icon

Co dělat, když nevlastní dcera chce bydlet u vás?

30. bře 2024

Holky jdu si pro "radu".
Manžel mám z prvního vztahu 14ti letou dceru. V době rozchodu chtěla zůstat u mámy.
Co jsme spolu brali jsme ji s námi k moři, na hory, na víkendy.
Před 3mi lety byl u nich první problém, matka si našla alkoholika a ten tam jeden večer dělal melu, rozstříhal jim nabíječky, zničil Playstation, zrušil Wifi, zničil tablety, počítače, atd. Otec druhého z dítěte matky, tam v noci byl a dotyčného spacifikoval (my to máme přes 170km jednu cestu). Vše řešeno písemně s matkou a s oběma dětmi jsem byli na OSPODU, zápis tam je. Ale dcera chtěla dát mamince druhou šanci, ta ji samozřejmě naslibovala hory doly. Kámen úraz nastal chvíli po tomto incidentu. Mamka dceři namluvila, že otec má jinou rodinu a na ni kašle. Dcera se blokla, od té doby, kdykoliv přijede není s ní řeč, jen řeší co máme doma koupené nové, co mají mé děti (z předešlého vztahu) nové, co kolik stálo, a proč ona nedostává kapesné (dostává, ale zřejmě má jinou potřebu). Prospěch ve škole šel rapidně dolů, aktuálně je ve třech předmětem na propadnutí.
Jakákoliv domluva s matkou není reálná. Dcera matku zřejmě nezajímá, jen ji štve proti nám.
Dcera přišla s tím, že by chtěla jít bydlet k nám. Otec zatím nakloněn není, jsem na rizikovém, a bojí se co tu bude dcera vyvádět. Dceři je jasné, že u nás je nějaký řád a když tu byla celkem fungovala. Muž to nechce rozhodnout, je 3-4 dny v týdnu pracovně mimo a neví co by tu vyváděla.
Na jednu stranu je mi dcery líto, ale na druhou, když budu souhlasit, a bude to vyvádět, odnesu to já a prďola.
Jak by jste se rozhodli vy?

Strana
z7
kamino
22. lis 2024

Neskutečni !!!! Před takovymi lidmi hluboce smekam! Nedovedu si ten nápor predstavit, musí to být obrovsky náročne. Držím palce a moc ráda si počtu, jak pokračujete. Časem by to byl super námět na film 👍👍❤️

autor
22. lis 2024

@kamino díky, je to šíleně těžké, připustit si to nechci ale jsem ráda že večer zalezou do pokoje a mame chvíli klid

kolibricek36
22. lis 2024

Přeji hodně sil. Bude to těžký, ale myslím, že to dáte. Držím palce. A máte můj obdiv. Hlavně kvůli tomu malemu klučinovi. 🍀🍀🍀

swan42
22. lis 2024

Ja se jen divim, jak to jde tak rychle to svereni do pece uplne cizi osobě, kluci u vas sotva par mesicu. Zvlast, kdyz s tim otec jednoho toho ditete nesouhlasil. Mam zkusenosti, ze je to bud nemozne, ze musite byt registrovany pestoun a ze to trva i vic nez pul roku

izz76
22. lis 2024

Takže mate doma děti které nejsou tvého manžela?

autor
22. lis 2024

@swan42 no sama koukám, nakonec otec i nejmenšího souhlasil. Bylo mi řečeno, že je to dítě v nebezpečí a protože máme sourozence (manželovu dceru), tak je to rychlé. Já osobně nebyla ani u jednoho soudu, vše řešil právník a ospod. U nás paní z ospodu je každý týden na návštěvě.

autor
22. lis 2024

@kolibricek36 díky!

autor
22. lis 2024

@izz76 ano. Mám tu své tři, manželovu dceru z předešlého manželství. A dvě děti od matky mažéobi dcery.

autor
9. dub 2025

Ženy, žiju. Poslední dny se ale vůbec necítím dobře. Potřebuji nějak vypnout a nevím jak? Dnešní noc nemůžu vůbec spát, netuším proč. Řekla bych že vše je ve svých kolejích ale moje hlava pracuje a ani nevím s čím.

levandule_k
9. dub 2025

Ahoj,

to, co jsi řešila, je extrémně náročné, totální změna života, režimu, nově jsi přijala zodpovědnost za děti v pěstounské péči a to byla změna skoková, neplánovaná. Asi to všechno někde v tobě pracuje.

