Výchova dětí: Jak lépe kontrolovat jejich chování?
Před 14 dny jsme řešili problémy s 13 letými chlapci. Otec jednoho přiznal že je kluk nezvladatelný, ale nevěděl spoustu věcí, např.že u nich byli 3x policisté, nevěděl že kluk zase kouří, nevěděl co jeho synáček dělá. Rodiče druhého chlapce vypadali velmi slušně, otec nejspíš podnikatel. Když se dozvěděli co jejich syn vyvádí, byli velmi rozhození, jeho maminka se skoro rozbrečela, že má jejich syn zakázané se stýkat s tím prvním, že jim to dělá za zády. A taky neměli ani tušení co se stalo. A já celou dobu přemýšlím, jak je možné že rodiče neví co jejich děti dělají, a s kým? Neví co si kupují, neví že kouří, copak to z těch dětí necítí? Byla jsem vždy pro volnější výchovu, ale tohle mi nepřijde dobré.
Tak jestli on nebude problém v tom, že někteří rodiče si myslí, že si stačí s dětmi sednou a říct jim co všechno je špatné 😂 Nezlob se na mě, ale to co píšeš, je pro mě ekvivalent věty některých nastávajích maminek "moje dítě se teda takhle vztekat nikdy nebude", přitom je to prostě fáze vývoje dětí (někdy méně, někdy více) stejně jako puberta, to že děti zkouší své hranice tu vždycky bylo a vždycky bude, jak jinak se má člověk připravit na dospělost? Důležité je mít zázemí a dobře nastavenou důvěru, aby se v případě průšvihu mohly svěřit, tak ja píši holky výše, tedy alespoň můj názor...
Mám dítě malé, škokové, takže mám nejvyšší čas tyhle věci řešit, tu dobrou výchovu, protože v pubertě už bude pozdě 😁 A chce to pak už jen vychytat nastavení pravidel a pochopení těch mladých, protože po 12. roce už je vliv výchovy naprosto minimální a člověk začíná sbírat zkušenosti sám. I když k tomu potřebuje ten "bezpečný přístav" rodiny, do kterého se vrací.
Lidi jsou pořád stejní. Pořád se ve společnosti bude pohybovat určité procento vrahů, deviantů, pedofilů, sociopatů ... až po skoro "anděly".
Teď to jenom, díky internetu, vidíme hned, co kde kdo udělal nebo neudělal.
Mám dvě dcery 14,5 a skoro 13-ti letou. Nestojím jim pořád za zadkem, chodím do práce, holky chodí ven. A doufám, že moje výchova byla natolik dostatečná, aby jsme všichni jejich pubertu přežili ve zdraví. Mluvím s nimi a naštěstí ještě chtějí pořád mluvit se mnou 🙂 🙂 🙂.
Musím se trochu usmívat, když to tady čtu.
My jsme vždycky trávili spoustu času s rodiči. Doma jsem mohla mluvit o čemkoliv, a co na tom bylo nejlepší? Naši nás vždy poslouchali, opravdu vnímali. Problém dnešních rodin je ten, že tam utíká pozornost. Lidé příliš řeší politiku, problémy dnešní doby, co kdo někde napsal, stále jsou myšlenkami někde jinde, a když už se jim dítě snaží něco sdělit, oni ho plně nevnímají. Tu elektroniku vidím osobně jako mega problém a málokdo si uvědomuje, jak nás to ochuzuje o přítomný čas, mnohdy je to na úkor rodiny. Neříkám, že jsme byli naprosto bezproblémové děti. Hlavně moji bráchové byli dost akční a navyváděli se dost kravin. Přesto ale nikdy nespadli do průseru, protože měli důvěru ve své rodiče a nemuseli se bát jim cokoliv sdělit. Zároveň nesli za svoje činy zodpovědnost, takže když něco zničili, museli si to sami opravit (to je příklad). Prostě znali hranice. Otázky typu, co konkrétně uděláš, si musí každý zodpovědět sám. Děti vždycky zrcadlí vztahy v rodině. A někdy je fakt nejtěžší si přiznat, že někde dělám chybu a ještě těžší je to přiznat těm dětem.
@zizibou v každé generaci je nějaký problém a všichni tvrdí, že za nás to bylo určitě lepší.
