icon

Co dělat při neshodách s expartnerem ohledně očkování dětí?

9. dub 2024

Omlouvám se za anonym, ale nechci, aby mě tu někdo vysledoval. Mám problém s EX. Za každou cenu chce nechat dceru očkovat proti klistove encefalitide. Už několikrát jsem mu rekla, ze nesouhlasím. Ja sama mám po očkováni autoimunitni problémy a proste nechci očkovat všechno.
Dnes přišla dcera s tím, ze ve čtvrtek se půjde očkovat, ze mi to nemá rikat. Má byt prave u otce.
Jsem nastvana a upřímně nevím, co mám dělat.

Strana
z4
20190418
11. dub 2024

@lichozroutsudy tak průměrný pediatr se o vakcinach učil max jeden semestr a ještě okrajově. Tenhle argument s 6r studiem je tak strašně mimo, že mě opravdu udivuje, že ho ještě někdo používá.

marge_s
11. dub 2024

@20190418 zato nase studium 2x na internetu na zachode je kvalitnejsi.

20190418
11. dub 2024

@marge_s mluvíš za sebe? Ja se o zdraví svého dítěte na wc nerozhoduji 😉 Každopádně nemám v úmyslu se tady dohadovat, jen jsem chtěla podotknout, že lekarstvi je natolik komplexni, že opravdu není v silách žádného lékaře mít detailni znalost o kazde jednotlivé disciplíně a myslet si, že klasický pediatr ma nějaké hlubší znalosti o vakcinach, je prostě naivní. V první řadě se řídí směrnicemi a bohužel málokterý pediatr (čest výjimkam) ke svým pacientům přistupuje individuálně.

moudivlacek
11. dub 2024

a kontaktovala jsi tu pediatricku? je to tezke, tobe vadi klistovka, manzelovi by zas treba vadil meningokok, ono tezko se urci, co ma vetsi smysl, dopredu clovek nevi, co kde chyti

autor
11. dub 2024

@moudivlacek jeste ne, dcera chytila nejakou strevni virozu, takze ockovani ted neprichazi v uvahu. Necham si to projit hlavou

ai30
11. dub 2024

@20190418 Je taky fajn podotknout, že lekarstvi je natolik komplexni, že opravdu není v silách žádné maminy bez zakladniho lekarskeho vzdelani mít detailni znalost o byt jednotlivé disciplíně a myslet si, že anonymni pani na materskem foru ma nějaké hlubší znalosti o vakcinach, je prostě naivní. V první řadě se řídí tim, co si precetla na netu, at uz je zdroj jakykoliv.
Pediatr ti poradi z pozice nekoho, kdo realne resil prubeh a nasledky encefalitidy (nemoc si klidne dosad) u deti. Mamina ti poradi z pozice nekoho, kdo zna sestrenici od sousedky, ktere se po ockovani rozjel exem. Pak je na kazdem, aby zvazil, ci doporuceni ma pro nej vetsi vahu.

marge_s
11. dub 2024

@ai30 dekuji, usetrila jsi mi praci 😉

drep
11. dub 2024

@20190418 jako myslet si, že léčím podle toho, co jsem se naučila před 15 lety na fakultě, když jsem studovala obor všeobecné lékařství, mě skoro uráží. Jako anesteziolog samozřejmě o vakcínách vím zhruba tolik, co jsem se na té fakultě naučila a co jsem měla potřebu si sama načíst, ale anestezii/intenzivku opravdu nedělám podle toho, co mě před patnácti lety naučili v cca 10 hodinových přednáškách🙈 a stejně tak znalosti o vakcinologii pediatr nečerpá z jedné dvouhodinovky z fakulty, ale z celoživotního specializačního/kontinuálního dalšího vzdělávání.

20190418
11. dub 2024

@marge_s @ai30 tak jestli si pod pojmem čerpat informace představite jen forum na Modrem konikovi, případně nějakou FB skupinku, tak to je pak jiná. Tak informovanemu souhlasu a praci se zdroji zdar 😉

ai30
11. dub 2024

@20190418 Nepredstavime. Pisu 'precetla na netu'. Internet neni jen Modry konik a fb skupinka. 😅 Na netu se daji najit i vedecke studie. A budes se divit, ale informace si dohledavaji i lide, kteri si vazi usudku kvalitnich lekaru pred usudkem pani Mirka1980 z webu vseovakcinach.cz. Ale bez znalosti kontextu, ktery je potreba k vyhodnoceni tech studii, jsme furt na zacatku.
Ale klidne se shodneme, ze se neshodneme, mame ten hodnotovy a duverovy stupinek poskladany proste jinak. 🤷‍♀️