Tělo zátěž vydrží, ale pak vypíná, když je po stresu a je klid. Tvoje hlava ještě jede na režim v zátěži, kdy má pocit, že vše musí řídit 24/7. Klidně si zajdi za praktičkou, popiš jí svůj problém, ať ti třeba udělá test na štítnou žlázu. Prober s ní, jestli to není příznak rozjíždějící se deprese.

Zkus to probrat s psychologem/terapeutem např. Organizace úsměv mámy, nebo si sama, dneska jich hodně pracuje on-line, takže nejsi omezená místem. Celá ta situace je velmi náročná na přijetí. Občas si myslíme, že něco máme zpracované, ale je to jen potlačené.

Já bych zkusila doplnit i hořčík, vitamíny skupiny B, ty jsou důležité pro nervovou soustavu. Možná ti chybí i něco jiného.

Fajn na relax je třeba jóga, tohle cvičení dokáže harmonizovat tělo a mysl. Můžeš zkusit meditaci. Já si u toho pročistím hlavu, ale nevím, jestli na to jsi. (Různé meditace se dají najít na youtube) Masáž je fajn, někteří maséři mají velmi příjemný dotyk, že člověk na lehátku úplně vypne, je to fakt blaho se nechat namasírovat, ale ne každá masérka je mi příjemná. Můžeš se zkusit vypsat ze svých pocitů. Dělat něco tvořivého, třeba kreslit.

autor
9. dub 2025

@levandule_k Ahoj, u doktorky jsem byla, všechny možné testy jsem již prošla a nic mi není (naštěstí), napsala mi něco na zklidnění a kdyby bylo třeba mám i něco na spaní. Domluvily jsme se, že asi budu potřebovat psychologa, Hořčíku mám v těle prý dost, a na vitamíny chodím do žíly.
Každý den běháme, s dětmi, mladší jsou v kočárku a starší se střídají kdo jej veze. Na masáže chodím pravidelně každý týden. Jeden týden se mnou jdou dva starší kluci a pak jdeme na večeři, druhy týden jdou se mnou dvě starší holky a pak večeře (a samozřejmě návštěva drogerie). Mám pocit že jakoukolik aktivitu budou chtít děti dělat se mnou, a taky moji dva puberťaci by se mě chtěli ukrást někdy jen pro sebe.
Máme doma dílnu, 3tiskárnu, plotr, laser, atd. tvořit můžu ale jakmile to zjistí nějaké dítě, okamžitě je tam 🙂

swan42
10. dub 2025

Myslim, ze toho pro relax delas dost, ale tech deti je proste moc. Ja jsem povaha, ktera by to vyresila odjezdem na cely vikend pryc na samotu a vyprdla se na to, co se deje doma. 2 dny bez deti...
Tvych deti je mi lito, muset cekat az na ne prijde rada s pozornosti od mamy 😔 (tim nerikam, ze delas neco spatne a ze me napada jak to vyresit, chapu, ze je to slozity a zkratka je to jak to je...)

hafika
10. dub 2025

Už jsem ti to psala v jiné diskuzi, většina dětí není tak malá (až na miminko a 5letého), aby nepochopila, že potřebuješ 30-60 min být prostě sama. Jestli to chceš a potřebuješ, tak je popros nějak stylem: vím, že byste rádi se mnou, většinou vás vezmu, ale teď bych chtěla být půl hodinky (hodinku) sama, pak se vám budu věnovat. I u toho tvoření v dílně by šlo říct, teď bych tady chtěla být chvilku sama, můžete přijít za chvíli, pak budeme vyrábět i spolu?

levandule_k
10. dub 2025

Toho psychologa zkus a neboj se na sebe prásknout i to, co bys nejradši nepřiznala ani při mučení.

