Diskriminace vícečetné rodiny - 2 děti a více
Ráda bych se Vás zeptala na Vaše zkušenosti s diskriminací vícečetné rodiny. V mém okolí má většina mladých rodin jen 1 dítě. Jejich argumenty, že by nezvládli dvě děti jak finančně tak i časově jsem plně akceptovala, je to přece jejich rozhodnutí, ale moc jsem jim nerozuměla. Teď už , ale docela začínám rozumět.
Mám tento zážitek. Začala jsem hledat leteckou dovolenou na příští rok. Jsme rodina 2 dospělí + dítě 6 let + dítě 3 roky. Jezdíme každý rok a začala jsem teď hodně narážet. Z celé nabídky CK jsem našla jediný hotel na Zakynthosu, kde jsou možné 2 přistýlky. Chápu, holt tedy pokoje jsou malé, s tím nic nenadělám. Bohužel, ale nechápu, když je rodina ubytována v apartmánu a má jedno dítě platí 8 tis.za dítě, ale když já mám 2 děti, tak mám v tom stejném apartmánu na 2 stejné přistýlky zaplatit za jedno dítě 8 tis. a za druhé 13tis. To je podle mě naprosto diskriminační? Nemluvím o nabídkách 2 dospělí + 1 dítě zdarma, ale když mám 2 děti, tak už se tato sleva na mě nevztahuje a platím za druhé dítě nehoráznou cenu, ne jen cenu letenky. Jsem z toho hrozně zklamaná, stát chce, aby se rodilo více dětí, že ČR vymře, ale v podstatě jsme tlačeni okolím mít jen 1 dítě, protože když už budeme mít dětí více, tak můžeme třeba na leteckou dovolenou zapomenout, když tedy nebudu manželka pana Kellnera atd. Jaké máte zkušenosti Vy a pocity, opravdu by mě to zajímalo ????
Ad ten článek - je to hrozný, to je asi jako kdyby mě někdo nutil, abych uvařila kafe i sousedovi, kterého třeba nemusím. Prostě jestli je to jeho pozemek, jeho podnikání, tak si má právo určovat, koho ano a koho ne. Ad absurdum - budou se matky drákat i o kafíčko s dětmi ve strip baru? 😀
@espada Já teď byla spokojena s Canaria travel. Všechno bylo na jedničku, cena a cesta vyšly lépe než si to zařídit odděleně. V hotelu jsme byli jediní z cestovky a jediní češi vůbec a bylo to super. Ale asi jsme s cestovkou jeli naposledy, vždycky mě strašně dostane ten sraz s ostatními čechy na letišti, to pak mám pocit, že bych nejradši s křikem utekla, jak se chovají... 😖
Tak my pracujem oba a nemáme na dovolenou ani s jedním dítětem. Třeba rodinné vstupné je zase koncipované na 2+2 a tak často zase my platíme jakoby za dítě navíc, neb i tak je to levnější, než platit za každého jednotlivě. Stát ve spustě rovinách rodinám podkopává nohy, a s počtem dětí se to zkrátka násobí, ale tak je to jen naše volba kolik dětí budeme mít ne?Co by pak měli říkat mamky s nemocnými/postiženými dětmi - těm dá stát v lepším případě pár tisíc a nemají ani na to jí si sednout na to blbé kafe. Pokud tě to tak irituje, tak můžeš posílat stížnosti daným společnostem, kde diskriminaci cítíš, někdy to skutečně zabere a podmínky třeba i upraví 😉
Ještě jedna věc, která se v diskusi o letní dovolené ztratila. Pro kolik procent lidí je při rozhodování se o počtu dětí klíčová informace o ceně druhé přistýlky v hotelu v Egyptě?
@marketa233 Do Egypta bych nejela ani za nic. Navíc při dnešní politické situaci. Takže pro mě vůbec.
