icon

Jak chránit dceru před problematickou rodinnou situací přítele?

6. únor 2026

Chci se zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost. Moje dcera (téměř 18 let) má přítele, kterému bude osmnáct za pár týdnů.
A teď k věci: psala mi jeho máma, že se bude rozvádět. Byli s mužem opilí a on ji napadl. Jeho odvezla policie (i kvůli pěstování něčeho, co neměl) a ji vykázali z bytu. Tři děti – nejmladšímu jsou 3 roky – odvezli k prarodičům a dům zapečetili. Ona tvrdí, že to manžel dělá už roky a ona je oběť, která neměla kam jít.
Situace u nich je mi celkem jedno, ale je mi líto dětí, hlavně toho kluka, co chodí s mou dcerou. Je moc hodný. Teď samozřejmě nevím, co říct dceři, protože nechci, aby tam jezdila.

klokanka31
6. únor 2026

@anonym_autor Říct jí pravdu. Do takové rodiny fakt nechce patřit ne?

autor
6. únor 2026
@klokanka31

@klokanka31 Je mladá a zamilovaná.

alice180
7. únor 2026

A co jí říct, že nechceš, aby se zapletla do jejich rodinných problémů. Vysvětlit ji to a následně říct, že pokud se budou chtít vídat, že bys byla ráda, aby to bylo někde bezpečně, aby si o tom věděla.

barulina
7. únor 2026
@klokanka31

@klokanka31 takže kluk protože má debilní rodiče, nemá právi na stesti ?

autor
7. únor 2026
@alice180

A co jí říct, že nechceš, aby se zapletla do jejich rodinných problémů. Vysvětlit ji to a následně říct, že pokud se budou chtít vídat, že bys byla ráda, aby to bylo někde bezpečně, aby si o tom věděla.

@alice180 Řekla sem ji že může on chodit k nám.

zuzekk
7. únor 2026

Určitě bych ji to nějak citlivě řekla, ať ví, v jaké situaci její kluk je. At mu může byt oporou, že ty ho máš ráda, atd. a v průběhu povídání přidat to, co ji chceš zakázat, třeba k tomu dojde sama - ze ted třeba bude chodit jen on k vám, budou se stýkat venku atp. Ale úplně mi neni jasné, co vlastně nechceš - do původního domu ted nesmí nikdo a k prarodičům se asi cpát nebude, ne?

klokanka31
7. únor 2026
@barulina

@klokanka31 takže kluk protože má debilní rodiče, nemá právi na stesti ?

@barulina Jasně že má, ale mám bohužel svoje zkušenosti, že ať člověk chce nebo ne, tak ta rodina partnera pak zasahuje do života...

cilkat
7. únor 2026

Myslím, že je zcela v pořádku vysvětlit, proč ne ona za ním domů. Ono to fakt asi ani reálně nepůjde, ne? Ale nezakazovala bych kontakt s tím klukem. Ale buď u vás, nebo na "neutrální půdě" (kino, kavárna, výlet...)

autor
7. únor 2026
@zuzekk

Určitě bych ji to nějak citlivě řekla, ať ví, v jaké situaci její kluk je. At mu může byt oporou, že ty ho máš ráda, atd. a v průběhu povídání přidat to, co ji chceš zakázat, třeba k tomu dojde sama - ze ted třeba bude chodit jen on k vám, budou se stýkat venku atp. Ale úplně mi neni jasné, co vlastně nechceš - do původního domu ted nesmí nikdo a k prarodičům se asi cpát nebude, ne?

@zuzekk Do původního domu se samozřejmě vrátí. Nejde mi o to,co je teď, řeším, co bude dál. On k nám přišel, takže sám řekl,co se děje atd. No, je mi kluka líto, protože ani jeden z rodičů není evidentně schopný se o něj postarat a prarodiče jsou starý.

autor
7. únor 2026
@cilkat

Myslím, že je zcela v pořádku vysvětlit, proč ne ona za ním domů. Ono to fakt asi ani reálně nepůjde, ne? Ale nezakazovala bych kontakt s tím klukem. Ale buď u vás, nebo na "neutrální půdě" (kino, kavárna, výlet...)