Nejsi třeba hodně nastavená na výkon, preciznost, vše musí být ve svých kolejích, vše musím mít pod kontrolou, nikde nesmí být nedokonalost, všechno musíš řídit, máš hodně zodpovědnosti?

Trochu mi přijde, že pro relax toho děláš hodně, ale zároveň mi to v tvém podání nepřipadá mi to jako relax, je to trochu výkonnostní.

A zároveň mám pocit, že když si najdeš aktivitu, kterou bys ráda dělala sama, tak jsi ve stresu, protože máš pocit, že ti tam vleze dítě a ty bys byla ráda sama a neumíš říct, to co radí hafika.

A také mi nepřijde úplně vhodné ti něco radit, protože tady by to chtělo někoho, kdo má zkušenosti s velkou rodinou, pěstounskou péčí, a to já nejsem, tak jsou mé rady poněkud panské.

levandule_k
10. dub 2025

Ještě mě napadla aromaterapie, třeba by ti to pomohlo se trochu uvolnit. Já mám ráda různé aroma oleje, kapu si je do malé misky s vodou a provoním si byt, nebo si je kapu do koupele. Borovice, cedrové dřevo, santalové dřevo jsou pro mě trochu uzemňující, ve smyslu zapusť kořeny, levandule je uklidňující, eukalyptus čistí prostor.

Aroma oleje od AndreaQueen používám přímo na kůži, mám ráda její vůni královna a příjemně mě naladí.

autor
10. dub 2025

@swan42 snažíme se věnovat dětem oba stejně. Moje děti to chápout, ví v jaké situaci žili a na jednu stranu jsou rádi, že tu mají parťáky, ale na druhou občas by prostě chtěli mámu jen pro sebe.
Matka by si měla poprvé v květnu brát všechny tři děti na víkend, tak se budu věnovat jen svým dětem.

autor
10. dub 2025

@hafika mě to tvoření bez nich ani vlastně nebaví. Můžu být sama v dílně každé dopoledne kdy jsou ve škole, ale to jsem raději v pracovně a snažím se vydělávat.

autor
10. dub 2025

@levandule_k Nastavená na výkon jsem tak na 20% obvyklého svého nastavení. DO firmy jsem přibrala posilu, klientům zdražila, tak aby náš příjem neklesl a zároveň pokryl náklady na posilu. Pracuji 1-3 hod denně, podle toho s čím si ženské neví v kanceláři radu, Jedu do kanceláře kdy se mi chce, Když jsou naše termíny, jsem tam více (pořád ale dodržuji maximálně 3hod denně).
Pěstounská péče je jen papírová, já ty děti všechny znala, několikrát jsme měli na víkend i toho nejstaršího, dvakrát s námi byl i na dovolené. Všichni tři mi říkají mámo, protože oni chtějí, mají jet k matce a nechtějí tam, domluvili jsme se, že aspoň jeden víkend za 3 měsíce to tam zkusí,

autor
10. dub 2025

@levandule_k aroma mi tu dělají naše náhradní babičky, každý den tu (dle manžela) s něčím smrdí.
Objednala jsem si dnes vířivku, je mi jasné, že tam budou se mnou i puberťáci, ale večer uspím prťata a puberťáky zaženu do pokoje, a budu z vířivky koukat na hvězdy.

levandule_k
11. dub 2025

Jestli je paní namazaná kafrovou mastí, jednou vaří indickou kuchyni, po druhé dělá guláš, po třetí peče perník, tak to není aroma terapie.

