Co si může dovolit bývalá partnerka ohledně dítěte partnera

jajinka007
5. čer 2018

Snažíme si brát syna mého partnera kdykoliv to jde, aspoň každý druhý víkend, když jsou svátky, tak na delší dobu, někdy ho máme třeba i několik víkendů po sobě. Vždy bývalce vyjdeme vstříc, když chce někam jít a píše, jestli bychom si ho mohli vzít. Celkem vše bylo v pohodě, na všem jsme se s jeho bývalou v klidu dohodli, ale už asi půl roku, pokaždé, když ho vrátíme, má s něčím problém....měl odřeninu, někdo z ostatních dětí ho pohlavkoval, když si spolu hráli, špatně si utřel zadek atd. pokaždé něco. Je mu osm let. Přechází nás chuť si ho brát, on doma řekne všechno. Bývalá tvrdí, že to řekne sám od sebe, on nám jednou svěřil něco ve smyslu toho, že na něj křičela, když se ho ptala, jestli si na výletě nemáchal nohy v potůčku a že jí to teda přiznal (měl to zakázané - viz níže). Když ho vrátíme, tak sonduje (po našem odjezdu), kde jsme byli, co jsme dělali a pak nám to vpaluje..to, co se jí nelíbí. Syna vracíme v pořádku. Při svěření do péče matce neřešili, kdy si ho může brát otec a za jakých podmínek (mají to dohodou). Nyní o tom uvažujeme, že to dáme k soudu, abychom měli určené víkendy aspoň jednou za 14 dní a na střídačku Vánoce, Velikonoce (to zatím nepřicházelo v úvahu, abychom ho měli) a nějaké ty dny o prázdninách. Otázka je...má nárok nám diktovat, co u nás smí a co nesmí? například, že nám zakáže, aby se máchal ve vodě...jak my mu to máme zakázat, když se tam několik jiných dětí koupe v potůčku(děti, co jsou s námi na výletě), kde je vody po kotníky a venku 27stupňů, že on nesmí? to mu mám jako říkat, že to jeho matka zakázala a tak on si tam sedne a bude na ostatní koukat? je mi to líto a stejně mu to vždy povolíme a následně dostaneme vynadáno. Vždy se synovi od nás nechce, dovezeme ho domů a bývalka na syna hned spustí "co ti zase je? se ti zase nechce domů co?", protože z usměvavého kluka je najednou kluk bez výrazu a kouká směrem dolů. Jak to s ní řešit, jak jí říct, aby s tím přestala. A pak ještě partnerovi píše, že není schopný se o něj postarat. Další věc je, že mu nechce udělat pas, sem tam jedeme na výlet do Německa a kvůli pasu s námi nemůže, předpokládám, že kdybychom ho chtěli vzít k moři, tak ho s námi také nepustí. Tuším, že otec si může na magistrátu nechat udělat kopii rodného listu a ten pas si pak zařídit sám, že?

barchen
5. čer 2018

@jajinka007 Pas ano, ale stejně budete potřebovat písemný souhlas jeho matky kde mu povolí vycestovat do zahraničí. Ex kamarádky manžela takhle před pár měsíci zalarmovala policii a to dítě bylo na území ČR a málem otce zavřeli do vazby za únos v tu chvíli.

jajinka007
autor
5. čer 2018

@barchen hm, jestli si to dobře pamatuji, tak mi říkala, že ona nebyla nikdy v cizině a nevidí důvod, proč by její děti měli někam jezdit. Tak to si asi dlouho počkáme, než budeme moct někam společně.

bamak
5. čer 2018

@jajinka007 Vsechno, co popisujes je nejspis bezne. Proste jiny pohled na vychovu. Meli by si spolu promluvit matka a otec, vysvetlit si to, domluvit se, respektovat se. Ale tim nechci rict, ze je to lehke.

uzivatelkapetra
5. čer 2018

Určitě si soudně nechte vymezit kdy k vám bude chodit, jednou se to bude hodit. Malý od manžela už v 8 letech věděl, co chce nebo nechce mamka slyšet, tak se naučil formulku "Nevím" a to je jeho odpověď už na skoro cokoliv, až mě to štve ale co už. Pas taky nedovolila udělat, tak si nechal chlap udělat duplikát rodného listu a vyřídil pás sám, ale my nikam nejezdíme,jen když jdeme třeba do PL na trhy(pár kilometrů), tak jsme ho nemohli vzít, teď už ok.
Nás (syna) matka prudí, ale jinak než vás. My jsme se teď odhodlali si ho zkusit zažádat do péče, tak jsem zvědavá co se bude dít, až ji obešlou. To bude asi maso.
Ale zastávám názor, že zkusit se to musí.

