Dělba práce v rodině. Jaký na to máte názor?
Zdravím,
chci se omluvit za delší referát, ale chtěl bych rozlousknout jedno nekonečné téma, které se řeší snad všude (alespon vztahy, kolem naší rodiny) - jedná se o dělbu práce v rodině a celkově, péči o rodinu a další věci.
Situace:
Muž vydělává 70 000Kč/ měs
Žena na mateřské 23 000Kč/ měs
2 děti - jedno 3 roky - chodí do školky od 8:00 - 12:30, druhé dítě 1 a půl roku- doma.
* Muž pracuje 8hod denně - z toho po práci po a st má na starosti děti od cca 17:00 a žena může mít čas pro sebe. Já tedy i uspím a všechno.
* Muž má pro sebe čas út a čt od 17:00 dále - tzn plánování sportu nebo čehokoliv.
* Muž pracuje na HO, takže to neznamená že by děti viděl jen v po a ve st, ale je s nimi i přes den, ráno s nimi vstávám a podobně.
* Manželka chodí 2x týdně do fitka kolem 12:00, kdy mohu na HO být na obědě a tedy trávím čas s dětmi.
* Moje maminka hlídá pravidelně každý pátek od 18:00 do soboty večer. Tento čas můžeme tedy využít na řešení společných věcí - nebo na společný čas s manželkou.
Takto jen ve zkratce. Neberte to, že jsme nějací roboti :D ale nastavili jsme si nějaké věci, abychom neřešili něco ve smyslu "můžu jít cvičit?" " Ale vždyt si byl předevčírem" a podobně... Další důvod aby člověk taky měl čas pro sebe a trochu se nabil. On ten čas s dětmi taky vypadá jinak, když máte energii. Pak s nimi skutečně trávíte čas a není to takového to, že jste doma, ale u toho vaříte, uklízíte a podobně. Prostě se jim věnujete, hrajete si.
Na úklid jsem více než manželka a tak více uklízím já a většina našich hádek je o tom, že manželka opět někde něco nechala a nebo že uklidím celou kuchyn a po jedné snídani, kterou ona připraví, tak můžu začít znovu. Chci jen říci, že to není tak, že by tady lítala jako hadr na holy a já jí ještě peskoval, že neuklízí po sobě. Snažím se s ní domluvit na nějakých jednoduchých pravidlech, která by pro ní byla ok. Např. že já budu vyndavat nádobí z myčky, aby byla prázdná a mohla tam dávat nádobí. Dále vynášet odpadky. V sobotu pereme, sušíme (máme sušičku). Máme paní na úklid 1x týdně, která dělá (vytírat, vysávat, umýt koupelnu a wc, žehlit). Bohužel ani tak to nejde udržet a každý den se tu všude něco válí, je pořád dřez plný nádobí a další.
Teď k mé otázce. Jsem opravdu velký blbec, pokud chci aby po sobě manželka uklízela a aby uklízela i po dětech? Chci aby pravidelně měli teplý oběd a večeři (klidně i někdy kupované z restaurace) V době, kdy jsem s dětmi po sobě a dětech vždy uklidím a nepřijde mi to ani jako práce, mám totak automaticky. Uklízím vanu po koupání, věci do prádla, nádobí do myčky a další. Manželka si i tak stěžuje že potřebuje víc pomoci . Ano, někdy se zapomenu něco uklidit a říkal sem manželce, protože to někdy používá jako argument, at mi to řekne a vždy se zvednu a jdu to uklidit - bez problémů. Pokud to udělám já, tak se koulí očima, co zase neuělala.
Spíše nevím jak to rozumně nastavit - popravdě mi přijde, že každá jiná žena by za tohle dala nevím co a moje žena si toho neváží. Neberu to tak, že žena by měla dělat v domácnosti vše a muž jen chodí do práce, ale představuju si že společně budeme fungovat a úklid po sobě je pro mě základ. Co se týká aut, technických věcí, ted řešíme stavbu domu, prodávali jsme nemovitost, pojištění všeho možného, komunikace s úřady - absolutně vše, řeším já a mám na starosti já. Vůbec neříkám, že to je věc která je denně, ale rozhodně manželka může mít focus pouze na dománost a rodinu.
