icon

Výchova dětí: Jak lépe kontrolovat jejich chování?

16. led 2023

Před 14 dny jsme řešili problémy s 13 letými chlapci. Otec jednoho přiznal že je kluk nezvladatelný, ale nevěděl spoustu věcí, např.že u nich byli 3x policisté, nevěděl že kluk zase kouří, nevěděl co jeho synáček dělá. Rodiče druhého chlapce vypadali velmi slušně, otec nejspíš podnikatel. Když se dozvěděli co jejich syn vyvádí, byli velmi rozhození, jeho maminka se skoro rozbrečela, že má jejich syn zakázané se stýkat s tím prvním, že jim to dělá za zády. A taky neměli ani tušení co se stalo. A já celou dobu přemýšlím, jak je možné že rodiče neví co jejich děti dělají, a s kým? Neví co si kupují, neví že kouří, copak to z těch dětí necítí? Byla jsem vždy pro volnější výchovu, ale tohle mi nepřijde dobré.

Strana
z5
martt
16. led 2023

Hele o nás taky rodiče nevěděli co děláme venku. Ja si třeba pamatuji bylo mi asi 10 , byla jsme partička dětí na vesnici a jeden kluk tenkrát mu bylo 13 tatovi vzal asi 3 cigarety a přinesl nám je. Všichni jsme to zkusily. Kdyz jsme udělali nějaký průšvih dostali jsme pár facek a bylo. Ted nekouřim, nepiju, drogy jsem nikdy nezkusila. Jenže teď se pár facek dát nesmí a dnešní děti se vychovávají tak, ze můžou všechno. Hlavně to mají z internetu, kde se hlásá, jak se na děti nesmí vztáhnout ruka, že to jsou osobnosti apod....

llluckaaa
16. led 2023

Na naši ZŠ se něco podobného řeší. Decka mají poslední hodinu nikotinovy absťák nebo se o přestavbách baví, jak se ozrali. O policajtech teda nic nevím. Nemám 100 % přehled, co, kde a s kým děti dělají. Mají mou důvěru, ze se budou chovat rozumne. Nějak si neumim představit, jak mít pod plnou kontrolou všechen jejich čas a ze by vedle sebe tolerovaly neustále stíhačku nebo poslusne podstupovaly výslechy po návratu od kamarádů. Kdybych něco cula, byl by vážný rozhovor, ale zatím nepristojnemu chování nic nenasvědčuje.

mysh_me
16. led 2023

No vidis, kdyz neplati ani zakazy dane zakonem (o prodeji nezletilym), ktere nedodrzuji dospeli prodejci, tak jak bys chtela vymahat zakazy dane rodicem pubertakovi (nestykej se s timhle typkem, nedelej xy)? Proste v tomhle veku uz je dite za spoustu veci zodpovedne samo, a rodic mu dava urcitou duveru, ze se zachova rozumne a vyhodnoti situaci spravne. Ne vzdy to dopadne idealne a je pak zase na diteti, co si z te zkusenosti odnese… neni to jako u malych deti, kdy je rodic pritomen u vseho, zodpovida za vse a muze cokoli ovlivnit. Prave v tomhle veku do ditete vlozis nejake hodnoty a vzorce chovani, a jak roste tak se postupne presouva zodpovednost za jeho zivot od rodice k nemu samemu… ve 13 uz opravdu spoustu veci neovlivnis, protoze to proste neni mozne, leda by sis dite privazala k ruce 🤷🏻‍♀️ Takze ti nezbyva nez doufat, ze jsi v nem vychovou vypestovala nejake rozumne uvazovani a ze ho zvladne pouzit 😉

sigyn
16. led 2023

Na tohle má pěknou poučku moje tchýně: ,,Lepší chytře povolit, než hloupě zakázat." Já tedy znám dost kluků, co v jalových letech pili jak duhy, zkoušeli cigarety i trávu a dneska to jsou slušní tátové od rodin, kteří ani jednomu už neholdují. Jejich maminky dodnes žijí v představě, že jim se tyhle neřesti vyhnuly a jsou pyšné na svou výchovu. 😅 Mně třeba dal děda ve 4 letech ochutnat pivo. Bylo hnusně hořké a neměla jsem pak potřebu to zkoušet ani v pubertě, protože už jsem věděla, že je to prostě hnusné. Ale čím víc se to bude démonizovat a zakazovat, tím více to puberťáky bude lákat coby vzdor.

