Zamrazitelná jídla vhodná pro děti. Máte tip?
Hažte prosím tipy (klidne i recepty) na jídla, které jdou navařit predem a zamrazit a po rozmrazeni jsou dobre 🙂 Ne leco a houby. Musi to byt vhodne pro dite (takze dobre i nepalive), idealne aspon trochu zdrave. Me napada jen bolonska a gulas, nebo max nejake polivky. Potrebuju na obedy, ne polevky, ale i na ty uvitam recepty 🙂
Vždycky, když vařím omáčku (vylítaný ptáčky, kuře na paprice, guláš, UHO, maso na česneku, omáčky na těstoviny, rajská, svíčková, segedín, ) udělám víc a zamrazím. Pak jen dovařím (hlavně syn, když je sám doma) přílohu. Mrazím rizoto. Polévky dtto, hlavně nemrazit žádné brambory a pokrmy z nich.
Mrazim opecene/dusene nudlicky z jakehokoli masa, pak pridavam k ryzi nebo testovinam. Varene maso, pecene maso (oboji pak bud s bramborem, s knedlikem nebo do tortil), vsechny ty omacky nebo zaklady na ne a polivky, jak tu zaznelo. Polivky mrazim i zeleninove kremy.
Dneska jsem zrovna davala do mrazaku mimi-vejpecky z tluscich casti veproveho (smichas kosticky masa a kosticky cibule, tak 3:1, das osolene, opeprene do trouby tak na dve hodinky na 180-150°, obcas zamichas) jime je pak s haluskama, dalo by se i s knedlikem.
Daj se zmrazit i platky na burgery a masove kulicky, ale to asi neni recpt, co hledas.
Rajská s masovými kuličkami, omácka na špagety, polivky, knedlíky . Do mrazáku nedávám jen bílé omáčky.
Já moc do mrazáku nedávám (nedostatek místa kvůli ovoci), ale už jsem tam rvala tuším i bílé omáčky a bylo to zcela v pohodě.
Běžně mrazím i bílé omáčky a v pohodě. Jinak mrazím rizoto, boloňské, kyselé zelí i normální, upečená masa. Tvarohové i kynuté knedlíky. Polívky luštěninové, vývary ale bez nudlí - ty jsou pak takové "sračkové".
Diky holky, ale docela jste me prekvapily. Ja kdyz dam mrazit udelane maso bez omacky, nebo pokud se nekoupe ve stave, tak po rozmrazeni je jak podrazka... Na sekanou jsem zapomnela, ale to maso me fskt prekvapilo.
Knedliky u nas moc nejdou, syn nesmi vejce a beh nich jsou do druheho dne suche, takze tam se taky bojim, jak by to dalo do dalsiho dne.
Já dávám zamrazit v podstatě skoro všechno kromě brambor a jak už tu bylo zmíněno – všechna jídla, která neobsahují mléko nebo smetanu 🙂
Dávám do mrazáku také vše, často zůstane třeba jedna menší porce, tak jí dám zamrazit. Teď aktuálně tam mám rajskou s kuličkami, kedlubnovou omáčku, boloňskou, tomato& mascarpone. Nedávno jsem tam měla i pečenou kuřecí čtvrtku, kterou jsem nechala rozmrznout, maso natrhala a byly z toho tortilly 😋 jo pro syna tam mám i tvarohové šišky - ty tedy nevařené, jen je dám do vody a potom posypu mákem a cukrem.
Diky holky, ale docela jste me prekvapily. Ja kdyz dam mrazit udelane maso bez omacky, nebo pokud se nekoupe ve stave, tak po rozmrazeni je jak podrazka... Na sekanou jsem zapomnela, ale to maso me fskt prekvapilo.
Knedliky u nas moc nejdou, syn nesmi vejce a beh nich jsou do druheho dne suche, takze tam se taky bojim, jak by to dalo do dalsiho dne.
@kacka1994 zaklad, jsou dobre uzaviratelne nadoby, pouzivam zavarovacky, krabicky, kdyz sacky, tak opravdu dobre zavrit. Nicmene pravda je, ze to je trochu i o kompromisu. Manzel treba taky casto pozna, ze je maso z mrazaku. Ale dve tepla jidla denne sedm dni v tydnu od zakladu s trema detma za zadkem proste nezvladnu. Knedliky z mrazaku zas nemam moc rada ja, ale snist se to da, kalorie to ma. Ze to neni na mischelinskou hvezdu, no neni. Netesi me to, ale ten usetreny cas proste potrebuju.
