Příjmení dítěte. Jak to berete vy?

magdalena48
24. lis 2020

Ahojte.
Už před narozením dcery jsem se dost trápila tím, že nejsme s přítelem manželé a nebude mít stejné příjmení jako já. Teď je jí osm měsíců a já se tím neustále trápím. Když volám k doktorce a představím se, musím říkat že jsem matka té holčičky s jiným příjmením a hned si mě s ní nespojí, na úřadě jsem nebyla k příteli a dceři přiřazená ke společné platbě svozu odpadu, protože mám jiné příjmení.. atd atd. Hrozně mě to žere a mívám pocit, že k nim nepatřím. Občas téma svatba nahodím, ale nepřijde mi, že by se jemu chtělo. Prý všechna manželství co zná končí stejně rozvodem, tak proč se brát. Jindy řekne, že si mě vezme, ale až budou finance. Ale to podle mě poví jen aby mě umlčel. Jak to berete vy? Můžu si jen nechat změnit příjmení? Neprožívám to moc? Nedokážu určit, proč mi to přijde tak důležité, ale hrozně mě to mrzí.

gruyerre
24. lis 2020

@magdalena48 škoda, že jsi nedala dceři svoje příjmení, to se ti divím. Já bych opravdu nechtěla, aby se moje dítě jmenovalo příjmením jinak, než já. Teď se můžeš domluvit s přítelem a pokud by souhlasil, můžete dceru přejmenovat po tobě, nebo si můžeš nechat změnit příjmení ty.

magdalena48
autor
24. lis 2020

@gruyerre Bohužel jsem si to neprosadila. Navíc tchyně mi tvrdila, že když přiznám otcovství, bude se automaticky jmenovat po něm a že mu to přece neudělám. Nenapadlo mě pak zjišťovat, zda je to pravda.

rnika
24. lis 2020

@magdalena48 Tak já věděla, že u dětí chci příjmení po otci, také jsme svoji nebyli a navíc se mi jeho příjmení extra nelíbilo, ale i přesto jsem to v sobě měla nějak zakořeněné. Mě to tedy takto netrápilo, až časem se děti pak ptaly proč má maminka jiné jméno 😅 možná i to muže nějak ponouklo. Každopádně vzali jsme se po 8 letech od seznámení ( já asi ten čas i potřebovala, abych v sobě zpracovala jaké to příjmení mám). Pokud tě to opravdu trápí, tak bych navrhla ať se malé jmenuje po tobě... změnit by to myslím šlo, pokud budete souhlasit oba ( vím, že jedna kamarádka to tak měla a pak při svatbě si měnila jméno ona i syn, ale malý se po ní jmenoval od narození).

gruyerre
24. lis 2020

@magdalena48 tchyně lhala, přiznání otcovství neznamená, že dítě musí mít příjmení po otci, máme tady rovnoprávnost.

mimi1004
24. lis 2020

@magdalena48 Tchýně ti kecala, není to pravda. Otcovství přiznává muž, ne žena a příjmení je po dohodě páru buď po otci nebo po matce. Měla ses informovat na matrice a ne poslouchat, co jedna paní povídá. Svatba jde udělat i maličká jen se svědky a rodiči. Nehledě na další nesporné výhody, které manželství přináší. Např. daňová úleva na manželku, kdyz už ten tvůj zmiňuje finance.

janedv
24. lis 2020

@magdalena48 tak to je tchyne pekna zakeracka... Pozor na ni, lhala ti nepokryte.
Chapu, ze te to mrzi, bez svatby bych prijmeni diteti po otci nedala. Zvlast, kdyz je to on, kdo se nechce zenit.
Zkus to priteli rict nekdy v klidu, jakoze je to opravdu otazka logistiky a zarizovani a opravdu ti to vadi.
Na odpoved, ze se vsichni stejne rozvadi, bych odpovedela, ze kdyz si mysli, ze se rozvedete, tak proc mate dite? Proc si ho porizoval? Promin, ale chlap, co di poridi decko a odmita svatbu je pro me srab. A to nejsem zadna princezna nevesta, svatbu chtel predevsim muj muz. Ale kde je decko a zena po tom touzi, chlap by nemel odmitat, to je pokrytecke.

