Co dělat, když rodiče partnera nepomáhají?
Ja rodiče už nemám, takže spoléhám jenom na rodiče partnera. Ale nějak nám nepomáhají, šla jsem do vztahu a založení rodiny s jinou představou. Věděli, že z mé strany pomoc nepříjde a máme jenom je.
@matkacekatelka A jak jsi psala že jste chtěli dát na Velikonoce děti k tchánovcům, aby si užili barvení vajec s babičkou a králíky...tak proč tam nejedete všichni jako rodina? Nějak nechápu tu touhu se dětí na pár dní zbavit. Vždyť čas na manžela můžeš mít když děti usnou...
Nenapadlo tě, že má babička třeba strach aby děti uhlídala? Možná se na to necítí hlídat. Může mít strach že se něco stane a budete je za to vinit nebo bude zbytečně dusno.
Na Velikonoce jeďte všichni. Udělej těsto na perníčky, přivez věci na barvení vajíček a můžete si to užít všichni.
Dokud jsem byla na rodicaku, tak jsem neznala: Niki, vezmeme si Matyho ven do kočárku, na procházku, na hřiště... Pokud jsem se neozvala sama, že se stavím na kafe s malým, tak jakoby nic... Nic by se nestalo, kdybych se 14 dní neozvala... I dyl. A to bydlíme cca 5min chůze od sebe. Naši mi pořád predhazovali jak pracují a Když mají volno, tak prostě buď chtějí odpočívat nebo lítají na prodloužené víkendy do zahraničí. Moji matce stačilo to, že si malého vyfotila a soupla to na fb a tam se placala po rameni, jaká je skvělá babička.... Když byly Matymu 3,5r loni, tak jsem jim řekla, že jsem si našla práci a potřebuji hlídat, když manžel bude mít odpolední. Že to bude cca 1x týdně. Máti cukala, ale jo... Kývla na to. Taky ji nic nezbývalo upřímně. Já to na ní vysypala. Už se to ve mě hnizdilo dyl... Prostě jsem ji řekla, že snad svého jediného vnuka může 3,5h týdne pohlídat. 🙄 🙄 🙄 Takže naše jediná pomoct od mých rodičů je, že nám hlídají 1x týdne 3,5h Matyho. A jinak taky závidím, když vidím jak chodí dítko s babičkou, nebo jak slyším od známých jak jejich babičky a dedeckove jeví zájem o jejich vnoučata. 😍 To je prostě nejvíc 🙏
@matkacekatelka ano, každý má nárok na svůj život a ne, není automaticky, že prarodiče chtějí jen hlidat. Nepřijde mi to divný.
Jedna moje babička sla do důchodu v 57, ta nás hlídala, druhá sla až teď v 80 a ne, ta nás nehlidala a nehlida ani naše děti, maximálně psy.
Moje máma pracuje, ma nárok si o víkendu odpocinout a dělat, co ji baví a chápu, že se necítí na 20mes dite a puberťacku. A tchyni je 73, tchanovi 70, fakt bych jim nedala batole přes noc. Měli by nervy oni i já. Přeci jen už neslyší, jsou unavení, nedomysli vše, co za volovinky může udělat a nestačí ho doběhnout.
@megi89 Nejvíc je snad když si dítě užívá čas s rodiči ne?
@klokanka31 😀 Nikdy od te doby, co mas deti, jsi nemela chut si zajit v klidu do restaurace, do kina, do muzea, vylezt ferratu nebo si zalyzovat vlastnim tempem? Nektere veci se vecer po usnuti delaji spatne...
@matkacekatelka My mame prarodice zdravotne v poradku, ale poridili jsme si o dite vic, nez zvladnou, tak bud jsme vsichni spolecne, nebo jezdi jen muz a deti se ruzne stridaji. Ja rozumim tomu, ze potrebujes pomoct, ale porad nevidim, cim jsou v tomhle modelu tratne ty deti, aby ti to muselo byt lito. Jedni prarodice k nam skoro nejezdi, protoze jsou zvykli na svoje a u nich je lepsi zazemi pro vetsi pocet lidi. Nemuzou to mit podobne, kdyz prijedou jen na otocku? Ono by se dalo rict, co by, kdyby bylo babicce o 10 let min, kdyby bydlela za rohem, kdyby chtela hlidat 1 vikend v mesici, kdyby, kdyby...Ale je to tak, jak to je, 200 km je 200 km a zase jsme u realnych a nerealnych predstav.