Už se nebudu rozepisovat. 🙂 Budu rád za vaše názory, vaše zkušenosti. Díky.😉
U nás manžel dřív se do úklidu nezapojoval. Ale když mu syn řekl, že je starý a má víc zkušeností, že by to měl uklizeno rychleji, že nesmí dělat jen nepořádek. Takže se zapojuje podle potřeby a neřeší, kolikrát týdně je tepláky večeře nebo je někde položený hrnek nebo Jiná věc.
Takhle, máš to hezky zpracované, je vidět, že je to pro tebe velké téma a je to mnohem důležitější než to, jestli máte šťastné a spokojené děti nebo jestli manželka dbá na svůj vzhled, například. V pořádku, každý má priority jinde. A rozhodně nelze říct, že bys byl domácí tyran, co z gauče s novinama peskuje ženu se smetákem. Jenže věc se má prostě tak, že ty priority má prostě každý nastavený jinak a tvoje žena tomá evidentně jinak než ty. Což já osobně chápu. Já když se věnuju dětem, tak se věnuju dětem. Uvařím, ale nádobí naskládám do myčky a bordel nechám na zemi. Naskládám do myčky a vytřu až večer poté, co uspím děti. Kdybych měl muže, kterému by to vadilo, nedokázala bych mu na to říct nic jiného, že pokud mu to vadí, ať to uklidí sám.
Vím, že to asi není to, co chceš slyšet. Ale pokud mají manželé zásadně rozdílné pohledy na věci okolo pořádku a úklidu, tak se prostě ten, komu na tom záleží víc, musí povznést, přivřít oči a přizpůsobit se tomu druhému. Protože to fakt není lenost, prostě to neřeší, nevadí jí to, vyhovuje jí to. A když se budeš snažit, aby se přizpůsobila naopak na tobě, budeš ji prostě pořád peskovat a komandovat. A o to fakt nestojíte ani jeden...
@felixfelicis To tak nějak i máme... ale zrovna u těch dětí se to dělá blbě... Vyřešil sem to tak, že mám svojí poličku se vším co děti potřebují... Bohužel manželka když nemůže najít svoje, sahá právě do téhle poličky, kde to pak já opět hledám :D :D
Z příspěvku jde úplně cítit touha tazatale, aby mu bylo dáno za pravdu, že jeho žena je neschopná šmudla, že on je chudák celý udřený, a to je přitom v balíku a ona ani není schopná splnit své základní ženské povinnosti, tj. Kinder Kuche Kirche.
@jirkanovak Prosím vysvětlit: "mám svojí poličku se vším co děti potřebují... Bohužel manželka když nemůže najít svoje, sahá právě do téhle poličky, kde to pak já opět hledám". Jsou na té poličce věci, které potřebují děti, nebo věci, které potřebuje žena? Nebo opravdu věci, které potřebují děti, dělíš na věci, které pro ně máš ty a které pro ně má žena?
