Co doma platí přítel a co platíte vy?

nikolisek
11. lis 2018

Hplky mam jen takovy dotaz, jak to mate v rodine a financema??? Co vsechno plati pritel/manzel a co vsechno platite vy?

gruyerre
11. lis 2018

@nikolisek Jelikož mám rodičovskou 5000, tak kupuju věci pro děti- oblečení, umělé mléko, pleny, hračky - a věci pro sebe a občas zajdu na malý nákup potravin do samošky. Hypotéku, energie, jídlo (velké každotýdenní nákupy), benzin platí manžel.

papaja90
11. lis 2018

Pritel plati cely najem, půlku na jidlo, plus obcas nakoupí i pliny a um ze svyho anebo i nakoupi jidlo. Ja platim druhou pulku na jidlo, pak potřeby na mimco a internet +tv.

sudylichozrout
11. lis 2018

@nikolisek moc to neresime a kupujeme oba, co je treba. Hypo plati muz, ja mam na uctu navazane vsechny platby za sluzby.

nikolisek
autor
11. lis 2018

Dekuju vam moc...

nikolisek
autor
11. lis 2018

Tak to jsme na tom celkem dobre 😂😂😂 pritel plati najem 10000 a televizi a ja platim jidlo

jajulin
11. lis 2018

@nikolisek Máme hlavní společný účet, na který chodí můj rodičák a manželova výplata. Vše máme společné, nerozdělujeme peníze na jeho a moje. Přijde nám to oběma úplně přirozené. Moc si neumím představit fungování naší rodiny, kdyby manžel považoval jím vydělané peníze za své.

nikolisek
autor
11. lis 2018

@jajulin no ten muj to tak ma... proste jsou to moje penize... a nezajem ze on vydelava 25000 a vic, a ja asi tak 13000

jajulin
11. lis 2018

@nikolisek njn, ale to asi není žádná novinka, že? V tom případě má určitě spoustu jiných hezkých vlastností, kvůli kterým jsi s ním založila rodinu. Můžeš s ním zkusit promluvit a vysvětlit mu to, ale já sama moc nevěřím tomu, že dospělý člověk je schopný změnit svůj vztah k penězům lepším směrem.

leilinka1234
11. lis 2018

Máme každý svůj účet, já do nedávna 7k rodičák plus menší přivýdělek z práce. Na manželovi jsou pojistky, hypotéka, náklady na bydlení, telefony, v 90% nafta, občas větší nákup a dovolené... Já obstarávám komplet děti a sebe + ve většině případů jsem já ta, co jezdí nakupovat potraviny a drogerii.

nikolisek
autor
11. lis 2018

@jajulin neni to novinka uz me to drzi nejakou dobu tady ten problem... spis bych rekla ze byla chyba v tom, ze jsme spolu zacli bydlet az jsem otehotnela.... driv jsme se vidali jak jsme chteli bydlela jsem totiz 120 km daleko

merope
11. lis 2018

@nikolisek My máme taky finance oddělené - já platila vše kolem IVF, chlap rekonstrukce domu a různé řemeslníky a zbytek tak nějak napůl (pravda na bydlení přispívám spíše teoreticky a podle mě to dávno není půlka). Co bude až se malé narodí, to se uvidí. Já doufám, že mu nebudu na bydlení platit nic a budu kupovat věci pro malé a osobní pro sebe a sem-tam nákupy a že velké půjdou za ním (často jdou i nyní - když jede na nákup sám).

lv
11. lis 2018

Společný účet

papunkova
11. lis 2018

Ty jo, nedokážu si představit mít peníze oddělené, já bych platila tohle manžel tohle? Nemít přehled jak jsme na tom, co si můžeme dovolit..když jedete na dovolenou každý platí půlku? Když jdete na večeří? Jednou platí on jednou vy? Hele tenhle měsíc nějak nevycházím s rodičovskou..měla jsem víc nákupu pro naši domácnost, založíš mě? Já ti to pak samozřejmě vratím..tvoje peníze...

leilinka1234
11. lis 2018

@papunkova oddělené znamená každý svůj účet? Pokud ano, tak to nemusí být tak, jak píšeš ;) já si zase neumím představit mít společný účet... Člověk pak nic neutají :D

sudylichozrout
11. lis 2018

@papunkova mame oddelene ucty a veci resime tak, jak prijdou. Kdo vidi, koupi. Plus kazdemu z uctu odchazi urcite platby. Nechtela bych spolecny ucet, nevidim k tomu duvod.

ocetnicek
11. lis 2018

Ani já bych nechtěla společný účet. Jsme zvyklí mít každý svůj. Byt platíme napůl, nákupy děláme jak to kdo stihne po práci nebo zajde do obchodu. Ostatní věci řešíme společně, ale většinou to jde z manželové výplaty, protože já jsem teď na PN a při RP a mateřské to samé.

