Biologický otec se ozval
Ahoj, mam dotaz vůbec si nevím rady :( otěhotněla jsem s expřítelem, ale než jsem to zjistila rozešli jsme se. Začala jsem se současným přítelem, současný přítel je zapsán v RL. Expřítel chce k soudu a žádat testy otcovství. Pokud testy vyjdou v jeho prospěch což v tomhle případě ano tak chce být zapsán v RL. Chci se teda zeptat jakou má šanci aby byl v RL zapsán, když v RL už je zapsán přítel. Kdyby jsme se s přítelem vzali a všichni by jsme měli tedy stejne příjmení a jsme klasicky fungující rodina bez problémů, mělo by to na soud nejaky vliv? Synovi jsou 3 měsíce. Jsem zoufalá :( děkuji za odpovědi.
@sudylichozrout ale počkej můj ex není biologický otec mého dítěte , víš .A ví to moc dobře / nebo věděl .Jeho se dotklo že sem podala žádost o rozvod , pochopitelně díky dnešním facebukum a bůhví co v tom nebylo ( drbny a tak) se dozvěděl o mém těhotenství a začal skrz SMS vyhrožovat , že mě zazaluje , a bude mě hnát po soudech dokud nepotratim 😉 takže jedna schůze s právnickou, jeden ofiko dopis do jeho rukou a mám klid ...
Víš on byl tak bezvadnej , že když ho vykázali policajti z našeho společnýho bytu , tak mi rozsekal nové auto sekerou , zavolal do mé práce ( jsem zdravotní sestra) a anonymně se snažil udat mou osobu jako drogy požívající , vyhrožoval my rodině , přátelům , stalkoval ...ten se zla nadělal , že to že ho nezabil můj brácha,táta či můj chlap je jeho největší životní úspěch ( mj dodnes mi nedal můj rodného list , oddací list a mám schovanou MMS , jak leží tyto dokumenty roztrhaný na kdysi našem konferenčním stole )Čili pokud je otec bio a má zájem se vidět s dítětem , ok , ale proč tak náhle?Po jaké době?Bude chtít i povinnosti kromě práv?Nejde tu o psycho šikanu matky a následně i doteď spokojeného dítěte?
Ano zakladatelka je v podstatně v jiné situaci než já , ale jako žena s ní soucítím a chápu že není nakřivo z toho že ji někdo naaaajednou chce rozkopat rodinný štěstí 😊😉
@lery92
tak portugalstina je mazec kdyz to clovek posloucha ale da se po case odhadnout i ta vyslovnost,dokonce ma dost podobnych slov s cestinou nebo slovenstinou 🙂
@zelenaesmolda treba hned na prvnim rande 😀 myslim, ze v dnesni dobe nic neobvykleho 😀
@lery92 Zakladatelka má situaci než ty jinou v tom, že s ex nebyli manželé, tj nevztahuje se na to ta domněnka, že je otec, co byla u tebe, a sňatkem to nepřebije.
Současný otec je určený souhlasným prohlášením, na matrice, biologický otec s tím sám o sobě nic přímo neudělá, řízení by musel zahájit soud (pokud by to neudělal zapsaný otec nebo matka), k tomu by ho pravděpodobně musel přimět nějakým podáním biologický otec dítěte, tzn musel by předložit genetický testy, že je dítě jeho, a stejně by si potom soud posoudil, jestli to jsou tak závažný zájmy dítěte, aby rušil zapsaného otce a určil biologického. Co jsem tak koukala, přistupovat by so k tomu mělo v docela výjimečných případech, kdy to skutečně souvisí se základními právy dítěte, literatura uvádí např. v případě, že by zapsané otcovství bylo fingované např kvůli získání občanství, obcházení mezinárodní adopce atp., takže se mi vážně nezdá, že by tak rozhodli ve chvíli, kdy zapsaný otec normálně funguje. Ale těžko říct.
