icon

Kolik stojí dospívání dítěte kolem puberty?

4. čer 2025

Jen peníze lítají, nic úplně zbytečného, něco si dcera vydělala na brigádě, ale brzo bude autoškola, předělání pokoje, jde s klukem do kina, na něco dobrého, do školy peníze - nějak jen posílám a posílám....nervy.

Strana
z3
felis
7. čer 2025
@swan42

@rebe
@ninive211
A vy si uvědomte, existuji i lide, co to vidi jinak a ze jsou i takove střední skoly, ze na brigadu sice chodis, ale vic jak 1x tydne to proste nezvladnes. Zvlast, pokud mas kombinaci narocny stredni a k tomu sport se vsemi temi zapasy/vystoupenimi/soustredenimi....A ano, jsou to navic penize k tomu kapesnemu. Samozrejme, ze jsou dost velci na brigady, psala jsem snad, ze ne?

"Vypadat lip", nez kancelarska potreba za 40,-. Sama si to v nasledujicim komentari uznala (ktery ale uz nebyl utocne urceny pro me)
Absolutne nikde nevidim ode mne zminku o veledarech za tisice, tak by bylo docela fajn nezvelicovat 🤦‍♀️ ale za 40,- slusnej darek pro rodinu, kdyz je ti 15+ neporidis. Mozna tak na temu.
Jesnoduchou matematikou se da dojit k tomu, ze pokud je vas v rodine 12 (my se odjakziva schazeli na oslavy i s bratrancema a sestrenicema a deti k tomuhle kontaktu vedeme taky, jsme vychovany drzet spolu a mit se radi) a vsichni maji nekdy narozeniny a slavi Vanoce a kazdymu bys mela to stesti najit neco vhodneho za max petikilo, tak jsi v tom za 12 000 rocne. A to jsou jen darky pro rodinu na rok. Shodou okolnosti je to stejna castka, kterou dostanes rocne jako kapesny. A to teda uz nejsme u bramburku, listku do kina, na koncert, vylety a blbosti na sebe. Na to uz by bez brigady nezbylo.
Tak kde jsou ty darky za tisice? Nejak uz mi na ne nezbyl rozpocet...🤔

Muj nazor stale zustava, ze 1000/ mesic (pro vek 15 let) opravdu neni vysoke kapesne, je to akorat.

@swan42 souhlasím!
A přesne je to tak jak píšeš... moje dcera má tak náročný rozvrh, že musela zrušit i ten sport. Plus doma dela veci do skoly. A to proste nejsou úkolíky na půl hodiny, ale třeba výtvarná práce na 3-4 hodiny 🤷🏼‍♀️ plus se jeste zbezne učí na písemky jak z odborných tak všeobecných předmětů.
Kapesné má 2.000,-. Nově si z toho bude řešit nějaké jídlo k obedu nad ramec toho, co si vezme z domova. Ušetří z toho, zajistí potreby nad ramec zásobování z domova, na brigadu v lete chodí a doufá v lepší rozvrh ve tretaku, aby mohla na brigadu i přes týden ve skolnim roce. Jak čuchla k vlastním penězům, tak si jich proste váží. Místo bramburku si s holkama koupi dohromady meloun nebo jahody, vodu si natoci ve škole a svacinu vzdycky sní. A třeba když byla ve Vídni na skolnim výletě, tak nejdřív snědla housku z domova a az pak později si dala jidlo v McD.
Taky se scházíme v širší rodině a jen když se sejdeme my tři a moji sourozenci s rodinami a táta s družkou, tak je to 12 lidí.
Mas pravdu v tom, ze kapesne v řádech stovek je málo, ale zas chapu na druhou stranu, ze jsou rodiny, kde si proste nemůžou dovolit vic, protoze proste vic není. Taky nejde, jak tu některé píšou, srovnávat potřeby pubertaku ve věku 2.stupne ZS a stredoskolaky, co dojíždí do skoly a jsou cely den pryč mimo domov, ať už z důvodu nejdřív skoly a pak třeba sportu nebo jiného kroužku.

