icon

Bydlení vedle manželovy rodiny - ano nebo ne?

majdulena
11. únor 2017

Ahoj holky.
Jsem teprve ve 4 měsíci a tak nás nijak čas ohledně bydlení extra netlačí. Bydlíme v centru města ve 2+1, který jsme si vybudovali podle našich představ. Manžel má ještě za městem domek, ve kterém žijí jeho prarodiče a na tomtéž pozemku asi o 30 metrů dál má domek i jeho mamka, která tam žije ještě s jeho ségrou.
Všichni z jeho strany počítají s tím, nebo spíš by byli rádi, kdyby jsme se tam nastěhovali (až jeho dědeček tady nebude a babičku by si k sobě chtěla vzít jeho mamka).
Představu jak by jsme si to tam předělali máme vážně moc pěknou a ani by jsme si nemuseli brát půjčku, protože by jsme to zvládli z vlastních úspor. Tchýně je moc fajn a takový ten živel co pořád někde lítá a užívá si života a myslím, že by se nám do života nepletla a nijak nezasahovala.
A protože má dobrmana, tak by mezi baráky časem vznikl i plot, takže by pozemky i domky byly oddělené.
Přesto od některých lidí slyším, že není dobré bydlet takhle blízko příbuzných a navíc tady ve městě mám kamarádky (na druhou stranu ony nemají děti a tak já asi budu pak na trochu jiné vlně než ony).
Bydlíte některá takhle blízko příbuzných a žijete spokojeně? Já se života na kraji města vůbec nebráním, protože tam je klid, obchody, krásná příroda a auto bych měla k dispozici.

Strana
z2
alcar
12. únor 2017

"Už tenkrát jsme tam bydleli a docela to klapalo, ale v jednom baráku s jeho prarodiči to byl problém (společná kuchyně, obívák ) a proto jsme šli jinam. Jeho mamka to nesla docela blbě, protože manžel je šikovný a vždy pomohl když bylo potřeba a hlavně spolu mají opravdu pěkný vztah." Tahle veta me dost zaujala. Uz kvuli tomuhle bych to hoooooodne zvazovala. Nikdy nevis, co se v budoucnu z takoveho "opravdu pekneho vztahu" vyvrbi. Zejmena pro tebe a tve deti.

g_m
12. únor 2017

@majdulena Záleží na vztazích, do společného bydlení bych nešla nikdy, ale takhle by to po stanovení si pravidelk mohlo budngovat. Moji rodiče bydlí v bytovce naproti nám a nemáme s tím problém. Nepletou se nám do ničeho, ba naopak je někdy fajn, že se tam můžu s malou stavit nebo když budeme potřebovat hlídání, tak jsou blízko. Sami zavolají, jestli můžou přijít a nechodí k nám "jak domů", takže je to fajn.
Naproti tomu, kámoška bydlí v baráku na stejném pozemku jako tchýně a došlo to tak daleko, že se spolu přestaly bavit.
Takže záleží na vztazích 🙂

japona
12. únor 2017

Taky bych řekla, že bývá rozdíl, když se bydlí u rodičů (nebo poblíž) ženy a když u rodičů muže. Žena většinou vede domácnos tak, jak je zvykla z domova a pokud bydli pobliz svých rodičů, nedochází k tolika sporům. Tchanovci mohou byt zvykli na něco jiného a o to vic poučovat/zasahovat..
Navíc chlapi jsou splachovací a kecy tchyne tolik neresi🙂

freetree
12. únor 2017

My bydlíme s manželovými rodiči.. mají dvougenerační domek, akže oni bydlí v dolním patře a my v horním. Máme samostatné byty, každý svou kuchyn, koupelnu,... Jediné co je společné je vchod do baráku.. A upřímně je to fajn. s tchýní i tchánem vycházíme v pohodě, je i milé, že nejsem doma uplně sama, vím, že dole vždy někdo je... Takže za mě je to v pohodě, pokud jsou rodinné vztahy dobré 🙂

kamino
12. únor 2017

Bydlime v dvougeneracnim dome ( pristavovali jsme na hypoteku ) a super. Tchanovci v pohode, sice nehlidaji, ale to nevadi, zas se stridame ve vareni, peceni, kuchyne mame zvlast, spolecna je jen pracka a to se vzdy nejak domluvime... soukromi cti, neni zadny problem.