@jirkanovak tak co se tyce poradku a radu a chaosu tak u nas to je dost podobne.... mam velkou toleranci neporadku a jsem dost chaotik. Manzelovi vadi velmi oboje. Ale ja zase nevidim smysl myt nadobi 5x za den, kdyz ho muzu umyt najednou 1x denne. Vecer bohuzel nemam uz silu, tak ho myji pred snidani no a mym odchodem z bytu ale opet zustava nadobi po snidani ve drezu. Jsem schopna uklid dotahnout jen kdyz mam na to idealne cely den, kdy se mi do toho nikdo nemota.... zacnu 10 veci, skacu od jedne k druhe a postupne je dodelavam. Pokud do toho neco chtějí deti, holt uz neco nedodelam... reseni neni. Kdyz je muz doma snazim se vic delat podle nej, ale dost mne to vycerpava. Jeho neustale pripominky ze jsem bordelar taky nic moc. Myslim ze je potreba hodne tolerance a kdyz mi neco vadi tak to holt udelat podle sebe. U nas doma jsme se nesrovnali ani za vic nez 10 let. Puntickare bude proste chaotik vytacet furt🤷♀️
Kazdy ma vlohy na neco jineho, muj muz napriklad nesnasi jakekoli papirovani vyrizovani na uradech. Defakto mu delam sekretarku. Kazdy proste delame to co komu jde lepe a to co komu nevadi...
@rebe "Takhle, máš to hezky zpracované, je vidět, že je to pro tebe velké téma a je to mnohem důležitější než to, jestli máte šťastné a spokojené děti nebo jestli manželka dbá na svůj vzhled, například."
Pokud to takto zní, tak to tak není myšleno... 🙂 Tady řeším pouze jedno téma, na které se snažím najít řešení - třeba řešením je můj problém... Pokud bych tady měl vypsat vše kde mám a nemám priority, tak by to bylo na knihu. Řeším věc na kterou hledám řešení.
Mít šťastné děti si s tím myslím dost souvisí... Protože je otázka jestli pak člověk musí běhat kupovat pro děti boty, pak do DM pro plínky, pak rychle udělat večeři, pak vykoupat, uspat - aha je 21:00 a nejdete spát, jdete uklízet a podobně... Jste pak otrokem... Podle mě když člověk přemýšlí o těch věcech dopředu a rozumně si je nastaví, tak pak právě má čas už jen na ty děti, dovolené s dětmi a hlavně, má na to energii protože ji nepálí na zbytečnostech.
Ale opět říkám, je to jen můj názor - nesnažím se vám to vnucovat jako pravdu, ale spíš jen jak nad tím přemýšlím.
Pak mi z toho v podstatě vyvstáva otázka, kterou si kladu často, jestli opravdu je tak strašné, chtít po manželce aby po sobě uklízela věci. Říkám, neberu nepořádek po dětech, to uklidíme spolu nebo já. Ale po sobě...
Podle me jste az moc doma. Kdyz to vse mate potrebu organizovat vy, proc by se zena namahala? Misto pani na uklid si prinajmete kancelar, at ji date moznost se nadechnout a vse si zorganizuje sama. Jelikoz jsou deti male a ziji s vami, budete proste muset prijmout fakt, ze bud mate doma jak na zamku, nebo mate spokojenou zenu a deti. Nejde mit oboje ve smyslu, ze na zemi ani smitko, kuchyn nalestena a obyvak jak z modniho casopisu. Urcite za tu dobu, co jste doma, vidite, ze neni snadne deti udrzet nebordelit. A ze neznamena byt doma na rodicaku jen neustale uklizet, ale jit s detmi ven na vzduch, vyvetrat je a unavit.
@jirkanovak ale jsou lidi, kteří nemají potřebu a ani schopnosti takhle dopředu mít stále vše zorganizované, jsou spontánnější, třeba i velkorysejší... A neznamená to, že jsou lepší nebo horší osobnosti či rodiče. Předpokládám, že i kvůli tomu, v čem se od tebe žena liší, ses do ní kdysi zamiloval, ne? A pro děti je dobře, že od malička vidí u nejbližších, že milované a hodnotné jsou různé typy osobností.
@rebe Máme doma místo, kde jsou dětské krémy, plenky, útěrky, vlhčené ubrousky a podobně - třeba i čípky když rostou zuby a srážíme teplotu, teploměry a další.
Prosil sem xkrát manželku at to vrací zpět. Chápu, že když v noci dávate po 5hodinách čípek, tak asi nebudete běhat to uklízet zpátky, ale až na to bude čas.
