icon

Je 15 let příliš brzy na hormonální antikoncepci?

27. pro 2023

Pro mě je to trochu složitější, protože sama jsem momentálně těhotná. Mimochodem, nebylo to plánované, stejně jako jsem porodila svou dceru, když jsem byla velmi malá. ak prostě nemám pocit, že mě berou vážně, když nadhodím téma antikoncepce, protože se vrací jedovatý komentář, že to sama nemám pod kontrolou...

Nyní je situace taková, že mé dceři je 15 let. Má přítele, velmi sympatického muže, který u nás občas tráví noc. Je mu 16 let. Nedávno za mnou přišla moje dcera a zeptala se, jestli bych jí zaplatila prášek, kdyby šla k lékaři a dostala recept. Nevím. Jen si myslím, že 15 let je na užívání hormonální antikoncepce příliš brzy. Ale chápu i její rozhodnutí. Už jsem jí řekla, aby ještě pár let počkala a pak si to rozmyslela, protože kondomy jsou také bezpečné. Ale odpověděla mi. Ano, más to zcela pod kontrolou! Jak jste to s dětmi řešili? V jakém věku začaly užívat hormonální antikoncepci? Musím se přiznat, že jsem používal kondomy, bohužel ne tak spolehlivě, takže jsem měla dceru v 18. O několik let později jsem šla na potrat. Teď jsem znovu těhotná a na dítě se těším, ale bylo to všechno, jen ne plánované. Je snad lepší smířit se s tím, že se dcera chce chránit a bere hormony, i když si myslím, že to není dobře?

Strana
z3
gruyerre
27. pro 2023

@mia255 ok, už se moc těším, až nacpu svou dceru horem spodem hormony. Ty zase můžeš své dceři nakoupit kondomy a spermicidní gelu, třeba se taky nic nestane 😀

mia255
27. pro 2023

@gruyerre Hodně štěstí

kubesovaadelka
27. pro 2023

@mia255 tak samozřejmě, 100 hlav 100nazoru a rozhodnutí bude jen na zakladatelce diskuze. Já napsala své zkušenosti, stejně jako ty své

irmamala
28. pro 2023

Když jsem to začala číst, tak mě jako první napadlo, že kdyby mi tohle vpálila 15-ti letá dcera, tak jí chytne druhou o zeď. Ale pokud jsi za život 3x neplánovaně otěhotněla, nedivím se jí, že se chce chránit podle svého a neposlouchat tvé rady.

mata2hari
28. pro 2023

Mně na tom teda nejdivnější přijde to, že chce po mámě zaplatit HA 🤔 Jsou s partnerem dost staří na to, aby souložili, ale platit prášky, to ne..

linusha
28. pro 2023

Určitě bych dceru podpořila jakýmkoliv způsobem ochrany. Kór když už dovolujete aby u vás přespával její přítel. Asi nechcete být v 33 babičkou, že? HA/tělísko + kondom je furt bezpečnější varianta než jen kondom nebo vůbec nic. A je vidět že se dcera snaží být zodpovědná a nechce otěhotnět.

linusha
28. pro 2023

Já třeba mám 18 letou sestru (má o rok staršího kluka) před 3 roky přišla za naším otcem že by chtěla HA (její matka se oni dlouhodobě nezajímala), otec z toho udělal strašnou scénu jak je to zbytečné, že na sex má dost času, atd. Pak přišla za mnou, ja ji vzala k Dr a ta sama řekla že je to mnohonásobně lepší a bezpečnější varianta než řešit nechtěné těhotenství ve velmi mladém věku. Po cca půl roce mi otec poděkoval že jsem se na celou věc dívala s nadhledem, který on v daný okamžik neměl.

