icon

Pokarhanie za like?

5tomas5
1. bře 2017

Dobrý deň. Volám sa Tomáš a mám 14 rokov. Fakt neviem kde sa mám opýtať, a tak sa obraciam na vás. Som vzorný žiak, mám jednotky, chodím na súťaže, nenechávam veci doma a len raz som mal jedno napomenutie učiteľom. Nastal však problém, že na FB dali deviataci fotku, kde sú oni a do popisu dali, že škola je na p... Ja som to lajkol, nie kvôli tomu, že súhlasím z ich názorom, ale preto, že fotky priateľov lajkujem vždy, mám to vo zvyku. Teraz však chcú každému, kto dal lajk udeliť pokarhanie riaditeľom školy. Moja otázka, môžu to vôbec? Za jeden like na fotke? Ak nie, ako sa mám brániť. Fakt mi na tom záleží :(

lv
1. bře 2017

Já myslím, že můžou. I ve virtuálním světě nese každý za sebe, své činy, zodpovědnost. Není to jeden klik prstem.

5tomas5
autor
1. bře 2017

@lv Lenže tu ide o to, že ja som to lajkol kvôli fotke, ktorá sa mi páčila a nie popisu :((

pejskyne
1. bře 2017

Milý Tomáši, ani moje odpověď se ti asi nebude líbit. Ale věz, že škola slouží k různým věcem a jedna z nich je i učení se přijímat ukřivdění, selhání, pohyb v systému, ke kterému máme výhrady... Škola uděluje důtky na základě svých vnitřních předpisů, takže si oprávněnost svého kroku snadno obhájí. Ty se bránit můžeš a měl bys, abys měl sám před sebou čisté svědomí, že jsi udělal co se dalo. Ideálně písemně: Napiš čestné prohlášení (i to tak nazvi), že jsi neměl v úmyslu hanobit jméno školy.

gnozka
1. bře 2017

Ja bych také napsala prohlášení , ze jsi rozhodne nemel v úmyslu hanobit školu což i svědci v tom ze mas dobre vysledky a jsi dobry žák , ze se ti jen líbila fotka a jak již jsi zvykli dal jsi like. Ze jsi netušil co muze způsobit tato reakce .

5tomas5
autor
1. bře 2017

Ďakujem zatiaľ za rady, asi skúsim niečo napísať.

verusak87
1. bře 2017

Nevím, ale nebylo zvykem udělovat důtky za činy spáchané v době školní výuky? Nehledě na svobodu projevu. Dostanou potrestání i všichni na fotce?

fallingstars
1. bře 2017

Já si teda myslím, že to není tak jednoduché, když chtějí trestat za online činy v reálném životě, měli by předně dokázat, že profil XY patří v reálu člověku XY a to není jen tak...pokud se do toho chceš pustit, chtěla bych vědět, zda mají důkazy, že jsi to opravdu olikoval Ty, a ty podle mě mít nemůžou. Klidně by se dalo tvrdit, že sis nechal zapnutý comp a olajkoval to omylem sourozenec...? Ale rozmysli si, jestli proti tomu chceš bojovat, důtka ředitele školy není zase taková tragédie a pokud máš dobrý prospěch, nikoho to zajímat nebude...já sama jednu mám a budoucnost mi to teda neovlivnilo 😉

Každpádně bych si z toho vzala lekci a trochu přemýšlela, než někomu něco lajknu, to, že si něco na zeď dá kamarád neznamená, že to má hlavu a patu...a jestli máš tak dobrý prospěch, je škoda si kazit online karmu jen proto, aby ses zavděčil...nemáš to zapotřebí, hádám 😉

panickatlamicka
1. bře 2017

Super pristup skoly ke svobode projevu.

japona
1. bře 2017

@5tomas5 Dutka mi přijde prehnana. Na druhou stranu je to příprava na budoucí život: než se někde podepíšu, aspoň si to přečtu! Btw. myslís si, že by se tví rodiče mohli verejne hanlive vyjadřovat o svem zaměstnavateli, aniž by to melo nějake nasledky?

lenkaluk
1. bře 2017

Tomasi, souhlasim s vyse navrhovanym, mozna pomuze tve prohlaseni adresovane vedeni skoly. Do budoucna ti ale stejne jako ostatni doporucuji zmenit tvuj pristup k lajkovani. Fakt, ze prispevek vlozil tvuj kamarad prece neni duvodem pro bezmyslenkovite lajkovani. Drzim ti palce, aby cela kauza pro tebe nemela velke nasledky..