Kolik kapesného je vhodné pro dítě na výlet do Londýna?
Ahoj, dcera jede v říjnu se školou do Londyna na 5 dní. V ceně zájezdu mají: letenky, ubytování v penzionu se snídaní, 2x vstupy. Později si odhlasuji, kam se chtějí ještě podívat, takže 2 vstupy doplati na miste.
Navic budeme platit 2.000,- za MHD a samozřejmě cestovní pojištění.
Kolik prosím na těch 5 dni na jidlo? Říkala jsem si, ze tak 1500,- CZK/den určitě nebo je to málo? Chci, aby si to užila (2x za zivot už nejela, tak konečně 🙏🏻) a mohla si koupit, na co bude mít chuť a k tomu v marketu nebo fastfoodu obed a veceri. Plus nejake suvenýry a drobné dárky - to taky nemám představu 🫣
Děkuji za reakce těch, kdo máte aktuální zkusenost nebo ještě lépe tam žijete.
Jinak 1500 / den mi přijde hodně velkorysé. V marketu si mohou koupit obědová "meníčka", tj. hlavní jídlo: senvič/torilla + snack typu salát/tyčinka + pití. Takový balíček v Tescu stojí kolem 100-150 Kč. Fastfoodové jídlo s nějakou dobrotou a pitím vyjde kolem 300-400 Kč.
S fastfoodem neporadim, tam se nestravuju. Ale jak uz tu padlo, bud ty obedove balicky v marketech, nebo lunch bistra, nebo si pres den koupit jen nejakou bagetu a vecer nejake poradne jidlo. Zalezi, jak budou mit postaveny program a kolik budou mit casu na obed. Ja kdyz tam jsem, tak vetsinou na klasicky obed moc casu nemam, tak to pak resim nejakym steakhousem vecer 😁
Jo, a ceny - ty markety - tam je to par liber, bistra a hospody pak dle toho, co si da, rozpeti od cca 8-10 liber za jidlo a vys.
Urcite dej min hotovosti. Neni potreba, at vezme kartu
Souhlasím výše, dala bych kartu s limitem, ať kupuje jenom to, co fakt potřebuje, a ne že "mám ještě 100 liber, tak za ně musím něco koupit."
@martt proč dávat do Anglie Eura?
s hotovostí je blbý to, že když zajdeš do směnárny, dají ti většinou velké bankovky, kterýma pak WC nezaplatíš. To už je fakt lepší ta karta a nějakou hotovost si tam vybrat z bankomatu a maximum platit kartou.
U středoškoláka, pokud nemá kartu, tak založit, ať se učí platit bezhotovostně. Ani limit bych neřešila, snad už ví, kolik co stojí a neutratí všechno za blbosti. Mám 15 letou dceru, má svůj účet, kapesné ji chodí tam a rozhoduje si o něm sama.
@helen_h díky moc! Za konkrétní sumy.
@somalicats díky, to jsem potřebovala vědět. Myslim, ze si budou nakupovat právě v marketech nebo fastfoodu, když pujdou okolo a dobrý tip s těmi lunch bistry.
Jinak kartu a účet má od 13ti let pod mym účtem. Od loňska má i svůj dospelácký účet, do ktereho ji nevidím. Bavíme se tady o téměř dospělé dceři (v říjnu 18let), kde limity mi přijdou proste blbost - to mi dava smysl u ditete kolem 10ti let, ktere se uci s účtem, ne u takove kozy, co chodi v létě na brigady a ma vlastni peníze. Limity jsem s ní nikdy neřešila, protože bud si prostě s kapesnym vystačí anebo nebo nevystačí a pak je to její problém.
Ani jsem nečekala, že bych ji davala hotovost 😃 v Londyne jsem prestupovala a je mi jasny, ze vsechno jde platit kartou, jen zmam ty letištni ceny za jidlo...
Poslu ji penize na účet a tim pro mě starost konci 😄 a ani nema ve zvyku nakupovat blbiny jen proto, že ji zbyly peníze. To nám spis priveze něco na zub a zbytek si posle na druhý účet, ze kterého si kupuje obleceni, kosmetiku a knihy. Účtenky po ni fakt chtit nebudu 😄
Tím jsem se nechtěla dotknout, pokud dáváte detem kartu s limitem. Proto jsem do názvu diskuze napsala SŠ, kde u středoškolacky očekávám jistou miru samostatnosti, odpovědnosti a finanční gramotnosti. A funguje to 😊
@betelgeuzz Do Anglie ne ale jede se přes Německo a tam se budou stavovat na benzínové pumpě tak, aby měl alespoň na záchod tam se zachod plati. A sice už to je déle co jsme byla v Anglii, ale třeba na trajektu chtěli tak eura.
Kartou platil nejvíc, z hotovosti přivezl hodně domů a určitě vzít i eur na ty záchody.
@felis On ten limit není úplně od věci pro případ, že jí kartu někdo šlohne a po malých částkách na ni v obchodě bez použití pinu nakoupí za několik tisíc. A než si všimne, že ji karta chybí a vy zablokujete, už to zamrzí.
Já bych jí poslala 10 tisíc s mojí oblíbenou větou "co neutratíš tam si můžeš nechat". Mám vyzkoušené, že si děti pak koupí opravdu jenom to, co je zajímá, protože ví, že ty zbylé peníze nemusí akutně prožrat, ale zůstanou jim domů.
Tohle je dobrá otázka, poblíž památek jsem narazila na nějaký fast food, kde měli kousek pizzy, kelímek těstovin za 8 liber, v italské restauraci byly těstoviny okolo 15 liber. V čínské čtvrti byly čínské nudle v restauraci za 16 liber, hovězí asi 27 liber, plus příloha, ale byly i levnější, vidělam jsem tam jídlo take away za 8 liber, mix masa, nudlí, hranolky, ta samá verze snědená v restauraci za 15.
@ai30 jj, to upravily... dopoledne tam jeste bylo SŠ 😄
@mollyweasley platí mobilem, kartu nevytahuje. Mobilem úzkostlivě střeží 😃 a taky říkám stejnou vetu 😄😄😄
@martt jo, na cestu, tak to chápu. Ale tady se píše, že letí letadlem, já za 14 dní taky, tak mě právě zajímalo, k čemu jsou EURa.
@betelgeuzz To jsem přehlédla, že letí letadlem 🙈.
Tak jsem se teď z UK vrátila a opravdu všechno se dá platit kartou. Záchody 20 centů, ani nevím, jestli tam byla možnost vhodit hotovost. Metro a autobusy na kartu, pár kolegů, co si vzali i hotovost, ji měli problém utratit. Protože i stánky na ulici měli "card only".

@felis Můj syn jede do Anglie v září. Budou mít snídani a obědové balíčky. Ale večere budou řešit po vlastní ose mají mít na ně 2000 Kč. My mu 100% budeme dávat ještě na víc libry, plus eura. A teď přemýšlíme, že mu založíme účet a vezme si sebou pro jistou ještě kartu.