Jinak nás tedy nikdo nehlídal, rodiče byli do 4 hod. v práci, my končili v 1 hodinu a kroužky nebyly, nebo byly hrozně drahé. 😉

marimanta
16. led 2023

@sigyn a nejen kluci 😇😁

autor
16. led 2023

@martt A v tom je problém. Že děti můžou cokoliv a nic se jim nestane. Když jsme se sousedem řešili jeho syna, byl hodně zoufalý. Že matka na něj nestačila, a tak si ho vzal do péče on. Říkal nám že je nezvladatelný, že má tu kurátorku, a když jsem se ho zeptala jestli mu ale nevadí co jeho syn dělá, tak mi řekl smutně že vadí, ale co má jako dělat? A na to se ptá otec. Debata mezi nima taky byla zajímavá, celou dobu mi přišlo že se snad i vlastního syna bojí. Já si zkusit jen zlomek toho co on, tak bych od táty dostala takovou, že bych se už nezvedla.

vikinkav
16. led 2023

Ne, moji rodice vedeli pramalo o tom, co jsem delala v puberte, i kdyz asi meli predstavu 😄 Je to bezne obdobi v zivote kazdeho cloveka, nejak bych to nedramatizovala a nedemonizovala. Pokud te to trapi, tak se zamysli, co bys treba udelala lip nez oni, a modli se at za 10 let bude vsechno dobre a tvoje deti se nedostanou do prusvihu 😉

autor
16. led 2023

@vikinkav Házela jsi po lidech pyrotechniku? Kdyby šlo o chlast nebo cigarety,jejich problém. Ale že mohli reálně někoho zmrzačit nebo zabít, to už je přes čáru ne? Tam kam to hodili, běžně chodí sousedka s kočárkem. Kdyby to dopadlo do kočárku tak by to miminko mohlo zabít.

konidana
16. led 2023

Bohuzel to jsou prave ty zakazy bez vysvetleni. Ja nemam problem, kdyz syn pouziva pyrotechniku, protoze ho od malicka seznamuji s ohnem (pod dohledem skrtal sirkama a rozdelaval ohen určitě od 4 let prestoze normalne bydlime v panelaku) a podobnymi nebezpecnymi vecmi, ale vzdy s vysvetlenim, co se muze stat, pripadne s nazornou ukazkou....

autor
16. led 2023

@konidana Asi by děti měly vidět, co by mohly způsobit. Ten druhý z chlapců má prý mladší sestřičku. Když se ho manžel zeptal, jak by mu bylo, kdyby někdo jeho sestřičku zmrzačil nebo zabil takovou pyrotechnikou, tak jen chladně řekl že by ho to mrzelo. Já nevím, ale ten policista měl asi pravdu, že dnešní děti nemají žádné emoce, a mají pocit, že život je jako v PC hrách, že každý má víc pokusů.

marimanta
17. led 2023

„...dnešní děti nemají žádné emoce..." To je ale blbost! Dnešní děti jsou v jádru úplně stejné jako generace dětí před nimi. A pokaždé se někdo pohoršuje, že tahle generace je taková a maková. Vždycky byly a budou děti citlivé i bezcitné, vnímavé i apatické, akční i líné, chytré i hloupé...

zuzineckah
17. led 2023

spousta rodičů žije na obláčku, že jejich dítě by přeci nikdy..... A nemusí být ani od nevidím do nevidím v práci. Prostě mají vedomě rodičovskou slepotu a až když s nimi při nějakém průseru někdo zatřepe, tak se jim rozsvítí.

