Čím nahradit maso u batolete?
Luštěniny se neujaly. Může mi prosím někdo pomoct sestavit jídelníček pro roční dcerku, tak, aby byl plnohodnotný i bez masa? Děkuji
@magdalenax Uvolňují, ale nikoliv v míře, která by vedla k jejich plnohodnotné náhradě, pokud by dítě samotné maso vůbec nejedlo. Tedy jen vyvary rozhodne nestačí a u dítěte by rovněž byly vhodné alternativní zdroje bílkovin.
@lamia Prvně si psala, že neuvolní, proto můj dotaz
Pardon...oprava ..."I tak se nemohlo rozhodnout, že chce jíst maso"...
@lusesita25 ne že jste fanaticky směřovaná ale jen máte asi tu mylnou představu, že lidé co nejí maso žijí na koříncích ...viz. vaše věta : "Ja jsem zastancem masa a ziti z korinku nevyznavam."
@magdalenax To byla reakce na tvrzení, ze vyvary a omáčky stačí. Nestačí, natolik hodnotné nejsou s ohledem na vyvarene látky.
A tímto se omlouvam zakladatelce za podporu rozsáhlé OT diskuze, asi by stalo za to se vrátit k tématu.
@lamia Ok. souhlasím, máme každá jiný názor a já jsem taková, že se ráda i něco dozvím. Myslím si , že my dvě jsme spolu nemívaly žádný problém, to, že se dostalo na snůšku názorů, to se občas bohužel stává.
Přeji hezký zbytek večera všem
Jen ještě poznámka k tomu 'zdravotnoctvi' - právě zdravotníci svůj postoj k vegetariánství (a do jisté míry i veganstvi) u deti v poslední době dost prehodnocuji, protože takovi rodiče se obvykle o výživu svých deti velmi dobře starají a deti jsou na tom ve srovnání s běžnou populaci na 'junk food' o dost lépe.
@lamia Radši talíř čočky, než párek...., nebo nějaký fast food, souhlasím
@magdalenax tak to máte mylne představy. Dna a její vznik je závislá na purinech (přece jen něco mi ta chemická škola dala) resp na jejich odbourávání a například v hovězím, vepřovém, ale i kuřecím jich je více než ve zvěřině ;).
@ayperi tak nejspíš podle Tebe králové chodili na hon krav, prasat a kuřat..... . Dnu způsobuje kyselina močová, která je nejvíce obsažena v červeném mase, hlavně ve zvěřině
@magdalenax tak nejdřív koukni na info o tom a pak piš bludy :D. A jinak i můj známý ji má. I v dnešní době existuje a zvěřinu Teda nejedl :D
@ayperi Nemusí být ze zvěřiny, ale hlavně po ní se Dna vyskytuje
Mějte se děvčata, - bez urážky, prostě máme každá jiný názor, o tom je život. Dobrou noc všem
@magdalenax jo, každý má jiný názor. Ovšem a) na názor na vegetariánství u dítěte se tu nikdo neptal, b) zrovna u tebe nemám pocit, že bys jiné názory respektovala
@suzanna123 z mé strany byla debata ukončena
@magdalenax tak proč reaguješ?
@suzanna123 Reagovala jsem na slušný příspěvek slušnou cestou
Chtěla bych tu ještě zmínit avokado. Bylo druha nebo třetí potravina, kterou jsem synovi dala. Je tam železo a hodnotné tuky, které umožňují železo správně vstřebat.
@anehap jojo ve zdravé výživě 🙂). Já ho dávám skoro všude. Prostě místo soli 🙂). Bramborová kaše, rýže a vůbec do vše příloh, i hummus třeba. Snad jen do tekutých jídel dávám sůl s jódem. A nebo když solím vodu před uvedením špaget nebo brambor. Ale jinak všude umeocet na dochucení. Přítel, co na to zvyklý vůbec nebyl ani neví, že ho tam dávám a chutná mu to 🙂. Není v tom moc poznat rozdíl, ale je to zdravější 🙂
@magdalenax No těžko se hlavně po ní bude vyskytovat, když má v sobě zvezina nejméně purinů. Koukněte do tabulek, kolik purinů na 100g masa jaký druh masa obsahuje. To co říkáte je nelogické.
@suzanna123 přesně tak 🙂)
Slozitejsi to maji vegani a to kvuli vit. B12, ktery je pro fungovani tela nezbytne nutny. Ten je samozrejme i ve vejcich, syrech, tvarohu, takze vegetarian nahradi i timto.
