icon

Dcera ignoruje rodinu. Jak obnovit vztah s ní?

29. led 2025

Dcera zije v cizine, je vdana. Asi jsem nebyla uplne nejlepsi matka, vim to. Ale trapi me, ze se strani rodiny. Nechodi casto domu, jenom jednou za rok. Kdybych ji nepsala, ona ani nenapise. Citi se asi ukrivdena, uz se to tahne dlouho. Rodina ji taky uz dlouho nevidela, o Vanocich taky neprisla.
Je nejaka nadeje, ze se to zmeni? Muzu v tom neco udelat?

Strana
z3
moudivlacek
1. únor 2025

@prejeta_zaba tak to se nelze dceři divit, asi věděla, proč odjela do ciziny, někteří nechápou důsledky svého chování, ani když jim to někdo polopatisticky řekne ...

michaela666
2. únor 2025

@prejeta_zaba Po přečtení příspěvku vedle absolutně nechápu proč matce zvedá telefon.

Autorko odpověz si sama pro sebe - Co jste jí do života dali jako rodiče a prarodiče? Nemyslím materiální věci, ale takové ty prkotiny jako lásku, respekt, pocit bezpečí a důvěry, zastání,... Vždyť měla pořád na očích, že není dost dobrá pro nikoho a všichni si s ní i jejími pocity vytřete prd.. . Co měla z dětství? Myslíš, že bude mít svojí dceři jednou co vyprávět, až se zeptá na krásné zážitky s tebou?
Přestala bych ji uhánět a vyčítat, protože chyba je v celé vaší rodině, ne v ní. Ona se jen snaží chránit sebe a hlavně nebýt jako ty.
Konečně si našla někoho, kdo ji má na prvním místě a chce začít znova. Chrání svoje děti nemuseli zažívat to, co ona měla na talíři neustále - nebyla dost dobrá. Tenhle vzorec se u vás v rodině asi dědí, takže se snaží přetrhnout tu šňůru.
I po letech ji stále ukazuješ, že ona je ta špatná a nevděčná. Nevybudovala sis s ní vztah, vynucováním to nenapravíš. 🤷

odula
2. únor 2025

Tak si s ni promluv. Treva by stacilo se pro zaxatek omluvit, za vsechno to , co se pri vychove nepovedlo. A zeptat se, jak to videla ona. Proste - zacit komunikovat.

izz76
2. únor 2025

Hlavně přestaň s výčitkami,nejdřív změň svoje uvažování, pak muzes pokusit obnovit vztah s dcerou. Byla jsi špatná matka,neni divné,ze dcera nema zájem. Podle tebe je špatně,ze dcera nekomunikuje,ale proc by mela s nekym kdo ji ublížil?

autor
2. únor 2025

Už jsem nechtěla přispívat, ale odpovím. Chtěla jsem, aby dcera ukázala, že je nad věci, že neživí v sobě nenávist. A mstít se staré ženě, navíc když už tady nebude dlouho a trestat jí mi přijde nedospělé.
Já jsem nebyla nejlepší matka, to vím, ale měla všechno.

somalicats
2. únor 2025

A odstrkovat malé dítě, dávat mu najevo, že je něco míň, je dospělé? Jen sklízíte, co jste zasely.

A ne, neměla všechno. Neměla to nejdůležitější - bezpodmínečné přijetí, lásku a zastání.

autor
2. únor 2025

@somalicats Nikdo jí neodstrkoval. Spolu se sestřenicí chodili k babičce na prázdniny, k Vánocům dostávali stejné dárky, babička se snažila aby nikomu nestranila, proto dostávali všichni stejné dárky.
Teď se uráží, že na ní babička kašle, ale tak jak být v nějakém kontaktu když je v cizině.

