Dává vám přítel/manžel peníze navíc, když jste na MD?
Ahoj, mám takový dotaz.
Chci se zeptat, jak to máte doma finančně, když jste na MD. My máme každý svůj účet, na jeho chodí výplata, na můj rodičák. Chlap platí nájem + pleny malému, občas i menší nákup, když jede z práce. Já platím velké nákupy, svůj paušál + i když je třeba malému bundička, apod. a taky asi 2 balení UM. Na jednu stranu mi přijde, že toho zas tolik neplatím, na druhou mi zbydou tak 4 stovky :-/ Jsem ten typ člověka, který si nerad říká o peníze. Vím, že bych měla asi sama ptž chlapi mají trochu jiné vedení, ale i tak, přijde mi to strašně trapné ☹ Nejsem nijak náročná, co vyloženě nutně nepotřebuju, tak nepořizuju... ale znáte to, blíží se jaro, jsou třeba nové boty, bunda apod...
Je mi blbé si o to říkat chlapovi, ale jeho to samotného nenapadne a co mě mrzí o dost víc je to, že mu vůbec nevadí, že si při MD sháním brigádu, ptž potřebuju prostě víc peněz a na doma žádnou nenajdu, takže po celém dni s malým pak večer ještě budu muset někam chodit.... Na ty ,,malé" peníze se mi zvyká hrozně těžko z toho, na co jsem byla zvyklá, nějaké mám odložené, ale ty jsou výhradně na věci pro malého... Jsem prostě zvyklá, že si něco odložím a to, že tu možnost teď nemám, i přesto, že za sebe vůbec neutrácím, mě doslova deptá ☹ Navíc jsem znechucena z faktu, že dá o prázdninách ex na syna alimenty a syn bude vlastně celý měsíc u nás - to vím, že neovlivním, ale doslova mě to štve, že ex se dají prachy pro její potřebu ten měsíc a dítě bude jinde celý měsíc a já musím pomalu žebrat o peníze navíc ☹ )
Říkali jste si o peníze samy nebo to byla u chlapa samozřejmost?
jinak než jsme se vzali takový nebyl tento model si vydobil až po svatbě.
My mame 2 ucty, z manzelova jdou poplatky a benzin, a z meho " zivot" , z muzova uctu nic moc nezustane, kdyz si jede pro prvniho syna na vikend,tak 1x za 2 mesice, tak uz vubec nic nezbyde, cesta stoji 3 tis...rozdeleno mame hlavne pro to, ze i kdyby zbylo,tak manzel utrati 🙂 a je si toho vedom, tak z nas dvou setrim ja..a i z materske to jde. Sice to neni na dovcu u more,ale jde to!
taky máme každý svůj účet, ale peníze bereme jako společné, chlap platí hypotéku a leasing na stroje, naftu. Nákupy jídla platí většinou taky, ale my máme svoji biofarmu a tak máme hodně produktů ze své vlastní farmy. Já většinou platím plíny a drogerii, dětem obědy ve školce a škole a taky nejstarší dceři kroužky. Když se ale stane, že mám více nákupů např. oblečení nebo nových bot na nadcházející sezónu, tak řeknu, že potřebuji další peníze.
Holky nemyslím to zle a nechci nikoho urazit, ale nepřijde mi normální ze táhnete vše ze svého tedy z mateřské. Zatímco chlapi si sestri svoji výplatu která je větší než mateřská. Prije mi to sobecké. Spravedlivé je aby manžele měli finance společne a nebo manželce chlap posílal peníze aby měla na vše co potřebuje.
