icon

Babička - přecitlivělost na pláč a rozmazlování

lili_liska_z_lesa
8. únor 2017

Mám skvělé vztahy s tchyní, nemám maminku,tak si v ledasčem pomáháme. Vídáme se tak jednou za měsíc. Jediný problém je ten, že jako babička nesnese, když malá zabrečí (a že ona brečí málokdy,je to pohodové miminko,klepu to na dřevo). Hned ji bere na ruce a chová a vytahuje ji z houpátka, ve kterém přes den leží. Já z toho kvetu, od narození jsem malou naučila,že když pláče, zásadně ji neberu na ruce,ale jen slovy uklidňuju, případně houpu a hladím po hlavě, chovám ji opravdu jen občas a vždy zásadně,když je v pohodě a nepláče, je to proto,abych ji nenaučila, že po každém breknutí se chová (mám vážně nemocnou páteř a až bude mít deset kilo, nebudu ji moct tahat jako kočku). Navíc je naučená, že se jí chvíli věnuju,ale pak jí nechávám svůj klid, každý člověk se musí naučit být sám. A Lucinka je doma zlatá, když.pracuju,v klidu si hraje na zemi pod hrazdičkou nebo v houpátku, když pláče z rozmaru (už to poznám, že to není bolest nebo hlad), nechávám ji vždy vyplakat 3-5 minut a pak se jí věnuju,většinou už pak vztek opadne a je usměvavá 🙂. Jenže babička reaguje na každé breknutí okamžitým taháním, šišláním apod. A pak přijedeme po víkendu domů a musím holku zase umravňovat. S babičkou se nechci hádat, máme se jinak moc rády, ale nevím,jak jí taktně naznačit, aby tohle nedělala a klidně malou chvili nechala "bulíčkovat",že jí to neublíží. Co byste dělaly vy, zkušené maminy?

lili_liska_z_lesa
autor
8. únor 2017

Ted nad tím uvažuju znovu a asi mi u te babicky nevadi tolik to chovani male jako spis to,ze je z jejiho place(ktery mnohdy ani plac neni) tak nervni a vypleskla...a na malou se to prenasi,protoze ja,manžel i tata,ktery s nami zije,jsme total flegmousi 🙂 kdyz ji chova deda a holce je to vyjimecne prijemne,jsem v klidku. Asi proto,ze chlapi jsou nad veci a nemluví na ni jako na mentala 🙂 muj tata ji kazde dopoledne chova na.kline,cte ji letak z Kauflandu a mala se culi a je ji fajn. Kdezto babicka:"ty moje chudinko.mala,copak.ti.je

lili_liska_z_lesa
autor
8. únor 2017

Kdo te trapi" no a mala rve jeste vic...

mr_falko
8. únor 2017

@lili_liska_z_lesa uplne to samy nase babi 😬 nesnasim sislani a zvelicovani...

lili_liska_z_lesa
autor
8. únor 2017

@maudd jj ja jsem.s malou v jedne.mistnosti taky skoro 24 hod denne,krom.toho,kdy potřebuju do koupelny ci na cigo ven na zahradu,na pudu s pradlem...jednou tydne ji hlida muj tata,u nej nebrecela snad nikdy 🙂

ka_cici
8. únor 2017

@lili_liska_z_lesa jee tak sislani to je des! Tohle si pamatuju z detstvi, jak jsem to nesnasela a jako mala jsem taky radsi dosla za dedou, kterej se mnou mluvil normalne! 😀

monikagurthova
8. únor 2017

@lili_liska_z_lesa ahoj teda ty jsi si tady naběhla 🙂 já řešila něco podobného s tchýni. Eliška je vztekloun a cca od půl roka si zkouší vynutit cokoliv co chce křikem a vztekanim se no a babička na každé knik hned honem honem chovat honem honem ji dát co chce, tak jsem ji slušně řekla, že není dobré aby Eli dostala co chce když se začne vztekat. Trvalo to ale nakonec to sama pochopila, že není dobré aby dostala vše co si zamane. Chce to prostě dokola slušně opakovat a ono to třeba zabere.
Než se do mě ostatní pustíte tak naše Eli je mazlici dítě, ale když se vzteká má smůlu já se od ní totiž mlátit a kousat nenechám (její reakce když se vzteká a já se jí snažila chovat) jak by pak reagovala na to, až ji někdo cizí odmítne dát něco co chce? Pokouše ho protože je to normální?