Teď je to mobil, internet ... Za nás to byly videopřehrávače a obrovské množství videokazet a her s násilím, za dob mých rodičů to byla zrušena sobotní škola a moc volného času, ďábelská hudba (rokenrol) .... A všichni tvrdí (my, naši rodiče, prarodiče ...), že oni měli nastavené hranice, věděli co mohou a nic neprovedli (nebo se na to spíše nepřišlo). A budou to tvrdit i naše děti jejich dětem. Opravdu, ten podíl násilných lidí je pořád stejný, Akorát se o tom nepsalo a nemluvilo.
Jo jo, jsem ročník 85. O prázdninách mezi první a druhou třídou moji spolužačku/kamarádku a jejího brášku zavraždila jejich matka. Další moji spolužačku týral otčím, ale šíleně, byla samá modřina, podvyživená (jestli to někdo řešil, nevím, byli jsme malí). Na sídlišti jsme měli regulérní gang, kluky, o něž se rodiče nezajímali, kradli, přepadávali, někteří později seděli. Krásná a idylická doba to byla, tráva byla zelenější a lidí lepší....
@j.kriv ale ja nikde nepisem ze nebude mat volny cas ale budem vediet co kedy kde ako s kym robi a nebude ho mat X hodin od konca skoly az do vecera... Jednoducho ja som asi vyrastala v inych podmienkach a pre mna je normalne ked dieta sa niecomu venuje, vsetci moji rovesnici s ktorymi som bola mali podobny rezim ci uz sport alebo ine kruzky a nikomu z nas to neuskodilo. Pre mna je divne ked dieta konci v skole aj ked az o 16 a potom nema nic len volno...
@gdpr nezlob se, to je ciry idealismus. Cigo jsemdala hned jak jsme se sesli se spoluzakama na rohu a sli do skoly. Zjistili jsme, ze jista ucitelka chodi tak zmazana, ze na jeji hodiny bez povsimnuti nemusime. Utekli jsme z vystavy na sklenicku. Na stredni kalili s profesory. Vzdycky se neco naslo. Nikdy nebudes mit 100% prehled. Starsimu diteti musis dat volny cas k tomu se ucit a odpocivat. A na ty krouzky ho budes doprovazet? Nemuzes mu stat porad za zadkem. To vetsina pubertaku neunese a je to dobre. Promin, to co planujes neni zdrave. Kdyby se ti chtelo, popis, jak jsi to mela nalajnovane, nechce se mi tomu verit a nedokazu si to predstavit.
Při čtení diskuze jsem si tak nějak vzpomněla na Menšíka a jeho bonmot k hercům - alkoholikům. Prý si lidé myslí, jak děsně všichni herci pijou. Jo, oni pijou. Ale stejně jako každé jiné povolání. Jen jsou vidět víc, tak holt víc pijou 🙉 Tak stejně to bude i s těmi dětskými útoky a celkovou degradací ve společnosti. Moderní technologie, zpravodajství i šíření zaručeně pravdivých informací "rychle sdílej než to smažou" tuto degradaci dokumentují více, tak je jí holt ve společnosti více 🤷♀️ Když si člověk uvědomí, že v době, kdy se rodiče údajně více věnovali dětem, měli těch dětí běžně 4 a vymoženosti jako pračka nebyla běžnou součástí domácnosti, zcela určitě měli plnou kontrolu nad trávením volného času svých puberťáků. O prostoru na důslednou a zodpovědnou výchovu nemluvě, když měli oba "právo na práci", pracovní soboty a k tomu akce Z. Vyrostla jsem v této době v úplné rodině a pubertu přežila právě díky volnosti a důvěře, co mi rodiče dali. Iluze, že kdysi byli puberťáci poslušnější, lépe vychování a disciplinovaní je opravdu jen iluzí. Mladý člověk prostě má v sobě určitou revoltu a vymezuje se vůči dospělým. A čím víc je utlačován a kontrolován, tím víc tu revoltu dává najevo. Pokud by ses jako nepedagogický pracovník ve školství chtěla dovědět něco z oboru, zkus si načíst nějaké info, studie, cokoliv na téma "helikoptéroví rodiče". Nechci zlehčovat problémy, které Ty vidíš ve svém okolí. Zároveň Ti přeji, aby Tvůj (v blízké budoucnosti) puberťák přežil své dospívání bez šmouhy na pověsti a Ty tak nemusela přijít o své růžové brýle.
