Řešíte zasedací pořádek ve škole u svých dětí?
Maminky dětí v pubertě, řešíte, když dětem nevyhovuje zasedací pořádek?
Syn je velmi hodný. Takové bezkonfliktní, tiché dítě. Už od prvního stupně řešíme, že opakovaně sedí s někým zlobivým. Došlo to až tak daleko, že ho spolusedici kluk šikanoval, když mu nedal něco opsat.
Teď je na druhém stupni a dostalo se to do fáze, že některé učitelky ho dávají k zlobivcum. Syn už má dané předměty znechucené.
Plus mu i vadí, že každou chvíli sedí jinde a také to, že se musí uprostřed hodiny sebrat a přesunout.
Ve mně se to teď pere. Na jednu stranu si říkám, že je velký a měl by si to vyřešit sám, ale zároveň mi ho je líto a nejraději bych mu nějak pomohla.
Co myslíte řešit nebo neřešit.
Myslím, že ideálně bych si promluvila s učitelkou, pokud je to pro syna takový problém. Možná,že to bude vse i trochu jinak. Kdo ví. Vím že své zkušenost, že dítě se umí chovat doma jako andílek a rika doma věci jinak než se udály ve skole. Nemusí to být váš případ, ale jinak to nevyresite. Zajímal by mě pak výsledek 🙂tak napište až budete vědět víc že skoly. Diky
Nečtu ostatní příspěvky, reaguji na základní dotaz - ne, rozhodně neřeším...a neřešila jsem nikdy, ani na prvním stupni. Já třeba na základce taky seděla s klukem pitomcem, a co no...o nic nešlo. TOhle jsou malichernosti, do kterých se nehodlám montovat. Moje mladší dcera je v sekundě na gymplu a třídní je přesadila od začátku roku asi 4. - prostě to zkouší, jak to bude vyhovovat, aby byl ve třídě klid. Jako nevím no, já vůbec nechápu, že nějakého rodiče napadne tohle řešit.
My jsme byli v osmičce trochu živější třída.Tak nás jedna učitelka rozesadila komplet. Žádný kamarádi spolu, ale ona sama určila kdo s kým a vždycky ve dvojici holka a kluk. Nakonec to po ní převzaly i další učitelky. Nerušili jsme všichni, ale nikdo nebyl takhle nějak nálepkován.
@alice180 takto jsou přesazení už 2x od začátku školního roku. Ale jsou učitelky, co místo toho, aby si udělaly zasedací pořádek podle sebe, s nimi o hodině hrají šachy.
@ilone ptám se, ptz to teď řeším s tretackou. Jednickarka, jde ji vše pěkně od ruky, ale jak s tazatelcinym synem. Od začátku roku už sedí potreti s problémovým dítětem. Stěžuje si mi, ze neustale povídá, ona neslyší výklad, pak od ni jen opisuje, což ji taky vadí, bere ji její věci
Bez dovolení atd. Učitelka mi řekla, ze někdo s ni musí sedět, ale už mi neřekla proč jen moje dítě. Tak jsem chtěla
Další názor z pozice učitele.
@sarihy takže když by se ti na toto dítě stěžovalo, tak nad tím mavnes
Rukou?
@veroniquecz to je ale špatný názor. Když něco dělám, musím vědět, proč to dělám a musím to i vysvětlit. Ne, že bych někdy nepoužila- protože jsem to řekla, ale to v jiných situacích.
@ilone @sarihy zasedací pořádek je věcí učitelky do doby, než to začne dítě viditelně poškozovat. Nebavím se o situaci, kdy se dítěti pouze nelíbí, že sedí s Lojzou namísto Máni, kterou zná z vedlejšího vchodu. Bavím se o situaci, kdy učitelka posadí dítě vedle agresora a nebere v potaz, že to oběť psychicky rozkládá. Pak je věcí rodiče, aby se za své dítě postavil, pokud to ta učitelka nechce vidět/nevidí. A já bych to hnala až tam, kam by to bylo třeba, abych své dítě ochránila. Naštěstí to nebylo třeba, učitelka dceru vyslechla a umožnila jí posadit se zpět na původní místo. Kdyby přišla učitelka s tím, že tedy nebude sedět vedle agresora, ale přestěhuje se od kamarádky k jiné dívce, popř. ke spolužákovi se specifickými potřebami, který se jako jediný nezapojil do té agresorské skupiny, neřekla bych ani popel.
@veroniquecz Pokud by si stěžovalo, že nechce sedět s Pepíček, ale chce zpět k Alence, a to jen proto, že se s Pepíčkem nebaví, tak bych nad tím skutečně mávla rukou. A vysvětlila dítěti, že to učitelka jistě myslí dobře, že to dělá proto, aby byl ve třídě klid. Jiná věc je soustavná šikana, ale to, jak jsem pochopila, se v tomto případě neděje.
Moje starší dcera taky fungovala na 1.stupni jako bariéra mezi povídacími chlapci - prostě ji učitelka mezi ně vmezeřila.
Tak ono je to hlavně zbytečné řešit. Jak vyplývá z tazatelčiných komentářů, stejně to řešit nechce.