@lenka5731 nenapsala jsem, že chlap ulívá peníze, přečti si příspěvek ještě jednou 😉 Přivýdělek mám proto, to jsem tedy neuvedla, že žít z rodičáku a úvazku a půl mého chlapa stylem "od výplatě k výplatě," jelikož momentálně táhneme vcelku vysoký nájem, se prostě moc nedá. Jo, pokud někdo vydělává 60tis tak je to asi jedno, ale takhle cítím, že i "blbých" pár tisíc navíc, za které sobě nebo malé koupím třeba něco pěkného na sebe se prostě momentálně šikne 😉 Apropo ve vztahu jsme dva, a z chlapa jen kvůli tomu, abych si válela šunky za 9tis rodičáku, kůži sedřít nenechám 😀
Máme všechny účty společné a bereme tak z jedné hromádky. Oba stále vyděláváme, i když jsem na 2. mateřské. Nikdy jsem nechtěla být závislá na chlapovi, ale je to náročný, to nezastírám. Můj manžel je ale skvělý, i kdybych nepracovala, peníze by neřešil, brala bych si, jak by bylo potřeba.
Dřív jsme měli každý svůj účet a každý své peníze, ale se svatbou, hypotékou atd... jsme si postupně oba zrušili a nechali jen jeden. Chodí tam manželova výplata, moje rodičovská a platí se z tama vše. Manžel dostává měsíčně "kapesné" za které si kupuje své - svačina, autobus, ecigarety. Občas se ptám, jestli nepotřebuje víc. Já nakupuji, jezdím s autem... prostě vše. Kapesné nemám, nic moc si nekupuji. Většinou utrácím za nic a nebo děti - něco pro tvoření doma, hry a tak... .
Přijde mi to jako dobré řešení, jen by se manžel mohl víc zajímat, ale to je povahou.
My mame 2 ucty,kazdy svuj.V dobe poznani se,jsme jiz samozrejme oba pracovali a meli sve ucty.Nebyl nikdy duvod na tom neco menit.Sve prijmy zname,manzel plati naklady spojene s bydlenim,auty,pojistky clenu rodiny,spori detem.Ja platim naklady na jidlo,drogerii a potreby deti.Mame jeden sporici spolecny ucet,kam odesilame to,co zbyde=usetrime spolecne.Z toho platime dovolene,vyssi castky(rekonstrukce)atd.
Vse spolecne resime,nakupovat chodime spolecne a to,ze mame kazdy svuj ucet z nas nedela dva sobce
My jsme si už krátce po sestehovani, tedy ještě celkem dlouho před svatbou zřídili společný účet a jeden společný spořící. Nějak si nedovedu představit mít v dlouhodobém vztahu oddělené finance (tím nemyslím dva účty) a jet si každý za své, nejde mi to jaksi se vztahem založeným na důvěře, respektu,... do hlavy. Sice nejsem na MD, ale máme tedy jeden účet, kam chodí všechny peníze, všechno se z něj platí, pravidelně se z něj odesilaji peníze na sporici účet. Když si jeden z nás chce něco koupit, tak si to koupi, věříme si, větší věci spolu většinou probirame. Vzhledem k tomu, že manžel vydělává několikanásobně více, jaksi není reálně, abychom platili věci napůl - mne by nic nezbylo, manžel by měl obrovské kapesné a to mi jaksi nepřijde ve vyrovnaném vztahu fér, když na vztahu a společném životě pracujeme se stejným zápalem a úsilím.
Přiznám se, že mi připadá trochu pozdě řešit peníze až s dítětem. Doporučuji muži říct, jak se cítíš přesně tak, jak jsi to napsala taky. Říct si o peníze, když jste pár, oba spolupracujete, není ostuda. Spíš mi připadá trapné si radši hledat brigádu, jen abys s mužem nemusela mluvit.
@petru80 Nemám slov, nechápu, jak se muž může takto zachovat. V mých očích by klesl až na samé dno.
No já mám mateřskou pouze pro sebe,tak utracim dost za malého, manžel platí vše, nákupy, sipo, hypotéku, mobily, vše, když utratím všechno, tak mi peníze normálně dá, pravidelně se ptá jestli mám ještě peníze, zná mě 🙂
Dracula ano pro mne je důležitější, že je dcera šťastná vím, že marnim své roky se sobcem, ale štěstí mě dcery je pro mne důležitější než mé štěstí.