brunetka11
7. čer 2025
@swan42

@ninive211 nezlob se na me, ale pubertak 15-18 uz je skoro dospelej a i darky by mely "nejak vypadat". Rodinu ma kazdy jinak sirokou, nekde jsou to 4 clenove a nekde to muze byt i 12, pokud se maji ze vsech stran radi, travi spolu cas a chteji si udelat radost.
To je prave ono- "co by s tim delalo" no hospodarilo... Bez penez se hospodarit neda a 33kc/den za me fakt neni nic extra vyskakovani.
Kdyz to utrati za blbosti, nic mu nezbude az bude chtit s partou v lete pod stan. Ale jako sorry- z bramburku jednou za cas se fakt neumira.
Navic sama pises v jednom komentu, ze jsou to kraviny, to radsi mensi kapesny nez tohle a v dalsim, ze je to jejich vec, kdyz to utrati za kraviny. Tak jako fakt nevim proc reagujes na kazdyho jinak 🙈

@rebe Mit "dost" penez evidentne kazdy vidi jinak. 300 na mesic pro temer dospelyho cloveka je nic. A s tim nic se fakt hosporarit proste nenauci.

@swan42 Tak ty jejich dárky i k něčemu vypadají, ale prostě se naučily/a s penězi hospodařit a od 16 let ta starší má brigádu.
Naše holky si dokonce přispívají na letenku, pokud s námi chtějí na 2. dovolenou v roce.
A to ta mladší dostává kapesné 250,- Kč, starší 500,- Kč / měsíc. Plus dostávají peníze na významnější dny, jako jsou narozeniny nebo Vánoce.

konidana
7. čer 2025
@felis

@swan42 souhlasím!
A přesne je to tak jak píšeš... moje dcera má tak náročný rozvrh, že musela zrušit i ten sport. Plus doma dela veci do skoly. A to proste nejsou úkolíky na půl hodiny, ale třeba výtvarná práce na 3-4 hodiny 🤷🏼‍♀️ plus se jeste zbezne učí na písemky jak z odborných tak všeobecných předmětů.
Kapesné má 2.000,-. Nově si z toho bude řešit nějaké jídlo k obedu nad ramec toho, co si vezme z domova. Ušetří z toho, zajistí potreby nad ramec zásobování z domova, na brigadu v lete chodí a doufá v lepší rozvrh ve tretaku, aby mohla na brigadu i přes týden ve skolnim roce. Jak čuchla k vlastním penězům, tak si jich proste váží. Místo bramburku si s holkama koupi dohromady meloun nebo jahody, vodu si natoci ve škole a svacinu vzdycky sní. A třeba když byla ve Vídni na skolnim výletě, tak nejdřív snědla housku z domova a az pak později si dala jidlo v McD.
Taky se scházíme v širší rodině a jen když se sejdeme my tři a moji sourozenci s rodinami a táta s družkou, tak je to 12 lidí.
Mas pravdu v tom, ze kapesne v řádech stovek je málo, ale zas chapu na druhou stranu, ze jsou rodiny, kde si proste nemůžou dovolit vic, protoze proste vic není. Taky nejde, jak tu některé píšou, srovnávat potřeby pubertaku ve věku 2.stupne ZS a stredoskolaky, co dojíždí do skoly a jsou cely den pryč mimo domov, ať už z důvodu nejdřív skoly a pak třeba sportu nebo jiného kroužku.

@felis ano, to je asi celkem zasadni rozdil: pubertak na 2.stupni ZŠ kontra pubertak na stredni. Na ty stredni myslim ze kapesne aspon kolem tisicovky je adekvatni.