brunetka11
2. únor 2025

Naopak - pokud jste jí ublížili, je velmi vyspělé, že svou novou rodinu chce od vás uchránit.
Pokud tohle někdo dělá, musí mít k podobnému kroku velmi zásadní důvod. S příchodem dítěte, žena, jejíž rodina měla funkční vztahy, tohle neudělá. Za podobným krokem musí být hodně bolesti.
Ale to už je o tvém svědomí…

me_druhe_ja
Odpověď byla odstraněná
michaela666
2. únor 2025

V té diskuzi vedle jsi někde sama psala, co ti dcera řekla, že bylo špatně ze strany babičky. A já ji chápu. Vést k domácím pracem je v pořádku, ale aby tím na prázdninách babička zaměstnávala jen jedno vnouče a ostatní měli pohodičku, mi nepřijde moc výchovné. Měla pro ni stejné pochopení, lásku a pohlazení jako pro děti tvé sestry? Zřejmě ne, protože jinak by se takhle nechovala.

Za svůj krátký život jsme se sama naučila jedno - Věk NENÍ zásluha. Takže ona se nemstí na staré ženě. Jen sklízíte, co jsem zaseli a s tím se smířit neumíte.

Celé je to vlastně hrozně smutný příběh.

prejeta_zaba
2. únor 2025

@moudivlacek
@michaela666 Ano, přesně. Dost se divím té dceři. Já už jsem kontakt dávno přerušila....stejně o něj nikdo nestojí. A raději skočím z mostu než pokračovat v rodinném osudu. Vůbec k tomu není potřeba zahraničí, bydlíme od sebe pár minut autem a hádejte, kolikrát moje rodina projevila upřímný zájem. Ale sebereflexe je sprosté slovo, oni přece dělají všechno dobře. Ještě se diví, jak nevděčnou mají dceru. Úplně to tady v zakladatele slyším. 🙈

levandule_k
2. únor 2025

To je dobrý, takže ty chceš, aby se dcera stýkala s tebou, ale místo budování vztahů chceš, aby se šla ponížit před svojí babičkou. Se nedivím, že se nechce s tebou bavit. Jestli máš pocit, že babička a další ženy potřebují respekt, tak jim ho prokaž ty a nenuť k tomu svoji dceru. Vynucený respekt stejně nemá význam.

prejeta_zaba
2. únor 2025

Proč by proboha měl dcera ukazovat, že je nad věcí? Jak jako, že ty jsi chtěla? Tobě jsou 3 roky a dupneš si nožkou "já chci" nebo co? Takhle asi vztahy nefungují, ne? Babička vzdycky byla ta dospělá a rozumnější, tak by měla vědět, jak se k dceři chovat. Celou dospělost s ní mohla být v kontaktu, i kdyby jí měla třeba psát dopisy. Proboha v dnešní době se bude někdo vymlouvat, že nemá jak být v kontaktu?! Babička nechtěla, roky nejeví zájem - to je čistě její svobodná volba, takže proč přesně teďka dcera má jevit vděčnost? Jakože za co? Nejeví se vděčnost práve radostným přirozeným kontaktem? A kde ten kontakt celou dobu byl? Nikde! Prostě jste to s tvojí matkou zkazily, neumíte za to přijmout zodpovědnost a jenom kopete kolem sebe. Nebo to se teď má přijít babičce vděčně poklonit? Prosímtě v jaké komedii hrajete. 🤷‍♀️

autor
2. únor 2025

Já ale musím brát trochu ohledy na matku, co jí mám říct, že dcera nechodí? Ona stejně nebude schopna si přiznat vinu. Určitě ztropí scénu, bude brečet.

barumrallyebum
2. únor 2025

Tak se na to vsechno vykasli. Babicka si holt vzpomnela pozde.. sklizi, co zasela.

michaela666
2. únor 2025

Pravdu? Už má svůj život jinde a nechce se vracet ke křivdám, které už stejně nejdou změnit. 🤷
Vždyť to babička musí vědět už dlouho. A jestli ne, tak jsou slova zbytečná.

autor
2. únor 2025

@michaela666 A co tím docílím když řeknu mámě pravdu? Že ji akorát ublížím?
Ano, taky mě mrzí, že dceři nepopřála jak měla svátek a narozeniny v prosinci. Občas se na dceru zeptá, co dělá, kde pracuje. Dceři i rozumím, ale k starším lidem by se měla chovat s úctou. Není to vizi člověk, je to její babička.