Nicméně to vždycky musím hledat. Takže co můžu dělat? Připomenul sem to parkrát manželce, xkrát sem říkal ať nekupuje 1 krém na zuby, když budeme za 14 kupovat další - ať jich koupí třeba 10, to je jedno, ale at to prostě nemusí člověk řešit.
Ono to může vypdat jak banalita, ale já opravdu nerozumím situacím, kdy malému rostou zuby, nemohu najít krém a když ho někde najdu, tak je vymačkaný do mrtě a když má přes 38 teplotu a máme srážet, tak máme panadol kde je asi tak jedna dávka. Takže musíme shánět lékarnu a je to zbytečné.
Takže abych neprudil opakovaně manželku, mám vlastní místo, kde mám vše 3x a mám klid. Ale jak píšu, ona si to bere také z tohoto místa, takže se opět stává, že krém nemohu najít... 🙂
@jirkanovak hele ty jsi prostě puntičkář jako prase. Takovej Monk. Mě chlap říct, že mě tady leží tohle a tamhle tohle, a dělej to takhle, tak jsem s ním rychle hotová.
@te_reza Vy byste mu to neřekla, kdyby byl bordelář?
@la_amanita Tak to cítíte špatně... :D Už sem to tady psal... Problém je asi ve mně... 🙂
@jirkanovak no, že je problém v tobe jsi mi před chvili potvrdil, protože jako mít každý svůj panadol, vlhčené ubrousky a ja nevim co ještě, tak tl he teda gól🙈... Promiň, ale tohle je fakt puntickareni
@jirkanovak a to já já mu řeknu, že nemusí mít tři dny špinavý prádlo u dveří ložnice (on tomu říká připravený na odnešení do koše), ale prostě když to letem světem čtu, u vás už je problém o level výš. My si řeknem tohle a tamto a jede se dál. Řešit blbě vymačkanou, nekoupenou pastu, nevymačkanou houbičku na nádobí a nvm co všechno.... Co jsem v práci tak jsem ráda, že uvařím, dám nádobí do myčky, vyperu a vyluxuju. A že je pár dní někde prach nebo flek mi je srdečně u zádele. A říct mi chlap:"tady je flek" tak mu řeknu ať si ho utře a dál se tím nezabývám
@ajja87 Nevim úplně jestli tohle je puntičkaření. Mě jde o to najít ty věci když je potřebuju a je mi jedno jestli budou na tomhle místě nebo v téhle krabici. Ale když je potřebuju najít, tak rozhodně nechci prohledávat byt. Ale třeba Vám by to nevadilo, tak svojí poličku nepotřebujete... Myšleno v dobrém 🙂
My jsme s manželem v potřebě pořádku taky oheň a voda. Mám pocit, že to máme hodně podobně jako vy, jen s tím rozdílem, že můj muž mi to nevyčítá a nesnaží se mě předělat.Ano, občas má nějakou poučnou poznámku (něco o té vodě za dřezem a tak 😂), je taky pravda, že na některé věci si dávám větší pozor a asi stejně tak jako on musel ubrat na své potřebě mít všechno tip top,tak já se snažím víc si všímat a dávat některé věci zpět na místo a tak, každopádně jsme v tomhle fakt jiný a vzájemně si tím občas lezeme na nervy, ale naučili jsme se tolerovat. Můj muž má ve všem systém a nechápe, že já některé věci nevidím a nemám v nich pořádek a já nemám systém téměř v ničem, chaos je můj kámoš, prostě to tak mám a i když se snažím, vzdycky to k tomu chaosu zase sklouzne. Je to obrovský protiklad, ale kupodivu to docela funguje 😂. Na začátku jsme kvůli tomu měli nějaké rozepře, od té doby, co máme děti, tak manžel vidí, že na některé veci proste není čas nebo energie a kolikrát i on uzná, že je lepší si chvíli užít jeden druhého než někde uklízet. On, když má pocit, že něco prostě potřebuje mít uklizenejsi, tak jde a udělá si to, a já už z toho nemám výčitky.
