Dítě fixované na matku a střídavá péče

karja
7. zář 2017

Ahoj. Kamarádka se dostala do velmi nepříjemné situace. Partner a otec jejich dítěte do cca 5 let o dítě nejevil moc zájem. Platil, bydleli u něho v bytě, ale on poletoval po hospodách, kámoších a milenkách. Když se jeho nevěra provalila, začal usilovat o střídavou péči. V posledním roce je otec roku. Chodí na kroužky, do školky, což předtím odmítal. Holčička ho sice respektuje jako tátu, ale protože často na maminku křičí, tak se ho i dost bojí. Navíc je holčička velmi citově na matku vázaná. Po roce vzorného tatínkování požádal o střídavou péči - týden u táty, týden u mámy. Oba bydlí v jednom městě.
Jeho nová paní chce dítě, ale už je starší a je to tedy biologicky nereálné. Nemáte některá podobnou zkušenost? Je možné, že soud ke střídavé péči povolí? Případně, co by měla kamarádka udělat, aby k tomu nedošlo?

keesi
7. zář 2017

Myslím, že je to soud od soudu. Přijde mi, že záleží, jestli je soudce muž nebo soudkyně žena. Přítel řeší něco obdobného z opačné pozice (klient otec chce střídavku). Okresní soud- soudkyně střídavku zamítla (rok a půl se projednávalo), u krajského prý dostal 3 ženské v senátu - ty střídavku také zamítnou (ještě neproběhlo). Dušuje se, že u ústavního soudu jsou chlapi a ty zastávají už pokrokové rozhodnutí, takže tam by prý mohla střídavka klapnout.
Nejlepší by bylo, kdyby se rodiče dohodli mimosoudně.

fallingstars
7. zář 2017

@karja Jak píše @keesi , taky myslím (i to v okolí vidím), že záleží na soudci. Přítel střídavku nedostal (děti dva roky před žádostí u nás dvě odpoledne a noci v týdnu plus ob víkend, prázdniny napůl, zachování školy a kroužků, dobrá vzdálenost - do 10 km), známý ji dostal (vzdálenost přes 100km, tzn. jiná školka/škola, apod., žádal hned po rozvodu, takže bez toho, že tak funguje...) Takže ano, možné to je.

karja
autor
8. zář 2017

Děkuju moc za reakce... Snad to dopadne co nejlépe pro všechny strany...