@leymea
tak to jsem asi hodne staromodni :D
ale treba to tak bylo,ex se na ni vykaslal,ona tehotna a potrebovala otce pro dite,zni to docela logicky
@zelenaesmolda tak ve dvaadvaceti se neni zadny problem zamilovat po rozchodu hned...to jen my starsi si nechavame pauzu se z toho oklepat🙂
@vineta Poskytla praktickou odpověď, zbytek diskuze je až na výjimky dle mě otázka etiky. Mě k tomu jen ještě napadá, že když i pro adoptované děti je dobré ze zdravotních důvodů znát svůj pravý biologický původ, proč by to v tomhle případě mělo být jinak. V zájmu dítěte - já bych si nepřála v dospělosti zjistit, že můj otec je někdo jiný, než ten, kdo mě vychovával (jakkoliv by ten náhradní byl daleko větší charakter než ten biologický), a že mi odřízli kontakt, ačkoliv byl ze strany biologického rodiče zájem. Myslím, že je klidně možné se na výchově podílet ve třech a aktuální přítel o svou výchovnou roli nepřijde. A jak co bude v budoucnu (vydrží zájem bio otce nebo se rozpadne vztah se současným přítelem nebo...) to přece nikdo nemůže vědět...
Současný přítel ví že není biologickym otcem, sám chtěl být napsat v RL protože syna od počátku bral jako vlastního..mému příteli s kterým jsem a je zapsán v RL je 39let a myslím si že má rozum a má v hlavě srovnané co chce a nechce
@vineta já s tebou naprosto souhlasím , na druhou stranu soud se k eventuální žalobě expritele nemůže postavit ( dle mého ) laxně .Soud musí hájit , jak říkáš práva dítěte .A právo dítěte je mít matku a otce .Jenže pokud ex tvrdí že je otec , byt je v RL napsaný jiný muž , jak se k tomu soud postaví ?Dle mého nemůže mávnout rukou a smést to .Protože jak píšeš v mým případě sloni křivý obvinění , v jejich případě jde o skutečnou věc , vzniklou na základě ( protože pochybuju že ty důkazy má) jeho domněnky .A tudíž v zájmu soudu je 1) právo dítěte ale i 2) ochrana práv biologických rodičů a to není jen matka , ale i ex-přítel ...
Čili spravedlivý soud podle mého opravdu bude muset prověřit obvinění ze strany expritele ( neboť musí chránit i jeho potencionální práva )a kdo to bude platit , no žalující čili expartner ... Čili souhlasím s tebou až do té věty : ,, ...takže se mi vážně nezdá , že by tak rozhodli ve chvíli , kdy zapsány otec normálně funguje "
Může normálně fungovat , může být dobrej táta , jako je můj táta ( biologicky otec neměl zájem , v RL zapsán je) , ale a tady je to důležitý PRAVDA je , že biologickým otcem normálně fungující současný táta není ..
@sudylichozrout chtěla říct něco podobnýho , že ?
Čili : ten fakan co mě chtěl tahat po soudu utřel ( asi zjistil že vyhodit 60 tisíc není srandinda ) a tenhle pokud chce přijmout práva a povinnosti vyplývající ze statusu biologického otce je třeba milerad obětuje ( jasný asi v tom může být taky myšlenka ,,zpestřit život moji ex" a nebo našel panaboha a ,,prozřel " , jak tu někdo píše , ovšem je to vedlejší .Soud musí dle mého hájit zájem biologicke matky , stejně tak dítěte a biologického otce..
Na druhou stranu kdyby dle mého zakladatelka měla kolonku v RL pro otce prázdnou , nikdo by ji po soudech tahat nemohl ...
Upřímně mě to téma teď tak pohltilo , že se pokusím zjistit víc info , páč mě to asi nedá ani spát 😊😂
@lucynkaaa 39 let 😱🙈 tak v tom pripade se nedivim, ze ani nic nenamital ze neni jeho.....
Ale pokud se ti podari otehotnet. Tak uz tak nadseny nebude - bude uprednostnovat sve dite....
@kolibricek36 a to jako proc se nedivis? A proc by mel uprednostnovat to sve?
Ty jo...to se mi tu snad jen zda....kdyz to neni mlady floutek,ktery se casem na to vykasle tak se najde neco jineho🙂
@kolibricek36 "39 let 😱🙈" - jakože 39 let je už na otcovství pozdě?
