icon

Biologický otec se ozval

lucynkaaa
29. kvě 2019

Ahoj, mam dotaz vůbec si nevím rady :( otěhotněla jsem s expřítelem, ale než jsem to zjistila rozešli jsme se. Začala jsem se současným přítelem, současný přítel je zapsán v RL. Expřítel chce k soudu a žádat testy otcovství. Pokud testy vyjdou v jeho prospěch což v tomhle případě ano tak chce být zapsán v RL. Chci se teda zeptat jakou má šanci aby byl v RL zapsán, když v RL už je zapsán přítel. Kdyby jsme se s přítelem vzali a všichni by jsme měli tedy stejne příjmení a jsme klasicky fungující rodina bez problémů, mělo by to na soud nejaky vliv? Synovi jsou 3 měsíce. Jsem zoufalá :( děkuji za odpovědi.

Strana
z6
zelenaesmolda
30. kvě 2019

@caverina
jenze taky nemusi,muze to byt naprosto v pohode.nebio otec se na to muze vykaslat tak jako tak a ona klidne zustane sama s ditetem.co kdyz se rozejdou a on pozada o vymazani z RL ditete?

caverina
30. kvě 2019

@zelenaesmolda to mas sice pravdu,ale i tak si myslim ze sance na to ze z biologickeho otce stane otec roku je miziva....daleko vetsi sance je ze vztah zakladatelce vydrzi a budou rodina...coz ale hodne muze narusit tahani se po soudech a spory...

zelenaesmolda
30. kvě 2019

@caverina
to je prave to,ze nevime co se stane,nemame kristalovou kouli.bio otci je 22,je jeste pomerne mlady,nepripada mi fer aby platil za pocatecni zavahani ci chybu cely zivot.
ja bych rozhodne otci ditete ve styku nebranila pokud se opravdu bude starat a zajimat a tim lip pokud se to dokaze vyresit bez soudu a hadek.

radecka1
30. kvě 2019

K dotazu. Právo popírat otcovství je omezeno pouze na matrikové rodiče a nejvyššího státního zástupce, viz. článek na: https://www.epravo.cz/top/clanky/navrh-nejvyssi.... Jakou šanci má nevím, ale možná bych ho nejdřív upozornila, že pokud chce být zapsaný v RL, že z toho plynou pro něj i povinnosti (výživné) a třeba si to rozmyslí.

radecka1
30. kvě 2019

Vlastně to není k dotazu, ale k nepravdivým informacím, které jsou uváděny na začátku diskuze.

caverina
30. kvě 2019

@zelenaesmolda ale proc mu to zavahani trvalo tak dlouho? Proc to neresil driv? A promin ale vek fakt neni omluva...na to aby si uvedomil jake muzou byt nasledky z jakhokoliv jeho rozhodnuti je stary dost...

gruyerre
30. kvě 2019

@zelenaesmolda píšeš tady: co kdyby se nejaka matka vzdala ditete,jeji ex si ho nechal a zapsal do RL svoji pritelkyni,ktera by pak nechtela dovolit bio matce se s ditetem stykat?to by bylo kecu jaka je to krava...
Jsem přesvědčená, ze se mýlíš, pro takovouhle ženskou - tu biologickou matku, by tady jen málokdo měl pochopení. Naprostá většina by pravděpodobně fandila otci a matce, zapsané v RL, protože právě ona, ta která dítě přijala za své a stará se o něj, je jeho pravou matkou a nějaká ženská, která zavrhla dítě, který porodila, by neměla mít právo mít s ním cokoliv společného.

ivular
30. kvě 2019

Technická:
Podobné dotazy je asi lepší směřovat do Poradny - pokud tedy je tu nějaká se zaměřením na právní záležitosti.
Některé maminky (nebudu jmenovat) totiž píší po právní stránce vyložené nesmysly. A čím větší je to nesmysl, tím vášnivěji a emotivněji to obhajují - jakoby se náš právní systém snad dal ohnout na základě jejich vlastního přesvědčení, co je a co není správné.

similenka
30. kvě 2019

@zelenaesmolda to může jen do 6 měsíců

similenka
30. kvě 2019

@kittyy17 z vlastní zkušenosti vím, že možné v tomto státě je vše.

similenka
30. kvě 2019

@kittyy17 to nemusí být pravda

leymea
30. kvě 2019

@zelenaesmolda uplne s Tebou souhlasim, prijde mi hrozny, ze by tady vsechny zensky biologickyho otce nakopaly doprdele. Je mi ho teda lito, protoze z meho pohledu si myslim, ze ma pravo byt zapsan do RL. Takhle mu zakladatelka muze branit se stykat se svym synem a on s tim bohuzel nic neudela. Fakt chudak. Nereknu kdyby se ozval po deseti letech, ale dite se nedavno narodilo, nevime co se mu honilo hlavou a co se mu honi hlavou ted kdyz zacal mit zajem.

