Děti u tatínka, nepřivezl je podle domluvy
Maminky, chtěla bych vás poprosit o názor. Jsme s otcem dětí už rok od sebe. Děti jsou u tatínka každý druhý víkend. V podstatě bez problémů se domluvíme. V pátek když si bral dceru ( syn je u jeho matky už týden ) se mě zeptal, jestli by si je mohl vzít teď na ty svátky. Řekla jsem že ne, byla jsem týden v nemocnici a deti celou dobu neviděla. Dnes mi napsal sms, že je přiveze zítra odpoledne. Měl je přivést dneska večer. Nezvedá telefon. Co vy na to?
Asi nemá cenu se přít, na čí straně je chyba častěji (taky znám páry, kde se otec snaží a matka dělá dusno i ty, kde otec na děti fakt kašle nebo si děti bere jak se to hodí jemu, porušuje dohody apod.). Důležité je najít cestu, nastavit si pravidla a snažit se na to koukat z pohledu, co je nejlepší pro dítě bez ohledu na vlastní pocity.
A zdá se mi, že zadavatelka patří mezi ty rozumné a nakonec se s ex domluví. Myslím, že dát mu teď děti bylo vstřícné gesto, snad to i otec ocení a začne s matkou pořádně komunikovat. Držím palce!
@jancazao Dle mě je pro bezproblémovou komunikaci mezi expartnery naprosto zásadní mít možnost spolehnout se na dodržení slova toho druhého. Nedodržení domluveneho termínu je nehoráznost (a vypnutí mobilu!), pak snad vstřícnost z druhý strany nelze očekávat. Nedejte se! Buďte vstřícná, když je k vám druhá strana alespoň základně slušná.
@fallingstars tak treba muj ex vidi syna 3x za rok na jeden den, tim jeho zajem konci. Ani nevi, kam chodi do skoly, kde bydlime atd, je mu to burt. Alimenty tedy plati, jak ma. Ma platit i vetsi vydaje, to neplati, bo netusi, ze nejake jsou :D
@jezz1e Ani tam ale žádný porušení dohody nevzniklo. Pouze se prece nezměnil predem stanoveny plan,kdyz se na jeho změně obě strany spolecnym souhlasem nedohodly. Přijde mi naprosto pochopitelné, že po x týdnech v nemocnici bez dětí chce @jancazao děti u sebe,tuplem když se o ně většinu času jinak se vším všudy stará. Tatínek si děti mohl užít tu dlouhou dobu, kdy byla v nemocnici. Přijde mi od tatínka nevstricne,že pro toto nemá pochopení.
@sisstin Však já přece netvrdím, že chlapi jsou vždy svatí! Ale že nejsou vždy a priori ti špatní 😉 A když už jsme u toho, můj taťka (naši jsou spolu letos 40 let) měl jít jedinkrát v životě na náš rodičák místo mamky a nedošel tam, protože dorazil na základku a já už byla dva roky na gymplu 😄 A že by měl páru, co za nás mamka platí...a špatnej táta to nebyl, ba naopak. Ale to spíš jen na odlehčení, chápu, co jsi tím chtěla říct...
@fallingstars To mě pobavilo s tou záměnou školy🙂) Ale věřím, že v jiných věcech byl zase úžasný jako táta🙂
@kamilabo Ona se tím bavila a občas stále baví celá rodina 😄 A táta byl a je skvělej, tu operativu nechával na mamce, ale rozkrájel by se pro nás.
přítel má soudně určený styk s dětmi na tu běžnou klasiku. ale je to v podstatě jen taková nouzová pojistka kdyby cokoliv. když mu ex řekne, že děti nedá, že někam jedou, tak on k soudu nejde, že mu zabraňuje ve styku. naopak, když on si je chce vzít a ona nemá jiné plány a děti k němu chtějí, tak je má klidně čtyři víkendy po sobě. fakt je to o domluvě dospělých zodpovědných lidí. zvlášť v době mobilů a mailů. není potřeba čekat, že nedojde včas dopis, že nebude nikdo doma a tak si pro děti dřív nepojedu. slušní lidé se domluví i na jiných časech vyzvednutí a vrácení. přece je jasné, že jiné je to v zimě, když je brzo tma, nikam se moc nedá, je škola a jiné od jara, prázdniny, kdy je dlouho světlo, spousta výletů, dovolených, do školy se nemusí, tak proč vracet už v pět, když jsou děti větší a nemusí jít nutně už v šest do postýlek?
