icon

Babička - přecitlivělost na pláč a rozmazlování

lili_liska_z_lesa
8. únor 2017

Mám skvělé vztahy s tchyní, nemám maminku,tak si v ledasčem pomáháme. Vídáme se tak jednou za měsíc. Jediný problém je ten, že jako babička nesnese, když malá zabrečí (a že ona brečí málokdy,je to pohodové miminko,klepu to na dřevo). Hned ji bere na ruce a chová a vytahuje ji z houpátka, ve kterém přes den leží. Já z toho kvetu, od narození jsem malou naučila,že když pláče, zásadně ji neberu na ruce,ale jen slovy uklidňuju, případně houpu a hladím po hlavě, chovám ji opravdu jen občas a vždy zásadně,když je v pohodě a nepláče, je to proto,abych ji nenaučila, že po každém breknutí se chová (mám vážně nemocnou páteř a až bude mít deset kilo, nebudu ji moct tahat jako kočku). Navíc je naučená, že se jí chvíli věnuju,ale pak jí nechávám svůj klid, každý člověk se musí naučit být sám. A Lucinka je doma zlatá, když.pracuju,v klidu si hraje na zemi pod hrazdičkou nebo v houpátku, když pláče z rozmaru (už to poznám, že to není bolest nebo hlad), nechávám ji vždy vyplakat 3-5 minut a pak se jí věnuju,většinou už pak vztek opadne a je usměvavá 🙂. Jenže babička reaguje na každé breknutí okamžitým taháním, šišláním apod. A pak přijedeme po víkendu domů a musím holku zase umravňovat. S babičkou se nechci hádat, máme se jinak moc rády, ale nevím,jak jí taktně naznačit, aby tohle nedělala a klidně malou chvili nechala "bulíčkovat",že jí to neublíží. Co byste dělaly vy, zkušené maminy?

kackakastanka
9. únor 2017

@caverina ale ja tady ani nediskutovala, takze nemam zadne argumenty, tudiz mi ani nedosly, protoze zadne nebyly 🙂, jen se mi to proste nejak nezda..., jdu spat a budu premyslet o tom, zda ma ci nema hodnotu diskutovat nad umele zalozenymi tematy...

caverina
9. únor 2017

@mialagia ona jí přece nenechává plakat přece půl dne..ale taky okamžitě nepustí hned vše z ruky a neběží za ním..a co když máš dvě děti nebo dvojčata..to by mě fakt zajímalo jak provedes aby ani jedno chvili neplakalo

mialagia
9. únor 2017

@kackakastanka taky mám z toho divný pocit a možná, že to tu píše pořád i stejná osoba..stejný humpolácký písemný projev😀

mialagia
9. únor 2017

@caverina jasně ne celý den, ale 10-20x denně 5 minut cca?nebo 5x10?🙂to je úplně jedno prostě to dítě brečí a maminka dělá že nic a v klidu si pracuje..jinak ty taky děláš jakoby každá matka na mateřské celé dny jen dřela a neměla chvilku na obejmutí dítěte..navíc mě jako matce je tedy objímání i dost příjemné a ne obtěžující..proto nechápu takové téma..

caverina
9. únor 2017

@mialagia taky jsme byla na mateřské tak vím jak to chodí...se synem jsme se mazlila a mazlim dodnes a to mu už je devet🙂

caverina
9. únor 2017

@mialagia a pokud jsme to dobře pochopila tak zakladatelka nepsala nic o tom,ze ji vadi se se svym ditetem se mazlit,ale ze ji vadi pristup babicky...a tady se to samozřejmě jako vždycky nafouklo do hruzostrasne velikosti

pavlinakm
9. únor 2017

ja plne zakladatelku chapu, mame to doma stejne. Jen radu asi neposkytnu. Nase tchyne je taky hodna, je z daleka. Malou videla jen dvakrat. Na zacatku ji bylo mnou receno, ze kdyz place vezmu si ji a pochovam, ale ze s ni nechodime pri utesovani. No a tchyne pri sebemensim projevu nelibosti mela malou na rukach a chodila. Naznaky at se s ni posadi nefungovali. Musela jsem to pretrpet, rikala jsem si ze je z daleka.. ale mit ji tu casteji tak nevim, nevim.

lili_liska_z_lesa
autor
9. únor 2017

@mialagia kniknuti nebo zabreceni z nudy,pri kterem se dokonce smeje,je nestastny projev? Jsem mama a opravdu dovedu odlisit, kdy dite place,ze mu neco chybi,a kdy se nudí. A vsichni vime,ze chvili nechat dite se nudit je jen ku prospechu. Samozrejme nenechám dite, ktere žalostně breci,vyrvat plice,copak jsem magor? A taky nechapu,kde jste vycetly,ze se s ni nemazlim apod. Prave naopak. Ale proste ji porad netaham a nenosim po mistnosti,to je cele. Diskuse byla o tom, ze babicka reaguje neadekvatne i na male bezvyznamne knuceni. Ona ji vezme,zacne litovat a mala se tomu smeje :D chapu,ze z toho ma dite

lili_liska_z_lesa
autor
9. únor 2017

@mialagia dobrou zabavu,ale praktikovat to doma,tak nejen ze mi upadnou zada,ale odvezou me do blazince. Takze ano,mazlit se.rpzhodne,hrat si a povidat si,ale odsud podsud...deti jsou moooc chytre,ve ctyrech mesicich az az.

kituska20
9. únor 2017

@lili_liska_z_lesa ve 4 mesicich? To jako vazne ?
Je mi vas lito

lili_liska_z_lesa
autor
9. únor 2017

@kituska20 a jak to tedy delate vy,smim-li se zeptat

monikagurthova
9. únor 2017

@kituska20 a dle tebe je jako dítě ve 4 měsících hloupé a neví co chce? Děti se od první chvíle učí vše co se nic týká a vnímají jak okolí reaguje na jejich projevy.
A hlavně tady dělate všichni jak kdyby zakladatelka nechala malou brecet kdykoliv ale jasné tady napsala že pouze pokud knikne z nudy nebo vzteky. To je obrovský rozdíl. Nebo mi chceš říct že jen mimi udělá knik tak ti vše upadne a letíš i když je to jen projev nudy? Obdivuji tě kdybych měla k Eli letět pokaždé když se hlasem projeví nedělám nic jineho. Mimoto ano děti se mají nechat i chvíli nudit naučí se potom zkoumat a hrát si když jim rodiče vše strčí hned pod nos nemají pak snahu.
Tady se pořád mele jen o tom jak je dítě parťák hned od narození ale z druhé strany se z nich dělají chudáci co neví co chtěji a jediné co vlastně chtějí je chovat. Ano jako úplně malá miminka ano ale ve 4 měsících mají i jiné potřeby a věř že v tomhle věku už právě zkouší co všechno si mohou zkusit a dovolit. Chce to jen své dítě znát.

kituska20
9. únor 2017

@monikagurthova mám starší dítko než vy a kupodivu moji přehnanou a láskyplnou péči přežilo 🙂

viridie
9. únor 2017

@lili_liska_z_lesa Ahoj...🙂 Já myslím,že ani jedna z nás, které Ti tady proti-argumentuje si o sobě neřekne,že je super-matka,respektive pološílená nosnice, která si radši učůrne do kalhot, protože pokud by šla na wc, dítě může mezitím zaplakat a chraň jí ruka Páně, tam nedoběhnout včas....

Píšeš, že se nehodláš s dcerou tahat jako s opicí, na druhou stranu mi ale přijde, že mateřství trochu pojímáš, jako drezůru těch opic. "Dítě si nemá moc zvykat, věci nejsou hned-musí to pochopit, jdu tam až za 3-4 min", už miminka to zkoušejí, a musí být poslušná, já jsem přece také byla"...

Nemám ráda psychologické analýzy na základě internetového kvokání. Nicméně tady mi opravdu Tvůj výchovný přístup přijde jako na vojně, pokroucený mateřský pud a cesta, jak u dcery spustit emoční labilitu. Sorry.

kituska20
9. únor 2017

@lili_liska_z_lesa ještě připomínám že dceru jsem nenosila v nosítku ani v šátku🙂

caverina
9. únor 2017

@viridie takže každý člověk,který své dítě neustále nenosí své dítě na prsou nebo v náručí je emocemi labilní a vlastně tyran.tak jestli tohle myslíš vážně tak jste všechny supermatky a my které jsem to tak nedělaly jsme bridilove a vlastne se divim ze nam ty deti nesebrala socialka a super ze je MK více méně anonymní,protože jak to tak pozoruji tak by se určitě mezi vámi našla taková která by nás z radostí udala😀

baris
9. únor 2017

@lili_liska_z_lesa vzhledem k tomu, že se s tchýní vidíš 1x za měsíc tak nevím proč to vůbec řešíš. Rozhodně si na to nezvykne. To by u vás musela být častěji.

Jak vychováváš své dítě je tvoje věc (a samozřejmě i tatínka). Jenom mě zarazilo, že chceš svou výchovou zabrátnit tomu, aby tvé dítě bylo na tebe fixované. ☹ No nevím, ale pro každé dítě je maminka středobodem celého světa. Díky tomu se cítí bezpečně.

A jak moc je fixované záleží vždy na povaze dítěte. Některé dítě bez problému málem odede s cizími lidmi z pískviště, jiné se nehne na 2 metry od své matky. A povahu nezměníš!!! Nevím, čeho tím chceš dosáhnout?

Mám dvě dcery - jsou po mě - takže bez maminky ani ránu. Je to náročné, ale vím, že z toho vyrostou. A proč jim brát ten pocit bezpečí, který mají u mě? Jsou to moje dcery, ne samostatné jednotky.

A k tomu spánku - hold jsi "vyhrála v loterii" a máš hodné - spící dítě.

monikagurthova
9. únor 2017

@caverina přesně já bych šla brucet protože jsem Eli nenosila v šátku i přesto že když jsem to zkusila tak se jí to nelíbilo. Ne ona přeci neví co chce tak jí budu nosit aby mělo svědomí pokoj 😀 jsme hrozné matky fuj 😀

hojda
9. únor 2017

Nedávno jsem četla nějaký článek, kde se autorka žen ve věku babiček ptala, co by ve svém životě udělaly jinak ve výchově svých dětí a velké většina z nich odpovídala, že by více chovaly své děti.....Možná je to už moudrost věku a že to vidí s odstupem, který my ještě nemáme.

hojda
9. únor 2017

Teď čte kousek diskuze a přijde mi divné si brát za vzor výchovu v kojenckém ústavu. Je prokázáno, že děti které jím projdou bývají často citově deprimované☹. Většina států se od této praxe odkládní a snaží se spíše využívat pěstounů. Vyjde to levněji a potřeby dítěte jsou mnohem lépe uspokojeny než v kojeneckém ústavu, ač se tam sestřičky snaží sebevíc, tak ten těsný kontakt jedné pečující osoby prostě nahradit nemohou.

viridie
9. únor 2017

@caverina Ale prdlačku, sim tě...😀 A já pořád nechápu to slovo supermatka, to já rozhodně nejsem. Dceru fakt pořád netahám, částo si musí vystačit jen s hračkami, páč vařím, uklízím nebo se hádám na Koníku a někdy bych se také šla někam opít a se slzou v oku vzpomínat na bezdětné časy. To jen ke mně.

