Špenát na příkrm. Jak ho spracovat?

30. ledna 2013 
Ahoj, můžete mi někdo poradit, jak mám zpracovat čerstvý špenát a mangold - jako příkrm pro mimčo. Mám ho od včerejška a nerada bych o něj přišla. Nejraději bych ho po jednotlivých porcích zamrazila, ale nevím, jestli je lepší zamrazit čerstvý nebo vařený. A když vařený, jak dlouho se tak vaří? Normálně jako když vařím mražený špenát pro nás? Omlouvám se za ty otázky, ale z čerstvým nemám fakt žádnou zkušenost. Další věc, slyšela jsem, že pro mimčo je lepší mangold, tak jsem pořídila obojí - nevíte něco bližšího? A poslední otázka, slyšela jsem také, že špenát se mimču nemá dávat moc často, jak jste na tom vy s dáváním příkrmů obsahujících špenát?Děkuji moc.
31. říj 2008 v 19:42  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ja čerstvý špenát do mrazničky upravujem takto: vyrežem tie hrubé "žilky" z listov, kratučkú chvíľku sparím na pare a urobím si kôpky, ktoré potom uložím do mikroténového sáčka a do mrazničky. Keď ho chcem pridať do príkrmu, opať ho len trošku sparím na pare a pridám do príkrmu (ale ja zatial stále mixujem). O tom, že sa nemá dávať často som ešte nepočula, mojim synom veľmi chutí.
31. říj 2008 v 19:47  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Super - děkuji, hned jdu na to
31. říj 2008 v 19:51  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj, mňa by zaujímalo, ako na mrazený špenátový pretlak, v obchode som zatiaľ nenatrafila na čerstvý, tak by som chcela skúsiť mrazený, ako ho pripravujete pre malé bábo?
31. říj 2008 ve 20:17  • Odpověz  •  To se mi líbí
annon: zmrazený špenátový protlak připravuju následovně: uříznu kousek, dám do kastrůlku, podleju troškou vody a dusím než je to hotový (pozor podlévat, aby se nepřipálilo). Když je to tak nějak hotový, dám tam žloutek a ještě nechám vařit. Chvilku před vypnutím tam naleju trošku mlíčka (normálně UM pokračovací) a hned to vypnu. U UM není dobré, aby se vařilo. Ale to mlíčko tam být musí. Neutralizuje to ty kyseliny co jsou ve špenátu.
31. říj 2008 ve 20:58  • Odpověz  •  To se mi líbí
Moja mama mi vzdy spenat rozmrazila primiesala mlieko aby z toho bola kasicka a na pare alebo sporaku priviedla do varu a koniec ...
31. říj 2008 ve 21:00  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Takže myslíte, že když přidam do špenátu mlíko, tak ho může častěji? Že ty škodlivé látky to mléko pohltí?
31. říj 2008 ve 21:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
katakin: určitě, proto se tam to mlíčko přidává. Vždyť i do normálního špenátu pro dospělé se přidává mlíčko nebo smetana na neutralizaci.

Saska.t: ale dětem se musí dát UM a to se vařit nesmí
31. říj 2008 ve 21:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
No,já bych špenát moc často nedávala,ani s mlíčkem.Je tam moc dusičnanů a nevím nevím,jestli zrovna tohle mlíčko zneutralizuje...! Do dvou let se doporučuje podávat špenát jen hotový v koupených skleničkách,právě kvůli dusičnanům.zatím jsem dělala jen jednou-zmražené syrové listy.
31. říj 2008 ve 21:22  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
andy mas pravdu preto som tam dala aj na pare nepozerala som ake ma stare dietatko preto som uviedla obe varianty ...
31. říj 2008 ve 21:26  • Odpověz  •  To se mi líbí
kijonkova.k: dusičnany jsou v každé zelenině. Já nejsem příznivcem skleniček, radši doma vařím. A špenát dělám z protlaku. Si myslíš, že v těch skleničkách je nějaký jiný špenát? Z čeho myslíš, že se vyrábí skleničky, z té samé zeleniny, kterou běžně koupíš. Vyjímka je Bio, ale to můžeš taky koupit Bio zeleninu. A špenát vařím malé asi 1x za 14 dní. Takže to asi moc často není.
2. lis 2008 ve 14:09  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
Jo a nejde o neutralizaci dusičnanů, ale kyselin, které špenát obsahuje.
2. lis 2008 ve 14:10  • Odpověz  •  To se mi líbí
já teda jídlo pro malýho dost řešim, ale do dvou let dávat špenát JEN ze skleničky..........hm, tak mi připadá, že už se dost věcí fakt přehání, ne a dusičnany nejsou jen ve špenátu, přesně tak.
2. lis 2008 v 18:36  • Odpověz  •  To se mi líbí
samozřejmě,že nejsou jen ve špenátu,ale tam je ho fakt hodně,Ve skleničkách se dusičnany kontrolujou.To nemám ze své hlavy,jen tlumočím,co jsem si přečetla na www.kojeni.net.Tam je vše o příkrmech.Já skleničky dávám jen vyjmečně,špenát jsem vařila taky zmražený a bez mlíčka.
2. lis 2008 v 18:49  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
já právě to mlíčko taky nedávám, to s tima kyselinama jsem nikdy neslyšela , no tak jsem zase o něco chytřejší
kijonkova, jdu kouknout
2. lis 2008 ve 21:49  • Odpověz  •  To se mi líbí
áno, ja som o tých kyselinách niekde čítala, a vraj sa špenát nemá dlho variť lebo sa potom z neho uvoľňujú tie kyseliny, alebo niečo také, preto sa pýtam, ako ho robíte. Tiež som rozmýšľala, že je lepšie dať ho pre istotu zo sklíčka, tam je aspoň spracovaný tak, ako má byť, aj keď kupované nepapáme nič, ani ovocné výživky. Ale zatiaľ som narazila len na kombinovaný špenát so zemiakmi, a to nechcem.
3. lis 2008 v 08:37  • Odpověz  •  To se mi líbí
annon, vařit ho dlouho nemusíš. Nejlepší je fakt ten protlak a když se ti rozpustí, tak ho jen jako prohřát, přidat žloutek a po dovaření trošku UM.
3. lis 2008 v 09:47  • Odpověz  •  To se mi líbí
@lilinka76 zdravim, rada by som sa opytala ako robite spenatik dietatku?....teda s cim ho kombinujete?....moja mala ma 10 mesiacov a neviem ako jej ho podavat?..teda s cim aby to chutilo,hm....dakujem pekne
14. črc 2012 v 10:30  • Odpověz  •  To se mi líbí
@vikazv - ja som davala zemiaciky a varene zltko V tom veku som uz nemixovala, takze normalne, spenatove listky na pare, zemiaciky a zltko.. mali to radi.
14. črc 2012 v 10:36  • Odpověz  •  To se mi líbí
@anjelicek26 a davala si tam aj to mlieko ci nie?? moze ist pripadne aj MM
29. led 2013 v 09:25  • Odpověz  •  To se mi líbí
@petuscha - no my pouzivame rastlinne mlieka, tam by problem nemal byt ziaden.
29. led 2013 v 09:46  • Odpověz  •  To se mi líbí
A mozem dat aj bez... maly mal teraz 8 mesiackov
29. led 2013 v 10:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
@petuscha moj syn miluje dokonca este aj teraz mu robim "spenatovu kasu" . gulicku mrazeneho spenatu podusis s trochou vody na masle a pridas jedno mensie ocistene pokrajane jablko. nechas prejst varom do zmäknutia a rozmixujes.
30. led 2013 v 15:07  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek