icon

Dává vám přítel/manžel peníze navíc, když jste na MD?

toga25
2. dub 2015

Ahoj, mám takový dotaz.
Chci se zeptat, jak to máte doma finančně, když jste na MD. My máme každý svůj účet, na jeho chodí výplata, na můj rodičák. Chlap platí nájem + pleny malému, občas i menší nákup, když jede z práce. Já platím velké nákupy, svůj paušál + i když je třeba malému bundička, apod. a taky asi 2 balení UM. Na jednu stranu mi přijde, že toho zas tolik neplatím, na druhou mi zbydou tak 4 stovky :-/ Jsem ten typ člověka, který si nerad říká o peníze. Vím, že bych měla asi sama ptž chlapi mají trochu jiné vedení, ale i tak, přijde mi to strašně trapné ☹ Nejsem nijak náročná, co vyloženě nutně nepotřebuju, tak nepořizuju... ale znáte to, blíží se jaro, jsou třeba nové boty, bunda apod...
Je mi blbé si o to říkat chlapovi, ale jeho to samotného nenapadne a co mě mrzí o dost víc je to, že mu vůbec nevadí, že si při MD sháním brigádu, ptž potřebuju prostě víc peněz a na doma žádnou nenajdu, takže po celém dni s malým pak večer ještě budu muset někam chodit.... Na ty ,,malé" peníze se mi zvyká hrozně těžko z toho, na co jsem byla zvyklá, nějaké mám odložené, ale ty jsou výhradně na věci pro malého... Jsem prostě zvyklá, že si něco odložím a to, že tu možnost teď nemám, i přesto, že za sebe vůbec neutrácím, mě doslova deptá ☹ Navíc jsem znechucena z faktu, že dá o prázdninách ex na syna alimenty a syn bude vlastně celý měsíc u nás - to vím, že neovlivním, ale doslova mě to štve, že ex se dají prachy pro její potřebu ten měsíc a dítě bude jinde celý měsíc a já musím pomalu žebrat o peníze navíc ☹ )
Říkali jste si o peníze samy nebo to byla u chlapa samozřejmost?

guinea
13. dub 2015

@1kacaba1 Proč by tě to ponižovalo, říct si o peníze na vaše (jeho) děti? Tohle opravdu nechápu.

1kacaba1
14. dub 2015

@guinea Protože si myslím, že je ponižující žádat o něco, co by mělo být samozřejmé.

kacca11
14. dub 2015

@1kacaba1 To by melo byt trapne jemu, ne tobe.

domca89
14. dub 2015

@1kacaba1 taky by mi to přišlo trapné říkat si o peníze, ale pokud má nějaký rozum a spočítá si základní věci, mělo by mu být jasné, že z mateřské nevyjdeš a nabídnout se sám, nebo se alespoň zeptat, kolik potřebuješ.

irbisek
14. dub 2015

@jancaand

Zdravím Vás,
zabrousil jsem na tuto diskuzi, abych získal trochu přehled, jak to chodí jinde...Držím Vám palce, ať se daří lépe a najdete si někoho, kdo Vás ocení, protože z Vašeho ex je mi smutno...S manželkou máme synka (bydlíme spolu). Představa, že bych jí neměl posílat peníze na jeho potřeby v případě, že bychom se rozvedli a on byl více času v její péči!? Můj syn, má hrdost, mé peníze pro něj, ať už bych si o manželce myslel cokoliv...
Dále ani nerozumím těm, kteří na to mají a nepřispějí manželce, aby si udělala nějáké potěšení...My máme finance oddělené (rozdílná výše i struktura příjmů už před manželstvím), ale o náklady se dělíme dle našich příjmů (více jde za mnou), přičemž manželka má krom MD i jiné příjmy, takže nestrádá a ušetří si pro sebe... 🙂.

guinea
14. dub 2015

@1kacaba1 No, mně připadá, že je spíš velice trapné NEPOSKYTOVAT to, co by mělo být samozřejmé. To se samo od sebe nezmění nikdy. Už jsem to tu psala, měla jsem takovou kolegyni, manžel si žil na vysoké noze, ona chodila v hadrech s miminama po brigádách, aby vyšla. Taky jí připadalo ponižující si o něco říct.

jancaand
14. dub 2015

@irbisek Moc děkuji za podporu. Stále jsem se po rozchodu nedočkala od bývalého na syna ani koruny. Můžu být ráda, že jsem s bývalým neměla společný účet, to by tam po pár dnech nic nezbylo..