Rozhodně jsem tady nekvantifikovala lásku zakladatelky k dceři, myslím,že jí velice miluje,jen zastává výchovné metody, které dle mého názoru divné .To je celá pointa. Prostě když někdo napíše, že k plačícímu miminku jde až za 3-4 minuty,aby si náhodou nezvyklo... nepříjde mi to správné a popření mateřského pudu ,nedokážu to pochopit. That's all...🙂

caverina
9. únor 2017

@monikagurthova já bych si odseděla vic protože jsem navíc ještě nekojila😀ale pozor damy...ne proto ze jsem mela strach o prsa nebo ze bych byla sobec a chtela synovi odeprit MM...spatne se mi rozjela laktace a po mesici marneho boje jsem to vzdala ale podle vasich meritek jsem se mela urcite snazit vic a dele🙂

hojda
9. únor 2017

Pro zajímavost srovnání výchovy v kojeneckém ústavu a u pěstounů:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/104081110...

caverina
9. únor 2017

@hojda ale to už se dostáváme hodně mimo diskuzi...pak to právě dopadá takhle,protože každý si s toho vezme jen co se mu hodí do kramu

vineta
9. únor 2017

@viridie Ale ona píše, že tohle praktikuje jen ve chvílích, kdy dítě nebrečí z nějakého objektivního důvodu.. to jako vážně ke každýmu kvíknutí do vteřiny přiletět a chovat?

Přijde mi, že spousta z vás to tu čte se selektivní slepotou..

hojda
9. únor 2017

@caverina Ano, ten odkaz je mimo diskuzi s tím souhlasím, ale opravdu mě hodně překvapilo, že si někdo bere jako vzor pro výchovu kojenecký ústav😔.

mialagia
9. únor 2017

@lili_liska_z_lesa ty si ale fakt dost protiřečíš..nejdřív píšeš jak jí mazlíš jen kdy ty chceš a ne ona, tj.když je v pohodě a ne když pláče..jak musí být 4měsíční mimi "poslušné" a nebudeš ho tahat jako kotě..a pak najednou zmírňuješ že jen když jde o kníknutí z nudy a když se směje, tak jak teda?🙄..já jsem reagovala jen na to cos napsala a jako normální chování milující matky mi to nepřijde..ještě učitelky..hustý..

caverina
9. únor 2017

@hojda nemám pocit ze by si někdo chtěl brát vzor z kojenaku..aspoň mě to tak nepřišlo...jsou prostě matky které jsou u svého dítěte hned když vydá hlásku a jsou ty které to nedělají...ale to neznamená že to jsou tyranky..

pavlina212
9. únor 2017

@vineta No u tebe ale taky vidím selektivní slepotu.... Píše, že nechává dítě brečet pět minut pokud nemá hlad, nebo bolest (co ostatní potřeby???) a že ho zásadně nechová, pokud pláče, ale pouze je-li v klidu. Koukni na začátek diskuze.... v průběhu se vyjádření zakladatelky mění.

hojda
9. únor 2017

@caverina Tak já to chápu u tohoto, že ano:

Jsem tak naučená od vlastní maminky, která pracovala v kojeneckem ústavu, takže se uměla s dětmi nemazat🙂 ale moc jsme se milovaly a měly dokonalý vztah,i když mě taky netahala jak kočka koťata :D

Btw. v to dokumentu ty děti opravdu nepláčou jen z nudy, občas třeba křičí i hlady, ale bohužel není čas jídla, takže má smůlu musí počkat☹, tam ty mimina opravdu brzo pochopí, že pláčem si nikoho nepřivolají a brzo v tomto ohledu vyhasnou a jsou to vzorná hodná miminka, jen se to pak projevuje bohužel jinde a nejde to moc napravit☹. A ten večer, kdy tam ty děti vyložení křičí a je tam na ně jedna sestra, která to logicky nemůže zvládat a jen lítá sem a tam a říká spěte....☹. No smutno je mi..... A to před nějakými x-lety musela být situace v kojeneckých ústavech spíše horší než teď☹.

Strana