proč..... ona je unavená ty si unavená máš doma práci budeš u mladšího....
ADHD mívají vetšinou kluci ale pokud máš podezření prober to s doktorem, popř za specialistou ať víte na čem ste.

kamste
30. lis 2017

Stejně se chovala moje prvorozená už v roce. Když už na ní šel spánek, tak vstala a začala skákat po posteli... Časem mi došlo, že se "bála", že by přišla o nějakou zábavu... Ale "polední klid" jsme i tak zavedli - prostě jsem po obědě pustila jednu pohádku a šla si po svým. Ona si odpočala a já taky. Od té doby usne po obědě jen zcela výjimečně. Prostě to tak má. Naštěstí máme školku, kde nenutí spát - ano převlékne se, lehne si, poslechne pohádku a většinou pak vstane a jde dělat nějakou klidnou aktivitu.
Když to jinak nejde, tak si na večerní uspávání beru nejmladší do šátku - jinak by taky řádili až do půlnoci...

kajos12
autor
30. lis 2017

@beruda , @semonka Lékařka o tom ví, testy na ADHD se dělají až od 4 let, tak s tím musíme ještě počkat. Ale u ADHD nejde jen o to, že nespí. Jde celkově o hyperaktivitu i přes den. Kdekoliv, kde přijdu, říkají, že takovou aktivitu ještě neviděli....
Zkoušela jsem ji to vysvětlit, říct, co cítím a co potřebuji a co by ji pomohlo, aby usnula nebo na čem se dohodneme - podle nevychovy.cz
. Ale žádná odpověď, bez reakce, pořád si jede to svoje...

antoinet
30. lis 2017

Jakýkoliv přechod na nový režim trvá tak 14 dní, vydržte, že je protivná, musí si zvyknout.
Doporučuju 2 věci - co nejvíc dítě utahat na čerstvém vzduchu a večerní rituály začít brzo, ať se zklidní. Žádná televize, ale večeře v 6, pak koupání, pyžamko, číst si s někým nebo si ještě chvilku hrát a pak do vyvětrané místnosti spát.
Držím palce!

baraskaska
30. lis 2017

@beruda já ještě nedávno taky uspavala hodku a půl, není schopna ležet ani 3 vteřiny vklidu 😀 už jsem to prostě vzdala a nespí přes den vůbec. Večer ji dám kolem 8 spát a je hned tuhá. Podle mě jsou prostě děti které spánek obtěžuje a zabírá jim čas 😀 naše špatně spala už jako půlroční mimčo, lítal jsme s ní po celý vesnici a stejně usnula na 15 minut a konec. Podle mého to neznamená hned ze by melo mít dítko adhd jen je trošku drazdivejsi. 🙂 nějaké závěry se dělají až pomalu ve škole tam se adhd už spolehlivě pozná.

setba
30. lis 2017

Mě syn dělal přesně to samé kolem 2. roku, on teda ještě navíc z postýlky utíkal když jsme ho nechali samotného. Musel se u něj někdo střídat, samozřejmě více vyžadoval mě. Bylo to na nervy, v noci se budil a chtěl abych tam byla u něj, takže půl noci sem strávila na matraci na zemi, totálně ko a to jsem už chodila do práce. Syn je také hyperaktivní ale ADHD nám nepotvrdili. Chce to čas a víru, ono se to samo zlepší, jinak co doporučoval někdo výše zavčas do postele, ty rituály atd, zvážila bych i homeopatika, Sedalii, nebo třeba meruňkový čaj na zklidnění. Ale hlavně se nenervovat, to dítě to vycítí a jančí pak v té postýlce ještě víc 🙂 nevychovou bych se netrápila, je to na ní ještě brzy.

plksv
30. lis 2017

Mám taky velmi akční dítě, taky jsem se bála ADHD, je to prostě akční nespavec. Ve dvou a půl letech přestal spávat přes den, večer chodí spát kolem deváté, vstává v šest, celou noc v kuse doposud nespal. Teď má 4 roky, ve školce je 2x týdně i odpoledne, ale nespí tam, jen leží. Asi bych se smířila s tím, že mám prostě jiné dítě a hlavně nesrovnávat!

luj89
30. lis 2017

Ahoj, co zkusit uspavat v satku anebo na mici? Jestli kojis, tak u prsa neusne?

bamak
30. lis 2017

@kajos12 Jsou děti, které prostě nepotřebují spát tak dlouho. Tak zkuste polední spaní vynechat a dávat jí dřív večer. Taky to může dělat schválně, abys nemohla být s miminkem. Neohlížej se na tabulky a doporučení, musíte si udělat vlastní režim a řád, který bude vyhovovat všem. Mám 5-ti letou dceru, už chvíli po obědě nespí, ale jen doma ovíkendu, ve školce usne jako špalek-je to tam jiné, má z učitelek respekt, leží všichni kolem a je vyřáděná, ulítaná a unavená. Toho bych se nebála.

