icon

Jak mu vymluvit stavbu baráku?

mis_el
12. led 2018

Ahoj, předem se omlouvám za dlouhý sloh 🙂

Přítel chce stavět barák. Jenže problém je v tom, že je lenivý, nedokážu si představit, že by barák postavil. Navíc má teď zdravotní problémy s nohou - nejdřív vyvrtnutý kotník, teď ho už asi půl roku trápí koleno. Přijde domů, lehne na gauč a doma mi skoro s ničím nepomůže, akorát pohlídá malou abych já mohla poklidit atd. Svádí to na nohu, že ho bolí po celodenním chození v práci. No a bydlíme na vesnici, topíme dřevem a když není taková zima, topíme plynem. No přítel ještě nebyl schopen dřevo naštípat, nařezat, takže jsme ještě ani dřevem netopili. Takže dřevo dělá můj táta - bydlí naproti. Přítel to pořád svádí na to, že tu nic není jeho a že až bude mít svoje, tak tam bude dělat rád, že se už v mládí toho pro cizí stavbu nadělal dost a nic z toho nemá (pracoval na stavbě domu jeho prarodičů a ty ho pak celý darovali jeho strýci). Když už jde tátovi s něčím pomoct, tak ho poté skolí noha a je celý týden naprosto nepoužitelný.

Hlavně je pohodlný, nebaví ho nic řešit a raději si za pohodlí zaplatí, než aby pro to něco udělal. Já mu to nevyčítám a nevadí mi to, já taky nejsem nějak extra aktivní. Jenže on pořád barák barák, jsem stavařka a vím kolik je na tom práce, na klíč si to finančně nemůžeme dovolit a i kdyby jo, kolem baráku je také dost práce a nedovedu si ho představit, že by to vše dělal. Nejvíc se bojím toho, že i kdyby se ten barák nějak postavil, veškerá práce v něm a kolem něj bude na mě. Celou dobu ho přemlouvám, že si koupíme raději byt, že to bude lepší pro nás oba. Ale ne, chce prostě velký barák kde bude pořádat grilovačky, bazén a tak. Na chalupu máme kam jezdit, na víkendy, časem si můžeme koupit třeba i nějakou chatku.

Tak jak ho mám přesvědčit k tomu, aby chtěl byt místo baráku? Mám na to 3 roky než na stihneme našetřit zbytek. Jinak nejsem samotná, kdo si myslí že prostě barák pro něj není.

Děkuji za reakce 🙂

Strana
z2
mis_el
autor
12. led 2018

Ono ty neotvíravé okna, já to vidím docela jako výhodu - cenovou. Nevím tedy kolik ty okna, co se neotevírají stojí, a nevím kolik stojí rekuperace, ale nejdražší na oknech vždy bylo kování a způsoby otevírání. A hlavně střešní okna - když se nebudou otevírat, tak nebudou stát 15 tisíc za kus.

normalnimatka
12. led 2018

@mis_el tak že si ho neumíš představit na stavbě...kdo dneska staví barák svejma rukama? stejně si na všecko budete shánět firmy, nebo snad ne?
takže já bych spíš cílila na tu dlouhodobou představu baráku a zahrady a veškerý práce okolo. že ti to sebere hodně volnýho času, a pořád tam rveš peníze, narozdíl od bytu, a prostě furt nějaká práce, no. jak ho přesvědčit nevim, to musíš vědět ty sama:D prostě at si to představí on, co to od něj bude vyžadovat. a hlavně o něj jakožto od chlapa. bejt tebou, max. namaluju projekt a vyjednám úřady a zbytek ať se stará on.

anetka1701
12. led 2018

Hele já bych to nechala konovi :D A třeba to dopadne dobře... Přidám svůj příběh :D

Mám chlapa s oběma rukama dozadu :D Programátor, jedináček... Vždycky všechno řešili rodiče, vždycky všechno nechával na ostatních. Barák jsem teda chtěla já, ale on se přidal. Zkrátím to :D :D V březnu 2014 jsme koupili 150 let starou rujničku. Začala se opravovat. Vše bylo na mně - on neudělal co jsem mu neřekla.. Úřady, povolení, firmy, vymejšlení - všechno jsem měla na hrbu já :D Čtyřletý dítě za ruku, roční v kočárku a barák plnej zedníků který ze mně měli prču. Barák se opravil (a chlap na něm makal fakt co to šlo), stojí a světe div se, chlap se stará 🙂 Jak je to jeho, fakt má motivaci... Buduje, zvelebuje... Sice stále dost věcí na mně, ale on taky umí zabrat a chlapský činnosti dělá bez říkání...