20190418
11. dub 2024

@drep tak tohle přeci nikde nepíšu. Neni duvod se citit uraženě. Vůbec nepochybuji o tom, že se lékaři, ostatně jako většina zejména vysokoškolskych profesí, neustále vzdělávají. Ale tvrzení, že standardni pediatr má nějaké extrémně detailní znalosti vakcín, prostě není pravdivé. A pokud se laik o nejakou problematiku (třeba vakcin) zajímá, dokáže pracovat se zdroji, nota bene v cizich jazycich, tak může mít ve finale o dane problematice hlubší povědomí než profesional dedikovany obecnemu tématu. Vzdyt je to stejné i v jinych profesích. Treba advokat zabyvajici se hlavně rodinnym pravém nemusi mit nutně lepší znalost napriklad autorskeho prava než dejme tomu nějaký producent, ktere ty relevantní otazky řeší na každodenní bázi. Ať se vam to líbí nebo ne, tak s rozvojem internetu proste zanika monopol urcitych skupin na urcite informace. Ale prosim nestrkejte mi do pusy, že plky v materskem foru jsou vic než doporučení lékaře nebo, že si myslím, že se doktoři průběžně nevzdelavaji.

drep
11. dub 2024

@20190418 cituju: “tak průměrný pediatr se o vakcinach učil max jeden semestr a ještě okrajově. Tenhle argument s 6r studiem je tak strašně mimo, že mě opravdu udivuje, že ho ještě někdo používá”. To prostě není pravda a sama sobě odporuješ.

veronikav31
11. dub 2024

@neomenia naše pediatrička nevyžaduje žádný souhlas. Já nahlásím, že chci obě děti naočkovat na chřipku, že bych chtěla objednat vakcínu a ona mi pak pošle email, že je vakcína u ní a že máme přijít. Budu též řešit očkování obou dětí na HPV, ale to budu řešit s gynekoložkou.

neomenia
11. dub 2024

@veronikav31 to je jasný, já to řeším.jen ve chvíli,.kdy vím, že rodiče jsou rozhádaní a jdou proti sobě.

20190418
11. dub 2024

@drep ano, to jsem napsala a stojim si za tim, i když samozřejmě nevím, zda je to průměr nebo spodni kvartil.
Je to tedy tak, že si průměrný pediatr po nocich studuje nejnovejsi poznatky o vakcinach? Nebo je to tak, že si v navalu byrokracie stihne maximálně nacist nejnovější smernici? Moje prvni pediatra mi bohužel nebyla schopna ani rict proti cemu treba takove hexavakcina je. Jen dokola opakovala, že musim syna v 9 tydnech naockovat, protože to je pro jeho dobro. Pediatru jsem zmenila a ta byla naprosto ok s tim, že dokud syn drtivou vestinu sveho dne prospi nebo prokoji, nechodim s nim nikam mezi lidi atd tak muzeme klidne zacit ockovat treba az v tom pul roce. Kdyby vsichni pediatri meli detailni znalosti o vakcinach a byla jen jedna univerzalni pravda, tak jak je možné, že nekteri do skoro novorozence napichaji klidne dve vakciny najednou (a mala rymicka nevadi) a jini se o ockovani treba pred dokoncenym 3.mesicem ani nechteji bavit? Doktor je povolani jako kazde jine, mezi doktory jsou ti svědomití a taky ti, kteří svedomi nemaji žádné a ridi se jen tim, jaka farma firma je pošle na kongres do exotičtejsi destinace. Jsem presvedcena o tom, že těch svedomitych je většina, ale ani oni nejsou chodící encyklopedie a nemaji detailni znalosti o vsem, co se lidskeho tela a zdravi treba jen okrajove týká, pokud to není jejich specializace.
Každopádně jak psala ai30, shodneme se, že se neshodneme a už se mi to nechce resit. Koneckoncu mě se očkování ani boje s ex. netýkají a moje dnešní davka guilty pleasure plkani na MK je uspokojena. Pa

lichozroutsudy
11. dub 2024

@20190418 Ukazkova controll damage. 👏😂

drep
11. dub 2024

@20190418 máš recht, já asi taky nebudu plýtvat čas na diskuzi s někým, kdo argumentuje urban legendou, jak léčíme podle toho, kam nás která farma firma pošle na kongres, byť je to už víc jak 6 let prakticky nemožný. Papík!

blondynka400
11. dub 2024

@lichozroutsudy neboj, význam slov znám velmi dobře 😉

sowelo26
11. dub 2024

@lichozroutsudy klistovka ma nejvetsi smysl u dospelych ti mivaji o dost tezsi prubeh, u deti obecne ta klistova encefalitida probiha vetsinou o dost mirneni

brunetka11
11. dub 2024

@lichozroutsudy Upřímně - mám ve svém blízkém okolí 2 případy, kdy očkování proti klíšťové encefalitidě rozjelo roztroušenou sklerózu.
Jasně, obě osoby to měly v sobě a bylo jen otázkou času, kdy se jim to jednou spustí.
Ale nemuselo se jim to stát mezi 20-30 lety, kdy jim život teprve začínal a teď jsou ve 30 letech v invalidním důchodu.
Příznaky stejné - po 14 dnech se jim rozjelo brnění v části tváře, to pak přecházelo do rukou, nohou, horší vidění atd., a už to jelo.
U obou lékaři potvrdili, že dané osoby v tom nejsou samy. U soudu neuspějí - daly se očkovat dobrovolně, "tohle nemohl nikdo čekat".