maudd
8. únor 2017

@lili_liska_z_lesa ještě mě tak napadlo, zmiňovala jsi svoji fixaci na mamku. Nebylo to třeba z toho důvodu, že měla také takovou chladnější výchovu směrem k tobě?
A s tim brečením maličké u babičky...není to tak, že automaticky, když si ji babička vezme protože"pláče" tak tobě proběhne hlavou "panebože, už je to tu zase. Zase ji chova a ona chování nesnáší a bude brečet" ? Jestli totiž malá spíš nereaguje na tebe a tvoje pocity nez na babičku...deti jsou hodně senzitivní

lucajda17
8. únor 2017

@lili_liska_z_lesa Holka,ty si teda tady dostala,,pár facek,,Babičce řekni co se ti nelíbí a je to.Mě by teda vadilo,aby mi vtrhla do pokoje a malou brala,když tam jsem já a vím co mám dělat.Rozhodně si nemyslím,že by si byla špatná matka,která prostě nechce neustále své dítě nosit.Chápu tvůj problém se zády,mám stejný a někdy mám co dělat abych malou vůbec položila,jak mě ty záda chytnou.Koho záda nebolí to nepochopí,že hold člověku někdy nezbývá nic jiného,než to dítě nechat brečet a že se mi to stalo,že jsem nebyla schopná malou vzít.Já malou taky někdy musím nechat na chvilku pobrečet,protože bych se ani .........,ale rozhodně mé dítě netrpí,je usměvavá,veselá a rozhodně ji miluju.Co se týká těch knížek,nečetla jsem žádnou ani v plánu to nemám.Bratr s přítelkyní si nějakou pořídili,kde hlavně radili dítěti vše jen vysvětlovat a rozhodně žádné tresty,trest je pro mě plácnout přes ruku nebo po zadku a tak oni stále jen vysvětlovali a z dětí jsou tak nevychované ani nevím jak to nazvat,že to je katastrofa.přijdou do obchoďáku a děcka se rozletí a není jich,neznají to nesmíš,to se nedělá a slovo ne,neznají vůbec,ale tvrdí o nich,že to jsou osobnosti,no mě může rozervat.Každý ať si vychovává po svém,ale potom ať se nediví,že jim skáčou po hlavě.

marion2017
8. únor 2017

@caverina myslím, ze dvouměsíční mimi si to nezaslouží. Nejsem sluníčkar, taky jsem 100 % ne běžela na každé zabreceni, ale nechat vyrvat dítě a systematicky jít po 5 min. mi přijde drsné. Každá etapa přináší jiné situace, když je dítě starší, poznáš, zda je to vzdor či ne a resis úměrně. Ale vždy, dle mého bys měla mít pro dítě porozumění a snažit se jej pochopí a podpořit. To neznamená, jak se tu objevuje, ze jsem pak na dítě nervni a hází s nim do postýlky či křičím- to mi přijde jako licha asociace nebo ze na dítě sislam nebo ze dítě nemá hranice. Např. moje máma taky jde ve výchově proti nam: hned chovat, když v 5 letech dcera neco chce a nedostane, hned je cHudáček, sisla na ni a s tím také nesouhlasím, ale nemá to co dělat s vyrvanim ditete natož kojence..

muhehehe
8. únor 2017

Jen bych k celé téhle diskuzi (kde toho padlo už tolik že necítím potřebu to brát nějak ze široka) ráda doplnila a zdůraznila, že i když plačící miminko maminka pochová (ta hrozná pedocentrická sluníčkářka! fuj!), tak z něj nutně nemusí vyrůst rozmazlený smrad okolo kterého všichni běhají, ani si nutně nemusí vytvořit nějaké šílené návyky typu ,,zapláču, máma přiběhne..." ... což si autorka zjevně vůbec nepřipouští.

izz76
8. únor 2017

@lili_liska_z_lesa Promiň,ale z vás dvou je tchyně ta co má přirozený mateřský instinkt. Reagovat na pláč miminka je zcela přirozené,čekat 5minut je nenormální.Argument,že dítě je nakrmené a přebalené,tedy pláče z rozmaru,je hloupý. Miminko potřebuje uspokojovot citouvou potřebu,stejně jako fyzickou,neumí mluvit,zavolat mami,tak pláče a normální máma reaguje hned,pokud může. Až bude tvoje dcera mluvit,tak ji budeš vnímat vždycky,nebo jenom za určitých podmínek v určeném čase? A ošidit se o chování miminka,vždyť to jsou ty nejkrásnější chvíle,mě dcera i spávala v náručí,to jsou chvilky na které se nezapomíná...