No holky já teda nevím, ale už jsem si v minulosti zkusila párkrát spočítat cenu zájezdu u CK a stejný zájezd si objednat se vším všudy sama a nikdy mi to nevyšlo levněji. CK mají s hotelem udělaný ceny jinak. Ale pokaždý, když vybírám dovolenou, tak nad tím strávím dost času, abych byla spokojená s cenou i zájezdem a zatím si nestěžuju :D
@morgan Určitě, ono totiž tvrdit šmahem, že individuální cestování je vždy levnější a cestovkou jezdí jen loseři, co nemají internet, je značně zavádějící. Vždy záleží na tom, kam se jede, s kým a jaká je náplň dovolené. Cestovka je schopna nabídnout takové ceny ubytování, na které individuální cestovatel nikdy nedosáhne. A taky jsou místa, kam nelze sehnat individuální letenku (nebo jsou ceny příšerně přemrštěné) a létají tam jen cestovky. Pokud člověk preferuje dovolenou s válením u moře a občas nějakým výletem, je cestovka jasná volba. Naproti tomu poznávací zájezdy se lépe a levněji zařizují individuálně.
@morgan Presne tak. Zalezi na spouste veci. Vikend v Londyne nebo Parizi jsme poridili za tretinu toho, co chce cestovka a v letadle s nama leteli lidi s cedulkama firo a cedok, takze meli to samy, akorat vyrazne drazsi. Naproti tomu jsme jeli do Chorvatska na tyden a cestovka byla o tisicovku levnejsi, nez ceny na webovkach hotelu. Urcite je dobre to porovnat a vybrat si.
@morgan Určitě to není vždy. Mě ale Řecko a Itálie vyšla zatím vždycky levněji a třeba i stejný hotel. A některé CK už teď nabízejí jen letenku na charterové lety. Takže už se dá dostat do stále více destinací. Do některých destinací se ale samozřejmě bez CK moc dostat nedá. Ale třeba Thajsko je třeba vždycky lepší na vlastní pěst. Záleží to no.
Myslím, že akorát blbě hledáš. Sama jsem to ještě neřešila, ale kamarádky s dvěma dětmi jezdí běžně zadarmo.
@lrg Už tu zaznělo, že "zadarmo" je otázka pohledu. Prostě zaplatím dva dražší poplatky a dva mi prominou. Nebo zaplatím čtyři a vyjde to stejně.
@marketa233 Aha no, co na to říct.....Mít děti je prostě drahé 🙂 Nemyslím, že je to diskriminační. Cestovní kanceláře jako ziskový subjekt vydělává peníze. A dvě děti jsou prostě víc jak jedno.
@lrg Jojo, stoprocentní souhlas. To bylo vysvětlení (které tu už dříve dostala) především pro autorku úvodního příspěvku.
@espada my jezdíme většinou do Španělska a vychází mi to s cestovkou dobře, ale třeba prodloužený víkend někde ve městě bych si poskládala sama.
Výhodu cestovky jsem poznala i v jednom případě, jak někdy před těmi čtyřmi lety, byl kvůli sopce na Islandu omezenej letovej provoz a zrovna jsme byli na dovolený. CK nás sice přestěhovala do jinýho hotelu a z AI udělali polopenzi, ale postarali se o nás celkem dobře. Jiná rodina, co byli s jinou cestovkou, tak si museli za ten prodloužený pobyt (sice jen asi dva dny) dost doplácet. Takže taky je asi lepší vybrat nějakou větší cestovku.
To už jsem teda odbočila, ale opravdu názor, že s cestovkou jezdí zprominutím pitomci, kteří si neumí jinak zařídit zájezd je fak mylnej.
@marketa233 Jasně, já jsem to nechtěla pročítat celé, ale nedalo mi to nereagovat, jelikož jsem nepobírala tu souvislost s dovolenou a populační politikou státu 😀 Před x lety nebyly žádný slevy na dítě, prostě počet osob a hotovo. Kdo na to nemá jede na mácháč 🙂
@morgan Nehledě na to, že spousta cestovek se zaměřuje na individuální kalkulace a plánování zájezdů. Typicky třeba dvojice jede na tři týdny někam, kde chtějí každé tři dny spát v jiném hotelu a hodně toho vidět. Naplánovat to tak, aby vše časově klaplo, sežere na internetu spoustu času a ne každý ho má. Cestovka vše zařídí podle klientových požadavků na míru a ani to nemusí vyjít o mnoho dráž. Tohle je typ služeb, který je čím dál žádanější. Cestovky rozhodně nevymřou, je to služba jako každá jiná.
