icon

Hlídání na noc

gabuscha
9. kvě 2017

Ahoj holky...Tak jsem asi zažila nejhorší chvíle a největší rozčarování svého života. Byla jsem na víkend u táty a přesvědčili mě, že tam mám nechat naši osmiměsíční Adri přes noc. S vidinou hezkého večera s manželem jsem souhlasila. Dali si podmínku, že nesmím volat. Akceptovala jsem a odjela domů za manželem. Ale netušila jsem, že ani oni nenapíšou jedinou zprávu, jedinkrát se neozvou, budou nám típat telefon a o Adri nebudu vědět vůbec nic 27 hodin. Když přijeli, seřvali mě, že když jim nevěřim, tak jim Adri nemám dávat. V životě jsem nebyla tak hysterická. Na tátovu přítelkyni jsem ječela, že stačila občasná zpráva o tom, jak se moje dítě má, jak to všechno zvládá... Takže odjeli nasraní.
Jsem divná já nebo oni?

Strana
z2
soleilll
9. kvě 2017

@gabuscha 1. Takto malé dítě bych nikomu přes noc nesvěřila, jen kdyby to bylo nezbytné (např. hospitalizace). A to teda rozhodně nejsem matka roku..!!! Do roka max. na pár hodin přes den.
2. Naopak já říkám hlídačům, aby volali, jen, když to bude nutné. Nesnáším telefonáty každou hodinu s hlášením, co se uplynulých 60 minut dělo - to nepotřebuju hlídání, když jsem neustále rušena, že... Navíc nepotřebuju vědět o každým prdu. Nicméně když je dítě někde přes noc, aspoň 1x denně chceme já nebo muž report, že je všechno ok. Ale to se bavím o dvouletým a starším.
3. Uvidíš, jaké budeš mít priority při další příležitosti, ale určitě si do té doby v hlavě sesumíruj, co akceptuješ a co ne. A taky jestli to takovej "hezkej večer" s manželem stojí za to...

hanka_333
9. kvě 2017

Tipat telefon je fakt divné. Osobně bych ale na podmínku nevolat nepřistoupila, ani na hlídání ve vzdalenosti 100 km.

Napadá mě dalsi věc do diskuse - od kolika měsíců či let bylo vaše dite poprvé hlídané v noci. Mám půlroční a vzhledem ke kojení to zatím moc nejde, ale ani bych o to na celou noc nestála.

gabuscha
autor
9. kvě 2017

@soleilll Já ale nechtěla report co hodinu. Bývalo by mi stačilo, kdyby mi večer napsali sms, že malá spí a že to zvládli. Nic víc nic míň. Teď už vím, že na hlídání se zakázaným telefonem nepřistoupím. Rozhodně ne v nejbližší letech. A netrvám na tom, abych přímo mluvila se svým dítětem, stačí mi, když budu v kontaktu s hlídačem.

karlajasmine
9. kvě 2017

No zaprve bych 8.mesicni dite nikde na hlidani pres noc nenechala, zadruhe bych nepristoupila na ''zakaz telefonovani'', ale chapu te, ze tys to myslela tak, ze je nebudes otravovat telefonatem kazdou hodinu, ale ne tak, ze kdyz uz zavolas, tak ze ti to oni nezvednou. A uprimne, I kdybys jim 100x rekla, ze jim nebudes volat, matkou jsi ty a ve chvili, kdy matka zavola, tak okamzite zvedam telefon, kdyz hlidam jeji dite. Uz bych jim dite na hlidani nedala, protoze tipat ti telefon a nerict ti ani, kdy presne dite vrati, je hodne, ale hodne pres caru.

23363
9. kvě 2017

@gabuscha
A řekli Vám, proč ten telefon típli? A v kolik Vám malou nakonec přivezli? Chápu Vaše rozhořčení, ale zase kvůli jednomu telefonu bych neházela flintu do žita... spíš bych se příště domluvila konkrétněji...