puresin
12. únor 2017

@majdulena Jestli mate takhle hezke vztahy, nevidim duvod, proc do toho nejit. Porad je to oddelene bydleni se soukromim, nebudete se kazde rano potkavat v kuchyni. 🙂
Ja zvazuju neco podobneho - bydlime v dome na kraji mesta a v nasi ulici je na prodej rozestaveny dum. Nasi bydli 60km daleko a jsou tam uz 'sami', tak by se mi libilo, kdyby byli blizko a mel se o ne kdo na stara kolena postarat. Puvodni myslenka byla, ze budou bydlet s nami, v ramci domu jsme zaridili i samostatnou garsonku se vsim prislusenstvim, o tom ale nechteji ani slyset, ze nechteji otravovat. Takze dum pobliz naseho je idealni volba. 🙂

sofiebar
23. únor 2017

Já bych do toho nešla. Bydlíme sice v paneláku, ale tchyně vedle ve vchode a z druhé strany zas mojeho babka. Než byly děti, tak to ještě šlo, ale co vylezem ven, tak jen slyším kam jdeš? A nebylas dnes doma, že. Neviděla jsem auto.. O tom jak mlela, že k nám nebude chodit, si můžu nechat jen zdát.. Do toho co mám svým dětem obléct a jak drahé věci jim kupovat, řekla jednou své, víckrát neměla odvahu!! Je toho strašně moc, vypisovat to nebudu, ale pokud rychle neopravime dům, je to tak na rozvod. Za mě ne, ikdyz je vztah bůh ví jak krásný, s příchodem dětí (vnoučat) se změní!!

kokoskapastusotobo
23. únor 2017

Ahoj, nikdy...."tchyne" bydlela 50 metrů přes ulici. Dopadlo to tak, že jsem tehotna a sama. Ale pritel byl mamanek, hodně dal na maminku, 5x za den si volali a smskovali. .. atd. Vybral si maminku

masotri
23. únor 2017

Ne nadarmo se říká, že ideální vzdálenost od tchýně je taková, aby musela alespoň 2x přestupovat 😂😂

ladyhacek
23. únor 2017

Tohle je opradu moc těžké a záleží na spoutu okolnostech. Jaká jsi ty jaká je tchýně ... zda si časem nepolezete na nervy.
My bydlíme s manželem společně s tchýní s tím, že máme odělené vchody (domácnosti) .
Úpřímně proti tchýni nic nemám (i když také sem tam by se něco našlo, a to by našel i manžel) ale přesto že nám to ,,klape´´ tak bych asi toužila po vlastním. (což už nejde)
Velkou výhodu vidím v hlídání (i když má zdravotní problémy ak sem tam jí na chvíli malého dám nbeo když jedeme na nákup tak jí ho necháme a jedeme sami)

metallico_mondo
23. únor 2017

My bydlíme v dvojgeneráku spolu s manželobou babičkou a vedle v baráku bydlí tchýně. Zahrada je spojená. Když jsou vztahy fajn není čeho se obávat, alespoň z méhi pohledu.

