Jak říct šéfovi, že nejsem jeho uklízečka?
Dělám účetnictví v malé firmě. Jsem tady půl roku. Při nástupu mi bylo řečeno, že kromě účetnictví budu mít na starosti i úklid kanceláře. Ok, vysát, vytřít, zalít kytky. Jenže jsem zjistila, že šéf je neskutečný dobytek. Kde mu co upadne, tak to nechá. Např. omáčka od oběda, rozsypaná káva na lince, papírky na podlaze, denně je počůrané prkýnko na záchodě, štětku taky nezná. V umývadle nechává vousy, nedávno si tady i stříhal nehty. Samozřejmě je nechal ležet. Nádobí také myju já. Včetně jeho krabiček od oběda. Zkoušela jsem to prostě neumýt a čekala, jestli mu to třeba dojde. Nic. Když došlo nádobí, přišel s tím, že bych to měla umýt.
Pracuju tady ráda. Práce mě baví, peníze mám slušné. Ale odmítám dělat uklízečku. Jednou jsem na to s ním zkusela zavést řeč, ale odbyl mě slovy, že to patří mezi moje pracovní povinnosti.
Co byste dělaly na mém místě? Jak mu taktně říct, že nejsem jeho služka? Že nemá žádné hygienické návyky?
@anonym_autor jsem také účetní v malé firmě a dělám úklid kanceláře (WC ne). U nás jsou naštěstí chlapi vcelku pořádní, když mne něco zaráží, s nadsázkou a humorem jim to řeknu, "vyčtu". Ale muj šéf (majitel) je mladší než já a je jinak soudný.
Tak úklid ve firmě není mytí krabiček šéfa od oběda.. to už je nějaká osobní asistence 😃 nedělala bych to, pokud bych měla možnost práce jinde. Hlavně s tímto přístupem, že se i tohle bere jako samozřejmost. To je pozice služka, ne uklízečka.
Tak já hlavně ten úklid rovnou odmítla, to fakt pod mou profesi nespadalo. Když jsi úklid zajišťovat chtěla, měla jsi trvat na přesném vymezení jeho rozsahu v pracovní smlouvě, abys pak měla čím argumentovat právě v situacích, kdy si tebou bude zaměstnavatel vytírat zadní část těla jako zrovna teď. Za současné situace, kdy předpokládám, že máš ve smlouvě pouze úklid bez bližší specifikace, bych se na jeho krabičky zcela vykašlala, protože to opravdu není tvá povinnost (bohužel jím používané firemní nádobí neuhádáš, jeho mytí úklidové firmy v kancelářích běžně zajišťují) a pak bych do kuchyňky a na wecko umístila cedule s výzvou k dodržování základních hygienických návyků a udržování čistoty ve společných částech firmy. Pokud to nepomůže, můžeš iniciovat jednání o změně pracovní smlouvy, popř. ukončení pracovního poměru.
Mě by asi tohle tolik vadilo, že bych uvažovala o změně zaměstnání. Jako účetní, doufám, si můžeš vybírat. Já bych to nedala i za cenu třeba jiného nepohodlí, třeba většího dojíždění. Neboli, zkusila bych mu to říct nějak jemně, a to už jsi zkusila. Když to nezabralo, tak je to fakt hrubián, sobec a prase a to teda fakt je k nesnesení. Ty krabičky by mi na tom vadili nejmíň, ale v práci nehty atd., no hnus.
To zni jako ma byvala pozice 🤣 vsichni byli pro, ze napr nadobi kazdej svoje.. jen sef byl proti.. bordel vsude, ale nejvic vadili detaily kolem me 🙈 a stul po dovoleny jsem dva dny hledala 🙈
Musis se vymezit, nebo odejit 🤷🏻♀️

Když jsi brala místo účetní + úklid, tak to asi je to co máš teď, to neuhádáš.