barchen
5. čer 2018

@jajinka007 No, taková ex, to je výhra. Asi jenom vydržet a nenechat se otrávit. Přece nemůže jít na soud s dítětem proto, že otec mu povolil koupat se v létě v potoce. Možná by to chtělo soudně zařídit tu pravidelnost, tam je pak otázka, jestli dítě nebude "pravidelně", v době návštěvy u otce nebo po návštěvě nemocné. A ještě možná zkusit sehnat souhlas s vycestováním přes babičku/dědečka, záleží, jaký mají vztah se snachou...

zuzineckah
5. čer 2018

Opravdu muže někdo bránit vycestovat s dítětem jen na základě tak stupidniho argumentu, ze on nikde nebyl, tak ani dítě nepůjde? 🙄 Já byt tím druhým rodičem, tak to poženu přes úřady. Nevím proč by mělo být moje dítě ošizene o zážitky a zkušenosti jen pro hloupost a malost jednoho z rodičů, nevěřím, ze s tím nejde nic dělat 🙊 Mi to přijde úplně na hlavu teda....

jajinka007
autor
5. čer 2018

@uzivatelkapetra o tom jsem také uvažovala (střídavá péče), ale zase bych to neudělala aniž bychom se třeba dohodli se synem. Nechtěla bych, aby to někomu spíše ublížilo, než prospělo. Já to tak se svojí dcerou měla asi rok a půl, týden byla u otce, týden u mě, jenže jí se to moc nelíbilo, nudila se u táty, tak jsme od toho upustili - nebylo to soudně, dohodli jsme se tak..jako na všem ostatním, naštěstí 🙂

jajinka007
autor
5. čer 2018

@barchen ona bydlí u nich, mají tam jeden svůj pokoj se dvěma syny. Myslím, že oni by proti její vůli nešli. A toho, že bude "nemocný" se taky obávám. Ze začátku jsme tohle měli dost pravidelně, ale nenechala jsem si to líbit, napsala jí, že mu taky zvládneme dát sirup na kašel (to měl zrovna hrozný kašel), tak nám ho teda půjčila, za celý ten víkend zakašlal asi 3x, od té doby to právě bylo v pohodě, až posledního půl roku. Nevím, jestli si na nás řeší nějaký svůj problém, nebo proč se to najednou tak otočilo. Dříve jsem s ní i s dětmi jezdila na výlety, byly jsme docela "kamarádky", brali jsme k sobě na víkend i jejího druhého mladšího syna.

jajinka007
autor
5. čer 2018

@zuzineckah je to škoda, otec mé dcery ji jen jednou vzal na dovolenou do Jižních Čech, a ještě přijela se zlomenou klíční kostí 🙂 naštěstí ji berou k moři babička a děda a jsem za to velmi ráda, že bude mít hezké vzpomínky. Každý je hold jiná nátura.

jajinka007
autor
5. čer 2018

Nj, tak asi první řešení bude to, když si spolu partner s bývalou promluví spolu, ale nevím, jestli to k něčemu bude. Ona o všem komunikuje se mnou...kdy si syna budeme brát, kdy ho vrátíme, co potřebujeme sbalit..poslední dobou ho i vyzvedávám sama, když je partner ještě v práci, ale ona má prostě svůj názor a trvá na tom, abychom se o něj starali, tak jak ona chce, protože ona je matka.

uzivatelkapetra
5. čer 2018

@jajinka007 my ho chceme do výhradní péče právě, on od nás nechce vůbec domů, jde na něm vidět, že by rád bydlel u nás, ale nechce naštvat mamku, přece jen ji má taky rád. Střídavka by u nás nešla kvůli dojíždění do školy.
Zkusíme, uvidíme. Otcové si nemůžou stěžovat, že se děcka dávají matce, když to ani nezkusí.

jajinka007
autor
5. čer 2018

@uzivatelkapetra on má ještě mladšího bráchu, takže by u nás určitě nechtěl být napořád, ani bych je nechtěla rozdělit, ale rozumím vám, určitě to zkuste. My bydlíme v jiném městě, takže střídavka by asi byla náročná kvůli vození do školy.