luscinnia
8. únor 2017

Hustý! Jsem zvědavá, jestli se z autorky vyklube troll nebo někdo takovej fakt existuje 😀. Myslím... někdo TAKOVEJ a ještě se tím jde pochlubit a nechat se politovat. Sem. Fakt hustý! Přečetla jsem si s otevřenou pusou, ještěže není léto, už bych tam měla mouchu.

Dcera byla docela dost nošená jako miminko, hodně kojená a spávala do roka se mnou. Od roka spí sama v pokojíčku, ale v noci se ještě budívá, má rok a třičtvrtě. Šíleně ráda se tulí a mazlí, asi tak padesátkrát za den ke mně přiběhne a řekne "tulity, tulity, maminko" a přitulí se. Někdy na mě usíná večer, lehne si na mě, hlavu na rameno a usíná. A když pak definitivně usne a tělo jí ztěžkne, absolutně se mi od ní nechce, i když jsem sebevíc unavená. Pokaždé si u toho říkám, že tenhle okamžik si musím pamatovat, až jednou bude velká, přijde puberta a tulity bude dělat už rozhodně k někomu jinýmu.

A to jsem ženská, co měla dítě hrubo po třicítce a do třiceti jsem děti nechtěla vůbec.

Knihy jsem nečetla žádné, vždycky jsem myslela, že budu spíš ta chladná matka, ale jak zaplakala, musela jsem k ní. Přišlo mi to úplně přirozený, až přírodní, že prostě musím, i kdyby mi v tom někdo fyzicky bránil.

Já bych chápala zdravotní důvody, ale ty jsou tu sice předestřeny, ale autorka principielně píše, jak jí to vadí, že chovat je špatně. A to je omyl. Chovat je přirozený. Nechat 5 minut plakat, aby si od narození uvykala, že nic není zadarmo je bezcitný.

Jo a... taky jsem učitelka. A problémový děti jsou z mé pedagogické praxe ty, který právě toho citu a jistoty z domu moc nedostaly.

A vlastně ještě poslední... ta konina s hračkama. Přesně tak z ní totiž vychováte toho rozmazlenýho spratka, kterýho bych zase nechtěla učit já. Zahrnout věcma, ale na objetí vlastní matky nebo babičky čekat dle jízdního řádu? Nejenže bych nechtěla být vaše dcera, ale nechtěla bych tu chuderu pak ani učit, co z ní tímhle přístupem vychováte...? No, snad se babičce podaří tu vaši výchovu svým přístupem trochu zvrátit.

magicaetezzz
8. únor 2017

Ja si teda s podobneho pristupu sve mati vzala to, ze jsem do nejakych 13 let nechapala, co je to pomazleni s rodicem nebo duvera a uteseni od rodice. V noci, kdyz se mi zdal "fuj" sen, prisla za mnou a prohlasila, ze je to jen sen a sla. Neexistovalo, ze by se se mnou mazlila, natoz aby za mnou pokazde, kdyz jsem fnikla bezela. Jedna vec je, ze byla samozivitelka a makala ve 3 smenem provozu 6 dni v kuse, ale i tak. Uz jako skolkove dite jsem chapala to, ze me nikdo utesovat nebude. A dusledky?
Nesnesu dlouhodobou samotu, jelikoz jsem si kamaradama, skolou, praci "nahrazovala" to nebyt sama jako za malicka. Byla jsem, jak rika muj skoromanzel "psi cumak" - zna me od 12 let - empatie mi nic nerikala, problemy jsem s nikym neresila ani jsem se nechtela s nekym podelit. Dodnes se od mati nedockam treba pochvaly, i kdyz je na ni videt, ze je pysna.
Jak ted dekuju drahe polovicce, ze mi ukazal, ze to jde i jinak.
Nejsem zastance toho, aby pokud prcik zabreci, se zenska prerazila ci prizabila pri zbesilem behu pres cely byt, ale prijde mi normalni, ze hned odlozim co delam a jdu k diteti. A pokid je nespokojene samo v postylce v jine mistnosti, presunu ho do mistnosti kde jsem ja. Kvuli me skolioze nebudu "nosici" mamina, ale to neznamena, ze dite necham kategoricky 5 minut rvat.
A s tou tchyni: me primo irituje, kdyz nase babi rekne, ze Emicce bude davat sladkosti jaky bude chtit. Uz jen "Emicka" me zabiji a nevysvetlim ji, ze si nepreju, aby mi mala jedla nekvalitni potraviny...