@miryp Pravda, nepročítala jsem tu diskuzi celou, ale pochopila jsem z toho, že tam nejde o nějakou šikanu nebo agresivní nevybíravé chování...pokud ano, je to jiné, ale jinak to obyčejné přesazení z důvodu lepší spolupráce třídy ve výuce bych skutečně neřešila. Jak píšu, s mou mladší dcerou taky letos došt šoupali, vlastně s celou třídou, přesazovali je asi čtyřikrát. Když je polovina třídy nezbedná, tak v zájmu toho, aby se v té třídě slušně učilo, je to holt potřeba, pokud se ty děti nejsou schopné zklidnit. Jasně, odnesou to všichni, i ti, kterých se to netýká, ale tak to holt v třídním kolektivu bývá.
Ale já jsem v tomhle asi nedobrý vzorek, já to výuky nezasahuju.
@ilone díky 🌹
Byla bych velmi opatrná soudů ohledně toho, kde je zlobivý a kdo ne, resp. jak to on definuje. Dcera taky nosí informace, které pak mám možnost si ověřit a jsou přinejmenším..... odlišné 🙂 Jestli je to u Vás fakt tak velký problém, řešila bych s učitelkou formou dotazu, proč je tak často přesazován? Ale podle mě mu tím ještě víc uškodíš, jestli se roznese, že si syn stěžoval mamince, že nechce sedět s tím a s tím. Holt základní škola je takový boj o přežití a musí se s určitými věcmi poprát sám, jinak ho budou šikanovat až do devítky.
@zekrt Pravda, že dítě, které to nezvládá, může mít asi ještě asi i jiný problém, a pak je jasné, že to rodič řeší. Ale o tom se tu nepíše. Byl to dotaz na přesazení někam, kde dítě sedět nechce, o žádných jiných problémech toho dítěte se nepíše. Ale ani, skutečně si myslím, že normální puberťák to buď zvládne, nebo si to vyřeší sám.
@irmamala syn řekne, že kluci povídali, neposlechli učitelku, tak ta je presadila. Nijak nehodnotí, jak kdo zlobí a nezlobí.
Ani si nestěžuje, že nechce sedět s tím a tím. Jen mu vadí to, že se musí přesouvat uprostřed hodiny.
@sarihy nejde o šikanu. Jde jen o to, že s ním soupou během hodin a jemu se to nelíbí.
Děje se to už měsíc. Řekl mi to v pátek, kde na to přišla řeč při jiném tématu.
Řešit jsem to chtěla, ale je zásadně proti. Sice mu to vadí, ale řešit to nemám.
Jako mi je ho lito. Za dobre chovani ho presunuji, rusi ho v jeho praci atd. jen proto, ze nekdo nekde vyrusuje a nemaji je kam posadit/rozsadit a je to "nejpohodlnejsi" reseni pro ucitelku. Ja bych byla cele vyucovani "na nervy" kdo zas bude vyrusovat a kdy mne presadi.
Ja bych to alespon zminila na tridnich schuzkach ucitelce. Protoze tim vlastne vyrusuji tveho syna.
@ilone nepřijde mi v pořádku, že jedno dítě udělá všechnu práci a ostatní dostanou jednicku za nic. Je v pořádku, že slabší děti jsou ve skupině s chytřejšími ale to neznamená, že se na to vykašlou a spoléhají, že to ostatní udělají za něj, což se bohužel děje. Ted měli udělat domácí přípravu na projekt - renesance. Měli dělat popis na 6 A2, dcera a tím strávila podstatnou část víkendu, ostatní nepřinesli nic. Jestli je to běžný postup tak je to dost smutné
@sarihy ještě doplním, nejde o to, že tam sedět nechce. Jde o to, kdy ho přesazují. To mu vadí nejvíc.
Kdyby prý na daném místě mohl sedět od začátku hodiny a věděl, že tam bude sedět, tak vše v pohodě.
@dannyel asi se zmíním i mimo jeho přání třídní. Minimálně se budu zajímat, jak to vypadá celkově.
Dneska to bylo znovu. Tentokrát ho vyměnila s holkou a posadila ke klukovi, za kterého ho mění obvykle. Což prý bylo úplně na nic, protože kluk breptal, takže syn nestihl zápis do sešitu, vyfotil si to od kamaráda a dopisuje teď.
Ještě mě napadlo, že se zeptám dalších rodičů, co se jich to dotýká, jestli to taky vnímají tak negativně.
Uprimne ja bych vubec neresila jak se to dotyka ostatnich, ale tveho syna. Ty ho znas nejlip a vis jestli mu to vadi, ale jen proste nema rad konflikty. A jit za ucitelkou a rict neco..ono asi zalezi jaka je to ucitelka. Vsichni vime, ze ne vsechny jsou na pohodu, vstricne, komunikativni.Mne by zajimalo jak by se tvarili dospeli,kdyby je nekdo porad takhle presazoval uprostred prace jen proto, ze nekdo jiny neumi zavrit pusu!. A hlavne to zasahuje do jeho vyuky.Asi se taky bude muset zacit bavit ve vyuce a neposlouchat ucitelku at ma chudak pokoj🤦♀️
Jit za ucitelkou, tim myslim, ze by za ni sel syn sam, ze nechce byt presazovan neustale.
Myslim si, ze kdyby ucitelka rekla, ze tvuj syn bude "na fyziku" sedet vedle Vomacky tak by mu to nevadilo tak moc, jako kdyz musi uprostred prace/testu posbirat svych 5 svestek a jit si sednout jinam.

@ilone všechno jde.
Může je presadit trvale na svůj předmět.