@marge_s
@baris kde pisem ze nebude mat volny cas? Bude ale nie pol dna cez skolu to mi pride zbytocne a vikendy aj prazdniny budu mat volno nebudu kazdy den mat nieco... tak isto na druhom stupni budu same chodit na kruzky aj do skoly urcite nebudem s nimi ale to neznamena, ze nebudem vediet co robia alebo kde su... A tiez v tom velku ulohu bude zohravat aj vychova ci si daju cigaretu, ci budu chodit do skoly alebo nie a ci budu pit alkohol a do akej miery.. ale ako vychovavat to je tema do inej diskusie nie do tejto... Ale tak uprimne asi kazdy vyskusal ist za skolu alebo alkohol skor ako v 18 alebo nejake ine pubertalne blbosti, co urcite budu aj oni skusat a aj ja som skusala ale pokial vo vychove su nastavene nejake hranice tak dieta tu hranicu nikdy neprekroci, priblizit sa k nej urcite priblizi ale neprekroci. Ja nepotrebujem aby sa deti spravali ako anjeli ani nahodou ale chcem ich vychovat tak aby mali zdravo nastavene moralne zasady, co si mozu dovolit a co nie a tak isto je dolezity aj zdravy vztah, respekt a dovera medzi rodicom a dietatom. Ja som tiez bola v partii kde nie ktori chodili za skolu pit do najblizsej krcmy pri skole a aj fajcili ale jednoducho ja som bola tak vychovana, ze mne to nedalo a nerobila som to. Ano, mala som ine prusery aj ze som bola za skolou ani zdaleka som nebola ukazkove dieta ale vedela som, co a do akej miery si mozem dovolit a to chcem naucit aj svoje deti. Ale ako pisem vychova deti nie je predmetom tejto diskusie ale nieco ine.
Ženy, o co v této diskuzi jde? Já vám píšu, že jsme byli čtyři děti, rodiče se nám věnovali, měli jsme nějaké svoje aktivity a nikdy jsme neměli potřebu běhat po ulicích a vymýšlet naprosté chujoviny. To, že někdo kouří neřeším, ať si. Ale rozhodně drogy, tvrdý chlast, krádeže a nedej Bože ještě něco horšího, tak to vůbec. Ani nás to nenapadlo. A byli jsme děti naprosto běžných rodičů. Jenže maminka prostě přišla z práce a věnovala nám až do večera maximum času. Zvláštní, co 😁.
V dnešní době vypadá typická rodina tak, že děti přijdou domů ze školy, doma nikdo, tak zapnou telku, vezmou mobil nebo sednou k pc. Buď tak stráví zbytek dne, protože když přijdou rodiče domů, obligátně se zeptají, co bylo ve škole, ale zájem o odpověď zas až tak velký není a sami potom usednou k televizce a nazdar den. Některé vystresované maminky se ještě o něco pokoušejí v domácnosti a děcka mají všechno na háku. Ti otrlejší potom v určitém věku vypadnou ven, aby se nemuseli účastnit té všednosti, která je doma nastavená. A někdy namísto všednosti přichází děsné dusno, většinou v momentě, kdy to mezi rodiči neklape a nebo dítě po nich něco chce, případně škola po nich něco che, nebo si dosaďte kohokoliv jiného, kdo po nich něco chce. No, naštěstí takoví všichni nejsou 😊. Poznává se v tom někdo? Pokud ne, tak Vám tleskám.
Jinak dobrá diskuze k zamyšlení. Holky, dobrou noc.
