icon

Fungování s partnerem. Je to normální?

luci676
1. črc 2020

Dobry den, s partnerom mame 9 mesacnu dceru a posledne 4 mesiace byvame spolu. Dom sa stale pomaly preraba a treba upravit aj okolie domu kedze partner ma velku zahradu, chodi do prace a ja sa snazim ho odbremenit aby som ho nezatazovala pomocou s malou. Ked naozaj potrebujem postrazi ju ale je jedna vec co ma zaraza. Ked navarim tak stale caka ze mu to naservirujem a potom odpracem aj tanier co necha na stole. Z domu ani zninych vztahov nieco taketo nepoznam ale pochopila som, ked som videla ako funguju jeho rodicia. Jeho mama obskakuje otca, nalozi mu tanier, polozi pred neho, zoberie, umyje, urobi kavu. Beriem, ze ja som na materskej a on chodi do platenej prace, ale s upratovanim sa mu neprosim o pomoc, ani s varenim a niekedy po celom dni ked som doma sama s malou a on caka ze mu nalozim veceru ide ma rozhodit. Som hysterka a zacina mi liest rodicovska na mozog alebo je to normalne?

Strana
z2
luci676
autor
Autor odpověď smazal
re_barbora
2. črc 2020

@luci676 ale to mu musis rict, vis? Jak ma jinak vedet, co ti vadi?

drep
2. črc 2020

Normální je to, co vyhovuje oběma partnerům v páru. Takže pokud to jednomu nevyhovuje, tak to asi úplně normální není. Já nejsem až taková feministka, aby mě obtěžovalo se postarat o muže, ale zároveň nejsem ničí služka. My máme společné dítě, společnou domácnost a staráme se o všechno společně. O uživení, o vaření, o uklízení, spolu pečujeme o dítko. Nedělíme práce na ženské a neženské, ruce máme oba dvě, tak to umíme dělat oba. Tenhle týden pracuju každý den, aby si kolega mohl vzít dovolenou a navíc na mě vyšla víkendová čtyřiadvacítka, tak jsem uvařila v pondělí, dnes asi uvaří muž A uklízet bude on, až budu v sobotu v práci. Pokud vařím, nandám mu, pokud vaří on, nandá on, ale jinak jsme oba svépravní a umíme se najíst sami.

herminka
2. črc 2020

@luci676 Nečekej, až ho to napadne samotného, prostě to s ním prober. Jemu připadá normální, že ho žena obskakuje, když to viděl celý život u rodičů, ty mu musíš jasně dát najevo, že tudy cesta nevede.
Každý si ze své původní rodiny neseme určité vzorce, co je normální, ale pro toho druhého to jsou zase úplně jiné věci. Na to máme pusu, abychom si to řekli a nečekali, že na to ten druhý přijde nějak sám. Jak říká jeden vtip: "Ženy, řekněte nám, co chcete. Máme sice koule, ale nejsou křišťálové."
Navíc budete totéž předávat dceři, když to uvidí.

t_novotna
2. črc 2020

Já jsem teda pečovací typ, ráda se o chlapa postarám, ale za předpokladu, že on taky funguje. Pokud vím, že celý den makal, tak mu ráda přinesu jídlo až pod nos. Ale pokud strávil celé odpoledne u počítače, zatímco já jsem obstarávala děti, domácnost, zahradu a nevím co ještě, tak teda sorry, ale jídlo máš na lince. Prostě něco za něco. Tvůj chlap je od maminky zvyklý na full servis a ty v tom pokračuješ, tak mu to prostě přijde normální a nemůže tušit, že je něco špatně, dokud mu to neřekneš. Normálně bych si s ním o tom promluvila a vysvětlila mu, o co všechno ty se staráš, a že by ti ušetřilo práci, pokud by si aspoň naložil jídlo a pak po sobě uklidil talíř do myčky. Tím bych začala a postupně bych přidávala další povinnosti. Pokud tvrdíš, že když mu jídlo nenandáš, tak se ani nenají, na to se dá říct pouze: no a??? Navařeno bude a pokud chce podstupovat nějaké protestní hladovky, tak ať. Však on se nají, až bude mít hlad. Musíš si s ním ale fakt promluvit, protože myslet si, že časem sám něco pochopí, začne víc pomáhat atd., by bylo opravdu hodně naivní. Proč by si zbytečně přidělával práci, když ho k tomu nic nenutí a má svoje pohodlíčko? A pokud si myslíš, že to bude lepší, až bude dcera větší, tak naopak, povinností ještě přibude. A s druhým dítětem bys fakt už bys byla jen služka, pokud něco nezměníte. Každopádně jemu nic neříct, dusit to v sobě a pak cítit lítost, naštvanost, nepochopení atd., to fakt není řešení. Komunikace je základ...

te_reza
2. črc 2020

@luci676 na mateřský se nikdo neválí,on se v práci asi taky neválí, ale pokud ti to vadí, tak mu prostě řekni, ať si jídlo nandá a talíř uklídí, chlap tohodle typu to sám neudělá.Ono až mu to párkrát nedáš pod rypák, tak se nají, neboj

luci676
autor
2. črc 2020

@te_reza tak ja neviem ale pokial sme obaja doma, ja navarim, popracem po obede a vecer idem s malou von a on ostane doma tak by mohol aspon umyt dva hrnce. Mi to pride tak, ze ma nema za nic. A ked zacnem chodit do prace tak budem nadalej robit vsetko ja?