Kamarad dal kamaradku k soudu, ze chce udelat test otcovstvi (pri rozvodu to zacal resit), nevim, asi si to zaplatil, ale zjistilo se, ze syn opravdu neni jeho. Alimenty musel doplatit, ale z RL ho vymazali. Malymu v ty dobe mohlo byt 2,5 let, tak nevim kde berete tech 6 mesicu.

caverina
30. kvě 2019

@leymea chudak jo? Zakladatelka mu rekla,ze je tehotna a on neprotestoval,aby dite melo v otci zapsano jejiho partnera...a co se mu melo honit hlavou? Mohl nesouhlasit a trvat na zapsani do RL sebe...ale neudelal to...a ted kdyz ma zakladatelka spokojeny zivot,tak si to najednou rozmysli? Ano dite ma pravo na otce a otec na dite,ale vybral si to sam...a jak uz jsem napsala vyse...jeho vek ho neomlouva....

zelenaesmolda
30. kvě 2019

@gruyerre
ja se bohuzel obavam,ze by pochopeni nasla protoze je to matka a tady jsme na foru pro matky...
me ta diskuze proste prijde zbytecne agresivni vuci bio otci,nikdo nevime v jake byl situaci,co ho k rozhodnuti vedlo ale tady je to sama dokonala neomylna matka...

zelenaesmolda
30. kvě 2019

@caverina
co kdyz chtel pro to dite to nejlepsi a bal se,ze on to nejlepsi v danou chvili neni schopny poskytnout?co kdyz ho autorka prispevku necim vydirala?nebo mu slibila,ze se nebude branit ve styku a ted z toho couva?nikdo nevime co se tam deje

caverina
30. kvě 2019

@zelenaesmolda ale vzdyt to je prece jedno v jake byl situaci...jeho partnerka byla tehotna...bud se mohl pokusit o zachranu vztahu,nebo ne ale nechat se zapsat do RL a mit tim padem vsechny prava a povinnosti otce...a nebo se na to vykaslat....udelal to treti....

zelenaesmolda
30. kvě 2019

@caverina
neni to jedno.me tahle diskuze pripomina prislovi "kdo chce psa bit,hul si vzdycky najde" protoze jak to ctu tak on je podle vsech uplny hajzl a matka svetice.jenze nic neni cernobile a pravda bude nekde uprostred.

caverina
30. kvě 2019

@zelenaesmolda to je pravda ze to nevime....ale to nevime prece nikdy ale pracujeme z fakty,ktere jsou napsany....to by se rovnou tyhle diskuze na MK nemusely dit,protoze nikdy nevime pohled a nazor druhe strany...ale pokud je pravda co zakladatelka pise,tak by zapsani do RL zpusobilo vic problemu nez uzitku....co kdyz ho to hrani si na otce za chvili prestane bavit?

zelenaesmolda
30. kvě 2019

@caverina
tak se holt nebudou vidat a on bude platit aliky,kdyz ne tak ho da k soudu.
co kdyz prestane hrani si na otce bavit soucasneho pritele?

gruyerre
30. kvě 2019

@zelenaesmolda je to jen anonymní fórum, takze máš určitě pravdu v tom, že zakladatelka může kecat nebo může zatajovat podstatná fakta. Ale to prostě nijak nezjistíme, takže reaguju předpokládajíc, že nekecá. A jestli je to pravda, tak mě osobně nepřijde správné, že po tom, jak se zachoval, by měl mít nárok na to dítě. A stejně tak bych to cítila, kdyby šlo o ženskou, která se vys*ala na svoje dítě. Některé chyby jsou tak velké, že se nedají napravit. Pokud je úvodní příspěvek smyšlený nebo nepravdivý, nemá hodnotu celá diskuze k němu.

sudylichozrout
30. kvě 2019

Tohle je strašně složitá situace. Osobně bych nebránila biologickému otci v kontaktu, ale dala bych si podmínku. Třeba tu, že mu nebude špatným vzorem, tedy že si dodělá vzdělání, bude pracovat a bude se chovat zodpovědně. Protože není v RL, nemá k dítěti žádná práva, ale podle mě je elementární slušností mu nějaká práva přidělit. Bez něj by vaše dítě neexistovalo. Vaše dítě je z půlky on. A on by měl mít možnost své dítě vidět. Třeba mu došlo, že byl hloupý, když se ho "vzdal". Už jen to, že si teď dodělává učňák, znamená, že trochu prozřel.

caverina
30. kvě 2019

@zelenaesmolda tak k soudu ho sice dat muze,ale to prece jeste neznamena ze ji to neco pomuze...nevim kolik je tomu partnerovi,ale uz jen to ze se nechal zapsat do RL o nem neco vypovida....prevzal za to dite...cizi dite...odpovednost....za to vlastni otec si vzal lhutu na rozmyslenou...to uz prece o necem vypovida...