@zizibou “Jenže maminka prostě přišla z práce a věnovala nám až do večera maximum času” a v cem to spocivalo? Mne teda i tehdy typicka rodina prisla, ze deti prisly domu a doma nikdo 🤷🏾♂️ po praci dalsi smena doma - prani, vareni, shaneni potravin - vse narocnejsi. Nevim 🤷🏾♂️ fakt bych si to neidealizovala
O co v teto diskuzi jde? Zakladatelka si stezuje jak osklivi zli rodice nevi ze jejich deti delaji nepravosti a “kam ta doba speje”. 🙂
Pracuji jako policistka u PČR už 17 let, mimo jiné docházíme do škol jako preventistka. Za další jsem máma. A taky člověk že zavadoveho prostředí. Vážně věříš tomu cos napsala? Já právě naopak nechtěla být jako rodiče, užila jsem si fajn, divočejší pubertu, ale teda bez drog. Nemluvíš moc zkusene
@marge_s tak ja už teraz svoje 2 a 4rocne deti vychovam úplne rozdielne. Pravidlá majú rovnaké v vzhľadom na vek ale sposob ako ich vyžadujem je úplne rozdielny lebo aj ich povaha je úplne iná. Takže jeden návod aký funguje na vychovu neexistuje. Ja sa riadim heslom, že dieťa ktoré sa nedá vychovať neexistuje existuje len zle zvolený spôsob a tých spôsobov je veľa. Keď zhodnotim cieľ aký bol u nás doma tak to bolo, že môžem povedať všetko aj keď som išla za školu aj keď na strednej sme išli piť jednoducho všetko všetky prúsery, zle známky... Samozrejme nič neostalo bez následku ale vždy vedeli kde som a s kým som a co robím a ja som bola zato vdacna, že sa nemusím báť kedy co zistia a ci vobec a co potom bude ked sa také problémy riešili v partii. A vlastne to bola aj vyhoda ked som im to skor oznamila lebo kym som prisla domov aj "vychladli" a neriesilo sa to s prehnanymi emociami. A to chcem aj pri svojich deťoch ale už teraz viem, že pri nich to nedocielim rovnako dokonca si dovolím povedať, že nebudú mať ani rovnaký "trest", ten sme ani my doma nemali vsetci surodenci rovnaky lebo minimalne na mna by ziaden krik alebo zaracha neplatilo skor naopak.. Ale podstatne je to, že viem, že sa tak da vychovať a nebola som tak vychovana sama aj keď ja som bola to "najproblemovejsie" dieťa v rodine. A tie krúžky majú slúžiť aj nato že predsa kontrola co robia deti sa robí ľahšie ak voľny čas majú predelený niečim ako keď pol dňa by trebalo dávať na diaľku pozor to vtedy naozaj je nereálne ale zistiť čo robia takú hodinu-2 pred a po krúžku je úplne o niečom inom. A ked niekedy im vyjde, že rovno po škole pôjdu na krúžok aspoň bude pre mňa o "prácu" menej.
@marge_s přesně, naši se mně rozhodně po práci nevěnovali, ještě tak na psaní domácích úkolů a to většinou moc idylické chvilky nebyly 😀.
U všech kamarádů totéž, přišli jsme ze školy a lítali po venku od základky až do dospělosti (nebo se někde u nekoho zašili). Stejně mluví i hodně psychologů, že je to klišé, že dříve rozhodně rodiče na děti více času neměli (jsem ročník 80).
Pubertu má každý jinou, jak s ní kdo projde záleží na hodně věcech, ale nikdy bych neříkala nikdy...
@gdpr Přemýšlím, jak to vyřešíš v situaci, když ti puberťák řekne, že na žádné trapné kroužky už chodit nebude a zavře se sám v pokoji. Což je úplně normální stav a spíš by bylo divné, pokud by to dítě neudělalo. Puberta je o tom, že dítě se osamostatňuje a prožívá revoltu vůči rodičům a celkově dospělým (u každého je to jiné s jakou silou se to projeví). Ty se na tu situace díváš očima rodiče školkového dítěte. Doporučuji si to vytisknout a uschovat 8 až 10 let a možná se i zasměješ.
Emoční vývoj v pubertě
Dospívající si vytváří svou identitu. Hormonální změny přinášejí i zvýšenou emoční labilitu, úzkosti, pocity ztráty jistoty a problémy se sebepřijetím. Má pocit, že mu dospělí nerozumějí, je vztahovačný, přecitlivělý, výbušný, vzdorný, uzavírá se do sebe a s rodiči mnohdy přestává na přechodnou dobu komunikovat.
Mívá pocity méněcennosti, které si kompenzuje začleněním do party vrstevníků. Jeho chování je nepředvídatelné a impulzivní. Přechází nečekaně do útoku a pak se opět stahuje zpět. Zvyšuje se uzavřenost mladého člověka, stává se více introvertním, tedy nemá chuť projevovat city navenek.
