Řešíte zasedací pořádek ve škole u svých dětí?
Maminky dětí v pubertě, řešíte, když dětem nevyhovuje zasedací pořádek?
Syn je velmi hodný. Takové bezkonfliktní, tiché dítě. Už od prvního stupně řešíme, že opakovaně sedí s někým zlobivým. Došlo to až tak daleko, že ho spolusedici kluk šikanoval, když mu nedal něco opsat.
Teď je na druhém stupni a dostalo se to do fáze, že některé učitelky ho dávají k zlobivcum. Syn už má dané předměty znechucené.
Plus mu i vadí, že každou chvíli sedí jinde a také to, že se musí uprostřed hodiny sebrat a přesunout.
Ve mně se to teď pere. Na jednu stranu si říkám, že je velký a měl by si to vyřešit sám, ale zároveň mi ho je líto a nejraději bych mu nějak pomohla.
Co myslíte řešit nebo neřešit.
Hm, jsou věci do kterým rodičům nic není. Chovám rodiče v ucte, říkám jim, že jsou ti nejlepší rodiče pro své děti a vím, že pro ně dělají, co mohou a jejich domaci pravidla respektuji. A současně je žádám, aby i oni měli v ucte mě a mou práci a respektovali má pravidla v mě třídě....Naštěstí máme obrovskou podporu ve vedení školy a ve zrizovateli, kteří stojí pevné za nami a rodiče vidí, že nase skola funguje....
A nemyslím, že je dobre, že se v tomto případě nepostavilo vedení za ucitelku. Já také nikomu do jeho práce nekecám. Neříkám odůvodněne stížnosti, ale do toho, jaký mám zasedací pořádek nikomu nic není...
A jaký je důvod toho, že se stěhuje v půlce hodiny,když je klidný a tichý? Bývá přece pevně daný zasedací pořádek. Chápu,že ze začátku roku si každé dítě sedne s kým chce, ale ne vždy to jde zachovat,protože třeba kecají. Ale nechápu stěhování, když je ticho...? Divné.
@anonymmm88 Stěhování během testu je obvykle kvůli opisování. Ale tím se děti doma moc nechlubí.
@anonymmm88 kecá někdo jiný, takže ho prohodí s tím, kdo kecá. Nemají ve třídě volné místo.
Mají pevný zasedací pořádek od třídní učitelky, ale ostatní učitelky si to dělají podle sebe. On je ten, co se stěhuje k největším zlobivcum, protože je ten hodný a klidný.
@petulkadodo dělají to i mimo testy. Jelikož je syn jedničkař a aktuálně sedí se slečnou, co má o něco horší výsledky, nemyslím, že by měl potřebu opisovat.
Tedy kecá celá dvojice a jeho dává učitelka k tomu jednomu ukecanemu, ten druhý jde k té slečně, se kterou sedí.
Po hodině si sedne zpátky na své místo. Někdy to je 2x za den, jsou i dny, kdy ho nestěhují. Podle syna vždy volí učitelky jen jeho.
To spíš naopak on může dávat opisovat testy jí, tak ho posadí k někomu, s kým není kámoš a tomu opsat nedá. Já za některé spolužáky byla schopná ten test i celý napsat a taky mě pak kvůli tomu přesazovali.
@petulkadodo sedí se slečnou, se kterou se jinak nebaví. Nemají stejné téma. Posadili je spolu někdy v říjnu. Takže myslím, že jí radit nebude. Co jsem pochopila, tak to není kvůli němu, ale té jiné dvojici.
@petulkadodo častěji je to mimo testy kvůli tomu, že ta jiná dvojice spolu povídá.
A když je teda tak hodný jak píšeš 🤔 tak si hned protiřečíš v tom, že ho přesouvají jinam i během testu ??? To asi takový "svatousek" jak ho popisuješ podle mě asi nebude, popřípadě nejsou na něj učitelé nějak "vysazeni"?
My jsme ve škole seděli tak, jak nás napadlo, presazovalo se tak 2-3x do roka...
Já bych tohle určitě prokonzultovala s třídní učitelkou, ať víš jak to teda je?
@veruuu_kubesovic opravdu je velice hodný. Je to introvertní, tiché dítě. Nikdy a nikde s ním nebyly problémy.
Nevím, v čem si protiřečím. Co vím, tak ho přesazují vždy kvůli někomu jinému. Už jsme to řešili na prvním stupni.
