icon

Kolik dát peněz jako svatební dar?

16. črc 2026

Dobrý den,
jsme pozvaní na svatbu a řešíme, kolik dát do obálky. Na internetu jsem našla různé tabulky podle toho, jestli jde člověk sám, v páru nebo s dětmi, ale přijde mi divné se tím úplně řídit.

Nechci dát málo, ale zároveň bych radši dala podle toho, jak jsme si blízcí a co si můžeme dovolit.

Řídíte se nějakou částkou? Děkuji.

sigyn
16. črc 2026

Tak sourozenci bych dala 5k+ záleželo by na vztahu. Kamarádkám a známým 2-3k

autor
16. črc 2026

Ještě doplním, zapomněla jsem napsat, že jde o rodinu. Bere se manželův bratranec. Nejsme si nijak extra blízcí, ale na rodinných oslavách se vídáme. Půjdeme jako pár.

anonym_ac6e64
16. črc 2026

My jsme davali nekde mezi 3-5 tisic. Rozlisovala jsem jestli byla svatba i s prespanim nebo ne. Taky za 2 hosty.

kakba
16. črc 2026

My davame 1.5k na hlavu, ale nelibi se mi, ze si snoubenci mysli, ze si darama na svatbu vydelaji. Pokud chci svatbu tak na ni musim mit a nespolehat na pozvane hosty a pokud jsem na ni zvana, tak svuj den chcou stravit s lidmi co maji radi. Takze by je nemel urazit zadny dar i kdyby nebyl financni.

anonym_3e6d00
Včera ve 04:25
@kakba

My davame 1.5k na hlavu, ale nelibi se mi, ze si snoubenci mysli, ze si darama na svatbu vydelaji. Pokud chci svatbu tak na ni musim mit a nespolehat na pozvane hosty a pokud jsem na ni zvana, tak svuj den chcou stravit s lidmi co maji radi. Takze by je nemel urazit zadny dar i kdyby nebyl financni.

Tály tech 1500 na hlavu takovej zlatej střed.
@kakba Upřímně si neumím představit že by mi dnes dal někdo dar láhev vína 😃

anonym_87b307
Včera v 09:32

My se s bratranci nijak nenavštěvujeme, takže bych řekla, že si zaslouží max. 3000Kč za oba, ale bylo by mi to blbé a dala bych tam 4000Kč.

glimmer
Včera v 10:18

my jsme byli na svatbě manželovi neteře, byli jsme tam všichni 4 (bez přespání), dala jsem do obálky 3000 a poukázku do Jysku za 2000

mabs
Včera ve 13:15

Dnes je takový standart 2000,- za osobu. Kdyby šel člověk sám, tak ok, ovšem když si představím, že bychom šli jako čtyřčlenná rodina, tak těch 8000,- by nás dost bolelo. Tam bych to asi nějak upravila.
My měli svatbu minulý měsíc a od manželovy tety (rodina 4 lidi) jsme dostali 1000,- Což by mi teda bylo stydno.

izz76
Včera v 21:53
@anonym_autor

Ještě doplním, zapomněla jsem napsat, že jde o rodinu. Bere se manželův bratranec. Nejsme si nijak extra blízcí, ale na rodinných oslavách se vídáme. Půjdeme jako pár.

@anonym_autor Dala bych 3000.

ajja87
Dnes v 08:27

My většinou dáváli tak 1000-1500 za osobu,ale jako 5 členná rodina už by nás to při našich příjmech docelo bolelo, takže se teď většinou držíme těch 3000