mr_falko
8. únor 2017

Autorka nikde nerekla, ze malou nepochova nebo nepohladi, jen ze u ni neni ihned. Posledni dva prispevky fakt mimo 😬

duvi21
8. únor 2017

@luscinnia Kde se autorka chlubi a chce politovat? To by me fakt zajimalo, jak jsi na tohle prisla? To bude asi neco v Tobe, pac ja precetla celou diskusi, ale tohle mi z toho fakt nikde nevychazi. Mne z toho vychazi, ze je jako vetsina maminek velmi milujici a snazi se delat pro svou dcerku to, co povazuje dle svych zkusenosti za nejlepsi. Zato Tvuj prispevek mi prijde jako utok. Ze reagujes, pac se prispevek dotkl neceho bolaveho v Tobe. Je srandovni, jak si tu kazdy resi to sve 🙂 Ale tak to ma byt 🙂

duvi21
8. únor 2017

@luscinnia A take jsem ucitelka. A myslim si, ze poslanim ucitele je mimo jine pomahat, ne soudit a kritizovat a hlasat kolem: to ja to umim lip...

duvi21
8. únor 2017

A jeste tedy pridam svou zkusenost, na kterou jsem si ted vzpomnela. U prostredni dcery jsem vlastne resila podobny pristup babicky jako autorka. Dokonce i ja mela tendenci zachranovat dite, pac se to srdce matky dotkne, kdyz dite place. opravdu nejsem bezcitna. Naopak cely zivot resim, jak nenechat okoli zneuzivat me citlivosti. Ale to, ze babicka okamzite vystartovala na prvni zvuk a bezela ji litovat, i mne vadilo. Pokracovalo to napr. u jidla. Ty nechces jogurtek? Tak babicka Ti da neco jineho, protoze to je ta hodna babicka, vis? Tak staly na stole tri rozjezena jidla a dcerka vymyslela dal. Ja nezasahla. Jiny clovek, jiny nazor, i to dite potrebuje. Neumela jsem v tech situacich videt, ze babicka si "kupuje" lasku, ktera ji samotne chybi, kterou nenasla k sobe. A dnes, kdyz je dceri osmnact, pozoruju, jak plave v tom, jestli je dobre, ze si uminene stoji za svym, nebo ma ustoupit, pac uz sama citi, ze prepiskla a prekracuje hranice druheho. Sama z te situace byva nestastna. Na druhou stranu, u nas to po urcitou delsi a dulezitou dobu bylo denne, bydleli jsme spolecne. Pokud je to treba za mesic, tak bych v tom problem nevidela. Deti jsou moudre, casto moudrejsi, nez my. Jen muj nazor je, ze jednou za mesic bych to neresila, kdyby to melo byt casteji, tak dnes uz razantne. Ja jsem mama, my jsme rodice, my rozhodujeme. Vy to respektujte.

caverina
8. únor 2017

jak to tak sleduju tak jsou tady maminky,které svým dětem věnují 100 procent svého času...nenechají je ani na minutku zaplakat,neustale je chovaji,všechno podrizuji svým dětem..ano do určité míry je to v pořádku ale..taky jsem mela malé miminko,taky jsem ho nenechala zbytecne plakat ,taky jsem ho casto chovala,taky jsem mu podrizovala svůj život,ale ..všeho s mírou..dost často tady narážím na články typu ze jste unavene a na konci svých sil..taky jsem byla často unavená ale nikdy na konci sil..a víte proč? nebyla jsme opičí máma která za každou cenu ze sebe dělá hrdinku a super matku...