@kacka1994 zaklad, jsou dobre uzaviratelne nadoby, pouzivam zavarovacky, krabicky, kdyz sacky, tak opravdu dobre zavrit. Nicmene pravda je, ze to je trochu i o kompromisu. Manzel treba taky casto pozna, ze je maso z mrazaku. Ale dve tepla jidla denne sedm dni v tydnu od zakladu s trema detma za zadkem proste nezvladnu. Knedliky z mrazaku zas nemam moc rada ja, ale snist se to da, kalorie to ma. Ze to neni na mischelinskou hvezdu, no neni. Netesi me to, ale ten usetreny cas proste potrebuju.
@malytlustyhroch tak ono mi jde o jidlo pro syna do skolky - kdyz treba zrovna nestiham, nebo nevyjde to co je uvarene o tu jednu porci (treba kdyz to varim na dva dny) tak abych sahla do mrazaku a nemusela jsem varit treba v 9 kdyz dojdu ze cviceni. Takze pokud to neni dobre, je to vysusene... a pak se to jeste dosusi v mikrovlnce, tak je syn ve skolce hladovy a tuhe maso proste nepokouse. Jinak je mi jedno ze to neni jidlo hodne restaurace, spis aby se to dalo pozrit. Na michelinskou hvezdu nevarim ani cerstve :D
Ja davam do mrazaku klidne i omacky se smetanou - segedin, kure na paprice, rozlitany ptacek-tam ji pridavam tedy jen minimum na chut, spenatovou omacku na gnocchi
A nikdy nebyl problem
@malytlustyhroch tak ono mi jde o jidlo pro syna do skolky - kdyz treba zrovna nestiham, nebo nevyjde to co je uvarene o tu jednu porci (treba kdyz to varim na dva dny) tak abych sahla do mrazaku a nemusela jsem varit treba v 9 kdyz dojdu ze cviceni. Takze pokud to neni dobre, je to vysusene... a pak se to jeste dosusi v mikrovlnce, tak je syn ve skolce hladovy a tuhe maso proste nepokouse. Jinak je mi jedno ze to neni jidlo hodne restaurace, spis aby se to dalo pozrit. Na michelinskou hvezdu nevarim ani cerstve :D
@kacka1994 tak to je blbe, kdyz se to maso stane nerozkousatelne pro skolkove dite. Ale zaroven je to taky zahada, tohle se bezne nedeje, nekde bude asi nejaka "chybka," ktera to zpusobuje. Ale tezko radit takhle na dalku.
Mrazi ti mrazak dobre, cca tech -20°? Neni to ten uplne malicky uvnitr lednicky? Nemas v obalu moc vzduchu? Zkousela si zamrazit mekkci maso, treba vic uvarene? Ono nejakou vlhkost potraviny pri mrazeni vzdycky ztrati. Ale aby to dite najednou neukouslo, to je fakt zvlastni. Neohrivaji to ve skolce nesmyslne dlouho? Nebo opakovane? Nebo bez poklopu? Cokoli se da v mikrovlnce upect na seskvareny kamen 😆, kdyz tomu das dost casu.
Nejjistejsi budes mit stran rozkousani mlete - placicky, kulicky, valecky. At uz varene, pecene nebo smazene. To taky vydrzi zmrazeni a rozmrazeni i bez omacky a daji se udelat bez ujmy i bez vejce (i bez strouhanky, syra a podobnych pridavku, jen proste z masa, nejlip aspon trosinku tlusteho - ne prsa nebo pecene).
Drzim palcey, at to vyresite, dite se naji i v MS a ty z toho nezesedivis. Taky jsem v MS dodavala jidlo do skoly z duvodu diety (jine) a vim, jak je to narocne.
@kacka1994 tak to je blbe, kdyz se to maso stane nerozkousatelne pro skolkove dite. Ale zaroven je to taky zahada, tohle se bezne nedeje, nekde bude asi nejaka "chybka," ktera to zpusobuje. Ale tezko radit takhle na dalku.