ajurka
14. dub 2015

Já nevím, ale vy žijete jak cizí lidi... takhle bych si to teda představit neuměla.. my máme peníze dohromady i když každej máme svůj učet vyberou se peníze a dáme je dohromady..

elu
14. dub 2015

@elialen a tu hypoteku máte společnou, nebo je jen na chlapa?

elialen
14. dub 2015

@elu Jen na chlapa...

hribecekbeztecek
15. dub 2015

Musím se přiznat, že žasnu, kolika ženám je trapně říct si o peníze vlastnímu muži. My máme své účty, protože jsme je měli už když jsme se potkali a nemáme problém si o peníze říct ani jeden. Vždyť jsme dva lidé, kteří spolu sdílejí to nejintimnější co mají. Kdybysme chtěli, což nechceme 🙂, můžeme si ke každému účtu nechat udělat ještě druhou kartu.
Je pravda, že můj chlap počítá s tím, že až budu na mateřské budou finanční záležitosti na jeho bedrech a bere to jako samozřejmost, postarat se o svou rodinu, ale někteří v tomto směru mají delší vedení nebo prostě jen nemají představu kolik stojí vedení domácnosti a pokud jim partnerka neřekne, že peníze potřebuje nebo pokud ho do výdajů nezasvětí nenapadne ho, že ji peníze můžou scházet. Vztah je o komunikaci.

elu
15. dub 2015

@elialen jenom hypoteka je na něj, nebo tudíž i ta nemovitost?

zuzik24
15. dub 2015

@hribecekbeztecek Lépe bych to nenapsala. My také máme každý svůj účet z dob, kdy jsme spolu ještě nebyli, ale peníze jsou to společné, nikdy nechtěl ani jeden z nás vědět, na co přesně peníze potřebujeme, neschovávám účtenky od drogerie, jídla atd. Snad nežije na jiné planetě, aby nevěděl, kolik všechno stojí 😀 Když na účtě nic nemá on nebo já, automaticky si peníze přeposíláme. Ale když čtu některé příspěvky, tak teda žasnu, jak to v mnoha domácnostech funguje, díkybohu za mýho chlapa (v mnoha ohledech 😀 😉 )

teriska94
15. dub 2015

Tohle je pro mě naprosto nepochopitelné. Jak už někdo napsal víš, vztah je o komunikaci. Nechci vyznít nepříjemně, ale v první řadě bych řekla jemu jaká je situace..

mishell56
4. kvě 2015

@toga25 Ahoj tak do tohohle nevidím, my máme každý svůj účet (já ten svůj ještě nemůžu zrušit, ale až budu moct tak budeme mít jeden), mě chodí ještě PN, přítelovi výplata, každý máme trvaláky na něco jiného, ale ve směs zbytek peněz co máme na ten měsíc vybereme a dáváme do společné peněženky a z toho platíme jídlo, drogerii apod. Jelikož jsme s tím docela někdy na štíru tak když je potřeba (víme že máme málo) tak jde přítel na brigádu a já mám práci z domova (přivýdělek). Takže si nikdo nikom nemusí říkat, máme vše společné 😉

lizzi21
4. kvě 2015

Ja jsem rada, ze mame spolecny ucet. Nikdo neresi jestli ten plati vic nebo min. jednou jsme manzele, partneri, takze mame byt tym a ne aby si kazdej kopal na vlastnim pisecku. U nas to tedy chodi tak, ze kdyz prijdou vyplaty, zaplati se veci co jsou potreba a ze zbytku se udela rozpocet. Dokazeme tedypresne stanovit na co jake penize pujdou a podle toho se riddit. Dokazeme to i ted pred detmi a potom i s detmi. A aby mi bylo trapny si rikat manzelovi/partnerovi o penize? Kdyz mezi sebou nedokazete resit zakladni veci co to je potom za vztah? Tohle je muj nazor, pokud se to nekomu nelibi, tak je to jeho problem, ale takhle to proste vidim ja.