autor
2. únor 2025

cizí člověk

michaela666
2. únor 2025

Tak dál pokračuj s milosrdnou lží jestli ti to přijde lepší. Ale neočekávej a hlavně nevyžaduj od dcery, aby s ní byla v kontaktu. To totiž zase ubližuje jí. 🤷

candat
2. únor 2025

Úctu si člověk musí zasloužit, ne ji vyžadovat, když k tomu nikdy nedal důvod.

veruuu_kubesovic
2. únor 2025

Tak tvoje dcera hold babicku nechce, zažila určité příkoří, přes které se přenesla tím, že ji vidět nechce...co na tom nechápeš? A oponovat stářím? Babička si je jistě vědoma, co po ní vyžadovala a po ostatních ne...
Co kdybys respektovali to, že je dospělá a může si dělat co chce, kór pokud žije v cizině a ne nemusí tě poslouchat, natož babicku 🤷‍♀️ hrůza viď? Ono se blbě "zkousává" fakt, že všechno má svůj důvod...
Ty jsi toxicka i v této diskuzi, takže se hold smiř s tím, kde je pravda🤔

barumrallyebum
2. únor 2025

Ucta se musi zaslouzit. Zaslouzi si ji babicka? Vek neni zasluha..

autor
2. únor 2025

@candat A to je řešení? Kašlat na babičku jakoby byla mrtvá? Kdyby ji bila, sprostě nadávala tak to bych chápala. Tohle mi přijde přehnané.

michaela666
2. únor 2025

Psychické příkoří je o dost horší než fyzické, natož od lidí, kteří ji měli bezpodmínečně milovat.
Jak můžeš vědět, že nic z toho co zmiňuješ nezažila?
Nech to být a smiř se s realitou, uleví se i tobě. Minulost nezměníš.

autor
2. únor 2025

V něčem máte pravdu, kdyby matka chtěla, řekla by si o kontakt na dceru. Neudělala to. Dcera mi to i takhle řekla, že činy mluví za vše. Je mi to líto samozřejmě.
Chtěla jsem, jen aby se udobřili.

somalicats
2. únor 2025

Babička je zodpovědná sama za sebe a za svoje jednání. Jestli bude plakat, vztekat se nebo cokoli jiného, je jen a jen její problém, ne tvůj a už vůbec to není problém tvojí dcery. Tvojí dceři gratuluju, že se dokázala vymanit z tak toxické rodiny, jak tu předvádíš, ty si to budeš muset vyžrat až do dna.

somalicats
2. únor 2025

Jo, a zapiš si za uši jednu věc: stáří není výsada, a úctu si musí každý zasloužit svým jednáním. To, že je někdo starý neznamená automaticky, že si před takovým člověkem všichni sednou na zadek.

me_druhe_ja
2. únor 2025

Mě ta babička, kterou jsem nesnášela, nikdy nebila ani sprostě nenadavala. A přesto se mi totálně zhnusila svým chováním. Raději bych byla, kdyby mě jako malé dala párkrát přes prdel, když jsem dělala koniny, než aby mi celý život dávala na jevo, že já jsem jen hloupé dítě, na jehož názoru a potřebam vůbec nezáleží a jen ona ví co je pro mě dobré.

janina228
2. únor 2025

Jak je možný, že neustále je ta špatná dcera, to nestačí že šla úplně z cesty? Proč by měla jezdit? Mimochodem - přestaň se starat o vztah babička/vnučka a začít se soustředit na vztah matka/dcera.

autor
2. únor 2025

@janina228 Přijede jen jednou za rok, včera mi psala, že možná až na Velikonoce. Že neví, že nemá čas. Já o tom mluvila se sestrou, je z ní taky zklamaná, nikdo nevíme co má za problém. To samé můj bratr, prostě nikdo jí nerozumí.

Strana
z3