icon

Definice partnerství, jaká je podle vás?

degial
26. únor 2016

Jaká je podle vás definice partnerství? Lze za partnerství považovat i vztah dvou lidí, kteří spolu sice žijí, mají se rádi, ale neplánují do budoucna žádné závazky typu: svatba, dítě, společný majetek?? Prostě žijí "ze dne na den", bez nějaké dlouhodobější perspektivy....Podle mě to kritéria opravdového partnerství nesplňuje a takový stav spíše odpovídá definici "spolubydlení s výhodami".
Co myslíte vy?
Děkuji za názory. 🙂

Strana
z3
kajulinek
26. únor 2016

Já myslím, že partnerství je v plánování do budoucna, ale nemusí jít jen o svatbu, děti apod. Prostě pokud je to člověk, kterého mám ráda a se kterým se neplánuji rozejít, pak je to i můj partner. Spolubydlící s výhodami jsou pro mě ti, kterým to teď takto vyhovuje, ale oba tuší, že na svatby/děti chtějí někoho jiného

andelka
26. únor 2016

@degial dobré úvahy. Chlapi po rozchodu to často řeší tím posledním způsobem co píšeš. Až se otrepou,srovnají, tak někdy jdou dál,do dalšího vztahu,bydlení,někdy další dítě. Je fakt že pokud si muž najde mladší bezdětnou,měl by predpokladat že k otázce dětí a svatby dojde. Možná v tomto případě ten rok a půl je moc brzo.
Jinak naprosto jeho úvahy a obavy chápu.

andelka
26. únor 2016

Ještě mě napadá..jak dlouho je po rozvodu,a jak staré má dítě? A jak často ho vida,resp.bere ho k sobě,k vám domů? Nezdá se mi,že by to bral jako nezávazné chození,pokud spolu bydlite a nedrží tě dál od svého dítěte a péče o něj.

blahova_andrea
26. únor 2016

@degial já s tebou souhlasím. taky mám muže, který má děti z manželství. já to brala jako nezávazná randíčka, pak tedy už nějaké to chození, jako že se ze zábavy zrodily i city, ale za partnera jsem ho začala považovat až ve chvíli, kdy mi představil děti, kdy se mnou plánoval budoucnost, kdy mi byl v oporou v různých situacích a já zas jemu. pro mě teda chození a partnerství je opravdu rozdíl

blahova_andrea
26. únor 2016

@degial mě rok a půl nepřijde tak málo. to už je podle mě fáze se o budoucnosti bavit (pokud člověku není 15) a ujasnit si, zda míříte stejným směrem nebo se vaše představy radikálně rozcházejí a pak tedy zvážit, zda budeš čekat na změnu nebo to raději utnete rovnou.

degial
autor
26. únor 2016

@andelka No, rozvod proběhl před 3 měsíci... ale celkem jsou od sebe 2,5 roku (tzn. nežijí spolu ve společné domácnosti)...Dítěti je 5 let, bere si ho k nám domů 2 krát do měsíce - celkem to vychází na cca 8 dní v měsíci. Asi je opravdu ještě brzy, co? 😒

@blahova_andrea On mi oporou je, s dítětem mě seznámil snad už po 2 měsících vztahu, ale chybí mi tam ty společné plány...

blahova_andrea
26. únor 2016

@degial ber to tak, že kdyby tě plánoval mít na chvíli pro zábavu, tak ti nedovolí se nastěhovat a neseznamuje tě se svým dítětem 😉 holt ještě nedozrál a potřebuje čas. třeba tě tím vývojem časem překvapí. až se sám srovná a u tebe se fakt ujistí v tom, že si vybral dobře a ty jsi ta ONA

japona
26. únor 2016

@degial Podle me nechtěl plánovat, když ano nebyl rozvedeny, a tři měsíce po mi přijdou taky nedlouho. Dejte mu čas. Pokud spolu bydlíte a stykate se s dítětem, tak to myslí vážněji.. Naopak mi přijde od nej rozumne, že je obezretnejsi, než kdyby nebyl ještě rozvedeny a už plánoval další děti a kdoví co

malinkaelinka
26. únor 2016

Já jsem nejprve svého drahého jako partnera odmítala, nejprve to byl jen fajn kolega a sem tam sex, občasné přespani...po půl roce jsme spolu jeli na dovolenou a to byl už asi zlom, usoudila jsem, že spolu teda asi chodíme..ale stále jsme bydleli oddělene a než jsem se k němu nastěhovala, tak jsem se dost cukala a musel me dost premlouvat, nechtěla jsem se vazny vztah...no jsme spolu tři a půl roku, vzali jsme se, na jaře začneme stavět a už mluvíme i o dětech 🙂 a to jsme ještě nedávno říkali děti fuuuuuj...prostě se to přirozene vyvinulo 🙂

andelka
26. únor 2016

@japona souhlasim. Ten oficiální rozvod bývá predel. Ale to že spolu bydlí a v podstatě spolu těch pár dní tráví s jeho dítětem mi prijde jako pozitivní bod pro něj. Rok a půl je takové..ani moc ani málo. Počkala bych. Ono málokdo bude plánovat svatbu hned po rozvodu.

