icon

Čím nahradit maso u batolete?

hvezda1982
26. dub 2016

Luštěniny se neujaly. Může mi prosím někdo pomoct sestavit jídelníček pro roční dcerku, tak, aby byl plnohodnotný i bez masa? Děkuji

Strana
z4
panickatlamicka
13. srp 2016

Pardon, tentokrat v televizi 😀

magdalenax
13. srp 2016

@ai30 Maminka mé kamarádky je ing. biochemie, je teď pár let v důchodu, to je pravda, ale léta letoucí vlastnila laboratoř. Né, že by tam byla jako nějaké "kápo", ale vlastnila ji. Laboratoř za několik miliónů korun, kde se dělaly rozbory všeho. Mimo svoji práci jezdila po světě v rámci doplňění svého vzdělání na základě nových výzkumů, ta by Ti to vysvětlila..., a věř, že bychom nebyly na skóre 1:1

panickatlamicka
13. srp 2016

@hvezda1982 ahoj, my jsme teda masozrouti, ale urcite doporucuji avokado. Davej ho vsude, kam to pujde. Utocnych komentaru si nevsimej. A odkaz : http://ona.idnes.cz/jak-nahradit-maso-v-jidelni...

sarkar
13. srp 2016

Nelíbí se mi ani jeden z názorů, co zde zazněl (nečetla jsem ty na konci první stránky). Nejsem ani striktně pro veganství, vegetariánství nebo raw stravu, zároveň nejsem striktně pro maso. Dle mého záleží na každého potřebách, ale žádná ze slečen a paní výše vůbec nebere v potaz to, že ty potřeby se během života mění, jiné potřeby má člověk co byl 30 let na rohlících se salámem a smažáku s hranolkama, jiné potřeby má těhotná žena, jiné potřeby má sportovec nebo manažer na vysoké pozici, jiné potřeby má důchodce co nemůže chodit a jiné potřeby má dítě. Nemyslím, že je vhodný řídit se jakýmikoliv tabulkami, doporučeními, radami, studiemi, ale sledovat signály vlastního těla. Zkusila jsem letos na jaře půst bez masa (a to jím maso tak 2x týdně) a ne, nefungovalo to, sice jsem nejedla maso, ale nebylo mi vůbec fajn a cpala jsem se jinými hnusy, na který jsem dostala chuť a který jsem předtím nejedla. Prostě jsem to maso potřebovala. Stejně tak mám na konci každé zimy chuť na hlávkový salát a lehčí věci, prostě potřebuji odlehčit jídelníček po těžších zimních jídlech...Hodně lidí přešlo z vegetariánství nebo raw stravy zpět na klasiku (tím nemyslím zmiňovaný smažák ale!), proč asi? No, nejspíš proto, že už jim to jejich přesvědčení ubližovalo...kamarád je vegetarián a i on od toho upustil, vypadal totiž hrozně, neměl energii, o síle ani nemluvě.
Vaše dítě nechce luštěniny, maso ale asi ano - tak mu ho dejte...někdo tu zmiňoval maso stresovaných zvířat, to už dávno není pravda, dají se i na menších městech sehnat prodejny s bio masem, vždyť dítěti ho stačí kousek a opravdu jen občas. Je docela dobře možné, že dítě sklouzne k vegetariánství také, pokud to uvidí u rodičů, ale bude to jeho volba, ne volba rodičů a navíc mu to nezničí to nejcennější, co má - instinkty a umění naslouchat svýmu tělu a svým potřebám. Takhle mi přijde skoro jako zločin dítěti odpírat to, co jeho tělo potřebuje a chce, a cpát mu něco, co chce rodič, jen kvůli přesvědčení...

ayperi
13. srp 2016

Veganska strava od novorozeneckyho veku je zdravotnickou asociaci schvalena jako vhodna. Takzevsichni, kdo tu maji chytre reci, at si je nechaji pro sebe. Na tohle se autorka opravdu neptala. Ja sama malemu budu maso davat z pohodlnosti (ale rozhodne ne 4x do tydne, to rozhodne zdrave neni) a trosku ze strachu, ze bych nebyla schopna jidelnicek spravne poskladat, ale kdyz si o tom nekdo zjisti informace a fakt to peclive posklada, je to urcite uplne v poradku ... Jinak ja vim, ze na fb jsou skupinky, ktere se jmenuji neco na zbusob veganska miminka nebo tak nejak ... Tam i urcite maminky poradi 🙂))

ayperi
13. srp 2016

@magdalenax Mne rodice maso nedali do 7 let :D ... To, ze maminka toho ditete neumi spravne poskladat jidelnicek je jina. Ale strave bez masa bych to doopravdy neprisuzovala ;)

suzanna123
13. srp 2016

@sarkar ono to přesvědčení může plynout taky z toho, že ve chvíli, kdy rodič přestal jíst maso u něj vymizely nějaké zdravotní problémy nebo se prostě začal cítit mnohem lépe, mít víc energie... Asi bych v takovém případě taky váhala, jestli dítěti budu maso dávat. A btw "cpát mu něco, co chce rodič, jen kvůli přesvědčení" - ono o dítěti většinou rozhodují rodiče a dělají tak zejména dle svého přesvědčení, co je pro dítě nejlepší, takže tohle mi přijde hodně mimo. Nebo podle vás mám dítěti cpát to, co chcete vy dle vašeho přesvědčení?

