Průměr 4,33. Má dcera dostat známku 4 nebo 5?
Zdravím, dcera dnes přišla domů ze školy celá nešťastná, že má průměr z ekonomiky 4,33 a bude mít tak za pololetí za 5... Ujistila jsem se ale na internetu, že by i tak měla mít stále 4... Co si o tom myslíte?... Paní učitelka není teď ve škole, takže ji ani nemůžu kontaktovat. Děkuji za odpovědi...
@marimanta takhle, ja vubec nerikam, ze dite, ktere to objektivne umi na trojku ma dostat 1, protoze se hezky hlasi. Mluvim o tom, ze mi pak nedava smysl davat "male" jednicky, kdyz nemaji prakticky zadnou vahu. Pro to dite je to pak o to vetsi zklamani, kdyz zjisti, ze si moc nepomohlo - ty male 1 vyvolaji ocekavani.
Urcite se da argumentovat tim, ze jinak by to byla treba jasna 3 a ze je zjevne, ze 1 nejaky vliv maji. Ale zase vstupuje do hry mnozstvi usili pro ty male 1. Napr. dcera je krom toho ze tremistka, tak stydliva - takze to, ze se prihlasi a pred celou tridou jde vyresit priklad k tabuli je pro ni hodne tezke, je to pro ni vyzva, na kterou se musi hodne premahat. Chce same, takze to do toho da. Kdyz ted zjistila, ze si na 1 stejne nepomuze, tak uz nechce. Jestli bude mit 2 nebo 3 je ji vesmes uz jedno.
Nakonec uplne nesouhlasim se srovnanim se zivotem - respektive ano, ale vidim to jinak. Ja jsem ten pripad 2 - na takovouhle mravenci praci navic me moc neuzije a extra snazeni ze me dostat taky neni lehke. Cekam na stres, az me vybudi a dozenu vsechno co je potreba :D Pod stresem funguji skvele, bez nej naopak vubec - a mylsim, ze to ze me zrovna zamestnance roku nedela. Jako zamestance bych si radeji vybrala nekoho, kdo bude motivovany dlouhodobe delat potrebne ukony a pokud nebude pod tlakem bude je delat spravne. Ne v kazdem zamestnani je odolnost proti stresu nezbytna a nekdo i kdyby se rozkrajel tak stresove situace neponese dobre, nedokazene tak fungovat. Ale nemyslim si, ze by to pak obecne znamenalo, ze ma vyrazne snizenou sanci uplatneni.
Vlastne z toho pro me plyne zaver co asi vesmes pise @rebe - znamky jsou na pytel :/ Vypovidaji strasne malo o skutecnych schopnostech a jine formy jsou asi mnohem lepsi.
@tereza0111 celkově váha známek je úplně k ničemu. Čtu Líného učitele a ten to tam potvrdil. Prý se to ani nemá o co opřít v zákoně., tak fakt nechápu, proč to školy používají.
Já to neřeším, protože holky mají celkem pěkné známky, starší se i dobře chytla na střední. Ale chápu, že to může být demotivující. Zvlášť, když učitel dá písemku s váhou 10 tak, že už není možná oprava a i když tam má 20 jedniček s váhou 4, tak to pěkně s tou výslednou známkou zamává. Fackovala bych za to.
Nicméně mladší dcera má elektronickou EduPage a tam je hned psáno, že průměrná známka je jen orientační a nemusí být dána jako výsledná známka na vysvědčení.
@zuzacerna je to zatím 4 kdyby ji průměr vycházel 4.50 takže je to za 5. Zaokrouhluje se to
Záleží jak se holka snaží. Hodně přihlíží na aktivitu, sešit, docházku, chování v hodine, taky záleží jakou mají známky váhu... pokud to má na salámu přikloni se k horší známce.
Učím na SŠ, používáme bakaláře, ten vyplivne vážený průměr. Většinou pro mě 0,3 je hraniční na to, abych dala známku výš. Záleží také na tom, z ceho ty horší známky jsou, jaký ma student pristup k hodině apod.
V případě známky mezi dostanou ode mě studenti moznost testu, který rozhodne.
Určitě byly konzultace, takže byla moznost se zastavit. V předvánočním týdnu bude asi ve škole shon, u nás je to samý turnaj, nekdyto zájezd.
Ale dcera určitě sama zjistí, co a jak.
Záleží asi z čeho známky. Velký pisemky, malý testy a tak. Opravdu “jen na průměr” se moc nehraje. Je fajn, když učitel vidí aktivitu, když třeba sama přijde i s tím, že tomu moc nerozumí, možnost doucka, kde a proč udelala chyby, věřím, že když ukáže aktivitu cesta se najde. Ale obecně, i když to není samozřejmě fajn, ta pětka v pololetí furt není reparát. Prostě po pololetí bude muset víc zabrat a snažit se. Já jsem třeba fakt marna v matematice, v pololetí jsem propadla. Ale učitel věděl, že doma fakt makam. Nosila jsem mu i svoje materiály z domu, viděl všechny ty popsaný sešity a že se snažím, jen zrovna tohle moc v hlavě nemám.:D . Sice mi neulevoval (díky za to) ale měla jsem možnost dostat třeba ještě nějakou rozhodovací pisemku a naštěstí se mi vždycky podařilo to nějak vytáhnout. Reparát jsem nikdy nedělala, ale na konci roku jsem tu čtyřku nejhůř měla. Možná to dcera nevidí jako tragédii a prostě zabere další pololetí. Kdyby ne, hold bude reparát. Věřím ale, že se bude snažit. Teď bych byla prostě co nejvíc v klidu, snažila se ji podpořit se nevzdavat a nedělat z toho tragédii, i když je to určitě nepříjemný.) Ještě k tomu, jestli ji to nejde a k moji matematice - záleží i na učiteli. Na střední jsme měli učitelku matematiky a já strach, že to nedám. Fakt usem s matikou bojovala od první třídy :D a probudila ve mně zápal. Dokázala to hezky vysvětlit. Najednou jsem přišla domu a dobrovolně pocitala, bavilo mě to, premyslela jsem nad tím už jinak a občas přinesla i dvojku, ne jen trojku a hůř. Zkuste to doucko, kdyby to neslo.🙂

Zdravím, odpovídám jako středoškolská učitelka. Jak již bylo zmíněno, průměr není vše. I tak je to dost na hraně, ale ještě by mohla 2 známky do pololetí sehnat. Já osobně řeším více faktorů. Z čeho byly které známky, jaká je aktivita, jestli se cíleně vyhýbá písemkám. Co dělá v hodině. Absence. Konzultujte s třídním, jestli tam není jiný problém (zdravotní, psychický, problémy v rodině). Ale nemám problém za 5 dát, zvláště v pololetí, jelikož to nemusí mít důsledky, ale je to jasny signál, že už to takto nepůjde.