@hanka _333
Poprvé v roce a sedmi měsících, týden u babičky. Kojila jsem rok a půl, tak to dřív nešlo... 🙂

karlajasmine
9. kvě 2017

@hanka_333 Syn zatim nikym hlidany v noci nebyl (je mu 18.mesicu). Zatim to ani neplanuju, maximalne, az se bude blizit porod druheho ditete, aby umel byt 1-2 noci beze me. S tatinkem je ale naprosto v pohode a bez problemu s nim usne a spi s nim klidne celou noc, takze jestli se pocita 'hlidani tatinkem', tak casto.

blaablaablaa
9. kvě 2017

Myslím, že trochu zbytečná hysterie z obou stran. U těchto dotazů moc nerozumím tomu, přehazování odpovědnosti typu "oni mě přesvědčili". Tak jsem snad dospělá, aby mě nikdo přesvědčovat nemusel, rozhoduju se a nesu si následky sama. Měli jste si jasně stanovit pravidla hned na začátku. Pak se není moc co divit, že z toho vzniklo takové rozčarování. A aspoň sms napsat mohli, o tom žádná.

ulmanka0
9. kvě 2017

Souhlasím s @blaablaablaa. Autorka zřejmě moc velkou důvěru ve svého vlastního otce nemá, jinak si to nedovedu vysvětlit. Navíc "doba mobilová" nás nutí k tomu, abychom neustále byli přilepení k displeji. Netípli mobil třeba právě proto, že zrovna nemohli, že dítě něco potřebovalo? Že se vypravovali na cestu? Neznáme okolnosti.. autorka vše vidí velmi jednostranně a do této diskuze si přišla pro ujištění, že již své dítě svému otci nesvěří. Škoda.

muhehehe
9. kvě 2017

Z toho co tady čtu jsem taky na straně autorky, jednoznačně. Zavolat druhý den odpoledne, to snad nikdo nemůže považovat za nějaké nemístné otravování hysterické matky. A zcela obecně -hysterie nehysterie, důvěra nedůvěra... típat komukoliv telefon je naprosto mimo mísu, i kdyby se předtím dohodli jakkoliv jinak... Nikdo nemá křišťálovou kouli, aby věděl, proč ten druhý volá. Maminka zde mohla třeba při předání dítěte zapomenout na něco důležitého, mohlo se také cokoliv velmi vážného stát.

muhehehe
9. kvě 2017

My třeba jednou s manželem jeli na chalupu za našima a měli jsme nehodu.. takže telefonát, že máme věci rozházený po louce, úplně rozsekaný auto které šlo dvakrát přes střechu vytahuje odtahovka, manžel se všema věcma se nemá jak přemístit a já mířím do špitálu.. představa, že by to někdo típl, a pak znova, protože ,,jsme se den předtím domluvili, že nebudeme volat"... to by byl fakt dobrej fór... normální je telefony zvedat. Když se pak zjistí, že volající jen nemístně prudí, tak mu to přece můžu říct a nazdar, příště se třeba dohodneme jinak, nebo holt už nedohodneme. Ale prostě to zvednu.

gabuscha
autor
10. kvě 2017

@blaablaablaa já ji tam nechala dobrovolně a vědomě bez jakýchkoli pochybností a dle dohody jsem nevolala. Ale také jsem nedostala po dobu 27 hodin jedinou zprávu o svém dítěti a v momentě, kdy mi ji už měli předat, mi byl vytipnut telefon. Normální člověk by pak zavolal zpátky. Oni ne. Vrátili ji v pět večer.

blaablaablaa
10. kvě 2017

@gabuscha já osobně bych v duchu dohody napsala SMS, ať se ozvou. Pořád je to podle mě o tom, že jste se všichni blbě dohodli.

