icon

Co dělat při neshodách s expartnerem ohledně očkování dětí?

9. dub 2024

Omlouvám se za anonym, ale nechci, aby mě tu někdo vysledoval. Mám problém s EX. Za každou cenu chce nechat dceru očkovat proti klistove encefalitide. Už několikrát jsem mu rekla, ze nesouhlasím. Ja sama mám po očkováni autoimunitni problémy a proste nechci očkovat všechno.
Dnes přišla dcera s tím, ze ve čtvrtek se půjde očkovat, ze mi to nemá rikat. Má byt prave u otce.
Jsem nastvana a upřímně nevím, co mám dělat.

Strana
z4
autor
10. dub 2024

@20190418 ok, asi je to zase trochu i tom jestli jsem priznivec ockovani nebo ne. Ja nejsem proti ockovani, ale dost zvazuji, co ano a co ne. Proste mi je proti srsti, ze mam s necim souhlasit jen proto, ze me nekdo postavi pred hotovou vec. A samozrejme, ze mi jde predevsim o dcery dobro. Mne se po ockovani rozjelo vitiligo (o dalsich problemech nemluvim). Dcera ma tez jeden bily flek od narozeni, takze se bojim, ze nejake zbytecne ockovani vyprovokuje neprimerenou reakci imunitniho systemu i u ni. Kdybych vedela, ze to bude ok, tak to vazne resit nebudu ☹
Asi me vzdycky jeste zaskoci ten styl komunikace z jeho strany...

anonymmm88
10. dub 2024

Ja ti rozumím. A nevím, proč tady padlo, že se chováš jak dítě a resis to jen proto, že ex je ex. To je blbost.
Tady bych rekla jde o princip, dnes je to ockovani a zitra to bude něco jiného. Určitě bych konfrontovala ex kvůli tomu, že lže a zatajuje. Co se týče zdravotního stavu, musíte se domluvit a jeden bude muset ustoupit v tomto případě. Klidně bych mu to psala mailem, abys měla případně něco v ruce, kdyby náhodou se to řešilo někdy v budoucnu přes soud.

cherie24
10. dub 2024

Autorko, tvé obavy i naštvání jsou na místě, jednat za zády rodiče o zásahu do zdraví dítěte je přes čáru, ale jak je to tedy s tvou dcerou a pobytem v přírodě? Jezdí tvá dcera třeba na chatu, máte zahradu někde u louky/lesa nebo bydlíte v bytě? Je spíše domácí typ nebo je ráda venku? Na to jsi zatím vůbec nereagovala a jsou to dost podstatné věci při rozhodování, jestli očkovat nebo ne.

20190418
10. dub 2024

Tak to je jiná věc. Já jsem taky spíš proti očkování, nebo prostě fakt s rozvahou, nevidím ho jako samospásné a ..mohla bych tady vypisovat, ale očkování obecně není předmětem diskuze...Takže chápu, že chceš očkování co nejméně a pak bych se opravdu detailně zaměřila na to, jaké očkování ti dává smysl a jaké ne. Proč meningokok ano a encefalitida ne? Co z toho je zákeřejnější a pravděpodobnější? A pokud dospěješ k závěru, že rizika očkování proti klíšťovce převyšují benefity, tak pak opravdu bude jediná cesta jít za doktorkou a vyjádřit svůj nesouhlas. Asi si nelajsne přes tvůj nesouhlas dceru nepovinným očkováním naočkovat. Ale bude to jen přilévání oleje do ohně vašeho vztahu s ex. Fakt si buď jistá, že tvůj nesouhlas se opravdu týká pouze očkování samotného a ne nějakých principů. Ty by tady neměly hrát roli, protože pak už vůbec nejde o dceru, ale jen o ega nerozumných rodičů a to by byla pro dceru velká škoda. Pokud nejde o naprosto zásadní problém, což by třeba reálné riziko NU po očko byla, tak je prostě lepší ustoupit a neřešit. Myslet si něco o blbci a zbytečně napjaté vztahy nešponovat, protože nějaký pocit vyhrané bitvy ve finále jen posílí válku a uškodí vašemu dítěti.