Takže plně chápu mámu, která sama zažila zdravotní dopady po očkování, že váhá, zda vystavit dceru riziku. A tvé soudy "neočkuješ nepovinné, doplatíš na to", jsou opravdu tentokrát nemístné.

drep
11. dub 2024

@brunetka11 jenže tohle je podle mě ukázkový příklad vědecké zásady, že korelace neznamená kauzalitu. Zrovna autoimunitní onemocnění prostě “doutnají” a čekají na trigger. Ten trigger je nějaký zásah do imunity - běžná viróza, bakteriální infekt, očkování, ale klidně i operace, závažný trauma, extrémní stres. Jasný, na očkování je snadný a i sexy ukázat prstem a říct, že za to může.

te_reza
11. dub 2024

@lichozroutsudy 3N? Hele mě je úplně u prdele, jak se kdo prezentuje na internetu , takže z tebe fakt zklamaná nejsem. V reálu bys tak drsná asi nebyla.

veronikav31
11. dub 2024

@20190418 jako kdybych slyšela svoji matku🤦 a to jak v očkování na chřipku, tak i zda syn musí nutně brát ty a ty léky. Udělala jsem rychlý konec všem diskuzím na toto téma. Znám dobře nežádoucí účinky, ale taky vím co by znamenalo, kdyby léky nebral a kdyby často byl nemocen. Zodpovídám za jeho zdraví,ona ne. A mimochodem pediatra mi ani toto očkování nenabízela,rozhodla jsem se pro něj já sama po konzultaci s nefrologií.

oveckaluky
11. dub 2024

@lichozroutsudy Máš pravdu, že covid očkování je pořád nová vakcína. I já mám po ní problém. Ale horší pro mě je,jak se podepsala MMR vakcína na synovi. A Ockuje se povinně už několik desetiletí. Měla by být prověřená, přesto už tohi na dětech napáchala tolik... A pořád se to neřeší, a pořád je povinná...
Ne, nešla bych do toho. U nás už teď bude max tetanovka, a hloupá si v tomto ohledu nepřijdu ani trochu...
Autorce se vůbec nedivím. Byla bych naštvaná neskutečně, i za to nabádání ke lži.

oveckaluky
11. dub 2024

@me_druhe_ja Milionkrat vyvrácena na papíře, ten snese všechno... Bohužel, realita je jiná. U syna to mám potvrzené od dvou odborníků, i když samozřejmě potvrzení ti nikdo nedá.

blondynka400
11. dub 2024

@drep já souhlasím s tím, co píšeš. Ale nemyslíš si, že očkování je zrovna to, co vede ten žebříček toho, co jsi vypsala?

drep
12. dub 2024

@blondynka400 ne, to si upřímně nemyslím, ale nejsem ani imunolog ani neurolog, takže se nepovažuju za experta

marge_s
12. dub 2024

@oveckaluky neni to pravda ze na papire, milionkrat vyvracena nekolika studiemi, preventivnim stazenim rtuti z vakcin, ten clovek byl usvedcen ze lzi, podvadel. Ale je to marny no 🤷🏾‍♂️

brunetka11
12. dub 2024

@drep No, jim tento fakt pomohl se dostat do jedné skupiny experimentální léčby.

P.S.
Nejsem proti očkování. Naše dcera půjde, až se uzdraví a zregeneruje teď z nemoci, na povinné. Já chodím na testy, zda mám ještě funkční na tetanus.

Jen mi přišlo opravdu nevhodné komunikovat tímto dehonestujícím až agresivním způsobem mámu, která má vlastní špatnou zkušenost a jejíž partner napálí do dcery očkování bez předchozího odsouhlasení.
Takže když by to řešil očkovacím střediskem, holka by mámě nic neřekla, ta by jednala stejným způsobem, tak mohla dítě očkovat opakovaně.
Je to absurdní, ale v daných věcech by se rodiče měli shodnout.

lichozroutsudy
12. dub 2024

@brunetka11 RS se většinou rozjíždí přesně v tomhle věku. Takže to byla spíše náhoda a stalo by se to i bez očka. Spolužačce se RS rozjela někdy ve 22 letech.

Strana
z4