drzticka81
7. čer 2025

Tak ja jen napisu, ze ja teda kapesne nedostavala, rodice mi poridili vse. Az na VS jsem zacala dostavat 200 mesicne, plus 300 na tri mesice na mobil. A za sebe musim rict, ze jsem financne gramotna - a musim rict, ze dost dobre. 🙂))
Detem ale kapesne davam. Prvni trida 50/mes, druha tride 100/mes, treti 150/mes, od deseti let maji svuj ucet, kam se jim posila 300/mes. Syn ma 13 - v prubehu let si tam nasetril vetsi castku a letos se spolupodilel na svuj darek PC-my mu doplatili zbytek. Prostredni ma ucet rok, neutraci, setri si. Dostavaji penizky i k kanrozkam, vanocum - ty vetsinou davaji do PC her, nebo si schovaji cash na neco. Kdyz jedou na vylet, penize dostanou a co neutrati, mohou si nechat. Na dovolenou jim dam vzdy castku a mohou si koupit, co ja treba kupovat nechci. Minuly rok to bylo zretelne -nejstarsi syn penize projedl, ale v prubehu cele dovci, prostredni si kupovala prubezne, nejmladsi (7 let) uz druhy den uvalila vsechni a pak brecela, ze nema na dalsi........super skola 🙂)))) Jsem zvedava letos.
Jinak planuju zvednout kapesne az na stredni . Uz ted chce syn cast kapesneho na sporici ucet a cast 9na kartu na utratu.

rebe
7. čer 2025
@swan42

@rebe
@ninive211
A vy si uvědomte, existuji i lide, co to vidi jinak a ze jsou i takove střední skoly, ze na brigadu sice chodis, ale vic jak 1x tydne to proste nezvladnes. Zvlast, pokud mas kombinaci narocny stredni a k tomu sport se vsemi temi zapasy/vystoupenimi/soustredenimi....A ano, jsou to navic penize k tomu kapesnemu. Samozrejme, ze jsou dost velci na brigady, psala jsem snad, ze ne?

"Vypadat lip", nez kancelarska potreba za 40,-. Sama si to v nasledujicim komentari uznala (ktery ale uz nebyl utocne urceny pro me)
Absolutne nikde nevidim ode mne zminku o veledarech za tisice, tak by bylo docela fajn nezvelicovat 🤦‍♀️ ale za 40,- slusnej darek pro rodinu, kdyz je ti 15+ neporidis. Mozna tak na temu.
Jesnoduchou matematikou se da dojit k tomu, ze pokud je vas v rodine 12 (my se odjakziva schazeli na oslavy i s bratrancema a sestrenicema a deti k tomuhle kontaktu vedeme taky, jsme vychovany drzet spolu a mit se radi) a vsichni maji nekdy narozeniny a slavi Vanoce a kazdymu bys mela to stesti najit neco vhodneho za max petikilo, tak jsi v tom za 12 000 rocne. A to jsou jen darky pro rodinu na rok. Shodou okolnosti je to stejna castka, kterou dostanes rocne jako kapesny. A to teda uz nejsme u bramburku, listku do kina, na koncert, vylety a blbosti na sebe. Na to uz by bez brigady nezbylo.
Tak kde jsou ty darky za tisice? Nejak uz mi na ne nezbyl rozpocet...🤔

Muj nazor stale zustava, ze 1000/ mesic (pro vek 15 let) opravdu neni vysoke kapesne, je to akorat.

@swan42 Vidím, že je pro tebe hodně nepříjemné, že má někdo jiný názor než ty. Ale diskuze opravdu nemá směřovat k tomu, že změníš něčí názor. Svůj názor samozřejmě klidně nechej stejný, ve skutečnosti je to všem celkem dost jedno. Spíš by bylo slušné neházet v diskuzi tyvolama nebo nazývat kapesné, které dávají jiné lidé, masakrem či almužnou, když nemáš páru, co vše si z toho kapesného platí nebo jaké jsou možnosti jejich rodičů dávat jim kapesné vyšší.
Mně třeba připadá kapesné kolem tisícovky pro teenagera naprosto v pořádku, ale zároveň mi připadá velmi smutné myslet si, že držet spolu a mít se rádi nějak nutně vyžaduje kupovat si dvakrát ročně navzájem dárek za pětistovku. Jsem docela vděčná za to, že moje děti se dovedou radovat i z vlastnoručně vyrobeného dárku.

