icon

Co dnes vaříte?

crca
9. led 2011

Pokud už tady takové téma je tak se omlouvám,ale už vůbec nevím co vařit 🙄 Tak mě tak napadlo,že by to bylo dobré téma,aspoň bude z čeho vybírat. 😅 Je nám 20 měsíců,takže už vařím tak nějak to,co jíme my,jen to moc nesolím a nekořením,ale to si člověk upraví podle svého,jen nemám už fakt inspiraci 😒 Dneska jsem udělala jen porkovou polívku 😀

kammka
15. zář 2011

@samik2008 to je super kombinace, to bych mohla o víkendu, teda v sobotu, v neděli slavíme narozky, to budou Vánoce: br.salát s kaprem, nechci ho sušit v mrazáku do Vánoc 😀

silente
15. zář 2011

@zuzilinka - mohla bys semka hodit ten receptík na jablíčkové lívance s vločkami? Kuju! 🙂

Jinak my dnes špagety s rajčaty a omáčkou se zakysané smetany a balkánského sýra 😵

brusinka.pusinka
15. zář 2011

@silente
Jablečné lívance s ovesnými vločkami

Mléko 4 dl
Ovesné vločky 160 g
Polohrubá mouka 140 g
Žloutek 1 ks
Moučkový cukr 2 lžíce
Strouhanka 1 lžíce
Jablka
strouhaných 400 g
Sůl 1 špetka
Vanilkový cukr
nebo skořicový 1 balíček
Rostlinný olej
na smažení

Do horkého mléka namočíme ovesné vločky a necháme nabobtnat (cca 15 min.), pak přidáme žloutek, mouku, cukr, sůl, strouhanku a jablka a promícháme. Těsto nabíráme lžící a smažíme na oleji do růžova - nejlépe v lívanečníku.

Hotové sypeme skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
to jsou co dělám já
a tyto dělá @kammka
dyž já jsem asi jiný typ, než brusinka...já dělám skoro všechno od oka...prostě udělám těsto z mléka, vajíčka, hladké mouky, vloček , špetky soli, lžíce cukru a 1/2pytlíku sušeného droždí..když je to nakynuté, dám do toho přiměřeně hrubě strouhaných jablíček...to těsto musí být hustší, ale řidší než třeba na litou buchtu..aby se lilo..

silente
15. zář 2011

@brusinka.pusinka - moc moc děkuji! Mám spoustu jablek a mlsouny 😀

brusinka.pusinka
15. zář 2011

@silente my máme také spoustu jablek, už mám nadělané přesnídavky jak čiré tak s pudinkem a kompoty a jinak peču pořád něco s jablkami, jednou štrůdly pak koláče či šátečky, pak dělám lívanečky či dortík no pořád něco jěště že moji drazí to miluji 😉 😀

beruskanula
15. zář 2011

holky ahojky, mam doma krasnou vepřovou kýtu bez kosti a nějak nevím, co s ní..chtěla bych vyzkoušet něco nového 😀 🙂 ....

kucharky milovane, poradte 🙂 😎 😀

brusinka.pusinka
15. zář 2011

@beruskanula
Vepřová roláda
1000 g vepřové kýty nebo krkovice, 3 vejce, 100 g šunky, 1 konzerva sterilovaného hrášku, sůl, pepř, plnotučná hořčice, 150 g cibule,

Z masa utvoříme plát, který dobře do tenka rozklepeme.
Osolíme, opepříme, potřeme důkladně hořčicí. Pak položíme plátky šunky, tak aby pokryly celý plát masa.
Z vajec usmažíme omeletu tak, aby taktéž pokryl celou plochu masa. Smažíme pouze po jedné straně, aby navrchu vejce nebyla úplně tuhá.
Na omeletu nasypeme zcezený hrášek z konzervy a rozložíme jej pokud možno stejnoměrně.
Pěkně pevně zarolujeme a svážeme.
Dáme péci do trouby rozehřáté na 220°C, během pečení podléváme, přeléváme vypečenou šťávičkou do které jsme přidali nakrájenou cibuli.
Po změknutí roládu vyjmeme, zbavíme nití a nakrájíme na plátky.
Báječně vypadá a ještě lépe chutná.

Staročeská vepřová kýta
1 kg vepřové kýty
3 lžíce sádla
sůl
1 lžička mletého kmínu
1 lžička zázvoru
4 stroužky česneku
1 cibule
1 lžíce medu
1 lžička hladké mouky

Maso osolíme, vetřeme do něj česnek a posypeme ho kořením. V pekáčku rozehřejeme sádlo, maso opečeme a podlijeme horkou vodou. Pečeme za občasného podlití, přelití vypečenou šťávou a obrácení. Před koncem pečení přidáme do výpeku nadrobno nakrájenou cibuli a maso potřeme medem rozmíchaným v trošce vody. Prudce zapečeme, až med trošku zkaramelizuje. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Výpek zahustíme moukou a povaříme. Podáváme přelité šťávou a s bramborovou kaší.

Vepřová kýta po myslivecku

1 ks pórek (malý)
1 lžíce solamyl
500 g vepřová kýta
3 lžíce olej
3 lžíce kari koření
250 g anglická slanina
sůl
500 ml smetana na vaření

Nejdříve si nakrájíme maso a slaninu na tenké nudličky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na slabá kolečka. Do hrníčku si odlijeme asi 0,5 dl smetany a rozmícháme v ní solamyl.

Pánev rozpálíme na maximum. Jako první vypečeme na pánvi slaninu, přidáme maso, kari koření a restujeme. Asi po 5 minutách přilijeme smetanu a když začne vařit, vmícháme připravenou smetanu se solamylem. Směs osolíme, vsypeme pórek a krátce povaříme.

Velmi vhodnou přílohou jsou brambory z trouby.

snad si vybereš 😉

beruskanula
15. zář 2011

@brusinka.pusinka : diky, ty nezklames 🙂 😎

ta po myslivecku i ta rolada vypada uchvatne, zeptam se manzilka, c by radeji 😀 🙂

brusinka.pusinka
15. zář 2011

@beruskanula nemáš zač 😉

eimmy
15. zář 2011

dneska květák s bramborovou kaší, rajčatový salát a cheesecake

simonceli
15. zář 2011

kuřecí vývar s kapáním, gurmánské kuře a bramborovou kaší a na večeří bramboráky

lukza
15. zář 2011

dnes rajská omáčka knedlík i těstoviny a pečené maso

brusinka.pusinka
15. zář 2011

tadyje dnešní obídek ale nakonec jsme udělala na žádost syna ,sekanou a gnochi 😀 omáčka je stejná -)

moudivlacek
15. zář 2011

dneska kureci kousky na gril koreni s ryzi, na zitra sunkafleky

@brusinka.pusinka jsem si rikala,co je to tu za novou tvar a ona jen nova profilovka 😀

brusinka.pusinka
15. zář 2011

@moudivlacek no jasně třeba trochu změny 😉 hold každý se mění ať chce či né a hold nemládnem 😉

zuzi82
15. zář 2011

My si dnes dáme špagety s omáčkou s kuřecími játry. 😉

reruna
15. zář 2011

květákový mozeček, bramborovo pohanková kaše

babulinkab
15. zář 2011

rajská omáčka - dnes s krůtím masem a k tomu kolínka nebo houskový knedlík

zuzilinka
15. zář 2011

@silente
Lívance jsem dělala podle receptu od brusinka.pusinka a můžu opravdu jen doporučit.
Jak prosím děláš tu omáčku ze smetany a balkánského sýra?

brusinka.pusinka
16. zář 2011

Dneska máme dýňový krém se zázvorem a bagetku, a plněné cukety s kuskusem a zeleninou zapečené se sýrem 😉 a cibulový koláč 😉

kammka
16. zář 2011

@brusinka.pusinka to je porcička teda.. no jo holt puberťák.. a musím pochválit novou profilovku!!!