Nechci,aby to někdo bral jako útok, spíš mě to zajímá, protože tomu moc nerozumím. Proč někdo nechá do rodného listu zapsat někoho jiného než je biologický otec? Pokud se biologický otec přihlásit nechce, tak okénko může zůstat nevyplněné, tak proč tam vyplňovat nepravdivé informace? Osobně si myslím, že je úžasné, že cizí chlap dokáže vychovávat cizí dítě jako vlastní, ale proč by měl být zapsán v rodném listu? Je to podle mě pak hodně matouci... ještě chápu, že v tom často hrají roli alimenty, že některé ženy nechají zapsat do rodného listu kohokoliv, aby měl přísun peněz, což mi ale přijde vypočítavé. Zapsat do rodného listu jiného muže jen proto,aby mi pak celý život musel platit peníze na cizí dítě v případě rozchodu, je prostě ujetý.. co k tomu vede toho chlapa, nechapu.. dítě by mělo znát totožnost svého biologického rodiče, i kdyby to byl ten největší idiot pod sluncem už třeba jen kvůli zdravotní anamnéze, má prostě právo na to znát své koreny. Já si myslím, že zapsat vědomě do rodného listu někoho jineho je nesmysl. To dítě muze mít milujícího nebiologickeho otce, i když v rodném listě nebude uveden, a bude to prostě čistý a pravdivý. Ale já jsem se do téhle situace nikdy nedostala, takže to nesoudim, jen uvažuju a vážně by mě zajímaly ty důvody. Třeba pak změním názor.
@codal duvod je ten, ze ten chlap chce být otcem toho dítěte i oficiálně, tzn. když se něco stane s matkou, bude ho mít v péči, když se neco stane s ním, bude dítě dostavat sirotčí důchod. Když se rozvedou nebo rozejdou, bude dítě, o které se staral a vytvářel si k němu otcovskou vazbu x let, stále vídat. V neposlední řadě je to pěkné gesto, kterým říká, že to dítě opravdu chce, i kdyz není z jeho spermie. Adoptivní rodiče taky nejsou biologičtí a jsou zapsání v RL. Nevidím na tom nic divného.
@zelenaesmolda ale to ze neco dela spoustu chlapu prece neznamena,ze to bude delat kazdy...spousta chlapu treba hodne pije doma nehnou prstem ale to prece neznamena,ze takovy bude kazdy...
@caverina
neznamena ale taky to tak dopadnout muze.jsou spolu jeste relativne kratce
@zelenaesmolda ale kdyby takhle uvazovala kazda rozvedena zenska,tak by se rovnou mohla vykaslat na to si hledat novy vztah...
@caverina
tak je rozdil najit si chlapa po rozvodu a najit si chlapa jeste jako tehotna a nechat ho zapsat do RL ditete po par mesicni znamosti 🙂
@zelenaesmolda tak neobvykle to urcite je,ale to prece neznamena,ze to nebude v pohode fungovat...
Dámy , mám pro Vás odpověď přímo od právníka , doufám , že tím uklidnit zakladatelku a vášně které se zde rozjely ...😉
Takže otcovství zapsaného muze v RL se musí popřít .Popřít otcovství může 1) matka 2) dítě 3) otec zapsaný v RL .Žádný pan , který se dnes vzbudil a rozhodl se býti otcem na to právo z pozice tzv . putativního otce nemá právo .Může si zakladatelku , jejího partnera , prostě i císař pana žalovat jak chce , soud to smete ze stolu .Neboť pokud není popřeno otcovství před zápisem do RL , nikdo s tím už nic neudělá ani kdyby si milionkrát chtěl ty testy zaplatit .Protože když nemůže popřít otce v RL , t.j současného přítele , nemůže soud rozhodnout o vymazání nepravdivého údaje z RL dítěte a tím pádem tam nemůže ,,přepsat " nového a t.j biologického otce - expartnera .
Řádila sem se s paní která dělá přímo u soudu , žádná Máňa z horní dolní jako já .Snad jsem Vám tedy pomohla ...
Pro všechny ostatní , já ten zákon nepsala , přijde mi to mírně nefér , na druhou stranu naše zákony jsou neskutečný a už snad nikoho ani nemůžou překvapit viz . Nesmyslná 300 denní porozvodova lhůta , která z mého exmanzela malém udělala biologického otce , i když tomu tak není že ..
Člověk se učí každým dnem .
@zelenaesmolda tak jen abych dodala to že jsem těhotná jsem se dozvěděla bohužel až začátkem vztahu s novým přítelem,kdybych to ovšem zjistila předtím nejspíš bych zůstala sama
@zelenaesmolda nic méně teda po pár měsících znalosti ,tak bych to nenazvala,známe už celkem dlouho ,jen ve vztahu jsme spolu rok

@zelenaesmolda páč znám doktora Portugalce a když mi jednou na požádání napsal portugalskou větu s následnou výslovnosti pod ní , tak jsem měla pocit úplně stejnej jako když jsem četla zákon o určení otcovství 😂😂😂😂 pravnicka mi vysvětlila že to co sem si přečetla , tam sice jako skutecne je,ale znamená to úplně něco jinýho 😁😁😁