rencinka87
17. led 2023

Nemuzu adekvatne reagovat, protoze mam zatim male deti 6 a 3 roky. Kazdopadne to, co tu ctu, me desi, nad pubertou svych deti (oba kluci) se snazim radsi nepremyslet.
Prijde mi, ze se stejne neda moc ovlivnit, jak to dite nakonec dopadne. Zalezi hodne na povaze deti, na tom, s kym se potka, do jakych situaci se dostane. Ja muzu detem vtloukat odmala, co je spatne a co ne, jedno dite to bude respektovat a druhe si rekne, ze to stejne chce vsechno zkusit. A ja se pak budu moct jen modlit, jestli necemu nepropadne nebo neudela nejakej pruser, co nepujde vratit zpatky.
Sama jsem v zivote v zadny takovy parte, jak vetsina popisujete, nebyla. Alkohol jsem ochutnala (kdyz nepocitam hlt piva na zapiti burtu, co mi dal tata a co mi absolutne nechutnalo) nekdy az v dospelosti a nikdy mi to nechutnalo a takovy ty poucky, ze to musim “prepit”, ze nikomu to zezacatku nechutna, mi prisly na hlavu padly - nekde si koupit litry nejakyho hnusu jen proto, ze se budu moct opit? Jaky to ma vyznam? K cemu je to dobry? To ma clovek v tom veku tak nizky mineni, ze musi “frajerit” timhle blbym zpusobem? To samy cigarety - v zivote jsem to nemela v puse - k cemu? Je to cool? Co je skvelyho na tom, ze vdechuju dehet a pak mi vsechno smrdi? Jo, kdyz mi bylo pet, prislo mi cool drzet v ruce zvykackovy cigaro a foukat do nej. Ale pozdeji uz ne.
V zivote me nenapadlo delat nejaky prusery typu nekde neco rozbijet, hazet pyrotechnikou, nekde jen tak bezcilne bloumat, posedavat po parcich, nikdy jsem v tom nevidela smysl. Taky jsem ale nebyla “partovy” typ, stacilo mi mit jednu kamaradku nebo dve, a nestala jsem o to byt v parte, ktera ma jako cil se ozrat. Takze vubec nevim, co budu delat, pokud moje deti budou mit potrebu stat se soucasti takovy party. Ze nekdo neco donese a oni se nechaji vyhecovat a zkusi neco, co uz pak nepujde vzit zpet.
Proste se dam na modleni, ze jsem jim predala to nejvic, co jsem mohla, ze jsem se jim dostatecne jako malym venovala a zaroven je prilis nedusila, ze jim davam dostatecnou volnost v rozhodovani, ale zaroven ze neziji s pocitem, ze jsou na vsechno samy a zodpovednosti je na nich prilis..
Vychovavat deti je fakt ta nejtezsi disciplina.
A ne, neprijde mi normalni, aby 13lety deti chlastaly a kourily. Ovsem pokud se to stane jednou mym detem (a jsem daleka toho tvrdit, ze “jsou prece dobre vychovany a nam se to stat nemuze”), tak absolutne netusim, co budu delat.

konidana
17. led 2023

@rencinka87 ono pokud mají děti adekvátní vedení odmala v rodině, tak se pravděpodobně nic tak hrozného nestane, nebo to nějak uřídíte. Mám dojem, že do podobných průserů často padají děti z rodin, kde to není všecko v pořádku- např. rozejití nebo naopak příliš zaneprázdnění rodiče. A k tomu je to dost ovlivněno povahou dítěte. Někdo má rebelii, a to bytí v opozici, v krvi, a jiný do toho nespadne, ani kdyby pro to měl 1000důvodů a příležitostí....

Já mám podobné osypky jako ty, z puberty vlastní dcery. Já byla taková hodná nevýrazná nicka a nějakou pubertu a mejdany a kluci a první alkohol mne potkaly až dlouho po dvacítce😂. Zatímco holka už před patnáctým rokem začla randit, a já jen doufám, že to je zatím všecko😅 A že nějaké naschvály a útěky apod. jsme si vyžraly už dřív, a že už jí něco podobného nenapadne... když doufám trochu uvažuje, chce na střední, a není jako holka se kterou chodila do skolky, jen od 2 r.starší byla ta holčina (velké kamarádky, ale jen cca do 6až 9 let. ), a ta ve čtrnácti porodila😨

martt
17. led 2023

Jenže tam už nejspíš bude hlubší problém a to ani tou dobrou výchovou úplně nezpravíš. Tady je problém opravdu v dnešní době médií, internetu apod.. Za nás jsme ctili autoritu , jak doma tak i ve škole. Ted když si někdo na dítě jen zvedne hlas už jsou rodiče ve skole stěžují si, jejich děti jsou "tutanci" , kteří přece za naic nemůžou. A pak v pubertě se rodiče nestačí divit. Mne třeba nedávno zarazil můj 11-lety syn , když jsem po něm chtěla, aby si uklidil svoje oblečení. Několikrát jsem mu to připomněla když to stejně neudělal tak jsem na něj trochu zvedla hlas. On se po mně otočil a povídá takhle se mnou jednat nesmíš, jsem dítě a jedinečná osobnost a mám svoje práva. Tak jsem mu připomněla, že i povinnosti. Ale co tím chci říct. Ted všude právě tohle dětem hustí do hlavy a oni si pak mysli jak jsou prostě nedoknutelní. Někteří děti pak i vyhrožují, že rodiče údaji apod.... s tím se setkala už také u kamarádky.