evulina77
13. srp 2016

no ono jsou taky případy, že dítě maso odmítá. Né, že mu ho rodič odmítá dát, ale že dítě nechce. Co pak? Jak nahradit maso u dětí, co maso nechtějí? Rázem to není tak vyhrocené a v podstatě stejné. Tak a teď "babo" raď...

magdalenax
13. srp 2016

@ayperi Ok, ale zeptám se, co Ti dávala? Nemyslím to vůbec ve zlém, předem upozorňuji

suzanna123
13. srp 2016

@evulina77 v takovém případě to většinou rodič "nahradí" zbytkem jídla, co je na talíři - tedy přílohou a zeleninou (pokud se na tom talíři nějaká zelenina nachází :-/)

hvezda1982
autor
13. srp 2016

Díky všem, kteří se na diskuzi podíleli. Je to v celku jednoduché. Stačí dát dohromady luštěninu s obilovinou a zeleninou 🙂. Vznikne to samé co je obsaženo v masu, ale s rostlinným původem. Tudíž mnohem lépe stravitelnější a zbytky nehnijí ve střevech. Mějte se krásně a ať každý dělá pro sebe a své dítě to, co uzná za nejlepší

hvezda1982
autor
13. srp 2016

@suzanna123
Dobrý večer, to co píšete určitě dává smysl, ale dalo by se to i obrátit. Rodiče cpou maso dětem, protože to tak mají naučené od mládí a už se dítěte neptají, zdali si dá či nikoli. Prostě ho na maso naučí. Je to podobné jako s cukrem. Těžko si pak odvyká. Nejsme vegetariáni, ale maso jsme omezili- jíme ho pouze na návštěvě a v malém množství. Malá je stále (nejen) kojena, vše potřebné získává od maminky 🙂

ayperi
13. srp 2016

@magdalenax muzu se ji zeptat, ale sama uz si tenhle vek az do takovych detailu nepamatuji. Ale vim, ze u nas frcela hodne soja, lusteniny, pohanka, kroupy, morske rasy a vse tohle zdrave 🙂. Vim, ze pri zapalu ledvin ve 4 letech mi nosila do nemocnice jen ryzi s morskyma rasama a umeboshi japonskyma svestkama jako dietni jidlo ... Ani v tehu mamka nejedla maso. A od malicka jsem jedla zdrave. Maso jsem pak zacala uzdibovavat az kdyz si ho muj starsi bracha zacal sam varit. Rodice nam nikdy nebranili. Jen mi ho proste nedavali sami. A ja si ted v tehu dam jen jendou za cas rybu. Jinak taky ne. Jo a mela jsem par platku Schwarzvaldske sunky, prepadla me na ni zrona chut. Ale ze bych maso jakekoliv jedla nejak pravidelne nebo treba i jednou tydne? to fakt ani nahodou a ani nechci, hnusi se mi to v takove mire, kdyz to nekdo ji ... ale je to kazdeho vec. Pritelovi ho varim.
@hvezda1982 presne tak. Lide jsou vsezravci, coz znamena, ze si sami muzou vybrat, jak se budou stravovat 🙂 ... A az na kolagen, ktery se dnes da koupit v lekarne (a to ho potrebuji jen starsi lide nebo pri nejakem fyzickem zraneni) se da vse pohodlne nahradit. Zkoumala to i moje kamaradka gastroenterolozka, ktera pracuje v Nemecku na interne a je veganka asi 2 roky a vegetarianka byla od svych asi 13 let ...

ayperi
13. srp 2016

@hvezda1982 ty umeboshi, co jsem zminovala doporucuji. Bastim je odmalicka doted. Je to tedy hodne specificka chut, ale ja si je zamilovala. Jsou bohate na zelezo, vapnik atd. Tady je o tom treba clanek: http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/sve... ... A misto soli vetsinou pouzivame umeocet, ktery se z nich vyrabi ...

lamia
13. srp 2016

Nevim, zda chcete jen rostlinné bílkoviny, nebo zda jisté i zivocisne. Pokud ano- zkoušela jste Smakoun? Je z vaječných bílku, ten ma velmi komplexní složení aminokyselin, třeba by prckovi chutnal (asi jen nejaky neochuceny a doma si ho dochutit). Tvaroh, taky cenný zdroj bílkovin. Z rostlinnych u větších deti tofu, tempeh, zkoušela jste? Me deti nejedlý klasickou čočku, ale červenou velmi rady, cizrna ma rovněž jemnou chuť a deti si ji oblíbily (za me je cizrna na paprice báječná). Lze i různé obilné náhražky masa, už jsem dlouho nekupovala, ale varivala jsem si z Klaso, chutove dobre.

