Dává vám přítel/manžel peníze navíc, když jste na MD?
Ahoj, mám takový dotaz.
Chci se zeptat, jak to máte doma finančně, když jste na MD. My máme každý svůj účet, na jeho chodí výplata, na můj rodičák. Chlap platí nájem + pleny malému, občas i menší nákup, když jede z práce. Já platím velké nákupy, svůj paušál + i když je třeba malému bundička, apod. a taky asi 2 balení UM. Na jednu stranu mi přijde, že toho zas tolik neplatím, na druhou mi zbydou tak 4 stovky :-/ Jsem ten typ člověka, který si nerad říká o peníze. Vím, že bych měla asi sama ptž chlapi mají trochu jiné vedení, ale i tak, přijde mi to strašně trapné ☹ Nejsem nijak náročná, co vyloženě nutně nepotřebuju, tak nepořizuju... ale znáte to, blíží se jaro, jsou třeba nové boty, bunda apod...
Je mi blbé si o to říkat chlapovi, ale jeho to samotného nenapadne a co mě mrzí o dost víc je to, že mu vůbec nevadí, že si při MD sháním brigádu, ptž potřebuju prostě víc peněz a na doma žádnou nenajdu, takže po celém dni s malým pak večer ještě budu muset někam chodit.... Na ty ,,malé" peníze se mi zvyká hrozně těžko z toho, na co jsem byla zvyklá, nějaké mám odložené, ale ty jsou výhradně na věci pro malého... Jsem prostě zvyklá, že si něco odložím a to, že tu možnost teď nemám, i přesto, že za sebe vůbec neutrácím, mě doslova deptá ☹ Navíc jsem znechucena z faktu, že dá o prázdninách ex na syna alimenty a syn bude vlastně celý měsíc u nás - to vím, že neovlivním, ale doslova mě to štve, že ex se dají prachy pro její potřebu ten měsíc a dítě bude jinde celý měsíc a já musím pomalu žebrat o peníze navíc ☹ )
Říkali jste si o peníze samy nebo to byla u chlapa samozřejmost?
@im4fun máme účet u mbank a tam jsme taky vedení jako spolumajitelé, ne majitel a disponent.
@ninive211 souhlas, když nechce přispívat, ať si je na rohlíkách. Případně mu nabídnout, že si po roce rodičák vyměníme, já budu vydělávat a on ať si žije ze 7 tis. Nebo bych mu řekla, kolik se platí alimenty na dítě a ženu na RD, že tu částku chci taky.
@elialen mně příjde zvláštní, že si rozdělujete náklady na dítě na polovinu. Když už, tak by to mělo být spíš v poměru vašich příjmů, ty přece nemůžeš za to, že se staráš o dítě a nemůžeš si víc vydělávat. Ale pokud ti to tak vyhovuje, vaše věc. Mně by vadilo to rozpočítávání, řešení, kdo co koupil. Prostě jsme manželé, máme společné peníze.
@betelgeuzz tak v mbank bych si účet nezaložila, takže jsme zvažovali jen unicredit a citibank
nedával, nějak nebyl důvod. peníze byli naše společné, zaplatilo se co je třeba a se zbytku se žili, snažilo něco ušetřit. ale neměli jsme já platím to a ty to, naše peníze, naše děti, naše domácnost
účet jsme měli a máme jen jeden a to u Mbank, manžel měl dřív u spořitelny ale odešli jsme ,nevidím důvod proč platit poplatky
@im4fun však tě nikdo nenutí 😉 já jen, že je více bank, které umožňují, aby byli dva spolumajitelé. my máme mbank 7 let a jsme spokojeni.
@betelgeuzz no pamatuju si, že když jsme to tehdy zkoumali, tak byla jen unicredit a citibank. O mbank jsem ani neslyšela / nečetla, že by to tam šlo, ale i kdyby, snad ani nemají žádné pobočky nebo ano? I kdyby, tak toto je pro mě jedna z nejnedůvěryhodnějších bank...Takže i tak no...Prostě v té citi máme balík několika účtů, které využíváme, to by nám jinde nenabídli
My máme u mbank hypotéku a jsme spokojeni 🙂 A v Brně mají několik poboček 🙂
@elialen když ti to vyhovuje, tak ok, ale já si nedovedu představit, že jen manžel dělá velký nákup, platí drogérku a ty malý nákup za 1900 za měsíc? To je strašně málo peněz a jseš fakt dobrá, že si z toho ještě zajdeš na víno. Nevím, mě by vadilo,že nemám měsíčně dostačující částku peněz A celkově ten pocit, že nemám peníze...