Vždy ho mění s někým, kdo vyrušuje.
@veruuu_kubesovic napsala jsem to špatně a vyznělo to tak, že se přesouvá jen syn, ale jsou dva, syn a ten, za koho si jde sednout.
Učitelka vždy prohazuje nějakého zlobivce, ti jsou různí, ale jako ten druhý to odnese jenom syn. Není to tak, že by bylo třeba 5 různých dětí a střídala je, ale vždy prohodí jeho. Když jsem se ho ptala, tak jsou 3 kluci, se kterými ho mění nejčastěji.
Oni mají pevný pořádek, který určila třídní učitelka a další učitele prý takto mění v průběhu svých hodin.
U nás to taky tak bylo, měli jsme pevný zasedací pořádek, ale učitele si nas často stěhovali podle sebe, ale nikdy uprostřed hodin.
Ani si nemyslím, že po 2 měsících na něj bude někdo vysazený.
Tak to bych udělala "vítr ve škole", pokud tomu tak opravdu je, tak mi to přijde, že si na něj učitele snad zasedli, protože proč by jinak hodného kluka neustále presazovali???
@veruuu_kubesovic protože zlobí ti ostatní a vědí, že syn nebude dělat problémy. Úplně jednoduché.
To bylo už na prvním stupni.
Hlavně nevím, proč by si na něj někdo zasedl. Pokud by si někdo zasedl, tak těžko po 2 měsících, kdy měli spolu sotva 20 hodin.
Syn není drzý, nijak neprovokuje, nevyčuhuje (že by třeba nosil nevhodné oblečení nebo účes).
Já jsem byla malá, hodná, tichá...
A presazovali mě ve škole minimálně, ano seděla jsem občas s nějakým hajzlikem ze třídy, ale nikam mě nepresazovali hlavně ne během či po testu
@veruuu_kubesovic u něj to taky není každý test. Když jsem se ptala konkrétně, tak učitelka napomenula několikrát spolužáka a pak řekla synovi, aby se s ním vyměnil. Jinak je mění během výkladu. Syn sedí v první lavici.
Opravdu si nemyslím, že je problém na straně syna.
Od sebe mám podobnou zkušenost i s tím přesazováním v průběhu hodin, proto mi to nepřijde jako něco zvláštního.
Třídní učitelka mi to na druhém stupni dělala taky. Byla jsem tichá a zakřiknutá, tak ke mně vždycky posadila nějakýho kluka, co jinde pořád zlobil. Často to byl i některý z party, co mě šikanovala. Byla jsem tele a rozhodně jsem se nedokázala za sebe proti učitelce postavit, ani mě to snad nenapadlo, prostě vydržet a nedělat problémy. Zpětně bych byla ráda, kdyby rodiče požádali učitelku, aby mě nepoužívala k uklidňování zlobičů, ale tenkrát jsem to nechtěla, bála jsem se, že to učitelka rozmázne v kolektivu a bude to ještě horší.
@ilone a jak bys řešila, kdyby k tobě přišlo dítě, ze takto sedět nechce?
U nás to tak taky funguje, hodne děti jsou ve dvojici s grazliky a zlobivci, momentálně řešíme doma to, že pokud dělají kolektivní práci ve skupinách ( většinou 3 děti, dcera jednickarka dostane k sobě největšího grázla třídy a spolužačku, který je všechno jedno, aby je motivovala. Dopadne to tak, že všechno dělá sama a všichni dostanou jedničku. Opakuje se to již potřetí, zítra jdu do školy. Učitelka ji řekla, že jim aspoň vylepší znamku🤦♀️
Ozvala bych se, on nic nedělá a učitélé si z něj udělali řešení jejich problému. Jestli je introvert, tak se sám neozve a bude tiše trpět.
Podle mě ho dávají k těm zlobivým, protože si myslí že je tím zklidni.
Já to vezmu z opačného konce. Syn má problém (ADHD a nechá se velmi rychle rozptýlit). Já prosila učitelky, aby seděl sám. Jemu to nevadí, má kdykoliv k ruce asistentku a s klukama se baví k přestávce. Osobně teda spíš nechápu, proc ho pořád přesahují. Asi mi unikl důvod 🤔
Já bych asi probrala se synem, že on může mít pocit, že učitelky jsou autorita a on se nemůže ozvat, zatímco já jako rodič to můžu řešit z pozice rovný s rovným. A že se mi to nelíbí už z principu, tak za těmi učitelkami chci zajít (a říct jim, že kvůli stěhování nemá rád jejich předmět, a že z principu je špatně dělat si z někoho řešení). A synovi říct, že ty učitelky neví to co ví on a když jim to nikdo neřekne, ani se nedozví, že mu to vadilo.