te_reza
2. črc 2020

@luci676 neudělá, pokud mu to sama neřekneš, typu:"jdu s malou ven, ukliď to nádobí" jak dlouho spolu jste? Před dítětem ti pomáhal? Jestli ne, tak nevím co čekáš. Ten můj se snaží doma držet minimálně, do práce chodím, 95% věcí musím stejně obstarat sama. Buď ho "předěláš" což je z vlastní zkušenosti dost nereálný nebo si zvykneš a nebo půjdeš o dům dál. Já si třeba zvykla.

luci676
autor
2. črc 2020

@te_reza sme spolu kratko, rok aj tri mesiace a mala ma 8 ukoncenych. Praveze predtym ako sme zacali spolu byvat tak sa aj chytil umyvania riadu alebo pomohol s varenim. Odkedy byvame spolu raz ho napadlo umyt par tanierov. Neviem ci ma pocit, ze nic nerobim.

te_reza
2. črc 2020

@luci676 to jste to vzali hopem😁 hele chlapům se to po dětem asi ještě víc otočí, prostě úkoluj, udělej tohle a tamto a je.

luci676
autor
2. črc 2020

@te_reza planovane to nebolo, ale prislo mi vtedy, ze by to mohlo byt dobre

mariegroth
2. črc 2020

Teda Ja musim rict, ze v prispevku me zarazilo “nechci ho zatezovat peci o malou”. On je taky rodic. Pece o dite by melo byt neco, co rodic dela rad. Je to samozrejme tvoje vec, ale tady bych rekla, ze zacina ten problem. Zenska se stara o dite a domacnost. On by ti to taky mel chtit ulehcit 🙂 A jinak...jste partneri. Tohle by pro me byla konverzace na dve minuty. Normalne bych mu rekla, ze takhle ti to nevyhovuje

luci676
autor
2. črc 2020

@mariegroth ked som predtym premyslala ako by som chcela fungovat s partnerom bolo to na baze pomoci. Lenze teraz sme v stave, ze on este dokoncuje dom, teda skor to stoji lebo chodi do prace a preto od neho nechcem aby nejaku extra pomoc s domacimi pracami, varenim, alebo aby kupal sam malu, chcem aby mi ju obcas postrazil.

shaun40
2. črc 2020

Vychovávam dva syny a z vlastní skušenosti vím že musím své požadavky říct přímo a jasne formulovat.Když řeknu potřebuji hladkou mouku a čekám tak se mouky nedočkám.Odpoved mého puberťáka bude neřekla si že mám jít do krámu.A myslím si že když uvaříš tak je v pořádku že si sám nabere na talíř a následne na to i umyje.Delám na smeny a moji kluci by nejedli kdyby čekali na me.Zvládnou to i deti tak proč obsluhovat dospelého chlapa.

victress
3. črc 2020

@luci676 velká chyba, že jsi mu to neřekla hned na začátku vztahu, největší chyba zamilovaných ženských je obskakovat chlapa a dělat mu pomyšlení, má ruce, je dospělej, svéprávnej, já manželovi jídlo zásadně nenandavám ani mu nedělám svačiny, on mě taky ne, tchýně posluhuje tchánovi všechno až pod nos, což jsem viděla hned na začátku vztahu, takže jsem se chtěla hlavně vyvarovat této chyby, jsem manželka, ne služka.....řekni mu to HNED, hezky v klidu, co ti vadí, jak by sis to představovala, větší pomoc s malou, rozhodně ať přebaluje, koupe atd. sice chodí do práce i dělá na baráku, ale je prostě pořád otec!!§

martiina_k
4. črc 2020

Takže malá není jeho? Jste spolu 15 měsíců a malé je 8 měsíců?

luci676
autor
4. črc 2020

@martiina_k je jeho, otehotnela som neplanovane

martiina_k
4. črc 2020

@luci676 Když je jí osm měsíců, tak se narodila v sedmém měsíci? Jakože jste se poznali a hned se spolu vyspali? Nebo jak? Jako na tom, co řešíš - že mu děláš služku apod. to nic nemění, jen mi neštymujou ty časy 🙂
Jinak co se týče toho, na co se ptáš - u nás teda nikomu služku nedělám. Pokud o víkendu zrovna dovařím, tak nandám i manželovi, ale jinak si ve většině případů chodí nandat jídlo sám. Manžel je na rodičáku, takže se dokáže o prcka postarat se vším všudy (kromě úklidu teda, to nedává). Neumím si představit být s někým, kdo po mě chce všechno - uklidit, uvařit, postarat se o dítě a jako bonus - postarat se o něj.

luci676
autor
4. črc 2020

@martiina_k spoznali sme sa koncom roka 2018 a vo februari nasledujuceho roka som zistila ze som tehotna. Na zaciatku pomohol aj s varenim a umyvanim riadu a teraz fakt neodprace ani tanier zo stola, ked doje. V poslednom case mi to lezie na nervy.

luci676
autor
15. črc 2020

@andabl ja som v poslednom case stale nervna, predtym som cvicila jogu, zasla obcas na kavu s kolegynami a po porode sme sa prestahovali do domu, kde nikoho nepoznam a nikto k nam nechodi lebo je to od ruky 🤣 Mam ju rada, rada sa s nou hram a vsetko, ale posledny tyzden skoro nic poriadne nezje iba odpije alebo zje par lyziciek a hotovo a uz par tyzdnov je umrncana ako cert

Strana
z2