martt
17. led 2023

@marimanta V emocich ano. Ale když si vemu moje dětství, kde jsme ctili autoritu , když jsme něco provedli bud jsme dostali zaracha, nebo pohlavek, ve skole nas nechavali po skole a bylo. Už jsme to příště neudělali. Ted nic z toho svým způsobem udělat nemůžeš , protože děti přece mají svoje práva jsou to osobnosti. Tohle se ze všech stran na ty děti valí a oni si myslí jak jsou free. Byla jsem svědkem jak žákyně 5 třídy řekla učitelce "chcipni pí.. zku..." ty holce se nestalo vůbec nic. Za naši doby by zůstala po skole možná by dostala pohlavek a nikdo by to neřešil. Ještě by dostala i doma.

bbn
17. led 2023

@20190418 a představ si, že i takové děti jsou. Mám nejstarší dceru, skoro 13 let, od přírody spíše pecivál. Bydlíme mimo město, takže všechny aktivity - kroužky, kamarádi,- pouze když ji jeden z nás rodičů odveze/přiveze. A madam nevypadá, že by na kroužky chtěla vyrazit sama busem, naopak “maminko, odvezeš mě?”. A tedy přespávačky s kamarádkami jí musím taky pomalu domlouvat já 🤷🏻‍♀️ Ne všechny děti v pubertě touží “zdrhat z domu”, asi je to hodně o tom, jaká povaha to je a jaký vztah má s rodiči. A stojím si za tím, že naše děti s námi mají velmi pěkný a silný vztah, proto nemusí utíkat do města a do party.

rencinka87
17. led 2023

@konidana jestli te to uklidni, tak prestoze jsem nebyla zadny party typ, 0 alkohol, 0 cigarety, tak prvni nejaky osmatlavani a libani jsem zahajila v 15 na tabore, v necelych 16 jsem mela prvni vaznou znamost - tesne pred myma 16.narozeninama jsme pokrocili v aktivitach, i kdyz do “finale” jsem dosla az v 18 (i kdyz v tom rozdil asi neni, krome praktickyho rozdilu - moznosti otehotnet 😁), chodili jsme spolu dva roky, a pak uz jsem mela krome manzela jen jednoho partnera 😉 Deti mam dve, obe s jednim muzem, sporadane po svatbe v 29 a 32 letech😁Zaklad asi je vtloukat do dcery poucky o bezpecnym sexu. To vnimam u nas aspon trochu jako vyhodu, ze mame doma dva kluky, takze mi neprijdou domu tehotny 🤦‍♀️😁
A jinak navstevy u pritele jsem mela zakazany a stejne jsem to porusila - ac jsem nikdy nic za zady rodicum nedelala, tohle jsem si proste rozhodla sama. Meli jsme se radi, byla jsem zodpovedna, byl to muj spoluzak, z dobry rodiny, zadna pochybna existence (coz mama vedela), ale proste hormony se bourily, takze jsem doma (poprve a naposledy) lhala. Potvrdilo se mi tim, ze nema cenu detem v techhle oblastech cokoli zakazovat.

A jinak souhlasim, ze to, jak deti “dopadnou”, zalezi samozrejme na tom, co do nich vlozis, ale prave to, v kombinaci s jejich povahou, dela jedinecny koktejl, ktery uz neovlivnis. Nekdo se chytne party, protoze se mu rodice nevenujou, nekdo proto, ze ho az prilis hlidaji, nekdo se citi nemilovany, nekdo prilis svazany. Nekdo se zacne toulat, protoze nema zadny program, nekdo zacne utikat z prilis prisneho programu. Nekoho frustruje, ze nema penize, nekdo ma kapesnyho tisice a oba to muzou zneuzit. A ty vlastne nikdy nevis, jaka mira vseho je zrovna pro to tvoje dite idealni.
Proste se podle me jako rodic muzes dat tak leda na modleni 😂🤦‍♀️
Nicmene aspon trochu optimisticky verim, ze kdyz ma dite dobry zaklad a zazemi z domu, tak bud stihnd vcas slapnout na brzdu, nebo ma pak vetsi sanci s pomoci rodiny se z nejakych pruseru dostat.