andelka
28. pro 2023

@mia255 máš pocit,že mládě sotva odrostlé základce s mladým uchem nabitým hormony zvládne tuhle trojkombinaci použít? Pochybuji. HA v tomto věku ideální není, ale pořád je mnohem jistější,že zvládne zobnout tabletku v danou dobu a bude spolehlivě chráněná. Já teda když si vzpomenu na sebe, tak v těch 18-19, kdy jsem s HA začínala a měla první vztah, jsem občas zapomněla, když jsem nebyla doma. Kolikrát jsem jela od přítele domů dřív, abych těch 12h stihla a nenarušila spolehlivost. Každopádně i zapomenutí se dá řešit, stačí si pořádně přečíst leták. Zapomenutí kondomu je větší problém. Zapomenutí vyndat taky.
V 15-16 mi přijde na sex brzo, na přespávání přítele taky. Ale beru to podle sebe. Cítila jsem se na to později, po 3 měsících nás rodiče nechávali přespávat, protože jsme za sebou dojížděli 40 km. Dneska jsme jim za to vděční, brali to v pohodě a my byli zodpovědní. HA jsem brala celkem 3x, vždy několik let. Žádné problémy jsem nikdy neměla.

prejeta_zaba
28. pro 2023

@mia255 hele, já jsem byla extrémně zodpovědná puberťačka - stálý partner, sex až po dvacítce, hlavně žádnou HA, roky pečlivě nasledovaný cyklus a co, po roce jsem otěhotněla. 🤦‍♀️ Takže začít v 15, ani si to nechci představovat. Další potomek se nám povedl opět přes sledování cyklu a zodpovědné používání kondomů...v životě bych už tyto metody nikomu nedoporučila a teď se třesu i s pečlivým užíváním HA, že zase selže. Už vůbec mi tyto málo spolehlivé metody nepřijdou vhodné 15leté puberťačcce, která o tom nic neví. Bohužel metod moc není, ale lepší pár let HA, než řešit po prvním styku těhotenství. Chápu, že nežádoucích účinků je plno, ale bohužel těhotenství je "vedlejší účinek" na celý život, takže bych v prvé řadě brala ochranu opravdu podle spolehlivosti, ne podle možných NÚ. A takhle to jednou budu předávat i svým dětem.

mia255
28. pro 2023

@andelka
@prejeta_zaba já už jsem psala výše, nebudu se už vyjadřovat 🤷 názor nezměním, na to bohužel (bohudík) jsem až moc informována... Takže každý ať se rozhodne dle svého vědomí a svědomí 🙋

te_reza
28. pro 2023

@mia255 brala jsem antikoncepci od 14 let v kuse do 26 a otěhotněla hned druhý cyklus. Nechala jsem si ji napsat kvůli extrémně bolestivé a nepravidelné ms. Zpětně vidím, že problém byla asi endometrióza, která mi byla zjištěna až tři roky po porodu, kdy nevěděli co se mnou. Jenže mě se sešlo víc zdravotních problémů. Antikoncepce je sračka, po porodu nesnesu už žádnou,ale z mého pohledu je nejspolehlivější, upřímně pro puberťačku ideální. Apropo zadavatelka dotazu může být ráda, že s jejími zkušenostmi za ní dcera přišla a zajímá se, a jo, klidně v pubertě holce prášky zaplatím.

andelka
28. pro 2023

@mia255 samozřejmě. Taky když to šlo, jsem preferovala jinou metodu/ metody, ale jsou období, kdy ta spolehlivost a jednoduchost je největší priorita. Což u mě bylo dokud jsem studovala a nebyla vdaná a teď,když už mi je 40 a žádné další dítě nepřichází v úvahu.

honatko092
28. pro 2023

@mata2hari A z čeho by si to měla platit? Já taky brala HA od 15 a platila mi ji mamka. Chodili jsme oba s přítelem na gympl a měli jsme jen letní brigády, ze kterých jsme něco málo našetřili a občasné víkendové brigády a těch moc nebylo, protože jsme se učili a makali, abychom se dostali na dobrou vysokou školu...mamka mi dávala peníze na autobus, školní výdaje a i na HA a jsem jí za to moc vděčná, že nám pomohla s antikoncepcí 🤷🏻‍♀️

mata2hari
29. pro 2023

@honatko092 kapesné, brigády, peněžité dary za vysvědčení, narozeniny atd.? Ale jsem zřejmě jinak vychovaná…naši mi nikdy neplatili ani kredit..chceš telefonovat? Ano, telefon Ti koupíme, ale dál si to plať sama.. chceš jezdit autem? Ano, není problém, ale natankuj si sama..proč by mi to měli dotovat? Studium na vysoké škole - jízdné, jídlo, knihy atd. mi naši platili, takže kratochvíle jsem si holt musela platit sama a fakt mi to nepřišlo nikdy divný…

