Dárky od babičky. Jak říct tchyni, aby naší malé nedávala hračky, které nejsou nové?
Ahoj holky. Chtěla bych vědět, jak domluvit tchýni, aby naší malé nedávala hračky které nejsou nové. Ona je taková že chodí po bazarech, nebo klidně najde na ulici nějakýho plyšáka, autíčko, a vezme to domů. Naštěstí jsem to věděla už před porodem, a já i můj manžel jsme jí důsledně řekli, že pro naše dítě nechceme nic po nikom, jen nové. No a ona že jo. Ale hned jak se malá narodila, tak jí tchýně dala v mikrotenovém sáčku (v kterém jsem přinesla pár dnů předtím maso na grilování) plyšového medvídka. Na první pohled bylo vidět že není nový, i po čichu. Byl mi navíc děsně povědomý. Tak jsme se zeptali odkud ho má. A ona že ho koupila. Ale koplo mě, že jsem ho vídávala u manžela v pokojíčku. No samozřejmě to byl on. Mlčeli jsme, ale s manželem jsme to doma probrali, a on mámě řekl, že příště až něco koupí, aby na tom nechala visačku, abysme jako viděli odkud to pochází atd. No slíbila to. Ale pokračuje dál, tuhle manželovi dala pro malou dvě dětský knížky, s tím ať se nebojí, že je kupovala v obchodě. Mě hned napadlo jak když jsou obchody zavřené. Tak jsem se jí zeptala já, a přiznala že ty knížky dostala od knihovnice, že je z knihovny vyřazovali. Jak jí už důrazně vysvětlit že tohle opravdu nechceme?
Tak hlavne nedavej dite do skolky, predstav si, ze tam dokonce bude jist lzickou, kterou uz nekdo pred nim pouzival.
Chtít výhradně nové věci z důvodu, že na to prostě mám a basta fidli je úžasně neekonomické, neekologické a neetické. Kdyby si hlavně uváděla tu hygienu, tak budiž, i když pračka, desifekce etc. určitě i ve vašem světě funguje dobře, ale uvádíš hlavně důvod, že si to můžete dovolit, a to mi teda přijde slušně ujetý. Navíc sice si mluvila o popelnici, ale plyšák byl po manželovi a knihy z knihovny. Kde jsou tedy ty věci od popelnice pro dítě?
A pak nemá příroda vypat jak smetiště, když se pořád produkují nové věci. Je to neekologické a zbytečné. Plyšák lze vyprat a dát na 24 hodin do mrazáku a je více hygienický než nový nebo knížky pod UV. To není otázka peněz, ale ohleduplného myšlení a chování. Vaši tchyně je mi spíš líto, myslí to jistě dobře. A jak rád někdo přede mnou, věci co nechcete dejte do bazaru nebo charitě a tchyni ponechte dobrý pocit z babičkovství.
🤦🏻♀️ Tohle je teda ulet. Zrovna hracky kupuju bazarove, ale vybiram si top stav. A podedenych knizek mame mozna 20 a jsem za ne rada, nektere jsou nadherne. Nekoukame na kazdou korunu, ale tohle je uplne zbytecne perovani babicky 😑 😢
Hehe, my mame kupu věci z bazaru a není to o financích, s těma jsme na tom dobře. Je to o nějakém ekologickém myšlení, třeba. O tom, že kvůli mě a mému miminu se nemusí produkovat zase nové a nové krámy a hadry na pár použití.
Jako člověk, který má pocit ze nové věci pro mimco jsou neekologicke i neekonomicke te přesto chápu. Mas to tak nastaveny, ty jsi rodič. Ona je babička, měla by to respektovat. Pokud je ti to neprijemne ji dávat osahane obnosene věci, tak se asi necitis úplně komfortně, když ti je donese ze ? A o tom to je. Když to děla furt není to tak trochu naschvál ? Určitě hloupá není aby tohle nepochopila. Takže na dále důrazně opakovat, ze takhle teda ne a ty dárky nechávat u ni.