dc2015
12. led 2018

My se kvůli baráku málem rozvedli. Chtěli jsme ho oba, indicie byly podobné jako u vás, ale méně jasné a já byla blbá. No, barák máme, starší, po základní rekonstrukci. Zbytek abych asi udělala sama, jinak se to nehne nikdy... Prostě cítíte to dobře 🙂

lotosek
12. led 2018

Tak barák určitě neznamená víkendové grilovačky a zevlování u bazénu, to není prázdninový penzion. Známí stavěli barák asi dva roky a nezbláznili se z toho jenom díky tomu, že jejich tchán je zkušený stavbyvedoucí ve výslužbě, takže jim tam mohl každé ráno naběhnout a pohlídat všechny práce, jinak by to bylo úplně nereálné. Ad víkendové grilovačky - každou sobotu mají pracovní, protože se musí dělat dřevo na zimu, sbírat ovoce, posekat zahrada, natírat nebo opravovat to i ono, protože přes týden na to není absolutně čas. Když se jim tam nahlásí na sobotu nějaká návštěva, tak je to spíš za trest, místo krafání u kávičky mohli mít kus práce udělané. Momentálně si nejvíc pochvalují, že zavrhli výstavbu bazénu - vůbec by na něj neměli čas a ještě by tam měli přes léto pořád někoho nasáčkovaného. A to si nejdřív taky malovali, jak budou zvát na víkendy návštěvy, posedí s kamarády u grilu, děcka se vyřádí v bazéně - no všechno je úplně jinak. 😎

blahova_andrea
12. led 2018

@guinea my nemame otviraci jen na schodisti.ostatni otviraci jsou,takze vetrat se da.ale bud ventilackou a nebo jen treba ctvrtinou,takze myt to je potreba fakt zvenku.je v planu rekuperace,ktera resi to vetrani.

blahova_andrea
12. led 2018

@normalnimatka my treba stavime vlastnima rukama.cihlu po cihle, trubku po trubce, kachlicky, omitky...dodavatelsky mame fakt minimum.treba prave ta okna 😉

hz
12. led 2018

@blahova_andrea my tez... ale nedoporucuji. dost nam to nici vztah...kdyz se clovek upne jen na stavbu, to ostatni, dulezitejsi pomalinku, nenapadne vyprchava a mizi...

blahova_andrea
12. led 2018

@lotosek to je ale o tom jake si to udelali.mohou si prece vybrat jak budou cas travit.nekdo venuje cas a energii zahrade a jiny, co nema ovocny sad a zahony rajcat, muze behat kolem bazenu😉

normalnimatka
12. led 2018

@blahova_andrea tak to máte můj obdiv. já bych takhle deset let ztrácet nechtěla:D a i bejt autorkou, nechtěla bych se dožít baráku, až děti stejn ěodrostou, s mužovým přístupem..:D

blahova_andrea
12. led 2018

@hz take to rozhodne nemohu doporucit:-/

shine2015
12. led 2018

Nectu komentáře ale za mě pokud rozmlouvat tak jedine tím té ho necháš ať si vše vybeha sám... nevím zda mate dítě/deti ale vše bych nechala na něm - povoleni a vše co je potřeba - a pokud zvládne vše aktivně obehat a najde se v tom... a nebo bude hotovy otrávený a sám uzná ze to nechce. Nemusíte mít velkou zahradu atd max na houpacku a posezení ....uvidíš. Tři roky je dlouhá doba 😉 ale zaměstnala bych ho doma a i pokud chce stavbu tak vše kolem stavby ať zařizuje shání atd

blahova_andrea
12. led 2018

@normalnimatka stavime rok a pul.na jare se chceme stehovat.deset to fakt trvat nemusi😉

normalnimatka
12. led 2018

@blahova_andrea jasně, no... asi sem to nenapsala úplně úplně:D
ono záleží, kde stavíte, kdo vám pomáhá atd atd, ale já si neumim představit, že každej víkend a jinej vonlej čas trávíme pořád jen na stavbě a neřešíme nic jinýho. máme doma batole a snažíme se užívat si každou chvilku. mě by z toho dost mrazilo. z tý vidiny těch let, kdy s mužem pořád řešíme jen starosti ohledně stavění...jako jo, to je i kdyby člověk stavěl s firmama, ono to shánění taky není žádná prča..ale teda dost by mě bolel ten čas, kterej bychom tomu museli obětovat. to, že bych pořád dítěti/dětem musela říkat, že prostě táta tady není, protože musí to ato..no a kdybych chtěla barák stavět tím stylem, abychom to neřešili 24 hodin denně a mimo to řešení a hádání se nad barvou kachliček bych muže prakticky nepotkala, a děti už vůbec, tak by se to táhlo těch 10 let:D

