icon

Dárky od babičky. Jak říct tchyni, aby naší malé nedávala hračky, které nejsou nové?

8. únor 2021

Ahoj holky. Chtěla bych vědět, jak domluvit tchýni, aby naší malé nedávala hračky které nejsou nové. Ona je taková že chodí po bazarech, nebo klidně najde na ulici nějakýho plyšáka, autíčko, a vezme to domů. Naštěstí jsem to věděla už před porodem, a já i můj manžel jsme jí důsledně řekli, že pro naše dítě nechceme nic po nikom, jen nové. No a ona že jo. Ale hned jak se malá narodila, tak jí tchýně dala v mikrotenovém sáčku (v kterém jsem přinesla pár dnů předtím maso na grilování) plyšového medvídka. Na první pohled bylo vidět že není nový, i po čichu. Byl mi navíc děsně povědomý. Tak jsme se zeptali odkud ho má. A ona že ho koupila. Ale koplo mě, že jsem ho vídávala u manžela v pokojíčku. No samozřejmě to byl on. Mlčeli jsme, ale s manželem jsme to doma probrali, a on mámě řekl, že příště až něco koupí, aby na tom nechala visačku, abysme jako viděli odkud to pochází atd. No slíbila to. Ale pokračuje dál, tuhle manželovi dala pro malou dvě dětský knížky, s tím ať se nebojí, že je kupovala v obchodě. Mě hned napadlo jak když jsou obchody zavřené. Tak jsem se jí zeptala já, a přiznala že ty knížky dostala od knihovnice, že je z knihovny vyřazovali. Jak jí už důrazně vysvětlit že tohle opravdu nechceme?

Strana
z8
gramar
8. únor 2021

Omlouvám se, ale ty jsi normální blbka obecná, ráda bych řekla že je to ohrožený druh, ale bohužel se zdá že je na vzestupu.
Jestli jednou něco tak arogantního přivede některý syn domů, tak jsem selhala... 🤪

amazonkajanik
8. únor 2021

Milá autorko,když si tohle "ať si ekologicky žije někdo jiný " řekl každý druhý,tak je tahle planeta do 10let v prdeli! Ale fajn,dopřávej svému dítěti nové a nové věci,plné mikroplastu, páč dřevěné asi nekupujete,co?! Jen ať si hraje,aby se pak ptalo "a mami, proč je voda teď tak drahá kvůli tomu čištění...A mami,proč jsou v lese pet láhve a ne houby,jako v telce ...
Nejsem žádný eko maniak, ale čeho je moc,toho je příliš!

gramar
8. únor 2021

@j.a.n.i oni si to dítě zkazí a pak budou u babči plakat jakýho mají nevděčného parchanta... Takových příběhu už bylo a nepoučí se 🤷

autor
8. únor 2021

Ať už názory byly jakékoliv, tak vám za ně děkuju. Udivuje mě jak se tady hodně ozývá zastávání babičky, abysme jí náhodou neztratili. Když se tu řeší milionkrát že babičky cpou malým dětem nevhodné jídlo, pamlsky, tak je oheň na střeše, že rodiče jsou přece ti, co si mají dát pravidla. Ale tady to neplatí?

vikinkav
8. únor 2021

Vtipny. Ja mam problem s darkama od rodiny obecne, vetsinou jsou to neuzitecny kramy, ale tak podekuju, mozna to pouzijeme, nebo posleme dal. Dulezite je, ze jit do konfliktu kvuli takove ptakovine nema cenu. Bude jedte tisic veci se kterymi nebudes souhlasit aby tvoje dite dostalo, delalo, jedlo, nosilo, je nacase si zvykat a ne trvat na svem jen proto ze to tak je a basta :D

zelenaesmolda
8. únor 2021

Nevhodne jidlo diteti muze ublizit,vec z druhe ruky pokud je cista a neposkozena ne.V tom je podstatny rozdil.

gramar
8. únor 2021

Co tak rozum drahoslavo, ten zůstal u nového BMW...? Je poněkud rozdíl řešit stravu (a i to se většinou dá slušně domluvit, ač se slovy "za nás...") a to že babi přinese hračku. Má tchyně na toto byla expert, tak jsem to neřešila když se to omrzelo/rozbilo poslala jsem to dal, nebo vyhodila...

amazonkajanik
8. únor 2021

Tvl,pleteš si pojmy a dojmy. Jídlo,mlsky,sladké může mít dlouhodobý dopad na zdravý dítěte,tedy to fyzické. Vy tím odmítáním věcí z druhé ruky,byť čisté,dezinfikovane,knihy,které mají svou historii a specifickou vůní ,si doma zadelavate na tzv. zlatou mládež! Aneb,rozmachaný fakan. Taková byla neteř. "Opatrně,nebo to rozbijes!" " no a ,tak dostanu nové!"

velkabublina
8. únor 2021

@zelenaesmolda mám stejný názor

amazonkajanik
8. únor 2021

@gramar 👍😂

zelenaesmolda
8. únor 2021

@amazonkajanik
A jaka je neter ted?

olga_
8. únor 2021

Ne, spojení "vzájemný respekt" má jiný význam.

