Jak skladovat marmeládu a sirup bez sterilizace?
Ahoj holky.Letos dělám první marmelády a chci se zeptat,jestli nevíte,jak dlouho vydrží marmelády čerstvě uvařené,nandané do teplých sklenic a chvíli otočené dnem vzhůru bez další sterilizace.Lze skladovat i ve špajzu?To samé se chci zeptat na sirup,který je uvařený bez další sterilizace.Jsou to moje první pokusy,ale samozřejmě když se osvědčí,tak bych další várku rovnou sterilizovala.Snad jsem to napsala nějak srozumitelně.😅Předem děkuji za rady☺️
Mnoho let.
Skladuji při pokojové teplotě. Jen hlídám, aby byly čisté sklenice.
mela bych stejny dotaz jako autorka, mam asi 10 sklenic tresnove marmelady, jen jsem to nacpala horke do umytych sklenic a ty otocila dnem vzhuru. A mam spis snahu to narvat do lednice, nejak si neverim, ale tohle se tam samozrejme nevejde...
Dělám bezový sirup a nijak ho nesterilizuju, ovšem je v něm docela dost cukru. Mám ho ve sklepě, vydrží několik let. Marmeládu většinou ještě prohřeju, ale jsem s tímto přístupem spíše výjimka. Kolem mě to nikdo nedělá a potíže nejsou.
Já se vetřu z dotazem - je nutný to otočení sklenic dnem vzhůru?
mela bych stejny dotaz jako autorka, mam asi 10 sklenic tresnove marmelady, jen jsem to nacpala horke do umytych sklenic a ty otocila dnem vzhuru. A mam spis snahu to narvat do lednice, nejak si neverim, ale tohle se tam samozrejme nevejde...
Ahoj, několik let, ale u nás nevydrží do jara, protože to sežereme 😄 já teda sklenice i víčka vyvařuju ve vodě, pak je dezinfikuju alkoholem vč. víček. Po naplnění otřu alkoholem okraje sklenicek, znova i víčka a otočím dnem vzhůru do vychladnutí. Nikdy se mi nestalo, ze by se marmoška zkazila.
@mikiva já bych řekla jo, protože to jakoby tu sklenici uzavře, zatavi bez přísunu vzduchu. Jakmile naplním sklenice, tak zkouším víčka, jestki jakoby po stisknutí lupou - to pro mě znamená, že to není úplně zavřený a je tam vzduch, ale tím otočením se toho zbavim
Ahoj, několik let, ale u nás nevydrží do jara, protože to sežereme 😄 já teda sklenice i víčka vyvařuju ve vodě, pak je dezinfikuju alkoholem vč. víček. Po naplnění otřu alkoholem okraje sklenicek, znova i víčka a otočím dnem vzhůru do vychladnutí. Nikdy se mi nestalo, ze by se marmoška zkazila.
@mikiva já bych řekla jo, protože to jakoby tu sklenici uzavře, zatavi bez přísunu vzduchu. Jakmile naplním sklenice, tak zkouším víčka, jestki jakoby po stisknutí lupou - to pro mě znamená, že to není úplně zavřený a je tam vzduch, ale tím otočením se toho zbavim
@felis A stačí tedy, že ve finále víčka nelupou? Já zatím marmeláduju tak nějak pokusně - ale nerada bych to pak vyhazovala 🙂
Záleží, kolik tam máš procent cukru / jaký jiný konzervant tam případně je. Pokud je to bez konzervantu nebo s nedostatkem, tak nevydrží, pokud konzervant je, vydrží v podstatě skoro neomezeně.
Tzn. pokud je to spíše více pyré než marmeláda a nedáš tam kyselinu sorbovou, musíš sterilovat, jinak to zplesniví.
Pokud je to pyré a dáš kyselinu sorbovou, je to v pohodě, ale pokud jí dáš moc, není to chuťově dobré.
Pokud tam dáš dost pektinu a málo cukru, působí pektin jako konzervant a je to v pohodě.
Pokud tam dáš např. želírovadlo 1:3 a cukr podle návodu, vydrží opět neomezeně.