iiilinka
12. led 2018

Omlouvám se, jestli to řeknu moc drsně nebo škaredě, ale váš chlap je prostě hňup (prosím berte to s rezervou🙂 ). To že řekne, že nechce dělat na cizím baráku... to mě neskutečně vytočilo a to vás ani neznám :D Vždyť nedělá na cizím, ale má naštípat dřevo pro vás jako parnerku a dítě, aby vy jste se měli dobře. Má opravit např. odpad, protože potřebuje jeho parnerka umýt nádobí po obědě, který mu uvařila. Má to dělat pro Vaše pohodlí a radost! Pro Vás! Ne pro cizí barák.
A co se týká stavby, rozhodně bych ho nechala začít si zjišťovat všechny informace např. od známých. Má 3 roky času v klidu si vše zjistit. Ať k nim jde a vyslechne si, co vše bude potřebovat (od šroubků do zdi, přes omítky, střešní krytinu až po výběr podlahy či vany). Ať pošle poptávky do firem na materiál. A tráví desítky hodin na internetu při zjišťování info a čtení diskuzí. Ať obvolává firmy a uhání je o nabídky. To může dělat už před projektem, aniž byste utratili korunu. Jestli i přes všechno toto bude mít pořád zájem a chuť, tak potom řeknu, ano, vážně o dům stojí. Do té doby jsou to pouze plané řeči člověka, který si nedokáže představit, co vše za tím stojí. Přeju hodně štěstí.

mis_el
autor
12. led 2018

@iiilinka neříkáte to škaredě, mám na něj v tomhle ohledu stejný názor. Přijde z práce, lehne na gauč a to je vše, co za den udělá. O víkendu max umyje nádobí. Tohle chování u něj začalo v těhotenství, dřív byl jiný a pomáhal, aby někdo neříkal proč si s takovým chlapem pořizuji dítě :D
Ceny už nějaké zjišťoval, měla by to být dřevostavba, máme nabídky firem na skelet domu asi od pěti firem, poptával ceny OSB desek apod. Ale nevím, bojím se aby to nezůstalo jen u toho gauče a pak vzal tu OSB desku do ruky. Mě jde hlavně o to, že s tím je opravdu hrozně moc práce - před stavbou - stavba samotná - práce na starání o dům. Byt bychom vybrali na internetu a koupily, když to řeknu hodně zjednodušeně. On žil celý život v bytě, a teď, když bydlí v baráku tak se spoléhá že to někdo udělá za něj, a taky že udělá, tak proč se starat. Bojím se, že pak se bude spoléhat na mě, že já vše budu dělat. Jinak mě se na domě líbí jedině to, že hraju na klavír a je můj sen mít doma jednou velké křídlo, což v bytě reálně nevidím. A ano, domeček je pěkná představa, ale stejně tak by se mi líbilo bydlet i v bytě, také jsem v něm od narození 20 let bydlela a vůbec nic mi tam nechybělo. A jak už tu zaznělo, raději bych trávila čas výlety, pohodou a ne každodenní starostí o stavbu baráku.

normalnimatka
12. led 2018

@mis_el tak prostě buď tvrdá a ať se ukáže, jak se umí starat o barák a hlavně, že CHCE, protože o tom to je. budete se akorát kvůli tomu hádat pořád, že podle tebe by měl udělat tohle a tamto a jemu se nebude chtět. a buď si jistá, že s věkem je to jenom horší. člověk je unavenější z práce a vůbec.
je docela znát, že v baráku nevyrost, protože pak si to uměl reálně představit, co to vyžaduje.
jesti jste na to zvyklý oba dva, fakt bych ten byt s nějakým letním a víkendovým chatovým sídlem viděla ideálně! buďte rádi, že nejste rozmazlený barákem:D

mis_el
autor
12. led 2018

A ještě dodám, že máme možnost si udělat byt u přítelových rodičů, kteří mají dvoupatrovou bytovku (jedno patro 180m2), ke kterému je zahrádka. Mají tam pergolu, dokonce i ten hroznej kulatej bazén :D V baráku je udělaný jeden byt, na půlce patra. Můžeme si zabrat půlku patra (byt 4+kk, 90m2), nebo klidně celé patro a mít hodně prostoru nebo hodně pokojů, můžeme tam vybudovat ještě i podkroví. No původně jsme to zavrhli, protože dům je ještě v zástavě od banky a mě se nelíbilo, že bych dávala peníze do cizího baráku, protože veškeré finance co teď máme na bydlení jsou moje (co jsem dostala od rodičů). Nechtěla jsem tam, protože tchýně je hrozně otravná, ale teď když mám dítě už vidím priority jinak, takže pokud už za dva roky nebude barák v zástavě a přepíšou polovinu na přítele, tak to třeba reálné bude. A udělala bych si tam pokoj na křídlo :D