veronikanj
24. lis 2020

Jinak... jak ses ptala na změnu příjmení bez svatby, tak to lze. Musi se vyplnit formulář na matrice a požádat o schválení. Nemusi mu ovšem byt vyhověno a casto ani nebývá. Zalezi na příslušném úřadu. Take zalezi, jak se to odůvodni. Důvodem ke schválení bývá treba zadlužení partnera... tak to jen tak... z trochu jineho soudku.

magdalena48
autor
24. lis 2020

Děkuji všem za reakce. Řeknu mu, že s ním chci něco probrat a prostě narovinu, zda si mě opravdu bude chtít vzít a když ne, že chci začít řešit změnu mého přijmení protoze mě to trápí. Tak snad nějak uspěju. Taky nemusím mít velkou svatbu ale to on ví.

daasqua
24. lis 2020

Osobně bych dítěti nechala své příjmení a pak změnila po svatbě (udělala matka kamarádky). Nechtěla bych pořád vysvětlovat, kdo se jak jmenuje, navíc by mi skoro přišlo cizí. To je ale můj názor, který bych si rozhodně prosadila.
Na druhou stranu mám kolem sebe 50% párů, kteří mají děti a nejsou sezdaní. Je to nějaký zvláštní trend. Většina z nich ale plánuje svatbu, až se věci uklidní/budou peníze/děti větší/apod.
Jinak je vtipné, že na otázku svatby hned opáčí, že bude stejně rozvod (=aneb 50% lidí se rozvádí, tak u nás to bude stejné). Taková věta by se mi teda moc nelíbila, je vidět, že si drží zadní vrátka a jakmile se mu něco nebude líbit, uteče celkem jednoduše. Ženská nemůže tak jednoduše utéct, navíc se musí starat a handrkovat o dítě a peníze. Člověk neví, jak vztah dopadne, ale musí do něj jít s plným nasazením, ne s držením zadních vrátek, protože podle statistik se na 50% rozpadne.
Těžké poradit, co teď. Pokud ti vadí jen ta rozdílnost příjmení a zbytek je podle tebe v pohodě (do tvého vztahu nikdo jiný nevidí, jen ty ho znáš, my třeba "blafeme" okolo), zkus si najít podmínky změny. Nedávno to někdo řešil tady v diskuzích, že jí to nějaká úřednice nechtěla povolit - bude podle mě hodně záležet na dané úřednici, někteří to povolí hned po několika uvedených důvodech, jiné do toho budou víc šťourat (holt úředníci - někdo u domu povolí červenou střechu a jiný se za tři měsíce zhrozí, co to je, že v této oblasti jen hnědou).

klea81
24. lis 2020

Tak řešení dítě až po svatbě si prosvihla, no. Pro nás oba to bylo přirozené napřed svatba, pak děti. Něco na tom konzervatismu bude. Kamarádku si přítel vzal až po 3. dítěti 🙄

rebe
24. lis 2020

Jde ti o společné jméno, nebo o manželství? Pokud o jméno, přejmenování je hračka. Pokud o manželství, tak je potřeba mluvit o důvodech. To, že on nechce, přece není důležitější než to, že ty ano.

hezz17
24. lis 2020

Nikdy bych nedala diteti prijmeni otce, pokud bychom nebyli vziti. Krom toho, že ti to vadi urcite veci s ditetem jako doktor, skoka vyrizujes ty. A muset se připomínat ci ze to vlastně jsi matka... pro me skoro az nedustojne.

orisek56
24. lis 2020

Člověk který se vyhýbá svatbě jako čert krize, ale bez potíží si nabouchne mnohem větší, v podstatě doživotní závazek v podobě společného potomka, mě minimálně stále udivuje. Názor mám na to nemoderní, ale vzhledem k tomu, že žijí jen to svoje manželství a ne všechna ostatní tak nějak respektuji že jsou psi knížky oblíbené. Jen mi z čistě selského rozumu přijde pár věcí úsměvných. No tohle jste si bohužel měli natvrdo vyjasnit na začátku, měl být uprimny, že svatbu nechce. Nebo jste na začátku takhle byly domluveni a ty jsi časem tu touhu probudila?