swan42
7. čer 2025
@rebe

@swan42 Vidím, že je pro tebe hodně nepříjemné, že má někdo jiný názor než ty. Ale diskuze opravdu nemá směřovat k tomu, že změníš něčí názor. Svůj názor samozřejmě klidně nechej stejný, ve skutečnosti je to všem celkem dost jedno. Spíš by bylo slušné neházet v diskuzi tyvolama nebo nazývat kapesné, které dávají jiné lidé, masakrem či almužnou, když nemáš páru, co vše si z toho kapesného platí nebo jaké jsou možnosti jejich rodičů dávat jim kapesné vyšší.
Mně třeba připadá kapesné kolem tisícovky pro teenagera naprosto v pořádku, ale zároveň mi připadá velmi smutné myslet si, že držet spolu a mít se rádi nějak nutně vyžaduje kupovat si dvakrát ročně navzájem dárek za pětistovku. Jsem docela vděčná za to, že moje děti se dovedou radovat i z vlastnoručně vyrobeného dárku.

@rebe no vidis a ja si myslim to same o tobe.
Mas pocit, spolecne s ninive, ze mate patent na vychovu a ze co tu napisete o detech, tak je jedine správné a v kazdym komenti na me zvelicujete a zesmesnujete, tak tolik k vasemu respektovani jinyho nazoru 🙈
Hazite tu vetama typu "uvedom si..." a pak ze ja mam problem s jinym nazorem 🤦‍♀️
Opet-nikde jsem nepsala, ze je to nutnost ale vzhledem k tomu, ze drzime spolu a mame se radi, tak si ty darky proste kupujeme a delame si radost.
Myslis, ze si vsichni stojime za zadama a cumime si do kasicek, jestli mame nasetreno dost? 🙄

monikaa162
7. čer 2025
@ninive211

Jsem jediná, která nedávám v 10 letech pravidelné kapesné? Jakože fyzicky dítěti? Dostává peníze nárazově - když jedou na výlet, tak nechci vyúčtování, co jí zbyde, to si nechá, dále dostává za vysvědčení, občas od babiček...a jako přijde mi zbytečné, aby se jí doma válelo jen tak 5000...teď asi něco přes rok jí měsíčně dávám bokem na spořák jakože kapesné, ale spořím jí to u sebe a pak až jí konečně založíme účet (zatím jsme zhodnotili, že ho fakt na nic nepotřebuje a ani ho nechce), tak tam bude mít do začátku rovnou pár tisíc. Měsíčně jí tam posílám 300 (končí 4. třídu)+jí tam chodí drobné automatické platby, když platím cokoliv kartou (mám mBank účet a takto to funguje), zvažuji teda navýšení. Ale je fakt, že ona prostě nepotřebuje zatím nic kupovat, oblečení, jídlo komplet financujeme, lístky na MHD (roční ještě nemá, neboť nedojíždí) jí kupuji, aby měla, když by bylo potřeba...tak leda občas sem tam, když by chtěly s kámoškou na zmrzku nebo ledovou tříšť nebo na drobný dáreček k narozeninám.
Je mi jasný, že až jí bude 15, 16, budou výdaje jiné a jinde.
Jinak samozřejmě co se týče výdajů ohledně školy (pomůcky, učebnice, strava, výlety) a zdraví (rovnátka...), budeme platit miy rodiče, to samé MHD. Zatím jsem za rovnátka dala 2900 za vyndávací, stálá nás teprve čekají a kalkulaci zatím nemáme.

@ninive211 syn bude končit v 4.tride a taky nedostává kapesné. Mozno začnu až v 5.tride

rebe
7. čer 2025
@swan42

@rebe no vidis a ja si myslim to same o tobe.
Mas pocit, spolecne s ninive, ze mate patent na vychovu a ze co tu napisete o detech, tak je jedine správné a v kazdym komenti na me zvelicujete a zesmesnujete, tak tolik k vasemu respektovani jinyho nazoru 🙈
Hazite tu vetama typu "uvedom si..." a pak ze ja mam problem s jinym nazorem 🤦‍♀️
Opet-nikde jsem nepsala, ze je to nutnost ale vzhledem k tomu, ze drzime spolu a mame se radi, tak si ty darky proste kupujeme a delame si radost.
Myslis, ze si vsichni stojime za zadama a cumime si do kasicek, jestli mame nasetreno dost? 🙄

@swan42 Ehm, tobě to, co jsi napsala, doopravdy dává smysl?

swan42
7. čer 2025
@rebe

@swan42 Ehm, tobě to, co jsi napsala, doopravdy dává smysl?