gabuscha
autor
10. kvě 2017

@blaablaablaa Teď už to vím taky. Prostě jsem v rámci dohody nečekala, že tátova přítelkyně bude ve své dohodě a rozhodnutí tak zarytá a že mě nechá bez jediné informace. Manželovi pak napsala sms, ve které mu vlastně vyčetla, že se nám stará o dítě, že nespí, vozí malou hodiny v kočárku a my bychom měli být vděční, že jsme měli chvilku pro sebe. Příspěvek jsem sem dala proto, že jsem tak nějak nedokázala uvěřit tomu, že někdo dokáže nechat naprosto vědomě mámu osmiměsíčního dítěte bez ničeho takovou dobu a jestli to ostatní taky mají tak. Jediné, co mě zpětně na celém incidentu mrzí je to, že jsem na ni v návalu vzteku a zoufalství ječela, že stačila pouhá jedna sms. Mohla jsem to říct v klidu. Jsem ráda, že jsme tam Áďu dali, protože jsme si ten večer opravu užili, ale za těchto podmínek už to neudělám. Ta probděná noc a to peklo druhý den mi za to fakt nestálo. A ano, měla jsem být tvrdší, ale s hlídáním jsem do té doby neměla žádné zkušenosti. Teď už vím, co nechci.

blaablaablaa
10. kvě 2017

@gabuscha hlavně si myslím, že se ukazuje, jak je nesmyslné jít proti svému pocitu. Osobně nechávám na hlídání syna, přes noc ještě nebyl, ale čeká nás to. Jdeme po menších krůčcích. Do kočárku na procházku, jedeme nakoupit, celé dopoledne, celé odpoledne, dopo i odpo s poobědovým spaním - a prostě vidím, že je vše ok, takže se ani té noci nebojím. Jsme domluvení, že se volá v nutných případech, takže se vzájemně nerušime. Je pravda, že ani já jako matka, která nemá problém nechat dítě s prarodiči, bych v osmi měsících dité na noc nikomu nedala ( synovi budou dva roky). Tatínkově přítelkyni bych poděkovala, že nám chtěla dopřát klid (ale fakt, žádná ironie), omluvila bych se za ječení, ale vysvětlila bych, proč si myslím, že k tomu došlo. Jestli není úplně mimo, nakopne ji to a omluví se taky. A když ne, tak si můžeš ŕíct, že tys udělala vstřícný krok a to se počítá 🙂

gabuscha
autor
10. kvě 2017

@blaablaablaa Včera jsem jí napsala omluvný email s tím, že jsem se jí pokusila vysvětlit svůj postoj. Zatím neodepsala, tak nevím.

blahova_andrea
10. kvě 2017

@hanka_333 syn kojený nebyl, tak jsme ho mámě svěřili na víkend v osmi měsících. hlídala ho u nás doma, aby byl aspoň ve svém prostředí. vše proběhlo v klidu. oni si to užili a my s mužem taky. dcera naopak kojená byla, tím dost mamánek závislý. v létě jí budou tři roky a nevybavuju si, že by byla na noc někdy beze mě. nejdřív to nešlo kvůli kojení a co nekojím, tak zas dočasně nebyl důvod a potřeba ji nechat hlídat déle než pár hodin ve dne. o prázdninách nás to čeká poprvé a rovnou na týden. na začátku prázdnin si děti vezmou naši, na konci možná tchánovci. to hlídání se od kojení odvíjí asi hodně. i od spousty dalších věcí 🙂

swetlusska
10. kvě 2017

a co by se jako stalo kdybys napsala a zeptala se? Já bych na tohle nepřistoupila. Co si mají vůbec co diktovat? Mají akceptovat tvoje podmínky protože to je Tvé dítě!!!

karlajasmine
10. kvě 2017

@gabuscha ja bych se na tvem miste neomlouvala, omlouvat by se meli oni tobe, ze ti nezvedli telefon, kdyz dohoda znela, ze vrati dite po obede. V zadnem pripade se nemas ty za co omlouvat.

blaablaablaa
10. kvě 2017

@karlajasmine někdy je dobré udělat první vstřícný krok.