Mrazi ti mrazak dobre, cca tech -20°? Neni to ten uplne malicky uvnitr lednicky? Nemas v obalu moc vzduchu? Zkousela si zamrazit mekkci maso, treba vic uvarene? Ono nejakou vlhkost potraviny pri mrazeni vzdycky ztrati. Ale aby to dite najednou neukouslo, to je fakt zvlastni. Neohrivaji to ve skolce nesmyslne dlouho? Nebo opakovane? Nebo bez poklopu? Cokoli se da v mikrovlnce upect na seskvareny kamen 😆, kdyz tomu das dost casu.
Nejjistejsi budes mit stran rozkousani mlete - placicky, kulicky, valecky. At uz varene, pecene nebo smazene. To taky vydrzi zmrazeni a rozmrazeni i bez omacky a daji se udelat bez ujmy i bez vejce (i bez strouhanky, syra a podobnych pridavku, jen proste z masa, nejlip aspon trosinku tlusteho - ne prsa nebo pecene).
Drzim palcey, at to vyresite, dite se naji i v MS a ty z toho nezesedivis. Taky jsem v MS dodavala jidlo do skoly z duvodu diety (jine) a vim, jak je to narocne.
PS: pro jeden maly platek masa mimo omacku muze byt i 30s v bezne nastavene mikrovlnce hodne, a napr. 2 minuty, to uz je obvykle na vyhodit do kose a vyvetrat.
PS: pro jeden maly platek masa mimo omacku muze byt i 30s v bezne nastavene mikrovlnce hodne, a napr. 2 minuty, to uz je obvykle na vyhodit do kose a vyvetrat.
@malytlustyhroch hele on i doma ma problem pokud je to ohrivane... maso bez omacky skoro nemuze mit, snazim se vzdy aby to plavalo ve vlastni stave. Áe z mrazaku nam to nejde pozvejkat nikomu teda 😆 i kdyz to treba rozpikam...
Mrazak mame normalni pod lednici - dvirka zvlast, ale teplota se nereguluje zvlast. No idealni urcite neni, uz tehdy jsme kupovali proste levnejsi ale znackove zbozi a ted uz ma sve roky, ale novy zatim kupovat nebudem :D zkusila jsem poridit vakuovacku, tak snad se mi podari aby to bylo jidlo co neplave v omacce po rozmrazeni min vysusene...
@malytlustyhroch vzduch v obalu vzdy byl, mrazila jsem v normalni krabicce.
@malytlustyhroch vzduch v obalu vzdy byl, mrazila jsem v normalni krabicce.
@kacka1994 tak to je fakt zahada, ale me se treba naopak stava, ze treba varene kureci je po rozmrazeni mekke az neprijemne moc, tak kazdy ma svoje zahady. Mrazak mame taky u 10 let stare levne lednice... 🤔
Tak proste drzim palce.
Třeba ovocné knedlíky
@kacka1994 maso mrazime vetsinou primo i s omackou (jakoukoli) v krabiclach na porce, ale varene hovezi treba i zvlast. Pecena drubez muze byt sussi, ale to se tyka asi jen kurat. Dale mrazime polivky a hodne i ciste masove vyvary(v petkach od mlika nebo v pullitrovych) , ktere pak staci jednoduse a behem chvilky dodelat(napr nastrouhat zeleninu, pridat ryzi , kroupy nebo nudle)

@kacka1994 ahoj, moje mamka byla 40 let kucharka a vzdycky rikala: zamrazit jde v podstatě vse, co neobsahuje smetanu nebo mléko. Pak se nemrazi brambory. Těstoviny mi přijdou fajn jen udělaný nudle v polévce. Houskovy knedlik taky mrazak v pohodě zvladne, kynutý sladký taky.
Jestli chceš konkrétně, tak mě napada: sekaná, trháne maso (po upeceni v podstatě jakékoli) a jakekoliv pecene maso, maso se zeleninou, kuře na paprice (ten základ bez smetany), segedin a jakýkoliv jiný guláš, knedlíky plněný sladký i slany, zaklad na rozito (maso+zelenina a pak k tomu uvarit jen ryzi a smíchat), bolonska omacka na spagety, ... polévky dávám do mrazáku většinou jen vyvary: hovězí, kureci, zeleninový... sla by i frankfurtska (bez brambor).
Fakt bych si s tím moc nelamala hlavu 🙂