Možná trochu téma na odlehčení. S čím jíte nebo plníte lokše? Nebo máte nejaký jiny názov pro lokše? Pochlubte se. Já už nevím jak je mám podávat.
Vopelky. Vysočina. Jíme hlavně nasladko s povidly/marmeládou. Rodiče a prarodiče omaštěné a sypané cukrem. A my s manželem čas od času děláme se zelím a uzeným masem.
se švestkovými povedli a mákem - dlouho jsem lokše neměli 😉
Do loksi pekne trhane maso a zeli…. Ale i nasladko povidla …
Mohu poprosit o váš recept na lokše? Moc děkuji.
@marketa11112 záleží kolík lokší chcete ale vždy je to vlastne jenom správni pomer brambor,mouky a samozrejme trocha vody a štipka soli
U nas se polivaji horkymi skvarky a je to vyborne 🙂
zemiaky uvarené v šupke nastrúhať, trošička soli a zmiesiť sladkou múkou - ale tej múky nesmie byť veľa aby lokše neboli tvrdé.Pridávať vodu podľa potreby. Proste aby sa cesto nelepilo a dalo sa dobre spracovať.Vyvaľkané piecť na platničke, prípadne na suchej teflonke - a často obracať
Děkuji
U nás se tomu vždycky říkalo bramborové placky. A zásadně s domácími povidly. Babička jsem dělala vždy takové lehce silnější a skoro bez mouky. Hned bych si je dala, jen co si na ně vzpomenu 🙂
U nás jim říkáme osuchy, ale tuším, že to je asi slovenský název, od slovenské strany rodiny.
A nejraději je jím jen potřené máslem a posolené. A nebo k nějaké husté polévce (gulášová, čočková) přikusuju jen tak suché místo pečiva. Kdysi jsem je zkusila nasladko s povidly a to mi teda vůbec nejelo.