včera večer brokolice zapečená v sýrovém bešamelu, mně to kupodivu chutnalo, ale muž jako obvykle, když dělám květák nebo brokolici "co to tu smrdí..." a pak to jed rovnou z pekáčku a na mou otázku, jak mu to chutná, řek, že moc ne.. no nechal mi na dnešek trošku 😀
jen ať si zvyká... jestli budu doma s druhým prckem, bude se takhle vařit častěji. nemíním obsluhovat celou MD prasata, vařit jim brambory, spařovat šrot, kydat a nemít čas na děcko a domácnost.. takže budem zas poloviční vegetariáni, jedna porce do 10,-
😀 😀 😀

kammka
16. zář 2011

@brusinka.pusinka jak děláš cibulový koláč?? jestli jsi už rcp dávala, napiš, já si ho najdu..

brusinka.pusinka
16. zář 2011

@kammka díky 😉 a no když koukneš tak je dneska bezmaskové jídlo a tak aby se najedl na večeři budou smaženky 😀 a hlavně je skoro vše ze zahrádky 😉 Moji kluci a malá nejsou vybíraví sní vše co uvařím i když tam není masíčko neva jim to 😉 mám to štěstí 😉

brusinka.pusinka
16. zář 2011

@kammka
Cibulový koláč

Cukr 1 lžička
Vejce 5
Rostlinný olej 4 lžíce
Hladká mouka 350 g
Anglická slanina 200 g
Kyselá smetana 250 ml
Mléko 125 ml
Cibule 600 g
Pažitka 4 lžíce
Petrželka 4 lžíce
Kvasnice 25 g
Sůl 1 lžička
Pepř 1 lžička

Kvasnice, cukr, vlahé mléko, 1 vejce, olej a trochu mouky zamícháme a přikryté necháme 20 minut kynout. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Tenké plátky slaniny opečeme do křupava, vyjmeme a na vypečeném tuku osmahneme cibuli. Zbylou mouku přidáme ke kvásku.

Vypracujeme těsto a přikryté ho necháme 20 minut kynout. Smetanu, vejce a bylinky rozkvedláme, opepříme a osolíme. Plech vymažeme tukem nebo vyložíme papírem na pečení. Těsto vyválíme, přeneseme na plech, pokryjeme cibulí a slaninou, zalijeme smetanou s vejci.
tento děláme a je mňamkozní 😉

silente
16. zář 2011

@zuzilinka - mám to z časopisu Gurmet.
Dáš vařit těstoviny. Zatím na pánvičce lehce orestuješ česnek nakrájený na plátky, feferonku nakrájenou nadrobno (jadýrka vyndat) a rajčata nakrájená na plátky. Nechat pak hezky vše změknout.
Když jsou těstoviny hotové, přecedit, dát do nich kysanou smetanu, promíchat a pak vše spolu s nadrobeným balkánem zamíchat do té hotové rajčatové směsi z pánve. Důkladně promíchnout, aby se vše spojilo a balkán roztavil a fertig. Mňamina velká. 🙂

kammka
16. zář 2011

@brusinka.pusinka díky, zní to úžasně a cibule mám dost.

laloona
16. zář 2011

@brusinka.pusinka hmmmm, tak tenhle ještě neznám 🙂 to si asi dneska popláču a koláč upeču 🙂

brusinka.pusinka
16. zář 2011

@kammka
@laloona no alespoň nebudu sama co má oči zalité slzičkami😉 teda hihihihi né kvůli chlapovi 😉 ale kvůli kvalitní cibulce co nám vzrostla 😉 potvora štiplavá 😉 😀 😀 😀

laloona
16. zář 2011

@brusinka.pusinka to já je měla včera zalité taky 🙂 ale smíchy,když jsem zjistila, že peču v troubě chňapku a na prkénku mi leží pečeně! Já už asi musím mezi lidi 😀

brusinka.pusinka
16. zář 2011

@laloona 😀 😀 😀 😀 😀 😀 no to teda by asi nikdo neocenil 😉 žužlat seškvařenou chňapku 😉 😉 😀 😀 😀 Ale občas se mi stává že koukám jak z jiné planety a nevím oco gou jak říká můj puboš 😉 a to jsem mezi lidmi ale asi hold jsme jiná věková skupina 😉 😀 😀 😀

Strana