ito
24. lis 2020

@magdalena48 Proc jsi nenechala dceri jmeno po sobe??? Tohle asi nikdy nepochopim, ale je zase dobre, ze tu ta diskuze je, aspon si to precte treba nejaka jina budouci maminka. Nechtela bych se jmenovat jinak nez me deti, proto mame stejne prijmeni, takze uplne chapu, ze te to mrzi a ze to prozivas. V budoucnu pak prece byla moznost po svatbe zmenit prijmeni vam oboum.

inah91
24. lis 2020

@magdalena48 já bych to prožívala stejně..... byla jsem vždy pro to, aby dítě bylo PO svatbě - když má někdo "odvahu" na dítě, musí mít "odvahu" i na ten papír.....
A taky jsem říkala (pravda ex manželovi), že kdyby před svatbou bylo dítě, pojmenuju ho po sobě......
Však svatba nemusí být finančně náročná - ve dvou na úřadě je to zadarmo.....

amazonkajanik
24. lis 2020

@magdalena48 kluk má moje příjmení,chodíme k doktorovi,který měl mě už jako mimino a mužský,kdybychom se vzali,chce taky moje příjmení.
Jinak,změnit to lze i bez svatby,za poplatek,teď jen,jestli to na matrice schválí

17mia17
24. lis 2020

Ja to mám tiež tak, ešte síce nemáme dieťa, ale plánujeme a priateľ furt vraví, že svadbu chce, ale, že nevie kedy. Úprimne keď otehotniem, tak z bruchom sa mi vydávať nechce a vôbec sa mi nepáči tá predstava, že by sme všetci traja nemali rovnaké meno.

petrasipkova1
24. lis 2020

Proto si od jakživa myslim, že nejdřív svatba pak děti, naštěstí i manžel, jinak by děti měly jméno po mně. Normálně bych se ho zeptala, jestli se v zimě/ na jaře vezmete, že bys zamluvila termín, asi bych s dětma už něčekala na nějakou romantiku.

gracinka7
24. lis 2020

Souhlasím s příspěvky výš. Chlap, který považuje svatbu za větší závazek než dítě, je blbec.
Asi bych byla mrcha a dala mu na výběr. Buď svatba, nebo dítě přejmenovat, ať se jmenuje stejně. Ano, je tu možnost změnit si jméno na jeho, ale proč, když on tě nechce?

zuzangel
24. lis 2020

První si ujasnit co vlastně chceš, být vdana nebo jen mít stejné příjmení? Trochu to na mě působí, ze jde hlavně o to příjmení, jen nechápu že chceš měnit svoje, proč neuvazuj s že změnit dítěte? Ano otec s tím musí souhlasit, ale když mu řekneš své důvody, tak tě snad pochopí. Však ať si to on zkusí jaké to je, představovat své dítě, jiným příjmením než má on.

cherie24
24. lis 2020

@magdalena48 to je ještě dobré, ale my jsme se pak po pár měsících rozešli kvůli chlapově nevěře, on už s ní plánuje další a mě stále oslovují u dětského jeho příjmením. Párkrát jsem je upozornila, že jsme nebyli svoji a otec žije s jinou, ale oni toho stejně mají tolik, že to zapomenou a příště mě tak osloví zas. Mě to ale až tak nevadí. Přišlo mi to takové normální, že se dítě jmenuje po otci a já třeba svatbu k životu nepotřebuji. Moje příjmení mi nevadí a beru to tak, že to tak prostě je a dneska už to není vůbec nic divného, že jsou lidi nesezdaní 😉 mraky a mraky lidí žijí bez svatby zmoha důvodů, ať už kvůli financím, ze strachu nebo i proto, že čekají až odrostou děti a budou si svatbu moct pořádně užít. Tím bych se fakt nestresovala, že máš jiné příjmení, nikomu to divné nejspíš nepřipadá.

cherie24
24. lis 2020

@gracinka7 mě třeba taky přijde větší závazek svatba než dítě. Kolem mě je víc párů, které nejprve měli dítě nebo i víc dětí a až pak svatbu a jsou to šťastné páry a hezké rodiny. Jedni známý se dokonce vzali po 18ti letech a 3 dětech. To že se nehrne do svatby nemusí nutně znamenat, že o ní nemá zájem.

magdalena48
autor
24. lis 2020

@cherie24 děkuju

rnika
24. lis 2020

@cherie24 My když se o o tom jednou s manželem bavili, tak podle něj je dnes největší závazek společná hypotéka... 😉 to jen tak pro odlehčení. A jinak souhlasím... já už výše psala, my se vzali až letos po osmi letech a čtyřech dětech.... a rozhodně o mě měl zájem celou dobu jen jsme se svatbou nespěchali.