mates133
12. led 2018

Ahoj,mozna moje reakce bude jina nez holek,ale ja mela doma taky takovyho,bydleli jsme v samostatnem byte nasich.Dokopat ho,aby jim sel s necim pomoct,vymenit doma zarovku a tak..horor..podlehla jsem,poridili jsme chalupu,co je jen nase,se slibem,ze se muzske prace ocekavaji od nej,a ver tomu,ze sem si to neumela predstavit,no mame ji pul roku a on maka jak sroubek,jasne,nektere veci se teprve uci,takze obcas to chce s nim trochu trpelivosti,ale obcas fakt prekvapi,co vsechno zmakne,uplne se mi obratil..jasne,je to pul roku,takze uvidime,co bude az opadne pocatecni nadseni,ale zda se,ze to jestli chlap dela na svym nebo na "cizim" je fakt rozdil ,-)

haanja
12. led 2018

@mis_el Myslím, že to zásadní už tu bylo napsáno, a sama víš, s kým bydlíš a s kým máš společné dítko.

Pokud byste výhledově šli do varianty zvelebit podkroví u jeho rodičů, ale (i) za Tvoje peníze, nechci malovat čerta na zeď, ale pro jistotu si pak schovávej faktury/doklady od všeho, co by se platilo z Tvých peněz. Včetně třeba výpisu z banky, že to šlo z Tvého účtu.
i kdyby pak půlku domu napsali na něj, tak Tvoje to pořád nebude, ale dávala bys do toho svoje peníze. Manželé nejste, a co kdyby náhodou...
Známá takhle vrazila peníze od rodičů do společného baráku s jistým panem doktorem, po nějaké době se rozešli, a ty peníze (svých rodičů) z něj dostávala hodně dlouho, prtže on v baráku (i za ty její peníze postaveném) bydlel dál, on si na to půjčil a neměl jí ty její peníze z čeho vrátit.
Fakt Ti to nepřeju, ale kdyby náhodou, ať o peníze nepřijdeš.

Jinak držím pěsti, ať vše dopadne k Tvé spokojenosti, ať už budete bydlet kdekoli 🍀🍀🍀

mis_el
autor
13. led 2018

@haanja s tím počítám, přepsala by se 1/2 bytu na mě nebo bychom to řešili jakoby půjčkou,a no...chceme se i vzít :D Ono jsou to peníze od mých rodičů a ty by mě nenechali vrazit je do něčeho cizího. Taky totiž známe takový případ, kdy se z toho pak neviděla ani koruna. Ale nechci tam nic dělat, dokud to nebude přítelovo, obzvlášť, když je dům ještě v zástavbě. No slíbili, že až jim skončí hypotéka, tak to na syny přepíšou, tak jsme sama zvědavá kdy k tomu dojde.
Děkuji, no ať budu kde budu, hlavně že budu s dcerou a to je pro mě to největší štěstí ❤

blahova_andrea
13. led 2018

@normalnimatka můj sen to taky nebyl. mít kopu dětí a chlapa pořád prakticky nevidět. ale někde žít musíme, malé předražené nájmy nejsou ideální volba a všechno něco stojí. holt dva roky bez tatínka a pak snad už nějak společně. nám nevadí, že budeme společně pak třeba dělat terasu nebo natírat plot. nejde o to se rovnou jenom válet. ale ta doba, kdy je chlap na stavbě sám a my s dětmi jinde taky....to je fakt na prd pro všechny. tato část se nám naštěstí blíží ke konci.

blahova_andrea
13. led 2018

nechci se zastávat chlapa lenocha, ale já sama to mám nastaveno podobně. je pro mě šíleně velký rozdíl jestli platím a starám se o svoje a nebo o něčí a myslím, že je to logické a do jisté míry to tak máme přirozeně všichni. nemyslím tím běžný provoz jako že je potřeba nakoupit nebo vyprat, že by měl teda chlap třeba vymalovat nebo utřít nádobí...ale ty větší věci...prostě do cizího se nikomu nechce investovat energii ani čas, protože návratnost nula. do svého je to vždy investice a do jisté míry vlastně radost.