hribecekbeztecek
4. kvě 2015

Ja nejak porad nechapu,proc pritomnost dvou bankovnich uctu pro tolik lidi znamena kopani na vlastnim pisecku. My fungujeme jako tym i presto,ze mame dva ucty. Vetsi investice spolu prodiskutujeme,ty male si kazdy resi sam. Ale to je stejne jako u jednoho uctu,pochybuju ze "jednouctaci" resi nakup rasenky nebo novych botasek. A ja jsem toho nazoru,ze pokud s chlapem nejsem schopna resit finance. Bud uz z pohledu at mi penize posle na muj ucet nebo mi je vybere ze sveho nebo si je vyberu sama nejsme partaci at uz mame penize na jednom nebo na deseti uctech.

marcinek
4. kvě 2015

se teda divim, ze nekterym chlapum fakt nedochazi, co všechno je potřeba zaplatit a zaridit. My mame každý svůj ucet, oběma nam to vyhovuje, ja platim zivotko, penzijko, tel, nakupy, skolky, atd. manzel hypo a ruzne vydaje se stavbou. Samo, ze mi to nevyjde, tak mi přepošle peníze nebo si jdu k nemu do peněženky a vyberu jako v bankomatu 😀 ale vždy mu to rikam, mame spolecne zavazky, tak i spolecne peníze. Aspon se nehádáme kdo co plati. proste to platim ja ze spolecnych penez. Manzel ani nevi kdy je potřeba co zaplatit...

gepe
5. kvě 2015

9 let spolu, 4 roky manzele, 1 dite. Ucet ma kazdy svuj, penize jsou spolecne. Nikdy nemam nouzi I kdyz mi rodicak z uctu naaahodou zmizi 🙂), Rodicak jde na zakladni potreby rodiny a I z manzelova uctu odchazi stejnym smerem plus bydleni aj. Petulko mas penize? Necham Ti tady. Nepotrebujes neco poslat na ucet? Poslu Ti. Sice mame dva ucty, ale oba mame prehled a ani nepatrame zda nekdo ma vic, ci min, ci si ulejva, my si verime a jak rikava manzel, jsou to nase spolecne penize. Nemusim se o nic prosit, kdyz je potreba neco zaplatit - nakup napr v eshopu, akorat mu to preposlu, ci to jdeme vybrat a koupit spolu. Penize nikdy u nas nebyly predmetem jakehokoliv svaru.

franerka
7. kvě 2015

dokud jsme spolu jen chodili, měli jsme účet každý zvlášť a i tak jsme peníze pokládali za peníze nás obou. Nerozdělovali jsme. Jednou zaplatil ten podruhé onen. Když jsme se vzali připadalo nám hloupé mít dva účty, posílat mezi nimi peníze když někomu dojdou atd. Tak jsme ponechali jen jeden. Přijde nám to tak rozumné. Jsme manželé, rodina tak jedny peníze pro všechny.

michalusenka
7. kvě 2015

No ja se popravde bojim, jak to bude az budu na materske, respektive na rodicovske.... doposud mame kazdy svuj ucet a prijde mi ze muj je tak trochu drzgresle nekdy a zatim na spolecny nepristoupil takze...

gepe
7. kvě 2015

@franerka my mame dva uctu, jak jsem jiz zminila, a pritom oboje finance jdou pro vsechny. Je to snad divny? Zrovna vcera jsem rikala, ze musim do lekarny, abych neutracela z uctu na me psaneho, nechal mi tady bez meho vedomi dnes rano 2t, a rozhodne si nenechava nikdy predkladat ucty, tak jako ja nepredkladam jemu. A neni to vyjimka. S penezi je to stejne jako s jinymi vecmi ve vztahu, je to o komunikaci a duvere, nezavisle na tom, zda je spolecny ucet ci dva oddelene.

toga25
autor
7. kvě 2015

@michalusenka Já bych mu normálně řekla, že je povinný platit i na tebe ze zákona, kdybyste nebyli spolu, tak by měl dávat i teď a dohodněte se na nějaké částce, co ti bude k RP dávat 🙂 My se dohodli a dává mi 2 tis a dost se zlepšila komunikace... 🙂
Já mám z mateřské odložených pár tisíc, ale to je na malého (oblečení, dražší věci + si tam ukládám zbytek peněz co zůstává, abych pak měla z čeho kupovat dárky 🙂 ). A chlap se mě už sám od sebe ptá, jestli mám peníze, jestli nepotřebuju a já se ptám i jeho ke konci měsíce, jestli ještě peníze má, že než by šel do mínusu, at veme z obálky od malého a pak to tam dá další měsíc (on má totiž i druhého syna a ne vždycky mám přehled o tom, na co přispíval ex mimo alíky). Myslím, že se to dost zlepšilo 🙂