levandule_k
24. lis 2020

Můj partner nebyl do svatby hrrr a hodně ho štvalo, že na něj tlačilo okolí a kdy my dva do toho už praštíme. Já jsem s ním na tohle téma hodně diskutovala snažila jsem se mluvit věcně, nehysterčit. Vysvětlovala jsem, co svatba znamená pro mě a proč ji chci. Ptala jsem se na skutečné důvody, proč svatba ne, protože někdy jsou to takové dobré zděděné rady, typu hlavně si dávej pozor, aby ses nemusel ženit, které opakuje aniž ví proč. Svatbu jsem chtěla víc já než on a na rovinu jsem řekla, že jestli budeme mít dítě a nebudeme mít svatbu, pojmenuji dítě po sobě. No moc se mu to nelíbilo. Jestli plánujte druhé, řekla bych, že druhé pojmenuji po sobě. Prober s ním rozdíly mezi manželka a družka. Také by měl vědět, že když skončí v nemocni, tak ti řeknou prd. Když umře nedostaneš vdovský důchod. Svatba se dá udělat velmi levně. Po jeho smrti pokud budeš jen družka, to bude komplikovanější s dědickým řízením.

Na tchyni bacha, nikdy si před ní nestěžuj na manžela, obrátí se to proti tobě. Když ti měla potřebu nakecat takovou hovadinu, nebude nikdy jednat fér.

veruuu_kubesovic
24. lis 2020

@magdalena48
to jsou mi starosti 🙂 co to vyřešit jednoduše, obětovat tisícovku a nechat si změnit příjmení na matrice bez svatby? já teda první otěhotněla, porodila a až pak se vdávala, žijeme v 21.století, když jsem volala kamkoliv a řekla své rodné příjmení a řekla že jsem maminkou a dodala jméno dcery, tak nikdy a nikde nebyl problém...

magdalena48
autor
24. lis 2020

@veruuu_kubesovic jo, to bych právě chtěla a pal buď bude svatba nebo ne... ráda bych byla vdaná, ale nechci nás do toho tlačit. Bohužel prý není pravidlem, že to schválí všem a všude.

darkwitch
24. lis 2020

@veruuu_kubesovic no, on vám nejspíš nikdo neřekne kolik s tím jiným příjmením má starostí...

mrstte
24. lis 2020

Čekám první dítě a s přítelem v plánu svatba není a chci aby měla malá příjmení po něm protože se líp vyslovuje a nikdo ho nekomolí. Nějak se nebojím toho že bych s tím měla problémy.

cherie24
24. lis 2020

@magdalena48 mě teda přijde divnější si nechat změnit příjmení podle chlapa bez svatby než mít jiné přijmení. Opravdu ti to až tolik vadí? Můj stávající partner mi na to třeba řekl, že si vždycky myslel, že bude mít svatbu a pak děti, mezitím ale nějaký věk nabral, takže dítě by chtěl v dohledné době, ale zároveň jsou mezi námi hodně velké majetkové rozdíly a on řekl, že jestli se někdy ožení bude to napořád a bez žádných předmanželských smluv a sepisování můj majetek, tvůj majetek prostě všechno bude naše. Takže do svatby se teď taky nijak nehrne, aby mu nějaká nezdrhla po svatbě vysmatá s penězma, ale děti má moc rád a chtěl by je. Takže jestli spolu děti mít budeme, bude taky nejdřív dítě. To už bude u nás úplná itálie s těmi přimeními, ale beru to tak jak to je. To už je jen taková maličkost, kdo se jak jmenuje, hlavně že se máme rádi a děti budou zdravé ☺

@rnika mě teda pravě překvapuje kolik ženských tu píše, že o ní nemá zájem, když nechce svatbu 🙈 i ten termín, že svatba nosí smůlu a rozbije vztah jsem taky slyšela už mnohokrát a jsou to fungující vztahy a rodiny. Že jim to klape tak moc, že nechtějí radši riskovat 😁 a se 4 dětma jste aspoň měli dostatek družiček na svatbu ne? To je praktické si nejdřív udělat družičky a družby a pak až svatba 😁