nada3
23. únor 2017

@majdulena Ahoj, jak pisou holky nahore, pokud ted mate vztahy dobre, proc ne. A hlavne ze budete mit svuj dum, svoje soukromi je zaklad. Ja bydlim s tchanovci, oni dole a my v patre, mame kazdy svuj vchod, svou zahradu a tim padem nejsou treci plochy. Kdo vytre, kdo nezamkl, kdo posece, kdo nezalil apod🙂 Samozrejme maji taky sve mouchy, ja taky, ale jak nekdy slysim ostatni, tak jsou fakt neskodni. Samozrejme musis pocitat s tim, ze kdyz bude neco potreba, prijdou za vami, protoze jste vedle. To my taky🙂 Ale zase kdyz budes potrebovat ty, a s ditetem jsou krizovky castejsi🙂, tak zas muzou zaskocit oni. Doma s mimcem to skutecne bude jine, hodne holek tu psalo, ze se pak uz s bezdetnymi kamoskami nestykaly. Coz nemusi tak byt u tebe. Ale kdyz budes mit k dispozici auto, neni toto problem, sednout a zajet do mesta. Horsi je, kdyz zustanes nekde odriznuta. Priznam, ze se mi taky libilo ve meste, ale proste v lete, kdyz je krasne a teplo, sednout si na zahradu, vykoupat se, ogrilovat, pro deti vlastni piskoviste, to je parada, kterou ocenuji nejvic. Hodne stesti.

jmisa
23. únor 2017

Čím jsem starší a čím jsou starší rodiče i tchánovci, jsem ráda, že bydlím sama. Tchánovce máme 3 minuty autem, rodiče bydlí na vsi, kde zůstala moje sestra s rodinou. Dokud měla děti malé, byla mladší, naši chodili do práce, bylo vše OK, ale teď jsou v důchodu, ségra děti velké a je to peklo. Ani jeden z účastníků by to znovu neudělal.
A to švára je splachovací.

v případě domů na jednom pozemku, je sice fajn že všechno je extra, ale muž by byl po ruce a jak už tu někdo psal - bude dělat správce dvou objektů a tak záleží, jak to poneseš. Dokud jsem byla bez dítěte, tak bych to nesla v klidu, mám své zájmy, dokud byl syn malý, já na mateřské, tak bych to taky asi zkousla, ale teď, když máme všichni povinnosti a vidíme se jen omezený čas, by mi to dost vadilo, že mi někdo narušuje plány 😀 Ale tohle podle mého přichází s věkem a ten bude růst Tobě i tchýni.
Zvaž to i z tohoto pohledu, jestli Ti to vadit nebude a budeš to schopná akceptovat.

netopejr
23. únor 2017

Jo, ten vek je prevít. Já se těšila, jaká moje matka bude skvělá babička, i na lumpárny a tak. No, tak v realu ji to s dětma nebaví, na výlet je vezme zcela vyjimecne, program jim neudělá,hru si nezahraje. U nas ny vse organizovala jinak, jiste, máme tu provozní nelad, ale ona ma dona spinu, a nejsem přecitlivěla. Ja tady nemam vyrovnany komínky, ano, skladuju veci po jednom dítěti na druhy, tak to nejaly místo zabere,ale ona ma doma fakt skladiště vrakoviště. U ni se byt moc nedá, nikdo se nechovame dle jejich představ, deti jsou hlučné, vse není na 200 % na svem miste. Nejvíc miluju, když prijedem na 2-3 dny a nemáme jednu jedinou polívku na nic, nadává, ze máme veci v rozdělané tašce a okolo. Veci maji být přece uklizene a vyrovnané. Ale kde? Když ona přijede k nam, ma tu skříň,ale to nevidi...
Toteu nachaluoe, když tam byla babička,nadávala, ze si ona s 2 dětma nemela kam dat věci. A tp mela kus velky skříně a jednu celou mensi skříň. Kdyz jsem tam s dětma ja, nemam vůbec žádnou, nesmím nic přemístit, ale dostavala jsem vynadáno za to, ze veci máme na skřínce. Zadne místo jsme tam neměli. Moznost diskuse nula. Ten vývoj neley miji racionální ocekavani.

verape
24. únor 2017

My máme dva domy na jednom dvoře a je to v pohodě. Samozřejmě tchán s tchyní vědí, když někam jdeme, ale nijak mi to nevadí. Než jsme měli děti, venčili nám psa. Teď se dvěma malými dětmi je pomoc tchyně k nezaplacení. Ona je klasická hodná hlídací babička. U nás tedy zatím převažují výhody. Když potřebuju nakoupit, na úřad nebo k doktorovi nemusím se táhnout do města s uřvaným miminem a batoletem v období vzdoru.

Strana
z2