mia255
29. pro 2023

@honatko092 já pracovala od necelých patnácti a taky jsem si "nadstandard" platila sama, do čehož se řadí i HA. Není povinnost sexovat od 15-ti let 🤷

mia255
29. pro 2023

@honatko092 jo a na gympl jsem chodila taky, později na výšku. Přes rok jsem pracovala o víkendech a volných dnech (samozřejmě ne pořad ale pokud jsem potřebovala peníze navíc tak ano) to samé na výšce... Mě třeba přijde úplně normální, že si dítě na věci zbytné vydělává na brigádách ...

honatko092
29. pro 2023

@mata2hari @mia225 Kapesné jsem dostávala taky - to jsou pořád peníze od rodičů, na brigády jsem chodila, ale z toho se zas tak moc ušetřit nedalo, peněžité dary za vysvědčení jsme teda dostávali tak, že babičky chtěly vidět, za co jsme to utratili. Nebojte, vychované jsme podobně, já jsem taky nikdy nic nedostala zadarmo a na srandy kolem jsem si vždy vydělávala - na gymplu i na VŠ, jen ta HA přišla mamce jako něco, co je fajn mi zaplatit a mít to tak pod kontrolou. Hodnotu peněz znám, i teď na obou rodičovských pracuju, ať mě nikdo nemusí dotovat 😉 Hezký páteční den, holky 😉

mata2hari
29. pro 2023

@honatko092 já nesoudím nikoho, ať si to každý dělá jak chce, je to jeho život, jen jsem se pozastavila nad tou samozřejmostí, že to maminka zaplatí.. Kamarádka to třeba měla ještě tak, že HA platila s partnerem na půl..přeci jen, bylo to pro oba, proč má platit jen žena.. pěkný den.

petrasipkova1
29. pro 2023

Tohle je strašně těžké, já jsem antikoncepci brala právě do těch 20 let, kdy by byl prostě průšvih otěhotnět, měla jsem jednoho partnera, ale miminko jsem nechtěla, takže tabletky a kondom. Až v 22 letech jsem tabletky brát přestala, dceru jsem měla až v 28 letech, plánovaně. Používali jsem kondom v té době kdy už by se svět nezbořil. Asi u dcery na to budu koukat stejně, i když je mi hormonální antikoncepce proti srsti, tak pokud bude mít sex do těch 20 let,, je to asi jediné bezpečné řešení tabletky a kondom. Jo a já jsem se rodičů tedy neptala, prostě jsem se v 15 letech objednala na gynekologii 🙂

prochi
29. pro 2023

Važ si toho, že za tebou přišla a svěřila se ti. Chápu, že spousta z nás má s antikoncepcí špatnou zkušenost, taky máme už v našich letech kdeco načteno a nastudováno. Přesto bych ji trochu oddémonizovala. Mám dceru v pubertě, až za mnou přijde a já věřím, že přijde, tak jí antikoncepci nejen "povolím", ale pravděpodobně i sama doporučím. Já měla divoký telecí léta, naši byli skvělý a moc se snažili, ale přesto jsem v 16ti přišla domů těhotná. Můj první sex, s kondomem, doteď vlastně nevím, co se stalo, ale buch ho, těhotenství ☹ Pak jsem poznala manžela a okamžitě jsem běžela pro antikoncepci. Brala ji deset let v tahu, vysadila a hned jsem plánovaně otěhotněla. Po porodu jsem brala pro kojící, vysadila, ještě jsem ani nemenstruovala a buch ho druhé plánované těhotenství. Když náš mladej začal sexuálně žít, rodiče holčiny nechtěli antikoncepci za žádnou cenu povolit. Ať to chápu sebevíc, byla jsem opravdu v nervech 🙂