jako štvalo by mě, kdyby mi někdo bez mého vědomí odhlašoval dítě ze školky a nebo kdyby nedodržel domluvu a ani nezavolal, neomluvil se, nedomluvil se...to teda jo. kdo se chce domluvit, ten se domluví po dobrém. přece nejde o to, že bychom dětem nebo širší rodině nechtěly jako matky něco dopřát. jen prostě chceme vědět...mít ten klid v duši, že víme...
Záleží na tom jestli otci důvěřujete a víte, že jsou děti v pořádku.
Určitě bych z toho nedělala drama pokud se jedná o slušného člověka. Přece jen je to jejich tatínek a má právo je vidět a být s nimi častěji než jednou za 14 dní.
Zkusila bych si rozumně promluvit a pokud vám řekl, že děti přiveze tak bych z toho nedělala drama. Nejdůležitější je aby byly spokojené děti. To je můj názor 🙂
Tatínek přivezl děti v pořádku. Jen se rozhodl, že už nemusí být v sedačkách a nechal jim jen podsedáky.
No jako vždycky, já mám jiný názor než on. Neřeší to, já jsem ta hloupá.
@victress Však oni měli podsedák.Ten je od 15kg.,takže mám pocit ,že nic neporušil.
Tohle neni o podsedaku, ale o hledani kritiky... Ja si myslim, ze si nevazis toho, co mas a ze si neuvedomujes, ze s ex budes muset vychazet minimalne nez deti dospejou, ale v kontaktu budete v podstate do konce zivota prave kvuli detem a podle toho by ses mela zacit chovat. Proc si nevazis toho, co mas? Deti tatu potrebujou a on o ne i pres rozchod ma zajem, to spousta chlapu nezvlada, protze se nezvlada vidat s ex, zda se, ze s tebou o deti nerve, nevyzaduje stridavou peci, nevyzaduje soudne vic casu s detmi, evidentne to bere tak, ze se na nejake urovni spolu domluvite, mohl by si to taky vynucovat osudne a to on nedela a dokonce mi prijde, ze proti tobe ani deti nijak neockuje, vaz si toho, to ma sakra malo rozvedenych rodicu a je to pekny zakald k tomu, abyste vychovu deti zvladli v pohode a spolecne. Ty deti se z toho od vas nauci hodne do sveho budouciho zivota, protze tohle opravdu zvladne maloktery par... On je jejich otec jako ty jejich matka, na deti mate stejne pravo a on to sve nehoni, dava ti volnou ruku v jejich vychove a nijak extra ti nekeca do toho, jak se o ne staras a jak s nima travis cas, vaz si toho, takovych ex je faaaakt malo, tak proc do toho jemu v takove mire kecas ty? A proc se divis, ze te pak nebere vazne? Byt na jeho miste, bys to vnimala jako utok na tebe, rikala by sis, co si to vubec dovoluje a bud bys delala sceny, nebo bys ho take ignorovala. Honis pravdu a kritiku, a to vis, ze s tebou souhlasim jako mama ve vsem co pises, ale s timhle pristupem, se s chlapem nedomluvis na nicem a muzes si za to z velke casti sama. Zkus to prehodnotit a podivat se na to, proc je dobre, ze ty deti s tim tatou jsou, ze maji treba bezstarostny cas, ktery s nama uzkostlivyma mama maji malokdy, ze i kdyz to tak nevypada, uci je svym zpusobem take zodpovednosti atd a nekoukat jenom na ta negativa. Uvidis, ze kdyz ten pristup zmenis, budes si ho taky trochu vazit a ukazes mu, ze nelitujes toho, ze je tatou tvych deti, tak ze te postupne vazne brat zacne. Ted jsou deti male, takze s nimi moc starosti neni, asi tam jeste nefiguruji dalsi partneri, nauc se s nim domluvit ted, kdyz je k tomu nejvetsi prostor a ukaz mu, ze to dokazes, tipla bych si, ze tohle chovani bylo i jednou z pricin konce vztahu. Ne ta pravda, ale jak ji prezentujes, jak sek nemu chovas. Jinak me osobne tahle drobna zmena zachrnaila manzelstvi, kdyz se na to koukam zpetne, chovala sem se k chlapovi jako pekna krava a on me ignoroval, dneska mu davam volnou ruku, o tom, s cim nesouhlasim samozrejme mluvime a voala, on me bere vazne...