Taky máme každý svůj účet. Jsme manželé. Takhle nám to vyhovuje. Máme to podobně jako Kimby. Já platím náklady za jídlo, drogerie, lékárna a věci pro malou. To vše z mateřské 11.500. Vybírám si jen 9.000 tisíc a 2 tis. se snažím si ještě uspořit. Pokud nevyjdu nebo potřebuji peníze navíc, což je většinou každý měsíc, 😀 vždy mi manžel peníze dá. Prostě mu řeknu, aby mi tu nechal nějaké peníze, že musím koupit to a to. Nebo zaplatí jeden nákup a pod. Sice máme každý svůj účet, ale jinak to bereme, že je to společné. Stavíme dům, manžel má na svém učtu peníze z hypotéky a já jsem ráda, že mám tak větší přehled o svých financích. Jinak bych vůbec nevěděla jak vycházíme s penězi.
podělím se také se svým ,,příběhem" Můj přítel bydlel v německu, kde byl živnostník a vydělaval 50 tisic měsičně, a neušetřil ani korunu :D :D začli jsme spolu chodit a nezbývalo nic jiného než že se musel vrátit do čech za mnou, samozřejmně sem ho ze začátku ,,živila" já a těď nadavá že dělá za nákych 20 tisíc měsíčně :D ale to je z jiného soudku. Každopádně přítel si učet nazřídil, finance dostává na ruku a veškerou výplatu dává do sprřávy mě s tím, že se starám o nájem jídlo jeho cigtarety, naké penizky na svaču a pití, pokud si chce koupit botky za 2500 kč probereme to zda to situace umožnuje a bez problému mu je objednáme 🙂 Až budu na mateřské bude to stejné mateřska pokryje max vydaje za byt a paušály pití a vše ostatní bude z jeho vyplaty. Záleží na chlapovi jak se k tomu postaví a fakt je že sem ho ze začátku než sme spolu žili poslal na nákupu a on pak nadaval jak je vsechno drahy a jak se ma usetrit a mozna i to pomohlo 😀 nakonec sam uznal že je spokojeneja že by už neměnil 🙂
@petru80 To je mi líto, že je manžel takový ☹ Je to zvláští ale, že by se takhle změnil až po svatbě. Můj manžel je jedináček a když jsme spolu začli chodit, poznala jsem, že si hodně rád syslí penízky a nerad vytahuje peněženku. Já z velké rodiny, tam jsme nikdy neřešili co kdo koupil a když mi segra koupila něco cca do 100 ani to nechtěla zaplatit. Já zase pak koupila něco jí a tak to funguje do teď. Manžela jsem tohle musela trošku nenásilně učit. Aby neřešil tolik každou korunu. A musím říct, že teď už je fakt uplně jiný. On to má ale z domova, jemu máma pučí knížku v knihovně a řekne si o poplatek 10 korun 😀 Mazec. Teď mi kolikrát nechá jen tak doma 1000 kč, ať si něco koupíme. Až mě to překvapí 🙂
@michalka_n Je pravda, že i můj manžel byl občas rozčarovaný, kolik peněz necháváme v obchodě za jídlo. Když jsem nastoupila na mateřskou taky se nejdřív divil, že mi nic nezbývá 😀 Tak teď už mu pokaždé když mám nějaké větší výdají říkám, co kde jsem platila a koupila, aby věděl, že mi to nikdo nedal zadarmo. I hračky, knížky, lékárna pro malou. Tam věčně nechávám 500 ani nemrknu.
Me da muz 90% vyplaty a je to. Vi ze neutracim za blbosti.
Tak u nás je to trochu jinak, protože je doma s dcerou manžel. Účty máme sice dva, ale peníze jsou to samozřejmě jedny!!! Vzhledem k tomu, že si pravidelně zapisujeme všechny výdaje, máme přehled za co utrácíme a výdaje se tak dají dobře plánovat. Manželovi posílám na účet každý měsíc částku, která zajistí, že mu peníze nechybí a zůstává mu tam rezerva. Být na Vašem místě, rozhodně se ozvu, že s penězi nevyjdu a musíte to spolu řešit. O tom přece partnerství je. Spolehnout se jeden na druhého.