smillingangell
26. únor 2016

Definice partnerství?Pro mě je partner ten,o koho se můžu opřít,na koho je spoleh,kdo mě umí rozesmát,povzbudit...
Takže proč by ne?
Znám pár co nechtějí děti,bydlí v pronájmu a prostě žijí..když k sobě najdeš polivkču,která bude určité věci vnímat stejně tak co by ne

magdalenax
26. únor 2016

Snažím se přijít na to, co znamená ta vzájemná výpomoc a nějak mi to nejde

magdalenax
26. únor 2016

nebo vlastně - spolubydlení s výhodami...., nějak jsem to pomotala

andelka
26. únor 2016

@magdalenax asi něco jako přátelé s výhodami 😉 těmi výhodami je sex

guinea
26. únor 2016

@degial Kolik je vám oboum let? To taky dost hraje roli... (pokud jsi to už sem psala a já jsem to přehlédla, omlouvám se...). Shodou okolností mám okolo sebe hodně kamarádek (minimálně 4), které všechny strávily nejcennější čas mezi dvaceti a třiceti v dlouhodobém vztahu, který se nikam neposouval, až skončil. A teď jsou všechny okolo pětatřiceti, cca 3-5 let samy, a potencionální ženich nikde. Já sama nejsem vyjímkou, ve 32 letech najednou po 10letém vztahu sama. Ale já měla kliku, do pár let jsem se seznámila s manželem, který chtěl závazek i dítě.

andelka
26. únor 2016

@guinea a tobě je kolik? A manžel už měl děti?
Já taky mezi 20-30 ve vztahu který krachnul, po třicítce nový začátek. Partner by byl, ale na dítě se už necítím, a ohledně bydlení taky není dobrá situace.Neměla jsem tak spěchat a udělat pár chyb, mohlo to být úplně jinak. Holt člověk někdy nemůže mít všechno.

guinea
26. únor 2016

@andelka Je mi 38, manžel ženatý před tím nebyl, ani děti neměl, ale byl čerstvě rozešlý po dlouholetém vztahu, kdy spolu taky celou dobu žili. Já jsem to ze začátku sama ani nebrala moc vážně... Kolik je tobě?

serrena
26. únor 2016

@degial "Já ho taky chápu...ale zase na druhou stranu měl možnost navázat vztah s jednou dětnou ženou - nechtěl, prý nebyla ta pravá a navíc se bál, že by si její děti na něj zvykly a kdyby se rozešli, tak by to ve výsledku byl podobný efekt, jako kdyby si pořídil další dítě vlastní." -
Ale když si jeho dítě zvykne na tebe a vy byste se rozešli, to není to samý? 😉

guinea
26. únor 2016

@andelka Ale pokud to chápu dobře, tak ten vztah, který jsi měla ty mezi dvacítkou a třicítkou byl manželství s dětmi? Mé kamarádky vdané nebyly a děti nemají...

andelka
26. únor 2016

@guinea letos mi bude 33.
Jj, chápeš. Rozdíl je v tom že mám ty děti. Ale zas mě limitují v tom, že další už moc nechci. Ale kdybych neměla, tak bych i po té 30 do nich šla, a asi docela brzo, pokud bych měla štěstí na dobrého chlapa. Moje kamarádky běžně našly vztah až kolem 30 a mají děti až teď. Předtím kolikrát ani žádný dlouhodobější vztah neměly.

andelka
26. únor 2016

@serrena je to podobné. Akorát že by cítil zodpovědnost za další lidi, další děti kromě svého. Kdežto takhle půjde jen o jeho dítě. Člověk to u sebe a u jiných vnímá jinak. Ale dobré zamyšlení.

magdalenax
26. únor 2016

@degial k vám... domů...., nechtělas napsat, že domů?

andelka
26. únor 2016

@magdalenax co se ti na tom nezdá? Bydlí tam oba, takže k nim domů.

magdalenax
26. únor 2016

@andelka To ano, ale ona píše, že se k němu odstěhovala, tak soudím, že bydlení je jeho, - proto bych to k nám
vynechala

degial
autor
26. únor 2016

@magdalenax myslela jsem tím bydlení se sexem a zábavou, tzn. žádné povinnosti, závazky, zodpovědnost za toho druhého, atd.
Tím "k nám domů" jsem chtěla zdůraznit, že za ním můj partner nechodí domů k jeho ex. Nic víc v tom nehledej.

andelka
26. únor 2016

@magdalenax byt jako takový ano, ale doma jsou tam oba, mají společnou domácnost předpokládám. Takže k nám domů mi vůbec neadekvátní nepřipadá.

lv
26. únor 2016

muže jsem poznala velmi podobně jako ty, cca 2.5r nežil s manželkou, 3měs před seznámením se rozvedli. Měl několik kratších vztahů, spíš jen se bavil, užíval jak urvanej ze řetězu (a to měli rozchod klidný, jen špatně nesl odloučení od dcery, je v péči ex). Hned na začátku mi řekl, že se Nikdy nechce ženit a Nikdy nechce žádné dítě..
A tady se náš příběh rozchází, po roce žádost o ruku, že takovou lásku, co má se mnou nikdy nezažil. Věděl, že už bych si přála miminko, netlačila jsem a najednou chtěl taky, je narozená 26měs od seznámení, takže fofrem. Co ten věk, nejsi nějak výrazně mladší?

lv
26. únor 2016

někdy si říkám, že jsme měli víc cestovat, víc si užít sami sebe..ale touha mít dítě mě převálcovala 🙂 a nebýt už po sezoně, klidně ještě jedno

magdalenax
26. únor 2016

@degial a jak je to vlastně s tím výhodným spolubydlením, Ty ses nevyjádřila a určitě to není jen o platbách, že

lv
26. únor 2016

@degial a napadá mě, jak to máte s tím dítětem? jste kámoši, hraješ si s ním, má tě rádo? Jste někdy sami, byt třeba jen na nákup? V tom bývají dost rozdíly - u nás to šlo hned, za ruku, pusu na přivítanou, společné spaní, je velmi hodná (ne, že by mě leccos neštvalo, i pekelně) a u kamarádky po 2letech ani pusa, pohlazení..

Strana
z3