Nejlepší je mít společné peníze na jednom účtu. Oba mají přehled o penězích, trvalých platbách a nemusí řešit, že jeden koupí víc,míň atd. - tím vznikají podle mě akorát neshody.
@im4fun já tě nemíním přesvědčovat, která banka je lepší, každý máme jiné nároky. Šlo mi jen o to upřesnit, že více spolumajitelů jde i u jiných bank. Toť vše.
@betelgeuzz však v pořádku, já to nijak nerozporuju. Jen že my jsme potřebovali k tomu i ty další účty (eurový a spořící), což tedy nevím jak mbank má
@smardik ono nezáleží na tom, jestli je česká nebo ne...Stejně česká banka je snad je fio (ale ani tím si nejsem úplně jistá).
Potřebuju tam "často", protože provádíme relativně hodně změn na účtech, které nejdou udělat přes internet, protože je k nim potřeba identifikace majitele - prostě ukázat občanku na místě.
@smardik tak tím, že oba máme v ČS účty zadarmo, tak si nestěžujem ani na tuhle banku no. Navíc když jsme si tam brali hypošku, tak úplně bez problémů...Ale je hodně lidí, co opravdu platí na poplatcích celkem dost peněz, tak to potom chápu, že jsou nespokojení. Mě kolikrát vadí ten jejich přístup, mají bordel v našich adresách, manželovi stále chodí dopisy od nich bůhvíkam (a bůhvíproč)...
@im4fun právě mám podobnou zkušenost-dopisy chodili jinak-na bývalou adresu i když tam člověk byl měnit adresu s OP-ofotili a že ji mají, přišlo to špatně, zase tam byl a zase špatně a tak asi 3x, manžel měl půjčku-už byla splacená a přišlo že dlužíme-byli jsme tam, doložili papíry a za chvíli zase volali že dlužíme, děs. Dořešili jsme to a odešli a k nim bych nešla ani omylem už
@betelgeuzz prosim jde jdou spolumajitele? nestiham to hledat. dekuju 🙂
@smardik přesně to samé jsem ale měla v GE Money - měnila jsem si osobně několikrát jak jméno, tak i adresu, OK, nějak to proběhlo. Ale pak jsem zjistila, že se asi někde opět stala chyba, protože najednou jsem měla internet. banku na staré jméno. Takže jsem jim volala, a smolík, prý musím dojít osobně. Tak jsem došla osobně, opět změnila jméno, a zjistila, že nezměnili adresu - stále posílali dopisy k rodičům, u kterých už 7 let nebydlím. OK. Změna opět proběhla. A po čase jsem od mamky dostala pakl dopisů od GE, který šel na moje staré jméno a starou adresu k nim domů. Takže jsem vzala pakl, a šla na pobočku, a vyhrožovala stížností u ČNB. Jedině to mi pomohlo a konečně všechno je po dvou letech od změny jména a po sedmi letech od změny adresy v pořádku. Je to děs...
@sonjuletka Rodičovskou od státu určitě dostaneš, na tu má nárok každý, i student nebo nezaměstnaný🙂 Tak by byla škoda těch 220000 státu nechat🙂
@lucisa Jo, jo, v pohodě🙂 Ale takových lidí, co jsou věrní těm zastaralým institucím typu spořka, je pořád hodně - tyhle banky z toho žijou. Třeba moje tchánovce mi trvalo snad 3 roky přesvědčit, ať tam jdou a řeknou, že chtějí kvůli poplatkům odejít (no a samozřejmě jim pak nabídli účet zdarma - sice jen na 5 let, no ale aspoň něco🙂)
@karlajasmine To by mě třeba ani nenapadlo 😉 Asi nad tím budu muset popřemýšlet a případně si s přítelem popovídat.

@im4fun víš co je na tom sranda?Že to už jsem udělala?A odpověď...v tom vám bohužel nemůžeme zabránit.Takže teď jsem ve fázi hledání.Trochu jsem si myslela na Airbank.