latkovkybrno
10. kvě 2017

Takto se chovají manželovi rodiče. Když hlídali syna nebo dceru, NĚKOLIKRÁT jsem je poprosila o jednu sms za den večer, jestli je vše ok. NIKDY nenapsali. Když jsem volala nebrali to a když jsem napsala už dotaz "Všechno v pořádku?" Tak také neodpověděli. Už rok s nimi nejsme v kontaktu, jsem přesvědčená o tom, že to dělali schválně a ten pocit si užívali. Děti (syn 5let a dcerka 2,5roku) si na ně ani jednou nevzpomněli. Ani jednou se na ně neptali. A nám se bez nich žije lépe. Hlavně manželovi, celé dětství a dospělost ho psychicky deptali, vydírali a manipulovali a konečně má klid. Bohužel, některým lidem dělá radost druhé provokovat a dráždit. Pro mě je to nepochopitelné, jsem z rodiny, kde jsou vztahy moc fajn.. ale prostě tak to je - LIDÉ JSOU RŮZNÍ.

latkovkybrno
10. kvě 2017

Jo a - Vy se jim za nic neomlouvejte. Už nejste malé dítě, aby s vámi takto jednali. Jste dospělá žena, máma od dítěte a máte plné právo vědět zda je v pohodě, už jen pro VÁŠ pocit uvolnění a pohody v ten večer. To, že na vás vyrukovali s nátlakem a manipulací, že jim nevěříte - to bych absolutně ignorovala. Jejich chování bylo agresivní, záměrné a měli by počítat s reakcí jaká přišla. Navíc pokud je to vaše první dítě a bylo poprvé na noc bez mámy..

karlajasmine
10. kvě 2017

@blaablaablaa Tak vstricny krok jo, proc ne, to souhlasim, ale da se udelat i bez omluvy... Ja bych nenapsala 'omluvny email' ale email, kde bych vysvetlovala, proc jsem byla neskutecne nastvana a kricela po nich.. ne email, kde bych se za to omlouvala. Protoze nedat o diteti, ktere hlidam, vedet, 27hodin v kuse a pak mamince tipnout telefon, to je fakt hodne blby chovani.

gabuscha
autor
10. kvě 2017

Ahoj oba,
než se tak nějak o všem rozepíšu, ráda bych se omluvila za to, že jsem na vás včera křičela. Tohle mě zpětně moc mrzí, protože si myslím, ža nastalá situace se dala řešit v klidu.
Bohužel jsme si tím nemohli a neměli možnost vysvětlit naše pohledy na danou věc. Četla jsem si dneska ráno zprávy mezi Ilčou a Honzou a ráda bych k tomu všemu napsala svůj postoj. Snad se aspoň pokusíte mě pochopit.
Ano, akceptovala jsem, že nebudu volat. Ano, dala jsem vám Adri na jednu noc. A ano, nezvládla jsem to. Jsem prostě máma, která najednou, z ničeho nic, nevěděla o svém dítěti 27 hodin vůbec nic. Byla a jsem zvyklá s ní každý večer být a přes den, když jsem s ní nebyla, vždy jsem volala tomu, kdo s ní byl, abych se zeptala jak se má. Ne proto, že bych dotyčnému nevěřila, ale jen proto, že jsem jako máma chtěla vědět, co dělá moje dítě.
Když jsme hlídali malého Františka Míše, když byla se Zdeněčkem v nemocnici a Zdeněk musel být v práci, dávali jsme Míše průběžně vědět, jak se František má - fotkou, zprávou, prostě něčím. Dělali jsme to, co je dneska standard a všechny mamky okolo mě to tak mají. Dávají dítě na noc, ale jsou aspoň trochu v obraze.
Když se s podmínkou souhlasila, nečekala jsem, že od vás nedostanu po celou dobu jedinou zprávu. Strašně se mi stýskalo. Neměla jsem v plánu volat každou hodinu, ale stačila mi jedna jediná možnost za den, kdy bych věděla, že Áďa třeba spí/nespí, zlobí, nechce usnout...nebo tak nějak. Třeba večer, když už spí...