1772
29. pro 2023

Nechápu, proč někdo argumentuje , že do organismu se cpou umělé hormony. Ta dávka hormonů z tablet reguluje výši hormonů v organismu a snižuje ji, takže nedochází k ovulaci a sliznice neroste, takže by případně oplozené vajíčko nepřijala. Je to i podle typu antikoncepce, ale rozhodně se nikdy nezvyšuje množství hormonů v organismu.

lennus
29. pro 2023

@krtcice Upřímně, také nejsem zastánce HA. Někde jsem četla, že při dlouhodobém užívání jsou pak ženy typické adeptky na umělé oplodnění. Brzdíme tělo x let, aby neovulovalo a nakonec chceme, aby fungovalo. Vím, že jsou holky, co otěhotní raz dva, ale nemusí to být pravidlo a v současné době ty potíže s početím přibývají. Mně samotné žádná antikoncepce nevyhovovala, ale byla jsem velmi zodpovědná - kondom + partner si dával pozor a vždy jsem otěhotněla jen když jsme chtěli. Takže sama nevím. Dcera má 5 let, tak má čas.

andelka
29. pro 2023

@lennus tam jde asi spíš o to, že tou HA se cyklus nahradí. Překryjí se problémy, které by jinak byly viditelnější a nejspíš by se řešily dříve. I když je dost doktorů,kteří taky prostě čekají,co bude a řeší,až když chce žena otěhotnět a nejde to. Může být problém třeba i když se HA nasadí brzy. Ve 13 dostane ms a s úderem 15 či dřív dostane HA.. nevím, já měla ms už 6 let,když jsem začínala s HA. A po vysazení jsem problémy nikdy neměla. Jsem naopak typ, co otěhotní ani neví jak při první možné příležitosti.

hansoc
29. pro 2023

@mia255 nj, ale pokud je bereš, může to mít negativní vliv na tvůj zdravotní stav a nemusí.... Stejně jako se ti může narodit handicapované dítě atd...

kajka321
29. pro 2023

Já začala brát v patnácti, bylo to tehdy normální... osobně si myslím, že ještě lepší než HA v praskach by mohlo být tělísko - v Anglii se vloží pod kůži pod rameno (otázka chvilky) a působí tři roky. To jí bude 18, a už to nebude takový průšvih, když otěhotní.. proč bych volila spíš tuhle variantu? Kondomy se nechce každému a pokaždé natahovat, prášky může puberťák snadno vynechat...tohle je jistota.. Tedy bych s dcerou vyrazila na gyndu a řešila s doktorem, co je nyní za možnosti..

andelka
29. pro 2023

@kajka321 tělísko se dává do dělohy. Asi myslíš ty podkožní tyčinky s postupným uvolňováním hormonů. Ještě mohou být náplasti. Ale u nás v ČR asi spíš převládají pilulky.

andelka
29. pro 2023

Vyloženě nehormonalnich metod, které by byly vysoce spolehlivé a blbuvzdorne, moc není.

jolana24
29. pro 2023

Jako HA není nic extra, co se týká hormonů, ale pro mladou holku asi to nejlepší, když nechce otěhotnět a byla bych neskutečně vděčná za takovou dceru, která to chce takhle řešit 🙏🏽 Takže já bych jí v tom podpořila. Po svých zkušenostech s kondomem bych zrovna kondom za spolehlivou metodu nepovažovala. Díky bohu jsem teda nikdy neplánovaně neotěhotněla, ale několikrát jsem musela jít pro prášek po. 🙄

tereziezavily
29. pro 2023

@irmamala Vpálila bys jí za to, že řekla pravdu? Za to, že nechce opakovat tvoje chyby? Místo toho, abys jí řekla něco jako: "Ano, udělala jsem tehdy chybu. Vím o ní. Teď už jsem moudřejší a vím, že těch možností ochrany je více. Nechceš si k tomu spolu něco najít?" Gratulki, přesně takové matky jako ty bývají pak babičkami ve třiceti.

lucieevita
29. pro 2023

Podpořila bych jí. Ať klidně používají obojí 😉 Zvlášť, když s tím přišla sama.. a její přítel u vás přespává. Rozhodně bych byla ráda, že s tím za mnou přišla.

Strana
z3