te_reza
10. dub 2024

@lichozroutsudy sorry, ale tohle je komentář jak reklama na nepovinné vakcíny. Spoustu lidí má jen povinná očkování. My trávíme většinu času v přírodě a očkovaní nejsme. A fakt si nepřijdu blbá.

autor
10. dub 2024

@cherie24 bydlime v Praze, ale podle mne je to jedno. Vim, ze klistata jsou i v parku, na zahrade u babicky. Samozrejme chodime i do prirody....

autor
10. dub 2024

@20190418 o principy mi jde asi svym zpusobem taky. Ale primarni je to, ze nechci bez rozmyslu ockovat vsechno. Sama jsem mela ockovani proti klistovce, ale casem jsem zmenila na ockovani nazor. Mozna proto, ze vim, jak to zamavalo mym imunitnim systemem. Proste pocitove mi vychazi, ze meningokok je vic nebezpecny.

autor
10. dub 2024

proste se ve mne ty pocity hrozne perou. Nechci bez rozmyslu ockovat vsechno. A soucasne ja jsem vzdycky ustupovala, aby byl klid. Ale ve vecech, kde slo o mne. Tady jde ale o dceru, tak asi proto to ve mne budi mnohem vetsi emoce.
A proste me tim lhanim nastval, to priznavam taky. Ale mam proto souhlasit, jen aby byl zase klid? 🙈

ai30
10. dub 2024

Zalezi taky, jak moc ta klistata kontrolujete. My treba kazdy vecer opravdu ne, i kdyz vim, ze by se to melo, deti vklouznou do pyzama a hotovo, vetsinou vic kontrolujeme po vetsich vyletech. Stejne tak pri stanovani, kontrolujeme co nejpoctiveji, ale proste pri blbem svetle mam strach, ze ho prehlidnu. Takze my jsme naockovani i kvuli tomu, ze vim, ze na 'vzdyt ho zavcasu objevime' se u nas nemuzu spolehnout.
Dalsi vec je, ze u nas jdou ta klistata v 99% na tenkou kuzi kolem genitalii. A otazkou by pro me bylo, jestli je ex liny ta klistata kontrolovat, nebo jestli je jemu i dceri treba neprijemne, ze ji v lete kazdy vecer pri prevlekani musi dukladne prohlizet intimni mista...

ai30
10. dub 2024

Vy se hlavne musite dostat z rezimu 'vyhraju ja nebo vyhraje on' do rezimu 'delame to, co je dobre pro dceru'.

lichozroutsudy
10. dub 2024

@te_reza Tvoje deti, tvuj boj. Preju, at se nikdy nemusis drbat na hlave...

lichozroutsudy
10. dub 2024

@jancazao Ocko na kovid byla a porad jeste je nova zalezitost a rozumim tomu, ze mel nekdo obavy. Klistovka je odzkousena a proverena zalezitost. Osobne bych nenenchala a nenechala jsem deti ockovat na kovid, ale klistovku nejstarsi dcera uz ma. Uplne nerozumim tomu, proc nekdo odmita ockovani na smrtelne choroby. Ten pseudoargunent s autismem byl vybraceny uz snad 100x.

lichozroutsudy
10. dub 2024

@blondynka400 Radoby pripadu? Vis, co znamena vyznam slova radoby? Ten tehdy velmi mlady muz lezel tydny v komatu. Ty radoby. 🤦‍♀️

lichozroutsudy
10. dub 2024

Myslim si, ze se chovas nedospele, kdyz ockovani sveho ditete a pomer rizik a benefitu z nej vyplyvajici resis na babskem foru. Mela bys ho resit s osetrujicim lekarem sve dcery a dat na jeho doporuceni.

te_reza
11. dub 2024

@lichozroutsudy zase se prezentuješ, že jenom ty máš tu správnou pravdu. Myslela jsem, že máš větší úroveň, tohle někomu napsat.