duvi21
8. únor 2017

Ta litost tam opravdu neni na miste. Deti jsou uzasne bytosti, kterym je treba duverovat, ne je litovat. Kdo lituje, ma sam problem a mel by ho resit. Nekolikrat tu bylo zduraznovanych pet minut 😀😀 Tak proc asi se nekdo chyta neceho tak relativniho a obrazne receneho? Nez pisete, zkuste chvilku podumat 😉

duvi21
8. únor 2017

@caverina Jj, je to tak, souhlas. A jeste by me zajimaly supermatky venujici se na sto procent diteti, kdyz maji doma deti tri 😀😀 Ale je mozne, ze tu zadna takova neni. Ze ty odsuzujici maji jedno dite do dvou, tri let a jeste vubec netusi, co je ceka. Za par let uz by takova moudra nepsaly 🙂

caverina
8. únor 2017

@duvi21 tak tohle mě přesně napadlo taky..začne plakat dvouletak do toho miminko a ted babo rad😂

duvi21
8. únor 2017

@caverina No, k tomu bych si rada precetla komentar nektere maminky, ktera vse zvlada s prehledem a na vse ma navod a vi, jak to udelat, aby ani jedno dite pet minut neplakalo. Jasne, ma dve ruce, do kazdeho vezme jedno a jeste pritom stihne spoustu jinych veci, mozna 😀 Je az neuveritelne, kam jsou dnes nektere maminky schopne zajit. Ale chapu, ze to delaji proto, ze samy nezazily lasku rodicu. nechapu jen to, proc kvuli tomu odsuzuji a utoci na druhe 😉 Prece kdyz jsem nedostala lasku od rodicu, ano, dam ji svym detem. To je krasne. Ale proc se hned navazet do druhych, kteri tu hledaji radu. To jsem nikdy nepochopila. A navic furt plati zlata stredni cesta. Stale doufam. Mam vzdycky radost, kdyz tu mezi temi utoky najdu rozumny komentar. A mne tedy autorka prispevku opravdu prijde jako milujici a velmi rozumna. A to mozna drazdi hodne 🙂

kackakastanka
8. únor 2017

@lili_liska_z_lesa trosku to vemu tzv. od lesa, ctu si tady ted pri noci, ruzna nedavno zalozena temata a nazory, a nevim presne proc, ale myslim si, ze nejsi skutecna, ale ze jsi troll....a to mi leccos vysvetluje...tak dobrou 😝

caverina
8. únor 2017

@duvi21 já si myslím, že spousta z nich tu lásku od svých rodičů dostali taky..jenže dnes je moderní vychovávat dítě takhle a ti co mají jiný styl vychovy tak jsou špatní..za pár let bude zase jiná móda výchovy a budoucí maminky se budou divit jak je to možné,že někdo mohl takhle své dítě vychovávat...

caverina
8. únor 2017

@kackakastanka každý kdo nejde s davem tak je troll..asi dosli argumenty..

duvi21
8. únor 2017

@caverina Neco na tom je. Ono to utoceni bude o necem jinem... Tak na to at si prijde kazdy sam 😉, az se k tomu prozije...

duvi21
8. únor 2017

@kackakastanka Tady je trollu... Ale hledala bych je jinde...

kackakastanka
8. únor 2017

@caverina ale no tak, zalozila tady vcera nekolik diskusi, s ponekud marketingovym obsahem, aby to tu rozkecala, muj nazor, vubec nehodnotim, zda jde ci nejde s davem, proc zase hned ten utok, ja to tady ted zkoumam uplne z jineho uhlu...

caverina
8. únor 2017

@kackakastanka já neutocim..ale taky jsem si už parkrat vsimla ze kdyz dochazeji argumenty tak se tu narkne z trollovani..asi tak..

mialagia
9. únor 2017

@caverina Tak promiň, ale já mám pocit, žes to trochu nepochopila..tady nejde o žádné hrdinství, ale přirozený mateřský pud, soucit..když pláče, tak jí prostě nemůžu nechat samotnou a ještě být v klidu..pud velí utěšit..pokud autorka není lehce psychopatická osobnost, což mi tak nějak zhruba z jejích příspěvků plyne(pokud to není trollí fake)..prostě na tom je evidentní jak jí právě ta chladná výchova její matky poznamenala..a budou si to v rodině předávat dál z generace na generaci..
@duvi21 prosímtě a jak autorka jako učitelka pomáhá? Když utěší nebo pochová svoje dítě jen když ona chce?že na každý nešťastný projev dítěte kouká jako na manipulaci a záměrně a hlavně velmi v klidu ignoruje?jak se pak asi chová i k chudinkám dětem co učí..😲

Strana