marimanta
17. led 2023

@martt ale tohle přece není norma. Tohle se dělo vždycky. Ano, žijeme v jiné době, děti mají jiné možnosti, taky je fajn, že čím dál min lidí své děti bije. Ale vůči všem slušně vychovaným dětem, a takových znám většinu, je nefér tvrdit, že jsou horší...

martt
17. led 2023

@marimanta Bud rada , ze mas kolem sebe jen slušne vychovane děti. Ja prave pozoruji úplně něco jiného. V jedné základce dělám do druhé mi chodí syn. A ty děti jsou o dost agresivnějsi, skodolibějsí a více nechápou důsledky a nebo jim to je jedno. Za nás to norma nebyla. Ano našel se vždy ve třídě nějaký " sigrik" , ale teď pomalu každé druhé dítě je schopný do očí říct učitelce, že je kr.. a nebo prostě nebudou dělat to co mají protože se jim nechce. A přece učitel je nesmí nutit.

marimanta
17. led 2023

@martt ale to není chyba těch dětí! To my jsme je tak vychovali... Jakože v důsledku ano, děti se chovají jinak, ale jen proto, že jsme jim to dovolili. Máme pak vůbec právo na ně nadávat...?
Na druhou stranu - fakt je skoro půlka dětí taková? Tomu nevěřím. Dlouho jsem dělala s problémovými dětmi na veliké škole v centru města, kam chodilo hodně děti ze sociálně slabších poměrů, ale pořád byla většina slušná. Dodnes vzpomínám na největšího "sígra", kterej jenom volal o pomoc. Když jsme byli sami, byl to fajn kluk.
Problém je, že doba se změnila. Děti vyrůstají v úplně jiném prostředí než třeba já (narodila jsem se ještě před revolucí, ale do školy už šla v divokých devadesátých), ale škola si toho zhusta ještě nevšimla. Popravdě, některým učitelkam svých dětí bych taky s chutí řekla, že jsou krávy. I svým bývalým kolegyním. Děti učím slušnému chování, ale přiznám se, že kdyby třeba syn něco takového řekl paní učitelce za nějakou z jejích perel, nevím, jak bych to vyřešila... Zlobila bych se za vulgární výraz, kdyby ho užil, ale nemohla bych se zlobit za obsah. Protože jak mít v úctě někoho, kdo nemá v úctě vás...?

mysh_me
17. led 2023

@martt no tak podle nazoru ktere tady prezentujes, jsi presne ten typ ucitelky, ktery doufam ze moje dite nikdy nepotka 😂 vyzadujes poslusnost jen na zaklade toho, ze ty jsi starsi/dospela a ucitelka… co je tim naucis? Ze maji slepe poslouchat tzv “autority”, ano takove deti pak prijdou do party a delaji to co jim rekne nejvetsi “autorita”, v tomto pripade vudce party. Ze maji delat co se jim rekne, tak to budou delat dokud bude rodic/ucitel stat za nima a hrozit, a co tak asi udelaji pri prvni prilezitosti, kdy za nima stat nebudes? Mnohem lepsi je naucit deti premyslet, vyhodnotit situaci a rozhodovat se sami, jo delaji pak nekdy chyby ale muzou se z nich poucit (a nest nasledky). Podle tebe deti nechapou dusledky svych cinu, no jestli to nebude tim, ze je to nikdo nenaucil, kdyz byla vyzadovana jen poslusnost… podle tebe jsou deti agresivnejsi, od koho se to asi naucily? Od svych rodicu, kteri s nimi jednaji z pozice moci, a deti si pak hledaji slabsiho, na koho to budou moct uplatnovat zase oni.
Mluvis o generaci ve veku sveho syna, kterou jsi vychovala ty a tvoji vrstevnici, tak kde se asi stala chyba??