@codal ano, toto je ten správný kompromis, kdy jste se oba dokázali přizpůsobit sobě navzájem...
@te_reza Teď mi trošku křivdíte 🙂 Řeším vymačkaný krém na zuby... Pastu máme... Když malej brečí že mu rostou zoubky, tak mi opravdu vadí, že ten krém na zuby je vymačkaný. Můžeme jich koupit 10x. Co se týká té houbičky, tak to berte s nadsázkou - mně zase žena vyčítá vousy po holení na umyvadle i když se to snažím umýt sebe líp, nějaký najde. Takže říkám, ono je to asi stylem jak to píšu, ale občas je to i sranda. :D
Spíš mě opravdu zajímá, jestli sem opravdu tak divný, když chci aby uklidila jen a jen po sobě. Dětský bordel neřeším, to uklidíme. Větší věci vyřeší uklízečka - žehlení nemá ráda ani manželka, ani já - za to mám rád vyžehlené košile... Nepotřebuju aby to udělala ona - máme na to paní na žehlení.
Mě to také zajímá z důvodu, že pochopitelně mám kamarády z jiných vztahů a slyším to podobně a obecně mi přijde, že na úklid a pořádek jsou spíš muži nebo než ženy. Opět to berte s rezervou, já a moji přátele nejsme všichni muži na světě, ale slýchávám to častěji a častěji.
@codal To máme dost podobné... :D Já sem také dost ubral z mé představy o úklidu, protože chápu že jsme každý z jiné rodiny a máme jiné představy... Mohu se jen zeptat, jak dlouho jste spolu a jestli máte děti? Případně kolik?
@jirkanovak Ona si proste zvykla, ze to pro vas stejne nikdy nebude tak dobre. Tak se prestala snazit. Vy to stejne udelate lip, myslite i za ni. Vzal jste na sebe vsechny povinnosti a starosti.
Po přečtení Vašich příspěvků za sebe můžu říct jedno... Mít doma chlapa jako vy, tak ho asi do týdne ubezduším. 😂 A to mám taky ráda pořádek a věci na svém místě.
Moje, tvoje věci pro děti? Aby mi chlap stál za zadkem kvůli tomu, že hned něco neuklidím? Asi je pro ni důležitější se věnovat dětem a důležitějším věcem a tyhle provozní věci udělat, až toho bude víc. Možná kdyby jste nepracoval z domu a dal ženě trochu volnosti, měla by chuť do úklidu a dalších věcí automaticky. Dělat něco celý život " na sílu, podle Vašeho řádu", tak na to schválně kašlu taky. Když to udělá podle sebe, máte k tomu nějaké komentáře? Jako ještě tam to a tohle,...?
Zajímal by mě pohled Vaší ženy na tuto situaci...Jednou taky může říct, že je na ni té "buzerace" až moc a půjde o dům dál. Na takové prkotiny bych se vykašlala a byla ráda, že mám spokojenou a zdravou rodinu. Užívala si jich a neřešila houbičky, krémy na jiném místě a podobné kraviny...
@codal My jsme s muzem bordelari oba. Presto mame kazdy jednu specialitku. Mne strasne rozciluje, kdyz nechava hrnky od kafe v predsini a jeho, ze nejsem nikdy schopna uklidit maslo zpet do lednicky 😀 Uz jsme si na to ale zvykli. Mlcky jdeme a udelame 🙂)
@jirkanovak Myslím, že pro tebe to přijde jako maličkost, aby měla věci v pořádku, ale ona je zřejmě taková povaha, že to nedokáže... Možná máš pravdu, že by to mohlo a třeba i mělo fungovat, tak jak si představuješ, ale podle mne to tak nikdy nebude, prostě je už taková. Asi by ses s tím měl nějak smířit a ze svých nároků trochu slevit, a manželka by asi měla naopak projevit snahu se alespoň trochu zlepšit.