www.rozhlas.cz/zelenavlna/motozurnal/_zprava/di... podsedak je vážně od výšky 150 cm a 36kg,žádných 15 kg. Ale byla bych rada,ze je dovezl a nerypala bych (racionálně,ale já jsem rejpal,takže bych rypala itak,i kdyz racionálně si řeknu: nech to byt)
Holky, máte pravdu. Ale prostě zrovna ty sedačky prostě chci, ať si je on vozí bez nich. Ale on to někde nechal a nepřiveze mi to.
Mne se hlavne libi, jak se tady chlapa zastavaj holky, ktere maji pravdepodobne spokojeny vztah nebo si timhle nikdy neprosly... Jo, ja si taky myslim, ze jsme s manzelem v pohode a ze po pripadnem rozvodu bychom se domluvili.. Jenze ono se toho vetsinou pak dost zmeni... Ia autorku chapu v tom, ze kdyz se na necem dohodnou, tak se to ma dodrzet. To same jako na tom, ze uz nemusi jezdit v autosedacce, by se meli dohodout oba.
@hanafaustyna doporučuji přečíst znova a pořádně. Cituji: ,,Někteří rodiče ovšem tápou, do kdy vlastně dítě autosedačku potřebuje. Jak vysvětluje Zuzana Ambrožová z Besipu, věk není důležitý: "Je podstatná výška. Dítě menší než 150 centimetrů musí sedět v autosedačce. A potom dítě lehčí než 36 kilogramů." A pak píšou, že existují 4 druhý autosedaček, při čemž poslední typ je podsedák. Takže ano, dokud je dítě menší než 150 cm a 36kg, musí mít autosedačku. Což je např podsedák....
@hrasek15 ano, podsedák je typ autosedačky, ale až ten úplně poslední a z hlediska bezpečnosti je úplně k ničemu, v jiném článku zase najdeš, že podsedák by měly mít nejdříve až školní děti, takže pokud je dětem 5 a 7, tak jedno ještě není školák a druhé tak tak...pokud bych měla volit mezi autosedačkou a podsedákem, určitě volím autosedačku🙂
@superkousky jo, neporušil, ale proč autosedačky vyndal, když jsou pro bezpečí dětí lepší než podsedák....

@ivular Já si myslím, že takových bude víc, než si myslíš. A jenjen dobře, že i v těchto skupinkách se najdou výjimky, však jsem pouze psala, že je logické, že na webu pro ženy a v diskuzi samoživitelek se z daného vzorku lehce nabyde dojmu, že 99% tatínků se nestará, ale to číslo bude reálně převe jen nižší.
A jasně, možná nejsem úplně objektivní, protože "naše maminka" je skutečně výživná, ale zcela na rovinu mi nepřipadáš úplně objektivní ani Ty. Když to vezmu ve svém okolí (kromě nás), tak buď mám táty, xo se starají nad rámec, nebo se teda sice nepřetrhnou, ale děti si berou. Neznám tátu, který by si děti nebral nebo nedával peníze. Ovšem zapšklych matek, ktery děti minimálně navádí, apod., znám bohužel víc...