ayperi
13. srp 2016

@hvezda1982 jo a umeocet mi mamka davala misto vody v priznitzovem zabalu a vzdy skvele pomohl ;)

magdalenax
13. srp 2016

@evulina77 Stačí, když dítko bude jíst vývar z toho masa, nebo jen omáčku, protože ty hodnoty z masa jsou již v tom jídle vyvařené

suzanna123
13. srp 2016

@hvezda1982 jo, vždyť já to tak i myslím 🙂 Já dětem dávám skoro vše (co se týče druhů jídla - ne formy 🙂), ale cukr malá neměla do 3 let a teď velmi sporadicky. Právě proto, že to považuji za škodlivé, zbytečné a myslím si, že čím později se na něj naučí, tím lépe (a doufám, že nenaučí 😉)

magdalenax
13. srp 2016

@ayperi Tak to jo, já jsem měla původně na mysli, zda jsi nebaštila jen to z toho masa..., jak jsem psala v předchozím příspěvku.
Nicméně, nedá mi to - ale soja mezi zdravé potraviny rozhodně nepatří

lamia
13. srp 2016

@magdalenax Bílkoviny z masa ani železo vázané v mase se do vývaru neuvolní, v případě ze dítě maso odmítá bych mu také dávala jiné alternativní zdroje. Nutnost konzumace masa je při kvalitním stravování už překonána teze.

ayperi
13. srp 2016

@magdalenax Nee nejedla jsem to. Tohle se u nas vubec nevarilo ... Maso by jsi proste u nas nenasla v zadne forme ... A na soju se ruzni nazory ;) ... Ja ji ted v dospelem veku omezuji jen kvuli tomu, ze vaze tuky a nechci byt tlusta. Ale nemyslim si, ze neni zdrava (kdyz tedy neni GMO, my tyhle produkty kupujeme ve zdrave vyzive). Ale takovy tempeh atd jsou podle me zdrave. A spis mi prijde, ze se ji snazi pospinit prave maso prumysl a dalsi, kterym konkuruje ... Ale to zas co clovek to nazor ;).

lamia
13. srp 2016

@magdalenax Soja je nezdrava a omáčky jsou pro roční dítě v pořádku?

magdalenax
13. srp 2016

@ayperi Masný průmysl, který sójou nahrazuje maso, protože je to levnější? Ten určitě ne....
@lamia Není omáčka, jako omáčka..., pokud zrovna nepřipálím cibuli. Omáčka se dá udělat i ze zeleniny a podlít masovým vývarem

ayperi
13. srp 2016

@magdalenax Ja na to mam tenhe nazor. Mysli si co chces 🙂 ...

anazuzzuzana
13. srp 2016

já osoně maso miluju a nedokážu si bez něj představit ani pár dnů, ale obdivuju lidi, kteří to tak nemají...pokud si někdo opravdu myslí, že kuře kilo za 50Kč je opravdu pro dítě nenahraditelné, tak to je hodně smutné.... stejně tak, když se někdo ohání tím, že maso je tradiční součástí našeho jídelníčku.... zeptejte se svých babiček nebo brababiček, jak moc bylo maso součástí jídelníčku... až do 20. století obyčejní lidé na našem území jedli převážně brambory, zelí, luštěniny a možná vajíčka... rozhodně ne maso ob den... to se jednou za rok zabilo prase, měsíc se jedno a zbytek roku zase nic🙂 stejně tak v Indii většina lidí maso nejí, andští indiáni jedí pořd dokola brambory a fazole a neměla jsem nikdy pocit, že by jejich děti vypadali nějak nemocně... ale tak to jen tak na okraj... zkuste quinou, je sice dost drahá, ale nutričně super a neobsahuje lepek

ayperi
13. srp 2016

@anazuzzuzana presne tak ... Nepamatuju se, ze by moje babi a deda (i z vypraveni) meli maso kazdy tyden treba :D ... A to se meli dobre a meli obrovsky statek ... Maso se jedno hlavne "tam nahore". A jak se rika Dna - nemoc králů 🙂).

magdalenax
13. srp 2016

@ayperi Dna - nemoc králů pochází hlavně ze zvěřiny

magdalenax
13. srp 2016

@lamia Prosímtě, a tohle Ti řekl kdo? - Takovou kravinu..?

lamia
13. srp 2016

@magdalenax Dna je důsledek nadměrné konzumace mj masa, což vede k hyperurikemii (vysoké hl.k.močové v krvi) a ukládání k.močové v podobě krystalů, vedoucí k zanetlivym projevům.
Kraviny neposlouchám, obvykle se ridim svým rozumem, nikoliv tupým nasledovanim stáda. Maso normálně v rozumne míře jim, ale plně respektuji právo jiných na hledání alternativ. Výživou se ale dlouhodobě zabyvam.

magdalenax
13. srp 2016

@lamia Ptala jsem se na to, kde jsi vzala, že vařením se z masa neuvolňují bílkoviny a železo

Strana
z4