Mně to přijde jako trolling, ale asi se podobní lidé najdou. Tak když nedokážete hračky umýt nebo vyprat, tak je darujte. Naházejte do pytle vše, co se Vám nezdá a hoďte to na nějakou inzerci, že darujete nenáročným lidem, nebo to dejte někam do azylu. Jen jsem zvědavá, co budete dělat, až si dítě v nestřežené chvíli začne dávat hlínu do pusy. 😅
Jj, kupuj další hromadu plastů. Kupuj další kila nových hadrů. Utni kvůli tomu s babičkou kontakt. Já bych ti vážně přála, aby nastala ta doba, kdy ti bude babička dobrá třeba na hlídání, aby se na tebe vyprdla. Třeba se nad sebou někdy zamyslíš a dojde ti, že na knížkách z knihovny a plyšákovi po tátovi nic není.
Chapu te..nechat darky u ni, nebo je vyhodit. Nemam nic proti bazarovym vecem, ale nesnasim stare usmudlane veci. Kor kdyz je batole strka do pusy.
Takže,asi takhle. Nejsem zastánce výhradně nových věcí,jelikož je to zátěž pro naši planetu z ekologického hlediska, druhá, že si děti věcí neváží a ničí je,při tom je spousta jiných (samozivitelky,dětské domovy),kteří by za ně byli vděčni. Nedávno tchýně přinesla od staré známé malého plyšáka. Okamžitě a nenápadně jsem jej schovala,jelikož byl plný chlupů. A zřejmě jej ani malému nedám. Za prvé toho má až až a za druhé,je ve stavu,který by asi vyřešilo jen Savo a to definitivně. Takže vše má své meze. Jsem od dítěte zvyklá,že se u nás věci dědí. A i kdybychom měli na kontě miliony,tak nebudu bezhlavě kupovat nové věci ...
Když jsem čekala první dítě, tak jsem od kámošky dostala oblečení na pul roku. Kdybych chtěla tak jsem nemusela vůbec nic kupovat. A jak jsem za to byla ráda, mimco rychle roste a něco mělo jen párkrát na sobě a pak příkrmy, jídlo bylo všude. Škoda nových věcí. A taky mi dala kolébku, vajíčko, hračky a vše jsem si vyprala a nebo vycistila, nevidím v tom problém. Byla jsem jí vděčná, kolik peněz jsme diky ní ušetřili. Ale jestli vám to vadi tak si od ní nic neberte a nebo to dejte na charitu, někomu se to může hodit.
PS:peněz máme taky dost,mohli jsme si koupit všechno nový, ale proč?
Já bych od sebe oddělila pár věcí:
- Nutnost, nenutnost nových věcí pro dítě. To bych doporučila i přehodnotit, ale zároveň chápu, že chcete rozhodovat o tom, co vám přistane doma. Není potřeba dělat si z bytu/domu skladiště jen proto, že to nic nestálo, se to bude hodit atd.
- Vzájemný respekt - tam bych byla důsledná a otevřená.
- Myslet na to, že to nestojí za ztrátu babičky, fakt nestojí.
Malá si u našich hraje hlavně s hračkami po mně - panenky, nádobíčko, nábyteček a jsme nadšené obě. Ona protože je dítě a líbí se ji to a já z nostalgie. Kolikrát jsem už na tu kterou hračku zapomněla a najednou si s tím hraje má dcera a její fuk, že jsou to 35 let staré věci. Proč kupovat nové? Chápu, tahat odpadky z popelnic by se mi taky nelíbilo, ale dělat aféru z medvídka po chlapovi je zbytečné. A samozřejmě že ji naši kupují i nové hračky. Ale je to vyvážené.
Knížky z knihovny by mi nevadily, chodím tam celý život a vědu k tomu i děti, ptecteme tolik knížek, že je nereálné je kupovat všechny nové, i tak jich koupíme dost.. Plyšák z manželova dětského pokoje by mi taky nevadil, stačí vyprat, ovsem krámy od popelnic, nebo z bazaru bych nechtela a pokud bytchyně nebyla schopna pochopit, vyhodila bych je po jejím odchodu.
Pokud takove hracky doma nechces a tchyne tento pohled neakceptuje, tak je proste vyhod nebo nekomu dej, protoze z toho, co pises jsi naprosto neekologicky, neeticky a neekonomicky smyslejici clovek, takze co na tom.