uzivatelkapetra
5. čer 2018

@jajinka007 tak to jo, pokud má doma bráchu, je to zcela něco jiného 🙂

lela36
5. čer 2018

My to mame tak nejak podobne, byvala porad nevydychala, ze manzel si nasel nekoho jineho a nebude dal snaset jeji vymysly. Bohuzel to odnasi jejich syn,je jeste takovy ze se necha manipulovat od ni. Vzdycky, kdyz je u nas a to jeste ne moc casto, tak je potom nejaky problem, jednou jsme nepoznali, ze ho pichla vcela udajne 🙂 se nam to bal rict pry 🙂 ted naposledy ze pry jak ho dovezl, tak mel upal a zbytek nedele zvracel. pritom u nas byli i jine deti i nase dcera a byli stejne na slunicku a nikdo nemel problem a kluk mel celou dobu cepici a hlidali jsme pitny rezim. Pak z ni vylezlo, ze dalsi dny mu zacala angina, tak si myslim, ze to mel spis z toho. Vzdycky rika, ze k nam zse rad prijede, ale ona zas velice vyklada, ze ji maly rekl, ze k nam nechce a hlavne kvuli me. 🙂 jako je to uz smesne, ale doplati na to ten kluk. Kdyby bylo na me, tak bych naklusala na urad, aby si urcili termin navstev a nemohla by nic, ale manzel se nechce zbytecne hadat... Doufam, ze jednou to pochopi ten malej a najde si cestu k otci, i kdyz ona mu to teda neusnadnuje.

blahova_andrea
5. čer 2018

kromě toho závěru je to jakoby jsi bydlela s námi. asi je to bohužel běžné, že se nikdy nezavděčíš/me. že vždy vše bude špatně. když půjdete na výlet, bude špatně, že ho něco štíplo nebo se máchal, když zůstanete doma, budete špatní, že mu nedopřejete výlety a zážitky. pokud se s ní nejde v dobrém domluvit, což věřím, že občas prostě fakt v klidu nejde, tak to filtrujte. pouštějte to jedním uchem tam a druhým ven, co jen to jde. otec holt synovi v době kdy ho má dopřává podle svého. je také rodič a má na to právo.

ropetra
5. čer 2018

No s ni asi nic neudelas. Nekteri lide si holt musi dokazovat, bohuzel na detech, ze jsou nejlepsi. Pritel ma z predchoziho vztahu dceru, holka k nam prijela vzdy zamlkla. Nejakou dobu trvalo, nez zacala povidat. Byla s nami rada, venku se ji libilo, mezi detmi take. Kdyz ji vezl pritel k matce, nechtela. Zacala se mu veset kolem krku, ze se ji doma nelibi, ze tam nechce. Potom, co dceru pritel dovezl byvalce, nekolik sms ze tohle udelal spatne, ze holka breci, ze ji nemel brat tam ci onam a proc ji hlidali jeho rodiče, atd. Atd. Proste vše bylo spatne. Pak kazdych 14 dnu byla holka nem9cna, ryma, kasel a doktor ji vzdy potvrdil papir, na kterem bylo napsano, ze dite neni schopne prevozu k otci.... To trvalo 6 mesicu. A situace nyni? 3 roky ji nevidel..... Ona se s ni odstehovala, nevime kam.... Socialka s tim nic nedela.... Jen ji domlouvaji.... Vam preji hoooodne sil a at se situace srovna a nezkonci to jako u nas

blahova_andrea
5. čer 2018

@jajinka007 to by bylo možná lepší utnout. ty přeci jen rodič nejsi. my si taky dřív děti předávaly, domlouvaly se na sbalení apod. ale nakonec jsem se stáhla a přesunula zodpovědnost na rodiče, ať si to řeší oni.

blahova_andrea
5. čer 2018

@ropetra tak ona mu sebere dítě, ale alimenty jistě inkasuje dál :-/

lela36
5. čer 2018

@ropetra To je prece hrozne, vzdyt ty deti za to nemuzou! Rodice by jim to meli usnadnit, vysvetlit, snazit se pochopit a ne takhle stvat proti druhemu. Je mi to lito i toho naseho, desim se, co z nich vyroste.

ropetra
5. čer 2018

@blahova_andrea jojo alimenty si bere dal, ma dalsi dve deti s jinymi chlapy

ropetra
5. čer 2018

@lela36 ona ma dite jako prostredek pro manipulaci, jinak to nelze chapat... Je to strasne smutne... Ona je sdeleni, ze deti jsou jen jeji a basta.

jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
caverina
6. čer 2018

Holky nechci být zlá,ale...Nedávno tady proběhla diskuze,kdy se maminka ptala jestli má právo po expartnerovi chtít vědět co a kde budou dělat v době kdy jejich společné dítě bude s ním....Více méně ji bylo jednohlasně odsouhlaseno,že na to maminka právo má..netvrdím,že vše co bylo v prvním příspěvku popsáno je v pořádku,ale třeba k některým "zákazům' důvod má...z podobných diskuzí mám čím dál větší pocit,že rady se odvíjí od toho komu radíme....jestli mamince která,ktrerá nesouhlasí se svým ex...a nebo ženě,která se čas od času stará o dítě svého partnera...

jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
lmartinkova85
6. čer 2018

Asi bych to řešila přes socialku, popr přes soud...má stejná práva na povinnosti jako ona, a ona vám nemůžeš diktovat co můžete a nemůžete dělat... byvalka od manžela nám taky dělala peklo, když to začal řešit přes socialku pozvali si ji pak a asi ji bylo trapne tak přestala...ale do dneska výslechy co dělal v kolik hodin atd atd no proste k*ava!!! A to má kluk 13 let je to 7let od jejich rozvodu a pořad něco řešíme...jen aby ji to všechno vyhovovalo...

kamino
6. čer 2018

Z teto (a mnoha jinych ) diskuzi je mi zle.... presne si pamatuju na dobu, kdy jsme jezdily na jeden vikend za 14 dni k tatovi,.kdy jsme se musely naucit jak.kde mluvit, aby nebylo napeti.. stacila zminka u mamy,.co.bylo.u taty a naopak.. ne, nebyl vetsinou rev, ale atmosfera se okamzite zmenila a dite to sakra vyciti.. staci ironicka poznamka na ucet druheho rodice, jeho partnera... NIKDY NEDOPUSTIM, aby toto zazival muj syn,.jeikoz na vlastni kuzi.jsem zazila co to je poletovat.mezi.dvema stranami. A to patril rozvod nasich jeste k tem kultovovanejsim.. maminky a tatinkove,.vcitte se to.kuze tech deti, ony nevidi ceenobile,.ony maji.rady oba rodice a je strasne.tezke v tom bruslit...myslete.predevsim.na ne a povidejte si s nimi o.tom jak a co citi a nemyslete.si, ze to berou skvele...vetsinou je to maska.

ivuska1986
6. čer 2018

@jajinka007 ahojky, zkusila bych se s ni sejit na neutralni půdě bez dětí. Rekla bych ji v klidu svuj nazor, rekla bych, ze o maleho stojíte, mate ho moc radi, ale vadi vam to a to a to az tak moc, ze zdali neprestane, volite cestu -uprava styku soudni cestou. Taky se da sejít na Ospodu-organ sociálně pravni ochrany dětí-kde po porade se socialni pracovnici muze dojit k uzavreni pisemne dohody-je to tez cesta a nemusite k soudu. Treba by to bejvalku hodilo do klidu.

kamino
6. čer 2018

Kdyz ted v dospelosti na to zavedu rec, je mi receno..Vzdyt vam nic nechybelo. Ted uz vim ze ano a hodne. Pocit jistoty, bezpeci, ucelene rodiny...domov kde si po navratu z vyletu o nem v klidu popovidame spolecne a nemusim pul veci zamlcet, aby nebyla nejaka poznamka. Vzpominam jednou jsme.mely se segrou u taty k snidani.susenky s cajem. Vyjimecne. U mamy jsme to nadsene povidaly,.nic.zleho.netuse. Mama tatovi.vynadala, ze se o nas.nepostaral, ze to.neni snidane, samozrejme si.to.nenechalav pro sebe a v rodine au znamyxh to davala za priklad spatne pece,.a.t.d... uplna.kravina,.ale pamatuju si to.dodnes. Od te doby jsme.snidaly.opet.chleb nebo.rohliky...

caverina
6. čer 2018

@jahodi v podstatě s tím souhlasím...zdá se mi nesmysl zjištovat jak budou trávit společný čas..prostě dítě vybavím podle ročního období a tím to pro mě končí...a taky jsem ex řekla,že nechci aby syna vystavoval klimatizaci nebo ventilátorům,protože vždy to dopadne tak,že v lepším případě dostane jen rýmu v horším,častějším případě angínou...dlouho to nemohl pochopit,ale pokud se stalo,že díky tomu k nemu nemohl syn jít,protože byl nemocný tak mu to konečně došlo...některé věci nám můžou připadat jako nesmyslný zákaz,ale někdy mají tyto zákazy opodstatněný důvod...