l_
11. dub 2024

@lichozroutsudy dat na doktora? Ne diky.. jsou doktori co ockujou vsechno co muzou a klidne dve vakciny najednou.. a s tim jak vidim, jak lekari jednaji a 'leci', tak mnohdy zlatej google a babsky forum 👌🏻

klpoiu
11. dub 2024

Ne! Ex nemůže nechat tve dite naockovat,pokud ty k tomu nedas souhlas! Ano, musi byt souhlas obou rodicu,ne pouze jednoho. Tedy volat k obvodakovi, informovat ho o situaci,ze ty s ockovanim nesouhlasís. Samozřejmě ex se může dovolávat u soudu. Tam to ale dle meho nazoru, vyřeší tak, ze to vyresit nejde. Nemuzou totiž naridit povinně nepovinné očkování. To by pak mohli rovnou nepovinné očkování dat celoplošně povinně. Pocitej ale s obrovskou masirkou od vsech tech, co si za ockovanim stoji. Vsak to vidis tady. Clovek by rekl, ze rozumny clovek respektuje nazor druheho a necpe pouze a jen ten svuj, ze očkování je cesta. Ja sama nejsem zastance ale ani odpurce očkování. Ale fakt bych si nedovolila nekoho oznacit za hloupou jen proto, ze ma odlišný nazor nez ja. Nedavno jsem tu psala do diskuze o vědomém nakazeni nestovicemi. V tomhle pripade klidne oznacim tyhle osoby za hloupé. Protoze schvalne nakazit dite nestovicemi jen proto,ze dovolena v lete,mi prijde velmi nezodpovědné a hloupé. V tomhle pripade je na miste ockovani, ne nakazeni. V tomhle pripade,lze tuhle nemoc prave ockovanim zcela vymýtit, tak jako u spalnicek. Bohuzel, se tu opet ukázaly s prichodem jiste populace, kde tohle ockovani není povinné.
Urcite si ale hledej informace o ockovani. Ptej se různých lekaru, hledej odborné nazory. Udelej si svuj zdravý prehled o konkrétním očkování i o očkování celkově. Az budes mit zdravý a jasny nazor, rozhodni se. Samozřejmě ti jde především a hlavne o zdraví tveho ditete. A je jedno,jestli se rozhodnes pro ci proti. Tve rozhodnuti je pouze tve a neni hloupe. Proto je tohle ockovani pouze dobrovolne. Hloupe by bylo,kdyby si odmitala očkování povinná nebo jak pisu výše, chtěla dite nakazit nemoci schvalne. Ale to uz je i snad za hranicí hlouposti.

lichozroutsudy
11. dub 2024

@te_reza Pravidlo 3N. Nikdy nic nepředpokládat. Bude se ti pak lépe žít, nebudeš totiž zklamaná z toho, že cizí lidi nereagují tak, jak si přeješ a jak si představuješ.

lichozroutsudy
11. dub 2024

@l_ Tak jasně, nač studovat šest let medicínu, názor kuchařky, účetní, učitelky, asistentky ředitele nebo kadeřnice má samozřejmě větší váhu.

l_
11. dub 2024

@lichozroutsudy mnohdy je zkusenost vic nez diplom.. mnohdy ti s diplomem maj jen ego a neumej pripustit nic jinyho nez co jim kdo natloukl do hlavy..

Osobne ted mesic resim problem s nohou a blila bych z pana doktora 👌🏻 nebejt internetu, verit panu doktorovi, jsem v haji.. a neni to jedina zkusenost 👌🏻

lichozroutsudy
11. dub 2024

@l_ Tak jako mezi ostatní populací i mezi lékaři se najdou paka. To ale neznamená, že máš raději dát na baby na fóru. 🙂

enli
11. dub 2024

Měla jsem klíšťovou encefalitidu a rozhodně není o co stát, následky mám do dnes. Přesně vím, které klíště to bylo a nechytla jsem ho na louce, ale ve městě. Encefalitidu nezajímá jak rychle se klíště vytáhne jako třeba u boreliózy je nakažlivé ihned. Taky neudělá žádnou reakci jako borelióza, která udělá kolo. Na internetu se dá najít mapa kde se nakažené klíšťata nachází i podle toho se dá trochu rozhodnout zda ano nebo ne. Tím neobhajuji očkování mám tři děti a ještě jsem se k tomu nedostala pořád to nějak odkládám, i když vím co se jim může stát. Určitě bych se být tebou nad tím očkováním zamýšlela prošla si pro a proti a pak se rozhodla a domluvila s ex. 🙂

l_
11. dub 2024

@lichozroutsudy ale ona nechce po nas rozseknout zda ockovat🤦🏻‍♀️ prisla se vypovidat, ulevit si..