Jinak horké co nejrychleji přelít do dobře vymytých sklenic (ideálně z myčky), hned zavíčkovat a otočit - tím se prohřeje i "vršek" sklenice a vydrží. Kde se víčko "nechytí", teče to a podobně, to dát do ledničky a sníst jako první. Pracovat s tím jako s otevřenou marmeládou (takže vydrží některá klidně i půl roku, ale některá méně - ale vždy v ledničce).
Pokud jsi tam nedala chemii ( želírovací cukr či kyselinu citrónovou ), tak moc dlouho nevydrží. Lepší je dát pouze cukr a sterilizovat, trvá to jen 20 minut a vydrží spoustu let.
Dala jsem do marmelády gelfix2:1 a kyselinu citronovou a do sirupu hodně cukru a taky kyselinu citronovou 🙂
Já se vetřu z dotazem - je nutný to otočení sklenic dnem vzhůru?
@mikiva mamka je neotáčela nikdy a marmelády kolikrát vyhazujem ze sklepa jen proto že po tolika letech už to nikdo nechce jíst, ale nic tomu není...😂🤷
Tak tím sis to pojistila, máš tam chemii a nemusíš už sterilizovat. Bylo by to zbytečné.
Tak tím sis to pojistila, máš tam chemii a nemusíš už sterilizovat. Bylo by to zbytečné.
@1pomnenka.skvělé moc děkuji 😍
@mikiva mamka je neotáčela nikdy a marmelády kolikrát vyhazujem ze sklepa jen proto že po tolika letech už to nikdo nechce jíst, ale nic tomu není...😂🤷
@apokalismus Jee to je škody 🤣.Ale chápu,že ne pořád na to má člověk chuť no😁
@apokalismus a proto dělám marmeladu jen z kila ovoce. Je to na 6 menších sklenicek a v pohode se to s ní do další sezóny 😌
@apokalismus a proto dělám marmeladu jen z kila ovoce. Je to na 6 menších sklenicek a v pohode se to s ní do další sezóny 😌
@felis no jo, tak dříve se zavařovalo všechno a pořád... takže to takhle vypadalo ve všech rodinách se zahradou 😂. Taky teď dělám jen jednu várku,max rybíz po dvou, protože ho dávám na školní jarmark...
Holky můžete mi prosím ještě poradit jak správně sterilizovat sirup i ty marmelády aby mi vydržely co nejdéle? Jak dlouho,apod ?🙏
Do hrnce dáš na dno třeba utěrku, vyskládáš sklenice, víčko i hrdlo sklenice otřu 40% alkoholem nebo octem, studenou vodu, aby dosahovala pod víčko, přiklopím poklici. Až začnou ode dna stoupat bublinky, tak 20 minut a je hotovo, sklenice vyndám na prkénko. Já sklenice nikdy neotáčím dnem vzhůru, nesnáším oblemcaná víčka. Víčka budou vyboulená, pak postupně po vychladnutí lupnou zpět.
Do hrnce dáš na dno třeba utěrku, vyskládáš sklenice, víčko i hrdlo sklenice otřu 40% alkoholem nebo octem, studenou vodu, aby dosahovala pod víčko, přiklopím poklici. Až začnou ode dna stoupat bublinky, tak 20 minut a je hotovo, sklenice vyndám na prkénko. Já sklenice nikdy neotáčím dnem vzhůru, nesnáším oblemcaná víčka. Víčka budou vyboulená, pak postupně po vychladnutí lupnou zpět.
@1pomnenka mockrát děkuji 🌹
Sirupy dělám tak, že je horké naliji do láhve(používám hlavně 0,5 a 0,7l,) ,nechám vychladnout, hladina trochu klesne tak ještě doliji trochu sirupu a nakonec dám rum. Aby to bylo uplne po vrch a mezi tekutinou a vickem nebyl vzduch, nebo uplne minimum. Zavřu a skladuji v temnu ve spajzu. Vydrží klidně 2 roky.

Ahoj, my marmelady delame pravidelne uz xx let a nezavarujeme to,jen to otocime dnem vzhuru a vydrzi urcite nejaky rok. Sirup rvu do mrazaku ale mamka delala ted bezovej a rikala ze do dalsi sezony ji vydrzi nezavarenej ve sklepe v klidu. Ale musi se vse dodrzet. Svarena voda atd
p.s. na ty marmelady to ani nemam teply ty sklinky. jen ji umyju, naladuju to dovnitr,otocim a je.