Ta vůně ti musí být příjemná, trochu se s tím musí umět pracovat a to, že to nějak voní neznamená, že je to aroma terapie a už vůbec ti to nemá smrdět.

autor
11. dub 2025

@levandule_k ne nejsou namazané mastí, koupili nám právě aroma lampu a do ní olejíčky. Když jsou zde, tak tam mi vždy řekne co tam je

autor
21. dub 2025

Ženské tak máme další problém, v pátek mají jet děcka na víkend k matce, starší kluk je kousnutý a nechce, manželova dcera je taky kousnutá a nechce (té už je dokonce od dnešního rána blbě a zvrací) a nejmladší asi nechápe co se děje. Holka odmítá jakoukoliv komunikaci, matku nechce už v životě vidět. Nejstarší teda pojede ale jen protože nechce aby nejmladší jel sám.
Ráno kontaktuji ospod ale nevím jak se k tomu postavit.
Manžela napadlo, že by mohla matka přijet k nám (moc ji k sobě domů nechci) nebo se potkat někde v zoo, v restauraci. Mě před chvíli napadlo potkat se u manželové maminky.

kamino
21. dub 2025

Asi je to nejlepší řešení - setkat se na neutrální půdě. Držím palce!

kolibricek36
22. dub 2025

Já bych zkusila to zoo, restaurace,-tam by mohl být problém s emocemi tam hnedtak nikam nezalezes. Případně u babičky. Pokud má zahradu tím líp.
Jinak bych nemutila. Ono už mají srovnání asi se u vás cítí v bezpečí, což je dobře.

levandule_k
22. dub 2025

Ta neutrální půda je dobré řešení si to říct. Doufám, že máte fajn pracovníky z ospodu. Chápu, že nechce jít k bio matce, musela si tam prožít peklo. Ta holka bude dost traumatizovaná od své biologické matky. Já bych nevlastní dceru nenutila trávit čas se svou biologickou matkou.
Teď už by jí mělo být 15 let, ne?

Nemám tolik nastudováno, co se týká soudu péče od děti, ale od 12 let by měl soud přihlížet k názoru dítěte. A tady ji snad už nikdo nemůže nutit trávit čas se svým rodičem, když nechce, nebo mě někdo opravte.

Možná má nevlastní dcera strach, že tam zase bude trávit víc času a že jí necháte u biomatky.

kolibricek36
22. dub 2025

@levandule_k to je celkem jasný, že má strach, že jí tam nechají. Nicméně já bych nikoho nenutila. Rozhodně ne pokud z nervů zvrací. Vždyť s užene žaludeční vředy
Nicméně počkám co paní napíše , že ǰi řekli na ospod. A budu doufat, že budou rozumní.

levandule_k
22. dub 2025

@kolibricek36 Pocity nevlastní dcery jsou dle situace předvídatelné, ale nikdy nejsme schopni dokonale vědět, co druhý prožívá. Nechtěla jsem to psát, že je 100% jasné, že má strach, protože nejsem její tisková mluvčí.

Ano, je otázka, co OSPOD.

Dcera by potřebovala vědět, že ta nemusí.

autor
22. dub 2025

@kolibricek36 u babičky je kousek zahrady ale babičce před měsícem zjistili rakovinu, tak nevíme jestli by chtěla aby jsem se tam potkali.

autor
22. dub 2025

@levandule_k ano, dveří už bylo 15let, teď dělala přijímačky na střední, takže jsme potkani s matkou odkládali kvůli škole.
Dceru ma manžel ve výhradní péči, a v rozsudku mají styk s matkou dle domluvy rodičů a dcery, takže když nechce nepojede. Nejstaršímu už je 17let a malému 5let. Otec nejstaršího jezdí jednou za měsíc k nám, většinou o víkendu na odpoledne (doveze něco děckám, posílá alimenty ale víc zajmu taky není), nejmladší neviděl matku ani otce od doby co je u nás, takže ani nevíme jak malý bude reagovat.

autor
22. dub 2025

@levandule_k OSPOD mi řekl, že pokud matka má zájem, měli by tam jet, zítra přijedou za děcka odpoledne promluvit si a napsat stanovisko pro matku, matka má do zítra poslat aktuální fotku, co to udělá s nejmenším.

Strana
z7