Stejně tak mám ve zvyku téměř denně volat tátovi a prostě se jednoduše zeptat, jak se má, co je nového. Třeba jsem divná, ale mám svou rodinu ráda a prostě chci s nimi mít každodenní kontakt. Stejně tak si několikrát denně voláme s Honzou, když nejsme spolu. Stejně tak každý den volám mamce.
No stalo se to a odestát to nejde. Věřím, že jsme se z toho všichni poučili a půjdeme dál. Strašně mě mrzí, že jsem křičela a situaci emočně nezvládla, ale za svým názorem si budu stát. A teď už v klidu. Věřím, že časem včerejší negativní emoce zmizí a budeme si schopni všichni čtyři sednout k lahvi vína a mít příjemný večer.
PS: Adri nám ráno spadla z postele.

karlajasmine
10. kvě 2017

@gabuscha Myslim, zes to napsala az moc mile a 'omluvne', pritom se nemas absolutne za co omlouvat. Na tvem miste bych ja napsala:

''Ahoj x a y (jejich jmena),
Mrzi me, v jake nalade jsme se vcera rozloucili.
Vim, ze jsme se domluvili, ze behem hlidani Adri vam nebudu volat, ale necekala jsem, ze to znamena, ze ani vy o sobe nedate vedet. Predstavovala jsem si, ze mi napisete alespon nejakou smsku, jestli Adri spi/nespi, jestli je vse v poradku, atd.
Nicmene dohodu o 'nevolani' jsem dodrzela az do druheho dne, kdy jsem o pul ctvrte uz netrpelive premyslela, kdy Adri privezete. Myslim si, ze kdybych od obeda do 17h cekala naprosto v klidu bez telefonatu, aniz bych se na vas nastvala, nebyla bych normalni matka.
Sami mate deti a vite, jak moc je clovek miluje, a pri prvnim hlidani pres noc chce vedet, jak na tom dite je.
Nedat o sobe cele odpoledne zpravu, nez jste ji privezli zpet, mi uz prislo znacne pres caru. Verim vam, ze ji jste schopni pohlidat naprosto bez problemu, ale pokud vam nemohu zaroven verit, ze v pripade, ze vas budu potrebovat kontaktovat, tak ze zvlednete telefon, tak uz se bohuzel hlidani opakovat nemuze.
Věřím, že časem včerejší negativní emoce zmizí a budeme si schopni všichni čtyři sednout k lahvi vína a mít příjemný večer.''

gabuscha
autor
10. kvě 2017

@karlajasmine Tohle jsem jim odeslala už včera 🙂 měnit to nejde 🙂 Ale děkuju 🙂

karlajasmine
10. kvě 2017

@gabuscha Tak doufam, ze si to vyrikate a ze se i oni omluvi tobe 🙂

latkovkybrno
10. kvě 2017

@karlajasmine Souhlasím s vámi. Po letech ohýbání se bez výsledku a omluv, které vedly jen k tomu, že protistrana se neomluvila nikdy, jsem už také pro upřímné řešení jako rovný s rovným. Mám ráda DIALOG a ne hraní si na oběti nebo hádání se ve stylu kdo z nás toho druhého více překřičí ten vyhrál a má pravdu. Kdo toho není schopen s tím už nekomunikuji. Cítím, že to nikam nevede. Asi stárnu :D

mrkvicka88
16. kvě 2017

@hanka_333 Malá bude mít 3 roky a ještě přes noc nikde beze mně nebyla. Teď se chystám poprvé na rozlučku se svobodou a bude doma s tatínkem, tak uvidíme...

mrkvicka88
16. kvě 2017

@gabuscha já bych takhle malé dítě tak daleko od domova hlídat nenechala, ale to už je teď jedno. Asi bych jim ji už na noc nenechala a asi bych ani neměla moc důvěru, že by se mi ozvali, kdyby se něco dělo. Rozhodně bych se neomlouvala, není za co.

Strana
z2