Přidám se do diskuze, co tedy nabídnout malému dítěti místo masa ? Luštěniny zatím nemůže, má citlivá střeva z důvodu potr.alergií a má šílené bolení i z červené čočky, na jídlo je dost vybíravá, některé kousky jí navalují. dítě 13 měsíců, ještě dodám, že měla alergii na mléko, lepek, vejce, mléko jsme zavedly, vypadá to bez problémů, lepek budeme ted, vejce později. Co dáváte tedy jíst takto malým dětem, docela s tím bojuju ? Jinak maso jsem jí dávala skoro denně, ale sní max lžici. Vždy dávám zeleninu, trochu masa, přílohu - ryži, brambory, pohanku, jáhly, těstoviny z pohanky. K večeři zeleninové polévky.
@suzanna123 prosím přečtěte si pořádně, co jsem napsala. Nenapsala jsem, že máte dávat dítěti to, co radím! Napsala jsem, ať každý rodič sleduje své dítě a s ním konzultuje potřeby toho dítěte. To, že rodičům vymizí zdrav. problémy po vynechání masa je samozřejmě ok a všem blahopřeju, ale člověk, který je dvacet let na klasické stravě jak byla známá v minulém režimu je úplně někde jinde než člověk, který se od narození stravuje zdravěji (i když nemyslím v nějakém extrémním slova smyslu) - jako (jak předpokládám) třeba dítě tazatelky. Každý člověk je prostě jedinečný, máme různé potravinové alergie, někdo má horší trávení, někomu vadí kyselé apod., nemůžeme přece všechny házet do jednoho pytle a říkat jim "Tak a teď budete vegetariáni, protože mě se po vysazení masa zlepšila pleť." Děti mají skvěle vyvinutou intuici tak proč jí potlačovat jen proto, že já věřím něčemu jinému?
@sarkar a kdyby tu někdo napsal, že dítě odmítá maso, tak mu tak mu taky napíšeš, že dítě má intuici, tělo ví, co chce atd.? Jsou tu mámy, které jsou bezradné, že jim dítě sní jen pribiňáka - dohledám ti diskuzi a můžeš jim tam přispět novým pohledem na věc... A neříkala jsem nic o zlepšení pleti. Spousta lidí vyřadila nějaké jídlo ze svého jídelníčku, protože zjistili, že mají víc energie, nechytají se jich nemoci apod. Ano, jistě, že to tak nemusí být u všech, ale když budu vědět, že jsem si celý život konzumací něčeho škodila, tak to asi nebudu dítěti dávat taky.
A jestli máš problém s tím, co jsem napsala, tak si to pořádně po sobě přečti sama - já jsem reagovala pouze na to, co jsi napsala ty.
@petrasipkova1 zkuste na fb je skupina vegan maminek. Tam určitě poradí. 🙂
@lamia
@magdalenax nečetla jsem celou diskuzi, ale souhlasím s vámi. Jen chci podotknout, že cenné informace se dají najít i na webu Margit Slimákové (.a.to nejsem vegan ani vegetarián)
@suzanna123 hele ty jsi fakt úplně mimo. Nařkla jsi mě, že tazatelka se má řídit mého doporučení, že má stravovat své dítě na základě mého přesvědčení, což jsem nikdy nenapsala. Takže to fakt nejsem já, kdo si má po sobě co číst. Jednak to s tou pletí to byl příklad a to, že to nechápeš značí, že se tady zahazuju s někým, kdo vůbec nechápe, o čem píšu, takže s tebou už diskutovat nehodlám, všimla jsem si, že nejsem jediná, viz výše 😀
Jo a ano, kdyby někdo napsal, že jeho dítě odmítá maso, tak bych napsala ať mu ho nedávají, to je totiž to, co vyznávám já. Matkám s dětmi na pribiňáčcích klidně taky něco napíšu, možná jsem to i párkrát udělala.
@wanek děkuji

@eyas v mém prvním příspěvku je odkaz s jídelníčkem ročního dítěte, podívejte se a jako "zdravotnice" můžete napsat kritiku...naoplatku můžete napsat jidelníček vašeho dítěte ať tedy můžeme porovnat o co děti bez masa přichází..
Argumenty ze se dítě samo nemohlo rozhodnout atd.jsou zcestné protože i tak se nemohlo rozhodnout ze chce žít bez masa..ale o tom už se psalo v předchozích příspěvcích....