mis_el
autor
13. led 2018

@blahova_andrea já to zas beru tak, že tu bydlíme zadarmo, platíme si jen energie a jsou tu o 1/2 menší než kdybychom bydleli v bytě, tak by neuškodilo, abychom s něčím občas pomohli, můj brácha sem taky jezdí pomáhat a taky z toho nic nemá. A vlastně to děláme pro sebe, když to jednou zdědíme, a nebude toho málo - lesy, parcely, pole, rybník, statek, byty...jako chápu že se sem "přiženil" ale jsme rodina tak proč tak nechuť pomáhat? Když jsme se sem nastěhovali tak pomáhal se vším s čím bylo třeba, a pak jako kdyby se v něm něco zlomilo a nehne s ním ani pár volů...

normalnimatka
13. led 2018

@blahova_andrea jj však já neříkám, že to děláte špatně, jen konstatuju asociace, že to je taková blbá fáze. ale zase je to holt společný budování budoucího hnízda, není špatnej ani ten proces - kdy máš postupně radost z dalších a dalších hotovejch věcí, který postupěn barák zútulňujou, je to doclea i zkouška vztahu, ale je to prostě náročný, no. momentálně mám z toho trochu vítr, protže nás to taky nejspíš čeká:D a to budu mít asi zrovna malý mimino k batoleti,t akže asi nejhorší fáze...no co už:/ všecko má svoje.
jinak to s tím, že muž zakladatelky nechce pracovat na cizím, psala příklad, pokud si pamatuju dobře, že nechce naštípat dříví..:D tak toje zrovna taková provozní nutná věc, kterou přeci nepovažuju za investici do cizího baráku, ale zkrátka abych udělala teplo svojí rodině:D

normalnimatka
13. led 2018

@mis_el tak pořádě ještě zauvažujte o tom bydlení u rodičů..jako za mě bydlení u rodičů radši opravdu ne. nic moc vztahy se zhoršej, dobr se vztahy se taky zhoršej:D pokud bYCh do toho šla, tak za přísnejch podmínek dodržování respektování soukromí na obou stranách, že to, že bydlíte v jednom baráku neznamená, že se uvidíte každej den nebo obden, atd...jako asi by se ti to spíš hodilo kvůli dětem, ale podle mě to teda zadělává na průsery do budoucna..:( rozhodnujte se podle toho, jak to rodiče s tvým mužem maj nastavený. jestli by nebyli proti,abyste si to tam předělali k obrazu svýmu atp. jak by to bylo s placením, pfff....atakdál. ale viděla bych to jako ideální možnost, pakliže vztahy jsou dobrý a rodiče by byli nakloněný vyjít vám vstříc ve změnách a soukromí. páč nebudete muset investovat tolik peněz, času a energie, budete mít zahradu, ale ne takovou, abyste tam museli položit veškerej svůj volnej čas, ty budeš mít hlídání hned u zadku a vůbec... je tam prostě míň starostí o ten barák.

blahova_andrea
13. led 2018

@mis_el tak rozhodně vás nezabije s něčím pomoct, když máte minimální náklady. ale o tom jsem psala. pomoc jsou menší věci. spíš práce nebo levnější maličkosti. těžko někdo bude stavět pergolu na cizím pozemku 😉 tvůj brácha bude jednou dědit, takže když pomáhá, je to jiné. pro tvého chlapa je to prostě vše cizí. manželé nejste. zkus se vžít do toho, kdyby to bylo opačně. my se takto hádáme skoro denně, ale právě opačně.

blahova_andrea
13. led 2018

@normalnimatka když ono to není o nic lepší, ani když ti to postaví firma nebo ani když koupíš byt na rekonstrukci. prostě málo kdo koupí něco komplet hotový tak jak se mu to líbí a jen si vybalí trička a bydlí 😉 i když moje sestra to štěstí měla 🙂
s tím štípáním dříví souhlasím. to je právě ta maličkost, kterou dělá pro ně, ne pro barák.

normalnimatka
13. led 2018

@blahova_andrea jj určo, ale přecijen - rekonstrovat byt je furt o hodně menší práce, než stavět barák:D
to mi povídej...my právě nebudeme stavět svejma rukama (možná kromě hrubý stavby), ale i tak je nám z toho špatně už teď:D ale nedalo se jinak. sme rozmazlený a chcem do baráku se zahradou, ale jsme náročný na lokalitu, a tam se téměř nevyskytujou novější hotový baráky (novější myslim třeba i 20 let starý), a když, tak jsou tak drahý, že postavit nás snad vyjde levnějc. jen to navíc stojí ten brutus čas a energii, ale zas to bude přesně podle nás a luxusním místě.... prostěěě není ideální stav v týhle věci:D

Strana
z2