gramar
8. únor 2021

Jinak já miluji děděné věci, to občas člověk objeví poklad. Mám jen pár zásad - spodní prádlo, boty (hlavně pro děti, je i jiný způsob jak jim zmrvit záda), ručníky a povlečení 🤣

zelenaesmolda
8. únor 2021

@gramar
Rucniky a povleceni mi nevadi,vyperes na 90,naopak jsou casto kvalitni narozdil od tech dnesnich.Boty a pradlo bych taky nikdy nepouzila

autor
8. únor 2021

Tak si všichni vychovávejte děti podle svého, bere vám to někdo? Někdo bazarovky má rád, někdo klidně tahá věci od popelnice, někdo zas jen nové. Nechte každého žít podle jeho uvážení. Já se slušně zeptala, a tady hned moje dítě hodnotíte jako rozmazlenýho fracka. Fakt to tu má úroveň. Jak na dobytčím trhu.

amazonkajanik
8. únor 2021

@zelenaesmolda už skromnější,není jedinacek a hlavně jí to zbytek rodiny vysvětlil. Ona byla jediná z neteří,která kdy ode mě dostala na zadek(vzala tvrdohlavě kramle směr silnice ve 4letech) no a nebere si s její maminkou servítky,hold,celá brácha 😂
Sice má občas rebelii,ale pořád jsme dost velká rodina,na to,abychom vysvětlili,podpořili a jen tak něco nenechali být. Bude jí teď 16let a nastoupila na uměleckou školu ...

amazonkajanik
8. únor 2021

@gramar mám po mamce pletené šatičky s čepičkou,co se nosily v 50.letech 😉 včetně panenky,sběratelský kousek 😊

gramar
8. únor 2021

@zelenaesmolda Když vím odkud jsou tak s tím problém nemám, ale když to přiveze ten, od toho, protože mu to dál tamten tak uz jsem hajsava 🤣

zelenaesmolda
8. únor 2021

Ten dobytci trh sedi,kravka jsi na to dost velka :D

gramar
8. únor 2021

No já si spíš myslím že ten rozmazlený fracek jsi ty, nebo máš mindrák z vlastního dětství/života a pak bych doporučovala nějaký druh terapie, než si z dítěte vychováš Godzillu...

jarunkaxyz1
8. únor 2021

Autorko a co tedy od této diskuse chceš za odpověď? Pokud se s něčím neztotožňuješ, chceš pro dítě nové věci, tak se těch darovaných prostě jednoduše zbav - dej je na charitu, daruj někomu, komu třeba udělají radost nebo vyhoď.....ale na to bys snad přišla sama, ne?

amazonkajanik
8. únor 2021

Ale v podstatě ses ptala na názor a zde ti bylo sděleno, že to přeháníš!
Když prokazatelně přinese tchýně něco téměř od popelnice,tak je jasný,že to dítěti nedáš, ale bazarovka,nebo poděděné,není toxické ...

zelenaesmolda
8. únor 2021

@gramar
Taky mi to pripada jako nejaky mindrak z detstvi

amazonkajanik
8. únor 2021

Víš co, vezmi ty hračky,věci z kterých tvé dítko odroste a předej je do dětských domovů. Když vy s manželem musíte mít nové věci, tak buďte té dobroty a udelejte radost tam, kde na tohle peníze nemají! Nejlépe předat osobně, aby jste viděli, že nezáleží na stáří a hodnotě dané věci, ale že splní účel a tím je úsměv na dětské tváři, která se víc mračí,než směje ...

j.a.n.i
8. únor 2021

@gramar Tak já tedy jen boty a spodní prádlo, i když i to spodní prádlo potvory mění s kamarády, podle toho, u koho zrovna přespávají.

codal
8. únor 2021

Určitě bych si kvůli něčemu takovému nekazila vztahy v rodině. Pokud ti i sama tchýně řekla,ať to kdyžtak vyhodíš, tak to holt udělej nebo to jednou za čas pošli na charitu. My jsme třeba byly s dcerou v nemocnici, ona se hrozně bála a dostala tam plyšáka, nebyl nový, ale pomohl jí to tam zvládnout. Ano, byl vypraný a doma jsem ho pak raději ještě vyprala, má odřené plastové oči, ale je to pro ni symbol toho, že tu nemocnici zvládla a má ho ráda. A já byla tak vděčná, že nám ho sestřička dala, protože jí pomohl. Takže použité, ale vyprané plyšáky, které nechcete, dejte do krabice a jednou za čas je odvezte do nemocnice, myslím, že za to budou vděčni. Stejně tak i za ty knížky, o tom jsem přesvědčená. Sice tvůj postoj k použitým věcem nechápu, ale je to vaše dítě a tak máte právo mu dávat jen nové věci. Každopádně je prostě zbytečný dělat si zle s babičkou, která z toho má třeba radost, že malému mohla něco dát, a to, že jste plyšáka pak poslali dál pravděpodobně ani nezjistí.

sudylichozrout
8. únor 2021

Tvoje starosti a kuvajtskou ropu k tomu. To bych si fakt prala mit 🤦🤦

zelenaesmolda
8. únor 2021

@sudylichozrout
Tak s tou ropou tos zabila :D :D

j.a.n.i
8. únor 2021

@sudylichozrout Mě by stačila ta ropa 😇

amazonkajanik
8. únor 2021