ladyhacek
30. lis 2017

Synovi pomohlo když ho začal ukládat manžel. Jinak když nehce spát říkám, že nemusí ať odpočívá (usne 🙂) ale ísto 1,5h uspávání bych zkusila zapnout TV (ano nevýchovně) a říct, ať si odpočine. třeba jenom to jí zklisní a pak usne nebo si na tolik odpočine, že vydrží do večera.

joyride
30. lis 2017

My mame take 2 roky a vecerni uspavani je na dlouho, porad zdrha z postylky. Odpoledni spanek byl v pohode, ale vecer chodila spinkat az mezi 20:30-21:30 tak zkousime zrusit denni spanek. Misto odpol spanku jsem ji v postylce cetla pohadku a nechala ji klidne hrat si a blbnout - docela osvobozujici. Sama si rikala ze chce spinkat, ale asi si proste chtela odpocnout jako dospelak. Neusnula a ted je naprosto v pohode cila, vesela neprotivna, tak uvidime co vecer. Rada bych aby v 19 uz spala 🙂

beruda
30. lis 2017

@kajos12 já vím, že to není jen o nespaní, ale celkové aktivitě. Viděla jsem rozhovor s nějakým odborníkem, který tvrdí, že jako ADHD je dnes z pohodlnosti diagnostikováno každé druhé dítě jen proto, že je trošku živější. A musím říct, že s ním souhlasím. Taky mám doma naspídovanou veverku, několik lidí prohlásilo, že se jí nevyrovnají ani dva bratranci - dost divocí kluci. Jen si prostě myslím, že už pro ní odpolední spánek není.

drzticka81
30. lis 2017

obe deto uz po druhem roce prestaly spat odpo-predchazelo tomu hodinove uspavani po obede i vecer-to chodili spat v devet,v deset 🙂))) pak byli sem tam unaveni odpo,sem tam co tri dny usli,ale vecer chdili spat v sedm,osm-super-a to usli hned-ted chodi spat v osm-do pul hodky spi 🙂)))

caroline777
30. lis 2017

radu pro Vás nemám, ale přidám svou zkušenost.dcera je stejně stará, vždy měla problémy s usínáním- do 1,5 roku jsem ji uspávala v manduce. To byl nejjistější způsob uspání 🙂 v postýlce se chovala přesně jako vaše. Pak jsem začala chodit spát s ní, nakonec to pochopila, přestala utíkat z postele. Než usnula, trvalo to tak cca 35, pak i 15min. a nakonec přišel spásný nápad.. Máme malou wifi kameru, takže jsem ji dala před postýlku- a řekla- "tatínek se na tebe bude koukat, jak spinkáš, zamávej mu a pošli pusinku". odešla jsem, a dítě sledovala v jiné místnosti - přenos kamery mám na mobilu/ i manžel kdekoli zrovna je/, mohu přes mobil i slyšet zvuk a také dcera slyší mně. když se začala v posteli zvedat, tak jsem ji přes mobil napomenula, aby si zase lehla.. Nevěřila jsem vlastním očím, ale fakt to fungovalo.. začala krásně sama usínat. Večer to funguje stejně- ale jen když není tatínek doma. Pokud je doma, nedokáže se zklidnit, chce si jít hrát, pořád volá na čůrání.. S tatínkem usíná tak 21:30-22. někteří si klepou na čelo, že to není normální.. ALE: dítě od rodičů dědí údajně i režim Skřivan/Sova. My oba nejdeme spát před půlnocí. takže po kom to dítě má.. a taky: odpolední spánek opravdu potřebuje, sama si řekne, že chce spinkat. buzení dříve nefunguje, stejně pak usne do 22hod. Navíc manžel přichází z práce 18:30-19 hodin, takže nechci opravdu dítě ukládat v 19 či 20 hod... Aby tátu ani neznalo.

annadeli
30. lis 2017

Dobrý den, dcera asi v 15 měsících přestávala spát přes den. Zvykala si asi 3 měsíce (nechala jsem ji spát, jak potřebovala). Teď jsou ji 2 roky a po obědě nespí. Vydrží vzhůru cca 14 hodin a celou dobu něco dělá (hraje si na hřišti, luxuje, vaří se mnou, čteme si, chodíme na cvičení). Dokud jsem nepochopila, že ona spát nepotřebuje, narozdíl ode mě, tak jsem ji uspávala v šátku. Většinou tak 45 minut a bez úspěchu. Zkuste holčičku dát spát až v jednu (když usíná) nebo ji nechte dokud nepadne. To děláme my. Když je unavená, přijde, přisaje se k prsu a do 10 minut spinká. Nesmí se koukat na hodinky. Naše malá někdy usne v 19 hod, jindy ve 23 hod. Někdy se u ní musíme s manželem střídat (jeden spí, druhý hlídá). Někdy jsem polomrtvá a to máme jedno dítě. Držím pěsti. Věřte, že to brzy vyřešíte.

nugetka20
25. pro 2017

V první řadě bych u dítěte zkontrolovala množství cukru, které denně sní - pokud je dítě na speedované, tak je usnutí problém. Stejně tak, pokud je nevyběhané, nebylo dopoledne venku.