@klokanka31 🙄🙈
@klokanka31 ne, nejlepší je dítě soupnout někam pryč a být s ním co nejméně času... Tvl... 🙄 To jsou zase komentáře.... 🙄 🙄 🙄 🙄
@matkacekatelka hodně z obou stran. Manželova Mamka jezdi na návštěvy a hraje si s dětmi, tvoří se starší. Bere si je občas na víkend a jezdi na výlety. Občas přiveze nějaký oběd, malý nakup když mají v akci máslo apod., pro děti vozí jogurty. Když potřebuji náhle někam jet, ze je mi zle tak přijede a pohlídá když muže. Manzeluv taťka nám jezdi pomáhat kolem domu když něco stavíme nebo se zahradou apod. Dali nám “stare” auto, občas kupuji větší dárky jako odrazedlo nebo trampolinu apod, pomáhají nám z obou stran napr se drivim. Naši si také berou děti na víkend (i když méně), taťka hlídá mladší dceru když jsem se starší na kroužku téměř každý týden nebo když jdu k dr tak hlídá děti, teď když mi bylo špatně tak přijel a pomáhal mi. Pomáhají nám také finančně. Koupili nám gauč když jsme se stěhovali do domu. Občas nám koupi třeba plínky pro mladší apod. Je toho hodně, máme zlaté oboje rodiče 🙏😊.
Já si myslím, že na to, že bydlí tak daleko, to máte fajn. Ono je něco jiného, když prarodiče bydlí 10minut, to se dá nějaká nenadálá situace řešit, můžou si vzít dítě odpoledne na 2h na zmrzku a na hřiště - to zvládne skoro každý a pak mít svůj klid. Celý víkend je pro starší lidi náročný, ještě se dvěma dětmi.
@klokanka31 a bereš mě teda blbě za slovo... To je nejvíce bylo myšleno tak, že prarodiče jeví zájem o své vnouce, tak, že se ptají jak se mají, udržují spolu kontakt. A moje dítě si užívá čas s námi až až, je s námi dennodenně, nechodí do školky.. Takže tak.
@klokanka31 Nejvíc je, když má kolem sebe dítě velkou milující rodinu, která se umí dohodnout. To je nejvíc 🤦🏽♀️
Čas pro manžela, když děti usnou a potřeba zbavit se dětí, to mě upřímně pobavilo 😃 Po pěti letech doma se na víkend jen s manželem těším snad víc než na první noc s ním. Až pojedeme domů, tak se budeme oba těšit na ty naše příšerky, ale teď už odpočítávám hodiny do pátku, kdy je předám babičce a s úsměvem jim zamávám 😃
@felixfelicis Ne...někdy když jedem na velký nákup a malá je zrovna protivná tak si postesknu že je to na houby,ale manžel hned že snad nechci malou dát hlídat. Oba to máme nastavený stejně, chceme trávit společný čas i s malou.
@felixfelicis některé věci ženským bez koníčků a zájmů nevysvětlíš. Jako po usnutí dítěte se dá jít běhat, ale kobyla by z jízdárenské práce v půl deváté večer byla asi dost vyjevená. Stejně jako na áru mě kupodivu nechtěli jen na práci “až mi dítě usne”. Jsem fakt a opravdu vděčná za fungování naší rodiny, za prarodiče, kteří touží po svých vnoučatech a čas nimi tráví rádi, nikoliv jen kvůli mně, ale i kvůli sobě.
@drep Jestli máš na mysli mě tak zájmy s manželem máme,ale něco jde dělat i s malou, a co ne tak jsme hold odložili až bude větší.
@klokanka31 kolik je vašemu dítěti?
@matkacekatelka a já tě chápu.
@klokanka31 😀 ale vy máte podle tvých diskuzi hlavně oba s rodiči problémy ve vztazích.. Takže dle toho co píšeš bys stejně tchyni, kterou nemáš ráda, dítě nedala ani kdyby chtěla.. To je dost něco jiného, jak když má někdo fajn vztah a prostě tam jde dítě na víkend.. Vždyť se tam dobře baví a prostě ten volný čas stráví manželé vždy jinak.. Pár chvil po večerech s tím absolutně nemůžeš srovnávat.. To není zbavení se dítěte.. Promiň za upřímnost
@drep Tak některé si musí odůvodnit, že se nesnesou ani s jedněmi rodiči, takže jim tam dítě na hlídání ani nedají.
@pajula123 Skoro 2 roky
@klokanka31 to je ještě málo, po x letech v režimu nikdo nehlídá možná budeš mluvit jinak. Vím, o čem mluvím.
@darinka84 Ne v pořádku 🙂 i kdyby to s tchýní bylo OK, malou bysme jí nesvěřili kvůli bezpečnosti. A s mými rodiči je malá v kontaktu, mamka mi ji už párkrát pohlídala na nezbytnou dobu,ale když to fakt nešlo jinak.