já teda za jeden společný účet nejsem , máme každý svůj, z mého rodičáku si platím já sama dvoje spoření a telefon, když toto poplatím zbyde mi tak 4tisíce, což je u nás tak na jeden větší nákup, absolutně nevím co bych dělala , kdybych z těch 4 tisíc měla platit všechno, a nechápu proč bys mu neměla říct o peníze , musíte se přece nějak domluvit a měl by pochopit co kolik stojí. mě manžel dává k těm 4tisícům ještě 5, z toho platím nákupy, ale ani tak nám to nepokryje celý měsíc, většinou ještě jeden nákup platí pak on sám. když jsou potřeba boty, nebo nějaké větší výdaje, tak taky on, platí i děckám spoření , i sobě
Tak ono je to hlavně i o tom, jaké jsou příjmy a výdaje celé rodiny. Něco jiného je, když muž vydělává tak, že když poplatí hypotéku, nájem, sipo, auto, nějaká pojištění, občas velký nákup a nezbyde mu, než když chlapovi ještě zbyde pro jeho potřebu a žena s rodičákem živoří. Také je rozdíl, jak žena "živoří". Zda nemá dostatek na kávičky, drahé oblečení nebo zda musí ke konci měsíce omezovat radikálně i běžný nákup. Nicméně už mockrát jsem se setkala s tím, že chlap vůbec netuší, co stojí domácnost (má představu, že když se zajede 2x do měsíce na velký nákup, už žena nic přece neutratí). Doporučuji si pro svůj přehled i pro argumentaci pro muže zapisovat všechny výdaje. Ono se to totiž nezdá, ale z těch malých drobností se to strašně naskládá. A pak dle toho společně rozvrhnout finance.
Máme každý svůj účet a když potřebuji peníze tak si o ně řeknu a manžel bez řečí pošle nebo dá 😀 Nikdy mi nepřišlo blbé říkat si o peníze. Přece jen nakupuju všechno oblečení pro celou rodinu, všechnu kosmetiku, většinou i jídlo a taky takové ty drobnosti do domácnosti. Když mám málo peněz tak si o ně řeknu. Dřív mi manžel posílal pevnou částku, ale takhle mi to přijde lepší.
Jako já bych neviděla problém v oddělených účtech, taky máme každý s manželem svůj účet a vyhovuje nám to. Podle mně záleží na hodně věcech a to na příjmu muže (asi bude rozdíl když muž donese 15 000,- což je v našem kraji běžné a nebo když donese jednou tolik), výšce rodičovského příspěvku (který dle mého má sloužit primárně pro potřeby dítěte, jenže to fakt záleží jakou kdo má výši), výdajích rodiny (každý má jiné bydlení, jiné nároky na zábavu, aktivity ...), povahách obou partnerů atd...
U nás to funguje takhle, manželův plat pokryje naše "provozní náklady" - platby za energie, hypotéku, pojistky, spoření, jídlo atd... Většina prostě odchází z jeho účtu, ale něco i z mého. Co na provoz nepotřebuje, tak mi většinu dá na jídlo a na to co já uznám za vhodné 😀 , něco si nechá pro svou potřebu. No a prostě peníze co zbudou jsou na zábavu a jiné výdaje jako dárky na narozeniny, vánoce, dovolenou...
Co je hlavní - oba partneři by s nastaveným systémem (nebo chaosem🙂 ) měli být spokojeni. U někoho to může fungovat tak a u někoho zase jinak. Za sebe můžu říct, že nikdy se mi nestalo, že by mi manžel peníze nedal, musela bych se doprošovat a nebo dal a nějakýma blbýma kecama. To by mně štvalo a asi bych to taky řešila.
@jancip Podle mě je úplně jedno, jestli žene nezbývá jen na věci navíc nebo na ty základní. To podle mě souvisí s celkovou životní úrovni rodiny, ne s tím, jak je na tom finančně žena sama. Samozřejmě, že pokud na konci měsíce nezbývá ani chlapovi, vychází opravdu nadoraz, tak o nějakých kavickach nemůže být řeč. Ale pokud je na tom rodina dobře, měli by mít všichni členové stejnou životní úroveň, tedy pokud muži peníze zbývají, sám si koupi, co si přeje, měla by i žena mít možnost si vyrazit na kávu nebo si koupit co potřebuje a co si přeje.