Jinak podle mne toho děláš doma dost, za mě teda klobouk dolů 😉
@jirkanovak Pět let se snažím manžela naučit, že špinavé ponožky patří do koupelny do koše. A pět let je odnáším od postele 🤷🏽♀️😀
Některé věci nepředěláš, protože jich ten druhý jednoduše není schopný. A čím dřív to pochopíš, tím dřív se ti uleví, fakt. Možná, že když ji přestaneš prudit, začne to dělat spíš - mě by taky demotivovalo, kdyby mi někdo pořád předhazoval, co dělám špatně 😉
Některý věci, co popisuješ, už mi přijdou fakt hodně ujetý. A to jsem podobný blázen, co potřebuje mít všude uklizeno.
@jirkanovak jsme spolu pět let, dvě děti, 2 a 4 roky, takže u nás je doma teď hukot. Bordel je tu pořád, i když oba děláme, co můžem😂. A můj muž občas dost trpí, protože on ten pořádek opravdu potřebuje, ale vidí, že to s holkama není reálné 🤦, mně to žíly netrhá 😆. Jako on je bordel a bordel. Jako čistá koupelna, záchod, linka, stůl, to je jasný, to vadí i mně, ale hračky po celém pokoji, neustále drobky, papírové odstřižky, pokreslený stůl, to bych nedělala nic jiného a můj muž je zase rád, že radši chodíme hodně ven, něco vyrábíme, že se holkám venuju a tak, než aby mě kritizoval za nepořádek.
@jirkanovak Myslim to v dobrem, ale uberte plyn. Nepredelate ji, nikdy v tomhle nebude jako vy. Mimochodem, vase zena dobre vi, ze vy jste si nakoupil deset kremu na zuby, tak proc by to delala ona, kdyz ve vasi policce je vzdycky najde? 🙂 Dejte ji prostor. Znam to taky, kdyz nekdo moc tlaci na pilu, prejdu do defenzivy a nedelam nic (to neni problem muze, ale mam to takhle s tchyni 🙂 ).
Tvoje žena by si měla uvědomit co má doma. Můj chlap se nestará skoro o nic. Volný čas nemám skoro žádnej. Že bych si šla do fitka, o tom si můžu nechat jen zdát....Mám na krku dítě, komplet domácnost a ještě uklízím po chlapovi, protože u nás nechává bordel všude chlap, a jak píšeš, nejvíc mě to na*ere v právě vypucovaný kuchyni...a ještě je uraženej, když ho poprosím, ať si to uklidí. Pracuju z domova na plnej úvazek už od 2 měsíců dcery a on ji nepohlídá ani abych udělala věci do práce. Takže to plácám po obědě a po večerech, když malá spí. Do toho mám dva koně, s těma mi naštěstí pomáhají rodiče, protože to už bych byla úplně v pr... Dceru pohlídá v úterý a ve čtvrtek od 17 do 19 hod. S tím že jídlo a uspávání je stejně na mě. V tuhle dobu dělám resty, co jsem nestihla, ať už do práce nebo úklid/vaření.
Takže já být na místě tvoji ženy, tak mám uklizeno, uvařeno a ještě si pískám 👍
@ejmate tady se přímo nabízí otázka, proč s takovým volem si.... promiň

@jirkanovak Velmi vzdalene mi to pripomina sympatie meho vlastniho muze pro systemova reseni 🙂 My tak nejak spolecne existujeme v miru a tolerujeme se. Asi bych nesnesla, kdyby se me snazil nekdo organizovat vic, nez je mi prijemne. Zvlast kdyz pisete, ze zena je dobra mama a vi, kde co je, i kdyz to zrovna vy nemuzete najit 🙂 Nebylo by treba resenim prerozdelit si kompetence? Nemyslim tim uklid, ale obecne to, co kdo v domacnosti resi, a zene do tech "jejich" veci tolik nemluvit.