papunkova
11. lis 2018

@leilinka1234 a co chceš tajit?

papunkova
11. lis 2018

Jasne, kazdy to vidi jinak...mne to prijde strasne slozite mit oddelene ucty. Jednou jsme rodina, mame jednu domacnost takze pak nechapu oddelene ucty. Ale jak rikam kazdy ma.na to jiny nazor. Mě jen zajimalo jak je to pak s s
dovolenou vylety...

kittyy17
11. lis 2018

@gruyerre úplně stejně 😉

ruzenka95
11. lis 2018

@papunkova
U nás doma máme taky každý svuj účet a s výlety a dovolenymi to máme tak, že všechno plati muž, protože vzdy mel o dost vyšší příjem než ja ... ale i když máme účty oddělene, neni u nás žádný moje a tvoje .
a odpověď pro zakladatelku - muž plati veskere výdaje okolo bydlení, internet, opravy aut a tak. Já se staram o to abysme měli co jíst, v čem chodit a měli to doma čistý a Hezký 🙂

hanve
11. lis 2018

Mame kazdy svuj ucet. Ale ja mam kartu k manzelovu uctu. Manzel mi posila mesicne prachy na bezny provoz, ptz vse je navazane na muj ucet a nechce se mi to menit. Nakupy velke plati ze sveho uctu, dovolene taky. Pokud ten mesic nevyjdu s penezma, posle dalsi. Ale vetsinou jeste usetrim. Veci nenadale, jako boty pro deti, obleceni aj plati taky on. Az budu zas vydelavat, pojedem nejak napul.

radecka1
11. lis 2018

Máme oddělené účty, ale peníze společné. Manžel mi momentálně posílá určitou částku a neřeší co s ní dělám. Já platím většinou běžné provozní náklady (pravidelné měs. platby, jídlo, věci spojené s dětmi), manžel většinou auta, investice (tím myslím novou střechu, věci do domu, apod.) a mimořádné náklady (dovolenou). Když jsme někde společně platí manžel (nebo kdo má zrovna při sobě peněženku). Mimořádné faktury (třeba kroužky dětí) pošlu manželovi a on to uhradí. Nedokážu si představit, že bychom jeli moje x tvoje x děti na půl.

ariadna12
11. lis 2018

Momentalne az na par veci (ve vysi rodicaku) vse dotuje partner, jsem na rodicovske dovolene. Mame kazdy svuj ucet, ale zavedli jsme sesit na spolecne projmy a vydaje, abychom vedeli, na cem vyhazujeme penize a kde lze usetrit.

leilinka1234
11. lis 2018

@papunkova když měl manžel kulatiny, kupovala jsem mu asi za 10k hodinky... Tak třeba to 🙂 prostě jakýkoliv dárek...

makronka222
11. lis 2018

Mam rodicak 7,5k. Zaplatim velky nakup, pak to mam na veci pro deti, kaficka, obleceni pro sebe kdyz vylozene potrebuju. Na dalsi velky nakup+drogerku+skolku mi dava pritel penize. Kdyz cokoliv potrebujeme, neco se mi libi, jedeme pryc tak plati on. Penize jsou spolecne, ale on umi setrit, ja k nim mit pristup nemuzu:D

sweet81
11. lis 2018

Když jsem chodila do práce, tak já jsem platila jídlo a manžel vše ostatní. Pak jsem byla se synem doma a teď jsem v domácnosti, tak manžel plati vše.

babulinkab
11. lis 2018

jsme rodina, takže máme společný účet a k němu dvě karty

petrasipkova1
11. lis 2018

@nikolisek manžel platí vše, máme peníze společne na několika účtech. Já z rodicaku koupím pár věcí pro děti a jsem na nule 😁

sudylichozrout
11. lis 2018

@babulinkab take jsme rodina, presto bych s manzelem nechtela mit spolecny ucet. I v manzelstvi by mel mit clovek trochu soukromi. Platime vse tak nejak ad hoc, jak to prijde a kdo k tomu prijde, manzel se me aktivne pta, zda mam dostatek penez, jestli nepotrebuju neco poslat, ale ja bohate vyjdu s tim, co mam z RP a svych zakazek. Ted vecer byl na velkem nakupu jidla, ja zas v patek nechala hromadu penez v DM. Velke veci typu pracka, platime oba, respektive treba jeden, ale druhy pak plati treba povinne ruceni a tak. Rekla bych, ze to mame celkem dobre rozhozene. U bytu plati manzel hypo, ja ostatni sluzby. Vim, kolik kde manzel fakturuje, on vi, kolik kde fakturuju ja, takze mame prehled, s kolika penezi muzeme pracovat. Tohle si samozrejme rikame, delame oba doma, takze si vidime do prace.

ivannka92
11. lis 2018

U nas je to tak, ze ja nakupuju z rodicaku komplet jidlo a drogerii a muz vse ostatni 🙂