@rebe kdyz uz nevis co by, utoc na selsky rozum...
Check ✔️

rebe
7. čer 2025
@swan42

@rebe kdyz uz nevis co by, utoc na selsky rozum...
Check ✔️

@swan42 Co máš za problém, že z diskuze o kapesném děláš souboj? Nezatahuj měl do toho!

swan42
8. čer 2025
@rebe

@swan42 Co máš za problém, že z diskuze o kapesném děláš souboj? Nezatahuj měl do toho!

@rebe to by ses mela ptat sebe, ja nezacala s tim "uvedom si" a "dost penez na bramburky, originalni myslenka" nebo "tobe je neprijemny jiny nazor"...
Ja se jen branila tvymu zesmesnovani 🤷‍♀️

rebe
8. čer 2025
@swan42

@rebe to by ses mela ptat sebe, ja nezacala s tim "uvedom si" a "dost penez na bramburky, originalni myslenka" nebo "tobe je neprijemny jiny nazor"...
Ja se jen branila tvymu zesmesnovani 🤷‍♀️

@swan42 Mrzí mě, že se cítíš zesměsňovaná, ale nic z toho, co jsem napsala, jsem nemyslela jako zesměšňování, jen jsem se vymezila vůči tvým formulacím, které mi opravdu nepřipadají v pořádku.

20190418
8. čer 2025

@ninive211 můj 10r čtvrták také kapesné nedostává. Nějak nám to nejde 🙂 domluvili jsme se na 50,- týdně a vetsinou na to jeden nebo druhý zapomeneme. Přesto si myslim, že úměrně svému věku je finančně gramotný a dokáže s penězi hospodařit. Tím, že jsem musela po rozchodu s jeho otcem v jeho roce do práce, tak chápe moc dobře, že "peníze nerostou na stromě" a že za jeden Fizi drink (aktuálně to jediné co si občas ze svých peněz koupí - peníze má buď drobné, co mu nechám když mu zbydou potom co ho pro něco pošlu do supermarketu nebo mu vždy zbyde z těch cca 300,- co dostane na ŠvP apod) se když tak dá nakoupit snídaně. Je přirozeně skromný a nemateriálně založený (my utracime cela rodina spíš na zážitkyne6 za věci). Nějaké pravidelné kapesné tak zase zkusíme po prázdninách s 5. třídou.
Co se týká puberťáků - tak kapesné by mělo odrážet finanční situaci rodiny a aktuální potřeby. Pokud ma rodina po zaplacení režie dvacku tak asi těžko bude dávat pubartakovi dvojku jako kapesné. U nás je ten rozpočet nekolinasobně vyšší, takže si dokážu na te střední min těch 2000,- predstavit, ale rozhodně bude muset pěkně už od patnácti na brigádu. A neberu, že škola a sporty...mají dohromady přes dvanáct tydnů prázdnin, tak ať se snaží. A dávat kapesné, aby bylo na dárky příbuzným, tak to je za mě teda úlet a nemá to s nějakým hospodařením nebo finanční gramotností nic společného. To je ze stejného ranku jako půjčky na dovolenou nebo na štědrovečerní tabuli.

swan42
9. čer 2025
@rebe

@swan42 Mrzí mě, že se cítíš zesměsňovaná, ale nic z toho, co jsem napsala, jsem nemyslela jako zesměšňování, jen jsem se vymezila vůči tvým formulacím, které mi opravdu nepřipadají v pořádku.

@rebe stejne tak ja

Strana
z3