franerka
7. kvě 2015

@gepe však my si věříme. jen pro nás je toto řešení nejlepší a nejjednodušší. Třeba moji rodiče mají účty zvlášť, tchánovci dohromady. A my si zvolili tuto cestu po společné debatě. 🙂

michalusenka
7. kvě 2015

@toga25 no ja spis doufam ze bud bude spolecny ucet nebo mi necha udelat kartu k jeho uctu protoze z te rodicovske moc nepoplatim ze

gepe
7. kvě 2015

@franerka chapu 🙂 ja Ti tim jen chtela rict, ze muze fungovat i nemit spolecny ucet u manzelu, pri rodine a pritom mit vsechny penize pro vsechny. A jak jsi spravne podotkla, kdyz se lide domluvi, nic neni problem.

toga25
autor
7. kvě 2015

@michalusenka No to je chlap od chlapa, ten můj společný prej zatím nechce, tak musím věřit, že opravdu nejde do mínusu ☹ To je to hlavní o co mi šlo + něco ušetřit a taky mít přehled, co všechno navíc platí na syna (nevadí mi, že platí navíc, ale taky je třeba nějaká hranice, ptž má děti dvě že jo a já nebudu pro malého kupovat jen z uložených peněz, aby jeho první dítě mělo všechno na co si ukáže...). Záleží, jak jste i domluveni, kdo co platí, já mám na starost třeba svůj paušál a jídlo hlavně a on nájem, benzín do práce, paušály a pojistky apod, takže mi ty 2 tis navíc třeba stačí + si můžu říct, ale já extra neutrácím 🙂
A co to s ním probrat už pomalu teď, jako jak si třeba představuje pak peníze apod jak budeš mít RP a nahodit řeč o společném účtu příp o tom, kolik ti chce dávat navíc 🙂 Hlavně zavčasu, myslím, že kdybych to já řešila dřív, byl by možná i ten společný účet 🙂

michalusenka
7. kvě 2015

@toga25 no ja doufam ze pak rodicovska uz ho dokope k tomu spolecnemu, no nic mu jineho nezbyde..tak mi dava pulku na inkaso, benzin si plati sam protoze dojizdi denne do prace, jinak zbytek spolecneho nakupu a do spolecne domacnosti jedem na pul - jak debil rozpocitavame uctenky (co je jeho, co me a co napul) a tohle me proste nebavi! a pak nebudu preci vybirat z nasporenych penez dokud to nebude na nule a on by si sporil z vyplat - to ne

marketa11112
7. kvě 2015

ahoj, tak mi mame vice uctu -- jeden spolecny , tam chodily obe vyplaty, nyní manželova vyplata, duchod a moje materska, pripadne preplatky apod. pak mame nejake sporeni, i kdyznneco je psane na me, něco na manzela, vse je spolecne. pak mam jeden ucet na prividelek - co prodam po malym nebo sve výrobky. manzel to bere -- jako me peníze. ale ja z toho většinou koupim věci pro malého, nejaky dáreček pro manžela, něco na zahradku ci pro sebe -- o cem se mi nechce manzelovi rikat a tak... manzel to neresi. vse bezne mame trvalými prikazy, manel chce mit hlavne plny talir. navíc vi, ze neutracim zas tak moc zbytecne, spis resim věci na domek a zahradu. když někdo z nas vybira, proste rekne tomu druhemu kolik a na co, nebo když něco potrebujeme,taky se informujeme..... většinou kupujeme věci spolu a ještě si je navzájem vnucujeme. ted chce manzel tetovani ---mluvime o tom snad pet let, bude to stat balik, delat mu to budou snad trictvrte roku postupne. no a pak pujdu na predelavku a ještě jedno tetovani ja, tak se to pak srovna......neresime ale, kolik kdo da do pokladny, je to proste spolecne. a je jasne, zes prckem nemohu do práce, navíc planujeme i druhé....

toga25
autor
7. kvě 2015

@michalusenka Tak to u nás třeba nikdy neexistovalo, abychom rozpočítávali účtenky, co je čí... To je docela blbé, když spolu čekáte dítko, ale i takový jeden pár znám, kdy si každý platí svoje... Rozhodně budď kdo co bude platit nebo peníze společně, takhle to nikam nevede.. Jak budete platit věci na malé, taky napůl? To je divné 😒

Strana