Období experimentů
V období dospívání sí teenager klade otázky: „Kdo jsem? Kam patřím? Jaký je smysl života?“ a snaží se na ně najít odpovědi. Důležité události, pocity a zkušenosti z tohoto období obvykle již nikdy nezapomene a nese si je v mysli a pocitech po celý život. Velmi často se mladí uchylují k experimentování v oblasti sexuální, sociální, v odmítání odpovědnosti a upřednostňování silných prožitků (např. hlučná hudba, rychlá jízda, užívání návykových látek a extrémní prožitky v jakékoli podobě).
Významné jsou projevy přátelství, lásky, empatie, vytváření a udržování vztahu přátelství a partnerství. Do popředí obrazotvornosti vstupují erotické představy, denní snění a bohatá fantazie.
@hojda prečítaj si môj predposledný príspevok k tejto diskusii neviem čo iné napísať len to, že všetci sme vyrastali v iných podmienkach a ja chcem deťom odovzdať takú výchovu akú som mala a súčasť nej je aj poobedňajšia aktivita... Ja som autorke diskusie odpovedala a toto celé označovanie len preto, že niektoré so mnou nesúhlasíte mi príde zbytočné ja svoj názor na výchovu nezmením. A to aby dieťa pol dňa presedelo doma bezvýznamne to u mňa naozaj neprejde. Jednoducho nie, aj keby vystriedali 100 krúžkov tak budú chodiť na 101 ktorý ich bude baviť ale budú tam chodiť a jedná sa len o 1-2hodiny navyše po škole nie o pol dňa ani celý deň, budú mať aj voľné víkendy a prázdniny takže naozaj nepríde mi to ako niečo nezvládnuteľné kvôli čomu by nemali čas na oddych, nudu, zábavu alebo vlastnú organizáciu voľného času. Ale tak ako budú povinne chodiť do školy tak aj na aktivitu a cez to neprejdú výnimky v mojej výchove.
@gdpr Ale ty počítáš s tím, že na to to dítě přistoupí, ale co když ne a řekne ti, že žádné kroužky už nechce. Stejně ho přihlásíš a budeš ho tam vodit??? Nebo jak to uděláš? Protože u tebe neprojde, že nikam chodit nechce. Já na druhém stupni už u dětí vidím, že chodí jen na kroužky, které je baví a chodit na ně chtějí.
@gdpr samozřejmě, že se všichni snažíme co nejlépe vychovat své děti. Ale srážka s realitou je věc druhá. Když byly holky v 1. až 3. třídě, tak byl od 6 rána v družině a vyzvedávala jsem je před 16 hod. Pokud měly kroužek, musela jsem jít dříve z práce a pak to jiný den být o to déle v práci. Takže nešlo mít každý den kroužek. Holky byly hotové.
Jak byly větší, šly do školy a ze školy samy. Udělají si úkoly, od jara do podzimu jsou venku s kamarádkami nebo mají 1-2x týdně kroužek. Neměla jsem zkrácený úvazek (hypotéka se zaplatit musela).
@zizibou a tráva byla zelenější a lidé k sobě byli milejší 😅 Kdo chce, tak ten se dětem věnoval, věnuje a věnovat bude. Lidi jsou pořád stejní. A tvoje mamka byla v 1 doma? Jak přijdou holky domů, tak mi hned volají, jak bylo ve škole. Když přijdu domů, zkontroluji úkoly, dodělám s nimi co nevěděly, učím se s nimi, zkouším je, vykládáme si.
@baris tato tema je pre starsie deti takze neviem preco tu riesit druzinu... A ani nikoho nepresviedcam aby vychovaval tak ako ja. U nas viem, ze to pojde a to mi staci.
@hojda odpoved som aj nato pisala kazde dieta je ine podla mna dieta ktore sa neda vychovat neexistuje len zly sposob ja uz teraz obidve deti inak vychovavam aj ked maju rovnake pravidla ale uplne rozdielne povahy takze neviem ti napisat jeden sposob ako to urcite docielim. Ale budu iste pravidla a toto bude jedno z nich ktore budu musiet dodrziavat a nebudu pri nom platit ziadne vynimky.

Deti nejsou o nic horsi nebo lepsi nez driv. Kulisy jsou jine. Dokonce-statisticky- je detska kriminalita ve srovnani s takzvanymi “starymi dobrymi casy” nizsi.
A iluze, ze nam se rodice venovali a dneska na deti kaslou…neverim