My jsme na tom financne dobre a i presto kupuji detem klidne i bazarove obleceni, hracky i jine vybaveni. U kazde veci zvlast posuzuji, zda ji opravdu potrebuju novou nebo mi staci bazarova. A predstav si, dokonce jsem vzala i par veci od popelnice. Mame odtud plastovou tatrovku a kolecka - oboji skvele vyuzitelne na zahrade, a take jidelni zidlicku, protoze nebudu ke tchanum kupovat novou, kdyz ji vidim u popelnice a muzu si ji proste poradne vycistit (plastova ikeacka) a mit dobry pocit, usetrene penize a jeste toto od malicka ucim sve deti. Rozhodne se za sebe nestydim, naopak jsem moc rada, ze jsem k tomu sama dospela. Taky jsem toriz mela pocit, ze musim mit vsechno nove. Ne, nemusim a ted uz ani nechci. Z bazaru nerovna se automaticky nepouzitelne, spatne, usmudlane.
@martiniquest Dítěti to kdyžtak potom vysvětlí princezna Prga 😂
Promin ale tvuj postoj mi oripada prehnany.Chapu jeste plysaky ale knizky?! Vzdyt ty se daji otrit antibakterialnim ubrouskem.To jako nikdy tve dite nebude jezdit mhd,nebude chodit do skoly protoze na ucebnice pred nim taky sahaji jine deti?Nemluvim o lavicich a zidlich a zachodech?Jsi na nejlepsi ceste vychovat si dite,ktere bude mit nulovou imunitu.Vseho moc skodi.
Jinak v obchodech na to taky sahaji desitky lidi od zamestnancu po zakazniky
@ondul Plyšák byl v manželově pokoji, ale přinesla to před cca 8 lety z bazaru. Nebyl jeho. A jasně, možná to není ekonomický nebo co, ale nějaké dítě tu hračku mělo jako první, tudíž novou. A já svoje jediné dítě mám odbývat věcmi z druhé ruky? To fakt ne. Já bych taky nikdy nic nechtěla po někom, a manžel je téhož názoru. Nechce, aby jeho dítě mělo bazarovky.
Když to tak dočítám, tak mě to tak přijde jako kombinace dvou nosíků hodně nahoru... bacha aby vám do nich nenapršelo.
@j.a.n.i chtela jsem napsat to stejne ale drsneji.Jsou oba normalni snobi.Nejhorsi je,ze dalsiho snoba vychovaji.
@95newmommy2020 Ona si je dobře vědoma že mě to štve, a aby nenaštvala mého manžela, tak jemu právě zalže, že to koupila. A mě pak řekne že to je bůhví od koho, no ale že jestli se mi to nelíbí tak ať to vyhodím. Tak nevím, jestli v tom je touha dát něco vnoučeti, a nebo to je ta její touha všechno brát a skladovat.
@leilinka1234 Tak o tom hlídání, manžel řekl že NIKDY naše dítě na hlídání bez naší přítomnosti nedáme. A on ví dobře proč. A proč bych nekupovala? Jiné můžou, a já abych byla ekologická, tak svému jedinému dítěti nemám dopřát nové věci? Ať si žijou ekologicky jiné maminky.
@chumlee71 Asi takhle, nám by taky s manželem vadilo kdybysme se navzájem oblíkali bazarovými věcmi, kdybysme si nábytek nebo spotřebiče koupili bazarový, protože to přece stačí...
@olga_ Takže jiným slovem skákat podle ní, neříct si svoje pravidla, aby ona se nenaštvala? 😄My jsme rodiče, a my máme zodpovědnost za to, co naše dítě bude mít za věci.
@zelenaesmolda Třeba jim ho babička zkazí, až začne pobírat rozum 😎
Tak mě napadá, když nikdy nechceš nic, co už někdo jiný použil, doufám, že tvůj muž byl panic, když jsi ho poznala🙂 Jinak bych to tipovala na trolla.
Narozdil od ditete ty z noveho obleceni po par tydnech nevyrostes
@zuzkasim taky si myslim,ze je to troll.Covrika tvuj radar @sudylichozrout

Ano, dárek dávám tomu dítěti a nikoliv vám, vám bych už nic nedala, protože nevidím důvod, proč bych měla cokoliv dávat někomu, kdo si neváží věcí.