20190418
17. led 2023

@mysh_me přesně! Vždycky když někde čtu "ta dnešní mládež" tak si nejdřív pomyslím "co zas?" a pak si uvědomím, že to vlastně není na mě, ale že to píše můj vrstevník na současnou mládež 🙂 Jako ročník 83 vyrůstající v devadesátkách v Praze mě fakt nepřijde, že by dnešní mládež byla nějak zvlášť zkažená. Když vyloučím mobily/sociální sítě a nešvary s nimi spojené, tak fakt není nic, co bychom za nás nevyzkoušeli. A z většiny z nás vyrostli platní členové společnosti řádně platící daně :D Co mám kamarádky s dětmi v pubertě třeba těch 13 až 18, tak všech děti jsou cílevědomí, uvědomělí a poslušní beránci oproti tomu, jací jsme byli my. A moje zkušenosti potvrzují i výzkumy - dnešní mladí jsou mnohem zodpovědnější co se týká třeba sexu a drog než jsme byli my. Samozřejmě v každé době, škole se najde pár škodlivých elementů, patologických průserářů a spratků, ale pochybuji že jejich zastoupení je větší než bylo před dvaceti nebo čtyřiceti lety.

barulina
17. led 2023

@gdpr no když myslíš že je to správné. I já jsem sportovala celý život, ale ty prostě nevíš jaké to dítě bude, zda nebude mít různé potíže, zda to bude zvládat. Jsou děti, které to zvládnou, upřímně je mi jich líto, a jsou děti, které to prostě nedají.

martt
17. led 2023

@mysh_me Jenže já nejsem učitelka. Pracuji jako nepegagogický pracovník. A vidím i to jak děti mluví, když zrovna ty učitelé u toho nejsou. A myslí si, že je žádný dospělí neslyší. Možná by ses divila čím vším se chlubí.a ukazují si videa a fotky. Ja neříkám , že jsou všichni děti zle a ze si za to můžou sami, ale ze za to může dnešní doba a rodiče co jim vstepuji do hlavy.

sigyn
17. led 2023

@martt Tak tohle se dělo i před 20 lety. O tom, co už tehdy uměli žáci prvního stupně raději ani nemluvím (stačí si vzpomenou třeba na Pelíšky). A ani tehdy nebylo moc pák, jak to řešit.

leymea
17. led 2023

Mam male deti takze tohle jeste resit nemusim, ale kdyz si vzpomenu na moji pubertu. Ve 14 jsem zacala kourit, pit alkohol. A to jsem jeste ve 13 tvrdila jak alkohol nikdy pit nebudu (stacilo ochutnat pivo od taty a blee 😀 ). Nasi opravdu nevedeli kde travim cas. To jsem proste rekla, ze jdu ven a sla jsem. Dokonce jsme s kamaradkou doma tvrdily, ze jdeme do kina a sly jsme do hospody za ostatnima. Jenze jednou jsme zapomnely na cas a tim se to proflaklo a byl z toho samozrejme velikej pruser, ze misto do kina jsem si chodila do hospody. Jako asi to semnou nebylo jednoduchy, ale zase mam na co vzpominat a fakt jsem si tyhle leta uzila. 🙂

katule1990
17. led 2023

Fakt si neumím představit, jak by rodič 100% ohlídal, co všechno dělá třináctileté dítě. Já jsem třeba od 13 kouřila, pila víno, od 14 kouřila i trávu. Měla jsem přísný rodiče, večer nikam nemohla, chodila pravidelně na kroužky, doma byla vždycky včas (i pět minut zpoždění by byl u nás průser), nechytla se špatný party, měla celý gympl vyznamenání, pak vystudovala Ing. Přesto jsem stíhala našim za zády kouřit a pít, a to s dcerou místního šéfa policie - taky neměli tušení 😂.

gdpr
17. led 2023

@barulina preto píšem, že nemusí byť šport... môžu sa venovať tancu, spevu, hudobným nástrojom, cudzím jazykom, herectvu, maľovaniu možností je strašne veľa... a tá hodina alebo 2 po škole nejakej aktivity naozaj nie je podľa mňa veľa a niečo čo sa nedá zvládnuť

konidana
17. led 2023

@gdpr pro nekoho to je ok, ale nektere deti proste tu rizenou cinnost nedavaji. Jakoukoli rizenou cinnost. Potrebuji se realizovat sami podle sebe, bez toho, aby jim to nekdo ridil. Taky jsem si to nemyslela, ale je to tak. Mam to doma😅

Strana
z5