Jinak teda já dávám syna (1,5 roku) spát cca kolem 13.00 hodiny. Ráno toho máme moc (máme koně, takže než uklidím doma, obléknu syna, pak ke koním, nakrmit, obstatrat atd), tak obě dřív jak v poledne udělat nestihnu. Malej pak chodí spát dýl, ale je venku vyvětraný, vyběhaný. Na obědové spinkání se zdá se těší, stočí se do klubka a spí tak 2 hodiny.
Večer dávám spát už od malička v 20:00.

V noci se občas vzbudí, chce si hrát, hopsá v postýlce. Do postýlky nedávám ani hračky, ani plyšáky, nic. Postýlka je na spaní, ne na hraní. Držím place

dmiska
25. pro 2017

Řekla bych, že možná prostě jen nepotřebuje tolik spánku a zkusila bych postupně zrušit spaní přes den a/nebo dávat spát později večer.
Malá má teď 16 měsíců a přes den mi spí už jenom tak každý 2.-3- den, většinou už prostě přes den neusne nebo začne být ospalá až kolem páté a to už jí spát nenechám a snažím se jí udržet alespoň do půl sedmé. Když už přes den usne, spí 2-3 hodiny, ale večer má problém usnout dříve jak v 10. Snažím se jí brát do postýlky až když vypadá opravdu ospale, ale kolikrát stejně uspávám hodinu (povídám pohádky, zpívám, hladím...)

zvedavec2
25. pro 2017

Tak proc davas spat ve 12, kdyz driv nez v 1 neusne? Davala bych spat v jednu.. Nas syn chodi vecer spat v 21 az 21:30. Je proste sova, tak to je. Vstava rano v 7:30 az 8, coz nam maximalne vyhovuje. Po obede jde spat, kdyz je unaveny. Je mu 29m.
Usina zasadne se mnou.

ivet1987
25. pro 2017

Náš taky nechtěl už po 2 roku spávat, tak bych nedávala když nechce. A jinak ho dáme do pokojíčku a ať si tam dělá co chce, že má odpočívat, stejně vyleze z postele a hraje si tam a dělá blbosti, ale neuspáváme. Taky chodí spát nejdřív v 9 a je taky šíleně aktivní, od rána do večera nonstop běhat a všechno, neúnavné dítě, navíc vzteklé, někdy agresivní atd. Je to děs. Hlavně se mnou teda, neposlouchá, nic. Máme teď měsíční miminko, takže záhul na oba. Jediné u čeho starší vydrží sedět je mobil, takže ho nechám pařit a mám chvíli klid.
Prostě nevidím smysl tak dlouho uspávat když třeba nechce, nebo občas si s ním ještě lehnu a ležíme spolu chvílu, ať je v klidu aspoň nějakou dobu. Chápu že je pak protivný, ale pak bych dala možná dřív o trošku večer spát, ale neuspáváme. Dáme do postele a nazdar. Občas tam ještě blbne, slyšíme rany, ale pak jde spát.

hany_bany
25. pro 2017

Já teda taky moc neporadim, dcerka má 2,5 roku a večery máme podobné, jakmile se má jít spát, má najednou napilno, potřebuje stavět hrady z kostek, malovat, tancovat, ... ale jinak hyperaktivni není, zvládá si dlouho soustředěně hrát, poslouchat pohádku apod. Přes den už nespí, od té doby, co jsem ji přestala kojit (po druhém roce), tak už ji do postele nenalakam, to předvádí strašné hysteraky. Večery jak kdy, už bylo období, kdy stačilo přečíst 3 pohádky a pritulit a za půl hodiny spala. Jindy vymýšlí a 2 hodiny běhá a vymýšlí, co ještě. Někdy pomůže ji tam nechat třeba prohlížet si knížku, pak mě začne volat a pak usne. Někdy sama, někdy musím přijít... plakat ji nenechavame. Akorát jsou chvíle, kdy to vypadá nadějně a uspavani je snadné, a pak i když nic neměníme, tak zase protestuje. Bude asi po nás sova, ráno chrni klidně do desíti, nemůžu ji dostat z postele, a večer, i když je unavená, tak prostě spát nepůjde, a přijde mi, že se i nejvíc učí, v 10 večer odrikava básničky apod. Ta pak bude psát diplomku v noci 😀

veronicka89
17. lis 2018

Ja bych pis zvysila aktivitu s ditetem... At hodne chodi skotaci venku doma nejake zabavne hry at se citi na to spani unavena ....a treba 10 minut pred spankem uz trosku zklidnit ...uklidit hracky a pak ji treba povidat co jste delali a hladit nebo tak ...ale pokud dokaze hodku a pul skakat neni urcite unavena 😉