@klokanka31 tohle je ale zase druhá a dost přehnaná stránka. Jako tahat dítě na nákup ikdyz ho to nebaví a říct že snad by si ho nedala na hlídání kde by se určitě mělo lépe mi přijde ujeté
@bara88 Nákupy jí baví,ale teď má hrozně pitomý období že když zrovna nechce ťapkat po svých,tak nechce do košíku,nechce do kočárku,ale chce se nosit v náručí. A to je dost náročný, už není nejlehčí.
@klokanka31 prostě nákupy nejsou pro děti
@matkacekatelka
jooo jsem superžena/supermatka a vše supeeeeer....😅
Akorát padám už přes 1,5roku na držku, od té doby co mi starší dcera onemocněla cukrovkou, takže moje děti mají bohužel už jen jednu babičku, která se v 65letech prostě bojí tu starší dceru hlídat, pohlídá jí třeba na 3h, ale o to raději jí vrací/natož přes noc/natož přes víkend = "nemyslitelné" a to bydlí 300m od nás a naše děti miluje...a já jí prostě chápu a příčí se mi spoléhat na to, že by to tak dělat měla, když je ta babička...My máme chůvu, je to zdravotní sestřička, takže si jí prostě zaplatím, když někam s manželem chceme jet 😉
Jooo a já teda neznám z dětství, že bych jezdila na víkend či na prázdniny k babičkám, jedna babička byla slepá o tu se moje mamka starala, druhá babička měla spoustu vnoučat, a asi nebyla hlídací typ nebo co já vím? a přesto jsem je obě měla moc ráda...
@veruuu_kubesovic Tak my jsme treba s babickou ci tetou na chalupě byvali, ale hlidani tou dobou obnaselo dat rano snidani, v poledne obed a po veceri zahnat do postele a jinak si deticky dělejte co chcete.
Vždycky jsem si myslela, že o tom rodina je. O tom, že se společně podílíme na tom, aby všem bylo dobře a trávíme společně čas, protože se máme rádi a chceme to tak.
Ano, dceru jsem chtěla, není ničí povinnost mi jí hlídat. Stejně tak bych mohla říct, že moji rodiče chtěli mě, takže není moje povinnost jim pak pomáhat až budou staří a nemohoucí. Však to že mě vychovali a zabezpečili byla jejich volba a já vůči nim nemám žádný dluh, že? Mám svůj život a svoje starosti, a oni už mě nemusí zajímat... O rodičích exprtnera už vůbec nemluvím, ti mi přece ani ten zadek neutřeli. ... Vážně se na to někdo takhle dívá? Jaký je pak smysl udržování rodinných vazeb? 🙄
Mám kamarádku, která má fyzicky hendikepovanou holčičku a její máma zástává přesně ten názor, že nic není jejich povinnost. Když si vnučku jednou za čas vezmou přes noc, má to kamarádka na talíři ještě dlouho. Přitom je ta holka v jednom kole, rehabilitace, běhání po doktorech a úřadech, padá na hubu a je psychicky zdeptaná, ale máma jí řekne, že oni už si děti vychovali a ona přece tohle chtěla...
U nás fungují moji i exmanželovi rodiče. Po nikom nechci materiální pomoc, ale to, že tráví čas se svou vnučkou, mi přijde normální, a kdyby to tak nebylo, hodně by mi to vadilo. Bylo by mi to líto - ne proto, že bych neměla volnej večer pro sebe, ale protože bych měla dojem, že o něco přichází moje dítě. Já měla jako malá jen jednu babičku, navíc prakticky nemohoucí (nemohla opustit byt), a stejně na ty chvíle s ní vzpomínám moc ráda a čerpám z nich dodnes. Měla jsem s ní krásný vztah a to stejné přeju svému dítěti. Jsem ráda, že jsme se všemi prarodiči v tomhle za jedno.
@matkacekatelka Jak už výše holky psaly, pomoc ze strany rodičů není povinná, je to spíše takové očekávání, že to tak bude. Dneska jsou mnohé babičky a dědové stále v práci a nebo už mají okolo té 70 a prostě si to netroufnou, což se jim fakt nedivím. Pokud je fungující rodina, tak ta pomoc přijde automaticky, vy pomáháte jim oni vám. Pro mě je strašná pomoc hlídání když jdu k doktorovi, na úřad nebo si sjet na nákup, je to hlídání na max 2-3h, nedáváme hlídat abychom šli do kina či kamkoliv za zábavou. Když za zábavou, tak jdeme i prckem, program volíme tak, abychom si to užili všichni tři...

@matkacekatelka To mi chceš říct že malý kluk šíleně chce ze své vlastní vůle jet k babičce a být tam bez rodičů? To nemůže mít snad ze své hlavy...