A tech jedincu s titulem je sakra hodne, nebo mam ja, rodina a okoli velkou smulu👌🏻

autor
11. dub 2024

Nechtela jsem vyvolavat zadne hadky. A ne, nejsem uplne pitoma, abych brala v potaz jen rady na nejakem "babskem" foru. Jen jsem proste byla rozhozena a chtela jsem nejaky jiny lidsky nazor, to je vsechno.

@klpoiu dekuji za komentar ❤

marge_s
11. dub 2024

Taknhlacne se tu smesuji dve veci. Ockovani a lhani. Nechala bych naockovat a lhani si vyresila oddelene

me_druhe_ja
11. dub 2024

@lichozroutsudy to, že očkování způsobuje autismus, sice bylo vyvráceno aspoň milionkrát, ale stejně tomu spousta lidí věří. Nemá cenu o tomhle diskutovat: někdo prostě jede svou pravdu, takhle to je, já vím, kde je pravda a kdo říká něco jinýho, lze.
(Teď mluvím obecne, ne o nikom z diskuze ani o autorce, aby si to někdo nevzal osobně zas)

moudivlacek
11. dub 2024

@lichozroutsudy add doktori a ocko, ja bohuzek znam nekolik pediatru, kteri maji cekarnu i ordinaci jak vystavku vsech moznych druhu ocko, ano jsou ti, kteri doporuci, vysvetli, upozorni na mozna rizika pouze to nejnutnejsi, ale pak jsou bohuzel i ti, kteri by do ditete bodli cokoli, bohuzel....

moudivlacek
11. dub 2024

uplne jsem nepochopila tobe vadi konkretne ta klistovka, nebo ocko jako takove, protoze moc nerozumim, ze klistovku ne a meningokoka chces?

autor
11. dub 2024

@moudivlacek nevadi mi očkováni jako takové. Jen proste do dcery nechci napíchat všechno bez rozmyslu. Chci, aby mi to davalo smysl

tereza0111
11. dub 2024

Nezlob se, ale co je to za argument, ze ti neco pocitove nejak vychazi?

Porad pises, ze nechces ockovat bez rozmyslu, ale argumentujes tim, ze meningokok ti "pocitove" vychazi dulezitejsi. Lekarske veci ti nemuzou nejak pripadat, pro to jsou jasna fakta
Ano, nekdy z nich vyleze, ze je to 50/50 a pak se muzes rozhodovat podle dalsich kriterii jako je pobyt v prirode, jestli se vzdycky kdyz jdete do parku striknete repelentem, jestli delate po navratu z kazdeho parku vsechno pro to, aby se kliste nestihlo prisat (tj hnedka prevliknout, osprchnout vcetne vlasu a vsecko do pracky.. )

Potrebujes vecnou diskuzi s exmanzelem. S timhle se mu moc nedivim, ze se s tebou nechce bavit. Kdyz jsem proti necemu, pripravim si skutecna cisla, vedeckou studii, vyptam se na nazor dceriny pediatry.
Priprav si statistiky nakazenych enfecalitidou vs. potizi po ockovani na encef.. Vyskyt nakazenych klistat v oblasti, kde se nejcasteji pohybujete (nerada to rikam, ale v prazskych parcich jsou prave ta nebezpecne nakazena klistata), rodinne zvyky co pisu vyse, ktere pro pravdepodonost hraji dost vyznamnou roli... V neposledni rada take jak dcera reagovala na ostatni ockovani
Sama pro sebe si to s chladnou hlavou priprav a kdyz ti z toho opravdu vyjde, ze klistovka je spatny napad, jdi to predlozit otci, a at ti tve argumenty vyvrati, kdyz na ockovani trva.

Strana
z4