@cilkat
@cilkat Jasně že to půjde, normálně se vrátí domů. Policie akorát zjišťovala, kolik tam toho měl atd. Prý jim řekl vyšetřovatel, že je to otázka 3 týdnů maximálně.

barulina
7. únor 2026
@klokanka31

@barulina Jasně že má, ale mám bohužel svoje zkušenosti, že ať člověk chce nebo ne, tak ta rodina partnera pak zasahuje do života...

@klokanka ale taky nemusí, protože a věř, že mam tály své zkušenosti, se a tou rodinou muže přestat stýkat. To je zase má zkušenost

anonym_d1df9a
7. únor 2026

Kluk nemůže za svoje rodiče! Mluvím jako dcera matky, která je úplně šílená magorka. Já bych se teda snažila, aby mohl být kluk u nás.

alice180
7. únor 2026
@anonym_autor

@alice180 Řekla sem ji že může on chodit k nám.

@anonym_autor jo ukázat pochopeníi ten kluk dostane možnost bejt ve stabilním prostředí, což teď asi potřebuje.

autor
8. únor 2026
@anonym_d1df9a

Kluk nemůže za svoje rodiče! Mluvím jako dcera matky, která je úplně šílená magorka. Já bych se teda snažila, aby mohl být kluk u nás.

@anonym_d1df9a Ráda bych mu pomohla a jeho mámě jsem to nabídla, jenže s ní je komunikace velmi náročná. Udělala ze sebe oběť, která žije s feťákem a za nic nemůže.

ele_nka
8. únor 2026
@anonym_autor

@anonym_d1df9a Ráda bych mu pomohla a jeho mámě jsem to nabídla, jenže s ní je komunikace velmi náročná. Udělala ze sebe oběť, která žije s feťákem a za nic nemůže.

Já bych klukovi nabídla, že může bydlet u nás. Můj manžel také nemá úplně ideální rodinu a velmi brzy šel bydlet k nám. Jsem za to našim dodnes vděčná, že to nabídli. Manžel je ten nejúžasnější chlap na světě, žádné vzorce z původní rodiny nepřevzal, právě naopak.

autor
8. únor 2026
@ele_nka

Já bych klukovi nabídla, že může bydlet u nás. Můj manžel také nemá úplně ideální rodinu a velmi brzy šel bydlet k nám. Jsem za to našim dodnes vděčná, že to nabídli. Manžel je ten nejúžasnější chlap na světě, žádné vzorce z původní rodiny nepřevzal, právě naopak.

@ele_nka Jak jsem psala výše, já to jeho matce nabídla. Prý musí pomáhat doma a hlídat sourozence.

ele_nka
8. únor 2026
@anonym_autor

@ele_nka Jak jsem psala výše, já to jeho matce nabídla. Prý musí pomáhat doma a hlídat sourozence.

@anonym_autor já bych to nabídla přímo chlapci, aby věděl, že má u vás dveře otevřené. Rodiče tenkrát mého muže z domu pustit nechtěli, ale rozhodl se sám, že v takovém prostředí žít nechce.

autor
8. únor 2026
@ele_nka

@anonym_autor já bych to nabídla přímo chlapci, aby věděl, že má u vás dveře otevřené. Rodiče tenkrát mého muže z domu pustit nechtěli, ale rozhodl se sám, že v takovém prostředí žít nechce.

@ele_nka není plnoletý.

ele_nka
8. únor 2026
@anonym_autor

@ele_nka není plnoletý.

@anonym_autor však za pár týdnů bude.

autor
8. únor 2026
@ele_nka

@anonym_autor však za pár týdnů bude.

@ele_nka Přesněji koncem června. Rodiče mu to do té doby nedovolí, protože kdo by prý hlídal sourozence.