Dítě před manželstvím
Ahoj holky, jdu se asi spis vypovídat, než žádat o nějakou radu, protože jsem z toho smutná a úplně to nechci teď řešit s kamarádkami.
Možná je to vážně hrozná blbost, ale hormony dělají své. Čekáme s partnerem mimco, chtěli jsme ho, sice to vypadá na holčičku a my chtěli spíše kluka, ale to mi vůbec neva, hlavně ať je prcek v pořádku. Nicméně nejsme vzati, žijeme spolu tři roky, vztah máme dobrý, brzy zapocneme stavbu domku a všechno je vlastně růžové... Jen já si vždycky přála spis nejdřív svatbu, pak až rodinu. Ale mimco se proste povedlo dřív a tak jsem rada. Přítel vždy tvrdil, ze si mě vzít chce, před ostatními, když na to narazili, říkal, že nejdřív proste musíme postavit barák, což chápu a je to rozumné. Ale semnou na přímo to takhle neprobiral. Tudíž k věci, trochu jsme premysleli o jméně pro potencionálni holčičku a já ho pak řekla spojené s mým příjmením, což se příteli nelíbilo... Ale já už dřív říkala, ze pokud bude dítě dřív jak manželství, bude mít proste moje příjmení. Po otěhotnění jsem si ještě říkala, ze bych názor změnila jen pokud by mě požádal o ruku do porodu... Ale jak ho znám ani ho to nenapadlo. Tak sem se mu pokusila říct jak to proste cítím, ale jako vždy když se řeší něco takhle podstatného vlastně nereagoval... Teď je mi z toho vlastně hrozne smutno, musela sem to jít lehce obracet do koupelny (hormony 🙄) a je mi z toho fakt ousko...
omlouvám se moc za sloh a děkuji pokud jste docetli a případně za názor.
@ferda90 Víš co, ono je hezký hrdinně říkat, jak je svatba jen cár papíru. Můj manžel měl loni v létě těžkou mozkovou příhodu. Jako manželce se mi mnohem snáz řešily jeho věci včetně jeho podnikání, komunikaci s úřady apod. A ano, manželství je i o financích - neodejdeš z něj s holým zadkem a v případě, že se jednomu z páru něco stane a zemře, má ten druhý nárok na vdovský důchod. Což je sakra výhoda v situaci, kdy máš malé děti. O slevě na vyživovanou manželku v době, kdy nevydělává, ani nemluvím, ty prachy jen tak na ulici nenajdeš. A malá hezká svatba taky nemusí stát majlant, když na to přijde. Ono je pěkný na to koukat romantickýma očima a tvrdit, že finance fuj. Jenže život Ti může přinýst takovej kolotoč, že jsi nakonec za ty finance i ráda.
No vidíš, a my vzdělání, práce, bydlení, svatba a děti..
A dodnes spokojenost.. přes tyhle peripetie jsme se navzájem ověřili..a klape to
@ferda90 Jo, a chceš-li něco ze života - jeden můj kolega, stejně starý jako já, loni zemřel, měl náhlé krvácení do mozku. Pro něj i jeho partnerku byla svatba jen cár papíru. Zůstala po něm jeho přítelkyně a dvě děti - tříleté a tříměsíční. Skládali jsme se na ni, protože krom rodičáku dostala akorát sirotčí důchod, vdovský ne. Hypotéka na něj, účty na něj...
@ferda90 Uprimne, nemyslim si, ze to tem lidem vetsinove vyhovuje. Vyhovovat to muze maximalne tem, kteri jsou sami zabezpeceni a nehrozi jim pokles zivotni urovne ani s ditetem.
👍
@ferda90 To ať si každý rozmyslí sám. Ale moc nevěřím tomu, že jsou v tomhle směru většinou ženy ve shodě se svými partnery. Naopak, minimálně co mám zkušenosti z okolí, tak nejvíc o tom, že se brát nepotřebují, přesvědčovaly okolí právě ty ženy, které by se vdaly rády, ale jejich partner je o ruku nepožádal nebo ani nechtěl. Ona je to do určité míry obranná reakce - prostě se snaží přesvědčit i samy sebe aby se tím netrápily. Zkus si sama sobě opravdu upřímně odpovědět, že si svého partnera opravdu vzít nechceš.
@ferda90 Tak svatba není záruka toho, že spolu zůstanete až do smrti, takže kdo se kdy rozvedl, bych do toho netahala. Ono obecně ty rozvody jsou dneska snadné, navíc lidi jsou obecně víc konzumní - však si toho všimni i tady - i u sebemenšího problému Ti tady kupa holek napíše ať dotyčného kopneš do pozadí a rozejdeš se s ním, místo snahy na tom vztahu pracovat. Taky mám za sebou jeden rozvod, ale to neznamenalo, že jsem nebyla ochotná se znovu vdát.
@ferda90 To je dobře, že na vztahu pracujete. Psalas, že se chcete vzít časem. Já se teď možná blbě zeptám, ale: máte aktuálně malé dítě. Pracuješ i během mateřské/rodičovské? Nebo máš jen rodičák?
@somalicats jen rodicak
@ferda90 A víš o tom, že tímpádem jste se okradli za loňský rok na daních o skoro 25tis a za letošek se okradete o totéž?
@somalicats ano, ano víme to😉
@ferda90 Tak vidíš. Na jednu stranu tu píšeš, že svatba je drahá a kdesi cosi, že potřebujete peníze - ale pětasedmdesát litrů si necháte utéct. Je fakt, že o finanční gramotnosti českého národa si nedělám iluze, ale tohle je zrovna jeden takový hezký příklad 😉
@somalicats nemyslím si, že by jsme byli finančně negramotní! Asi bych tuhle debatu ukoncila.
@ferda90 pocitam, ze budes 3 roky doma - 3x25 = 75 😉
@ferda90 Hele, Tvoje reakce byla celkem ocekavatelna. Proste jste to s chlapem nedomysleli, penize potrebujete (kdo ne, to neni zadna ostuda), ale vyhody, ktere k nim vedou, nevyuzijete a misto toho se snazis presvedcit okoli, a dost mozna i sama sebe, ze je ten institut manzelstvi vlastne k nicemu. Ja Te pochopitelne do svatby nenutim, je to ciste vase vec. Ale bavi me to, ze dusledky drtiva vetsina z vas, co se svatbe "brani", vlastne vubec nedomysli.
@somalicats hádám, že ty vdaná jsi, tak bud šťastná a neurazej mě a užívej si peněz a výhod manželství.

Baví mě, jak občas někdo přispěje do staré debaty, ale ještě víc, když reaguje původní autor. Gratuluju k svatbě a jsem ráda, že se vše vyřešilo🙂)
A pak mě taky vždycky pobaví, jak svatba musí být hlavně z lásky a romantická, ne praktická, z finančních důvodů či zodpovědnosti. Což si myslím, že je velká chyba. Když má do vztahu přijít dítě, logicky s ním by měla přijít i svatba (jedno v jakém pořadí), protože oboje prostě je závazek k tomu druhému a plynou z něj určitá práva a povinnosti, které jsme se zcela neromanticky rozhodli sdílet. Ony ty probdělé noci výměna plen taky nejsou jen veselá představa o miminku...A každý, kdo si myslí, že manželství je jen o změně příjmení a romantické svatbě, manželství asi neuzavřel...