zelenaesmolda
30. kvě 2019

@sudylichozrout
presne to si myslim i ja,ze si treba uvedomil jakou udelal blbost a prijde mi az neuveritelne jak by ho zdejsi diskutujici nejradsi vystavili na pranyr

@caverina nemusi to nutne o nicem vypovidat,treba je jenom zamilovany a dela to kvuli ni,az spolu zustanou a dite radne vychova a neda mu pocitit,ze neni jeho tak pak si o nem muzeme rict,ze to o necem vypovida

leymea
30. kvě 2019

@caverina mne to stejne nejak nesedi. Oni se rozesli a ona zjistila, ze je tehotna az kdyz uz mela jineho pritele (to mi normalni neprijde). Co kdyz nynejsimu pritelovi nakecala, ze je jeho a proto je v RL. Byvalymu to po porodu zaclo srotovat, ze by dite mohlo byt jeho a chce nechat udelat testy. Nejde mi do hlavy proc chlap, ktery se po par mesicich vztahu, necha zapsat do RL i kdyz dite neni jeho. Todle ja treba nepochopim. Dalsi vec, co kdyz biologicky otec nevedel, ze se musi chodit pred porodem na matriku a myslel, ze automaticky bude zapsan v RL. Ja bych to treba taky nevedela, natoz mladej kluk. Jako muzeme tady spekulovat jak to nakonec bylo, ale neverim, ze zakladatelka je svata a biologicky otec nejvetsi hajzl. Naopak mi prijde od nej hezke, ze se o syna po porodu zacal zajimat. A proc by hned rozbijel rodinu? Zili by porad jako rodina ne?

caverina
30. kvě 2019

@zelenaesmolda
@leymea kazdopadne my to tady nevyresime....ale nemam u diskuzi rada,kdyz se zpochybnuje co autor napsal....potom to doopravdy nedava smysl se k tomu vubec vyjadrovat....ale v tomhle pripade mi to fakt spravne neprijde...

sudylichozrout
30. kvě 2019

@leymea Tohle je klidně možné. Taky mi v tom pár věcí nesedí.

Jinak ty rady ohledně TO za stalking jsou fakt vostré. Dámy, uvědomte si, že tyto nástroje nejsou řešením toho, že si nepřejete, aby se váš ex podílel na výchově vašeho společného dítěte. Je to nástroj ochrany před magory a není určený k tomu, aby ho zneužívaly různými způsoby zhrzené ženské.

zelenaesmolda
30. kvě 2019

@leymea
to me taky zarazilo proc se chlap po par mesicich vztahu nechal zapsat do RL.
ale prece neni tak pitomy,ze by si nespocital,ze dite neni jeho?teda pokud s nim nehupla do postele na druhem rande...

lery92
30. kvě 2019

@lucynkaaa pokud jste nebyli sezdaní a tys neotěhotněla ve 300 denní lhůtě po vynesení rozsudku o rozvodu , nemá šanci .exPartner si bude muset zaplatit výdaje za určení otcovství v plné výši .Bude ale muset též prokázat , kdy mezi Vámi ( a s důkazy upozorňují) probehl údajný oplodnujici koitus.(páč to by se soudy museli furt zabývat nějakými naschvály že strany ex ) Bude to mít chlapec dost těžký , doporučuji vám právníka , po třech stáních ho to chlapce přejde 😉

Nejsem právník .Jen jsem byla v situaci po rozvodu , kdy můj exmanzel veřejné rozhlašoval že mi udělá ze života peklo , otěhotněla jsem s novým přítelem , ten si mě teď bude brát před porodem a automaticky ( dítě je pochopitelně jeho ) bude tak moc být zapsán v rodném listě a tím můj ex ostrouhá mrkev , páč kdyby chtěl dělat peklicko , bude ho ten ohýnek na genetice stát 60 tisíc + soud ...a věřím tomu že po prvním stání by se mu mohlo stát neco ošklivého , protože tenhle zm.d je feťák a pokusil se mě zabít ... Hrozně moc nápomocná mi byla paní z matriky , dále jsem si to ověřovala skrz právničku .Jasný , dáte 1500 za pokec , ale ona vám ukáže všechny možnosti , který na internetu nedohledate a když jo , tak je to v ,,právním jazyce" a já se tu vůbec nestydím napsat , že mi to přišlo jak když čtu portugalštinu ...

zelenaesmolda
30. kvě 2019

@lery92
proc zrovna portugalstinu? :D

sudylichozrout
30. kvě 2019

@lery92 ach jo, dalsi. Proc by biologicky otec nemel mit moznost vidat sve dite, byt neni zapsany v RL?
Mimochodem a pri vsi ucte, pokud uvazujes takhle, tak trochu pochybuju o tom, ze ti ex delal peklo. Spis bych to videla naopak.

Strana
z6