@ally8 Vztah k penězům nesouvisí s tím, jestli je člověk jedinacek nebo z mnoha sourozenců.
@toga25 co to je za argument - "nechci společný účet, protože bych platil víc" - to je totální sobec. Jako chápu, že společný účet teda pro něj je nepřijatelný, ale tento argument mě rozsekal...Hlavně aby náhodou nezaplatil o korunu navíc než ty...SOBEC to je.
@petru80 a ten tvůj je teda mega sobec, když jemu vyzbyde třeba 10.000 a tobě nic. Staráš se snad taky o jeho dítě ne? Nepochopitelný toto. A obdivuju tě, že to vydržíš. Akorát pochybuju, že takovýhle rodinný model, kdy se otec absolutně nestará o potřeby matky, je dost zoufalý. Moje babička to měla dlouhé roky s manželem naprosto stejně, chodila v potrhaném oblečení, a moje teta mi několikrát říkala, že se jako malá modlila, aby šli od sebe, že to bylo příšerný, jak jí skrz peníze týral. Ony ty děti to vnímají, si nemysli že ne.
@sheila86 v některých případech ale nejde o to nechat z manžela sedřít kůži. Mě zase nepřijde spravedlivé, když jednomu zbyde 10.000 a druhý s MD nebo RD nevyjde, protože platí vše na dítě, a ten druhý mu prostě nechce dát peníze s tím, že je to jeho vina protože si ty výdaje špatně rozplánoval. Asi bych jim napsala, kolik stojí dětské oblečení a potřeby pro dítě...
@ally8 no to jo znám :D za co si utratila dva tisíce a ja začnu tak rychly počty cigárka tolik a tolik tohle a tohle a nez to stihnu dopovědět řekne jo jo dobrý dobry to si dobrá že maš ještě tolik :D a na to že přítel bere o 5-6 tisíc více nedělá mi problemy když chci kopit něco strašně důležitého :D sako, bunda a džiny :D dostavam odpověď kolik chci a pak hm když se mi vyjdes do rozpočtýu kup so co chceš :D díky tomu mám jistotu že na mateřské mi problémy s vydaji jídlem a poplatky dělat nebude :D snad :D
@toga25 ahoj,vždy je to jen o domluvě a o tom jak to těm dvěma vyhovuje.Říct,že když má každý svůj účet,že je za tím něco divného,to je fakt blbost.Jsou to přeci partneři, rodina,proč by měl být jeden vyzývaný a druhý se strachovat že s penězi nevyjde nebo si chodit říkat.Jeden účet je určitě super,když si s klidným svědomím každý vybírá co chce a nemusí mít blbý pocit,že jde již třeba po páté za měsíc s kamarádkou na kafe a do toho si koupí za dvojku boty 😉 .My máme účty každý svůj.Na můj mi manžel posílá takovou částku,aby pokryla veškeré poplatky a popravdě i velkou část nákupů.Oba tedy pracujeme,ale bylo to tak i když jsem byla na MD 🙂 .

Holky já jsem jednou manželovi když jsem byla na mateřské řekla, že asi nevyjdu s penezi on platil vše kolem bytu z výplaty a pro sebe si nechával 10 a více tisíc sunar,plinky,jídlo,oblečení pro dítě,drogerii jsem platila já no a on mi odpověděl, že ho to nezajímá,že jsem si to měla rozpočtář tak, abych vyšla s penezi a nedal mi ani korunu. Takže vždy to není tak, ze by si některé neuměly říct o peníze, ale někdy ani tak chlap nedá. no jedno vím jistě víc než jedno dítě s nim mít nebudu teď chodím do práce, ale model peněz mě stejný a já už bych mu o peníze neřekla nikdy.Na otázku proč jsem s ním tak kvůli dceři ta ho miluje a tak se snažím dělat jako by nic, jako, že máme to nejlepší manželství na světě, co vím jistě, kdybych s nim neměla dítě tak už s ním nejsem.