@espada já vím, ty ne, ale @japona ano 😉, a taky @somalicats psala, že domluvit se přímo s hotelem vyjde levněji.
Jinak já se s nabídkou CK zatím srovnávám 🙂
My mame s pritelem dohromady 3 deti a ctvrte je na ceste. Cestujeme velmi radi (aktualne neco pres 50 navstivenych zemi) a nepripadam si diskriminovana. Loni jsme v tuto dobu v listopadu koupili akcni letenky na Sri Lanku pronajali si na letisti auto a procestovali s temi mladsimi dvema kluky (4,5) pul zeme (3 nejstarsi chodil v CR do skoly). Je to jen o tom nakolik si to clovek dokaze sam zaridit a jakou ma jazykovou vybavenost, aby cestovku nepotreboval nebo zkratka jen to, ze se obcas neco muze prihodit s cim nepocital;o) Nezazivam s detmi ani na dlouhych cestach stres, protoze jiz samotnou cestu povazujeme za zabavu a dokazeme si to uzit a neco si z cesty vzit a predat i detem. Mistni let neleti kvuli pocasi neda se nic delat presunem se autem, chteji po nas v hotelu moc tak jdem do jineho resortu prece jen na vlastni oci to ubytko vypada jinak nez na obrazku...ale to je o cestovatelskem duchu. Samo do zemi, kde je riziko malarie bych deti na cestu nevzala - je treba si zjistit predem podminky lokace a nutnost vakcinace atd. Napr.v lednu planujeme hory v Rakousku ubytovani jsme poresili pres CK nabidkou hotelu 2+2deti zdarma a domluvili jsme se s rodinou, co ma jedno dite, ze to nase treti "oficialne napisem k nim". Zkratka chceme vic deti a naucili jsme se s tim pracovat, od statu rozhodne nic necekam.
Myslím, že se tu zase vytváří umělé problémy. Cestovky a jiné podniky mají nějak nastavený finanční model a nejsou charita. Prostě dávají slevu jen na jedno dítě , protože si finančně nemohou dovolit dát slevu I na to druhé.
To je jako kdyby se tu řešilo, proč je v Albertu sleva na prací prášek a né na chleba.
Myslím, že člověk má děti z jiného důvodu, než že na ně dostane slevu v hotelu....
Mimochodem, jsou I lidé, co za to, aby mohli mít, byť jen jedno dítě, zaplatili těžké peníze. Např. moje kamarádka. Otěhotněla po několika letech IUI, IVF, lázní atp. Celkový "účet" za dítě - cca 230 000 Kč. Nepřijde Vám to diskriminační?
Zakladatelka píše manželka pana Kellnera, tak zrovna u této cestovní kanceláře jsme loni měli 2 děti úplně zdarma, asi opravdu špatně hledáte.
@alamo Pokud si otevru na vlastni naklady restauraci a veskery provoz si dotuji sama, mela bych mit pravo si do mnou financovaneho prostoru pozvat toho, koho chci ja. Takze pokud se majitel rozhodne, ze tam nechce deti do urciteho veku, tuhle moznost bych mu neupirala. Stejne tak zruseni kurackych restauraci. Sama jsem nekurak a kour mi vadi, ale nikdy tem hospodam neudelam tak velkou trzbu, jak pravidelni stamgasti s cigarem v hube a xtym panakem pred sebou🙂

@alamo
no ten článek je dost děs.
Majitel podniku by měl mít právo říci si zda nechce děti. Ale u nás se snažíme aby se nikdo necítil "diskriminován" tak, že nakonec jsou nejvíce diskriminováni podnikatelé..