Já mám dítě hodně malé, pětileté, ale taky je ten typ co nic neřekne a raději si to vyřeší sama/nechá líbit/je naštvaná na celý svět. Sice to rozhodně není a nebude tiché klidné dítě, ale slova "nechci to řešit" už jsem od ní taky slyšela. A učitelka mi až teď po 2 letech ve školce řekla "teď už s námi aspoň komunikuje když něco potřebuje". A to, že když někomu neřekne svůj pohled na věc, ten druhý se to nedozví, to říkám i manželovi, nejen dceři. Oba se nad tím vždycky zamyslí, tak to asi má smysl říkat 🙂 Já bych se taky v pubertě neuměla ozvat a asi ani nechtěla. Mě to ozvat se naučil táta kamarádky, který byl náš střediskový vedoucí na skautu. Tím jak to byl kamarádky táta, viděla jsem, že i nadřízení jsou jen lidi a to kolikrát lidi co jsou ochotni vyjít vstříc, když o nějakém problému vědí.
V tomhle bych synovi zkusila předložit i úhel pohledu té učitelky (i když už ho určitě zná, ale i tak, co je vyslovené zní taky jinak) a to, že ji nejspíš vůbec ani nenapadlo, že jemu by to mohlo vadit. A že by bylo super přijít s nějakým jiným řešením k té učitelce, jako vstřícný krok, protože pak udělá často vstřícný krok i druhá strana. (a dobře si vzpomínám, jak jsem ho na jedné výpravě poprosila, jestli nemůže udělat krůček stranou, že mi stíní, on v pohodě s úsměvem ustoupil, ale jedna jen o málo starší holčina, tou dobou v pubertálním věku, za mnou pak přišla úplně paf, že přece je to střediskový vedoucí, že jak si jako můžu dovolit ho vůbec o něco poprosit. A na moje slova že mu to přece nevadilo mi řekla "nojo, ale i tak" 😄 ono to vnímání "nemůžu si něco vůči někomu dovolit" je někdy hrozně mimo realitu 🙂)
Prostě probrat to s ním třeba ještě jednou a vzít to jako nenásilné vedení k asertivitě (když to neřekneš, nebudou to vědět... Když se ozveš, můžou se svobodně rozhodnout to ignorovat... Záleží na tom jakým způsobem se ozveš snad víc než na tom jestli a ohledně čeho se ozveš... A tak), každá taková situace je vlastně příležitost se asertivitě naučit. 🙂 Když nebude chtít, asi bych to buď neřešila, nebo to maximálně zmínila na třídní schůzce s tím, že mu to sice vadí, ale nechtěl, abych to řešila.
Ale myslím si, že učitelkam by měl někdo ukázat ve vší slušnosti a účtě pohled Vašeho syna na celou záležitost. A já jako učitelka bych to hodně ocenila, kolikrát se sama sebe i studentů ptám a oni se kolikrát mají problém ozvat i na požádání 😁 (učila jsem dospělé cizince)
@kochichak84 protoze s nim ti zlobivci zlobit nebudou, on je to reseni problemu....
@veroniquecz řešila bych s ním proc a jestli je to tak nepřekonatelný problém. Pak bych to řešila i s celou dvojici. A následovala by kolektivní aktivitita. U nás se hodně pracuje s kolektivem.
@miryp
@aneta15 běžný postup, nemůžeš udělat skupinu chytrých děti a ten zbytek. Dobre i slabší děti dávat k těm lepším, tahounum....musíš ten kolektiv vyvážit a ne si ho rozdělit.
@kochichak84 přesazují ho, aby byl klid. Učitelka rozhodí dvojici, co spolu mluví, ale protože nemají místo, použije hodné dítě.
Taky nechápu, proč nevymyslí trvale řešení.
Protože to někdy nejde. Ale mohla by alespoň střídat více děti.

@ilone u mého druhého dítěte něco podobného zkusila učitelka a rodiče si byli hromadně stěžovat, že si to takto nepřejí, takže to musela přestat dělat.